خردل دارای ترکیبات گوگردی است. در نتیجه این ماده دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریالی قوی در خود است. این گیاه بیشتر در شمال آفریقا، جنوب اروپا و آسیا پیدا می شود و در ایران نیز در قسمت هایی از مسجد سلیمان رشد می کند.برگ های این گیاه مانند برگ های ترب هستند و دارای گل های زرد رنگی است که دانه ها در قسمت پایین آن قرار گرفته اند. از این دانه ها پس از خیس خوردن می توان برای تهیه سس همراه با آبلیمو یا سرکه استفاده کرد.
خردل خواص دارویی و درمانی بسیاری را به همراه دارد. دانشمند و حکیم ایرانی، فیثاغورث نیز در تهیه داروهای خود، در قرن ششم از این گیاه بهره کافی را می برد.از سال های بسیار دور نیز از دانه این گیاه برای تهیه چاشنی های غذایی بهره گرفته می شد. همچنین رومیان باستان از ترکیب پودر دانه خردل با سرکه سسی لذیذ برای چاشنی غذا تهیه می کردند. برخی از افراد معتقدند اولین مردمی که این گیاه را در دستورات غذایی به کار می بردند، فرانسویان بودند.
ارزش غذایی و کالری خردل
یک قاشق چای خوری خردل حاوی 15 کالری انرژی است. این گیاه معطر دوست داشتنی، حاوی مقدار زیادی فیبر و اندکی کربوهیدرات است. دانه های آن سرشار از مواد مغذی از جمله پتاسیم، منیزیم، کلسیم و فسفر است.در کنار این مواد مغذی، حاوی ویتامین A و فولات است. برگ های آن نیز حاوی مواد معدنی از جمله کلسیم، فسفر، منیزیم و پتاسیم هستند که این برگ ها سرشار از مقدار زیادی ویتامین A، ویتامین K، فیبر و ویتامین C را نیز شامل می شود.
آیا خوردن خردل در دوران بارداری زنان امن است؟
بله، خوردن خردل برای زنان در طی دوران بارداری امن بوده و این افراد می توانند از خوردن دانه و برگ خردل در مخلوط سس خردل لذت ببرند. با این حال، بهتر است برای اطمینان بیشتر، مقدار مصرف این ماده غذایی را مانند سایر مواد مغذی محدود کنند، چون داشتن ولع بیش از حد در مورد مصرف گیاه خردل در طی دوران بارداری می تواند باعث سقط جنین داخل رحم مادر باردار شود. پس، اگر شما هم به عنوان یک زن حامله می خواهید دانه خردل را در طی کل دوران بارداری خود مصرف کنید، بهتر است قبل از اقدام به این کار با دکتر معالج خود مشورت نمایید.
فواید خوردن خردل در حاملگی
خردل نه تنها غذای شما را خوشمزه تر می کند، بلکه فواید بسیاری برای سلامتی شما نیز در پی دارد. در اینجا برخی از فواید درخشان خوردن خردل را به شما معرفی کرده ایم اما باز هم برای جواب قطعی بایستی با پزشک خود مشورت نمایید چرا که نحوه پاسخگویی بدن هر خانم در دوران حاملگی با فرد دیگر متفاوت می باشد.
- مدیریت وزن:خردل سرشار از تیامین، فولات، ریبوفلاوین و سایر ویتامین ها است که متابولیسم بدن را در دوران حاملگی افزایش می دهد و از این رو به شما کمک می کند تا در این دوران از وزن خوبی برخوردار شوید.
- از سرطان جلوگیری می کند:گفتنی می باشد که خردل سرشار از مواد مغذی گیاهی است، بنابراین به طور موثری به پیشگیری از ابتلا به سرطان دستگاه گوارش کمک می کند. همچنین دانه های خردل از رشد سلول های سرطانی جلوگیری می کند و ریسک ابتلا به سرطان های دیگر را در دوران حاملگی تا حد قابل توجهی کاهش می دهند.
-
آسم را تنظیم می کند:محتوای بالای منیزیم و سلنیوم موجود در خردل فواید ضد التهابی بسیاری برای شما به همراه دارد. بنابراین، مصرف خردل به شما کمک می کند تا در زمان انتظار از احتقان قفسه سینه، سرماخوردگی و آسم پیشگیری یا تا حد قابل توجهی کنترل نمایید.
- کلسترول را کاهش می دهد:مقادیر بالای ویتامین B3 نیاسین موجود در خردل به تنظیم سطح کلسترول در بدن شما کمک می کند و به طور موثر از شما در برابر تصلب شرایین محافظت می کند. همچنین افزودن خردل به غذا به تنظیم موثر جریان خون و فشار خون کمک می کند.
- افزایش سیستم ایمنی بدن:مصرف خردل در دوران حاملگی می تواند مواد معدنی متعددی را به مانند آهن، منگنز و مس به بدن شما تزریق نماید. توجه داشته باشید که مواد معدنی موجود در خردل به تقویت ایمنی بدن برای جلوگیری از عفونت ها و بیماری های خطرناک کمک بسیاری می کند. همچنین، محتوای گوگرد موجود در دانه ها فواید ضد باکتریایی و ضد قارچی برای کمک به مبارزه با عفونت های پوستی را در پی دارد.
- کاهش درد عضلانی و آرتریت:محتوای منیزیم و سلنیوم موجود در خردل فواید ضد التهابی و تولید گرما را در پی دارد که نهایتا درد عضلانی و علائم آرتریت در دوران حاملگی را تا حد قابل توجهی کاهش می دهد.
- درمان یبوست:خردل حاوی ماده منحصر به فردی است که به عنوان موسیلاژ معروف است، همچنین این ماده لزج غلیظی می تواند تا حد قابل توجهی یبوست را درمان نماید. همچنین محتوای فیبر موجود در دانه ها مشکل ناشی از یبوست را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
عوارض جانبی خوردن خردل در دوران بارداری
به عنوان یک خانم جوان و بی تجربه به یاد داشته باشید که زنان حامله باید در مصرف این گیاه هم مانند سایر مواد غذایی حد اعتدال را نگه داشته و از اضافه کردن زیاد خردل به سس مصرفی و یا استفاده افراطی از دانه و یا برگ این گیاه در غذاهای خود خودداری کنند. در واقع، زنان باردار نیاز دارند تا از میزان مصرف تمام مواد غذایی در برنامه غذایی روزانه خود مطمئن شوند. بنابراین، زنان باردار نباید از گیاه خردل به اندازه زیاد در این دوران حساس استفاده کنند، زیرا می تواند بر سلامت خود آن ها و جنین داخل رحمشان به شدت تاثیر بگذارد. در ادامه این مقاله، به برخی از عوارض جانبی مصرف بیش از حد گیاه خردل در دوران بارداری زنان اشاره شده است. مهم ترین این موارد عبارتند از:
- ایجاد مشکلات بهداشتی مربوط به قلب زنان باردار با مصرف بیش از حد گیاه خردل
- به وجود آمدن التهاب گلو در زنان باردار با مصرف بیش از حد گیاه خردل
- ایجاد خستگی در زنان باردار با مصرف بیش از حد گیاه خردل
- به وجود آمدن مشکل در تنفس فرد باردار با مصرف بیش از حد گیاه خردل
- مبتلا شدن زنان حامله به اسهال مزمن با مصرف بیش از حد گیاه خردل
- بالا رفتن احتمال سقط جنین در زنان باردار با مصرف بیش از حد گیاه خردل
- متورم شدن پوست بدن زنان باردار، تاول زدن و یا آسیب دیدن آن با مصرف بیش از حد گیاه خردل
- به کما رفتن و مرگ زنان باردار با مصرف بیش از حد گیاه خردل
روغن خردل در بارداری
روغن خردل نباید توسط زنان باردار و یا در طی پخت و پز و طبخ غذا استفاده شود. چرا که این روغن طبیعی حاوی اسید اروسیک است، که این ماده اثرات سمی بر قلب در پی دارد.همچنین با وجود این ممنوعیت، گاهی اوقات روغن خردل را به عنوان یک غذا یا ماده تشکیل دهنده در برخی از خوار و بار فروشی ها می بینید و صرف نظر از این، اگر باردار هستید یا خیر بایستی از مصرف آن به دلیل سمی بودن پیشگیری نمایید.
نکات پایانی
توجه داشته باشید که باید آن را در مقادیر کم مصرف نمایید چرا که ارزش غذایی آن در دوران حاملگی ناچیز است. امام مطمئنا نقش خود را در رابطه با یک چاشنی خوشمزه و معروف به خوبی ایفا می کند. با این حال، باید میزان سدیم را در برخی از مخلوط ها و قندها را در نسخه های شیرین تر آن، مانند خردل عسلی مشاهده نمایید.به طور کلی، خردل گزینه خوبی برای زنان باردار است تا کمی طعم به غذاهایی که باید در حاملگی مصرف کنید، به مانند ماهی، پروتئین بدون چربی و سبزیجات اضافه کنید.