به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعد نیوز به نقل از روزنامه همشهری، در روزهای گذشته انتشار خبر اقامت پسر انسیه خزعلی، معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهوری در کانادا بازتاب وسیعی در شبکه های اجتماعی به همراه داشت و واکنش ها به این موضوع و روایت های حاشیه ای طرح شده در این زمینه همچنان در فضای مجازی ادامه دارد. حاشیه های اخیر در حالی این بار متوجه معاون رئیس جمهوری در دولت سیزدهم شده که در سال های اخیر موضوع زندگی فرزندان مسئولان در خارج کشور، سوژه ه ای واکنش برانگیز در رسانه ها بوده است.
تکذیب استعفای خزعلی
معاون رئیس جمهور اما به اخبار استعفایش واکنش نشان داد و این خبر را تکذیب کرد. خزعلی در حساب توییتری خود با اشاره به خبر منتشر شده از یک اکانت جعلی مبنی بر استعفایش ، نوشت: «این قبیل اکانت ها جعلی است و متعلق به اینجانب نیست.» این اما تنها واکنش خزعلی به رسانه ای شدن خبر اقامت فرزندش در رسانه ها نبود و وی در رشته توییت دیگری ضمن رد شائبه مهاجرت پسرش به خارج از کشور، این سفر را «موقت» و «کاری» عنوان کرد و تأکید کرد که وی در ماه های آینده به کشور باز می گردد. خزعلی در حساب توییتری خود نوشت که «گذشت آن دوران که مسئولانی مثل کوه پشت فرزندان خویش می ایستادند و صراحتا از مهاجرت و زندگی آنها در خارج از کشور دفاع می کردند. اما امروز برخی با ذوق زدگی از مهاجرت فرزند اینجانب گفتند.» وی همچنین ادامه داد: «سفر موقت کاری ایشان جهت توسعه و پشتیبانی مجموعه دانش بنیانی است که در ایران با تعداد زیادی از دانشجویان کامپیوتر فعال است و خوشبختانه این پروژه کاری رو به اتمام بوده و وی در ماه های آینده به کشور باز می گردد. اگرچه ایشان متاهل و مستقل است، اما هرگز قصد مهاجرت نداشته است.» معاون رئیس جمهوری در این باره افزود: «بی شک بسترسازی برای تقویت فعالیت های دانش بنیان جاری در کشور، برخاسته از تعلق به وطن و مسئولیت پذیری است. اعضای دولت مردمی و انقلابی به آرمان های انقلاب و دولت وفادار بوده و خواهند بود.»
ادعاهای مطرح شده
حاشیه ها اما با پاسخ های خزعلی به شائبه های مطرح شده پایان نیافت و انتشار برخی اخبار در فضای مجازی درباره فعالیت های پسر خزعلی در کانادا، موج جدیدی از حاشیه سازی ها را به همراه داشت. برخی اکانت های توییتری در این زمینه مدعی شدند حمید رضازاده، فرزند انسیه خزعلی که هم اکنون در کانادا سکونت دارد، به عنوان «مؤسس» و «مدیر اجرایی» و همچنین «مدیر نرم افزار» شرکت «بترنت» که خدمات «وی پی ان» مجانی به کاربران ایرانی ارائه می کند، فعال است. همچنین ادعا شده بود که او شریکی به نام «تیمو بوهلر» دارد که در وین اتریش فعالیت می کند. ادعاهای مطرح شده می کوشید اینگونه القا کند که فعالیت های رضازاده در راستای انتقال اطلاعات کاربران ایرانی به نهادهای امنیتی داخل پیگیری می شود و او به واسطه ارتباطات خانوادگی، با برخی نهادهای امنیتی کشور رابطه کاری دارد.
واقعیت ماجرا چیست؟
پس از طرح این ادعاها از سوی یک اکانت توییتری خارج از کشور، برخی سایت ها که فیلترشکن «بترنت» را در اختیار کاربران ایرانی قرار می دادند از دسترس خارج شدند و اعلام کردند با توجه به اخبار منتشر شده درباره ارتباط رضازاده با بترنت، پیرامون وضعیت امنیت اطلاعات و حفظ حریم خصوصی کاربران، از مسئولان شرکت خواهان شفاف سازی خواهند شد.دراین میان اما پیگیری ها از شرکت «aruA»، به عنوان مالک اصلی «بترنت» حکایت از آن داشت که در نوامبر2016 شرکت «anchorfree» بترنت را خریداری کرده و ابتدا با شرکت دیگری به نام «pango group» ادغام شده و پس از آن، تحت مالکیت شرکت «aruA» درآمده است؛ موضوعی که نشان می داد این یک شرکت آمریکایی است و حمید رضازاده ارتباطی با آن ندارد. در واقع پیگیری ها حکایت از آن دارد که مالکیت شرکت بترنت در ۶سال گذشته، قبل از ورود رضازاده به کانادا منتقل شده است.
اطلاعات اینترنتی
همچنین پیگیری های خبرنگار همشهری از برخی منابع نشان می دهد پسر انسیه خزعلی که همه مراحل تحصیلی را در ایران طی کرده و هیچ دوره ای را در دانشگاه های خارجی نگذرانده، برخلاف ادعاهای مطرح شده، چه در زمان حضور در ایران و چه بعد از سفر به کانادا، درگیر فعالیت های مربوط به عرضه فیلترشکن به کاربران ایرانی نبوده است. پیگیری ها درباره شراکت رضازاده با فردی به نام بوهلر نیز نشان می دهد این ادعا با استناد به سایت rocketreach مطرح شده که خلاف واقع است و بررسی «لینکدین» شخصی این فرد حکایت از آن دارد که بوهلر در سال۲۰۲۱ شرکت تک نفره ای با نامی مشابه در زمینه طراحی وب سایت تاسیس کرده است. از سوی دیگر سایت rocketreach که به عنوان منبع اطلاعات ادعایی درباره شراکت با بوهلر ذکر شده، یک سامانه «رزومه آنلاین» نیست و اطلاعات آن از سوی خود اشخاص بارگذاری نمی شود، بلکه اطلاعات از سطح اینترنت جمع آوری شده و لزوما دقیق و کامل نیست و درباره زمان فعالیت افراد در شرکت های مختلف توضیحی نمی دهد. از سوی دیگر ادعای عرضه فیلترشکن رایگان به کاربران ایرانی با هدف انتقال اطلاعات آنان به نهادهای امنیتی داخلی در حالی است که پیگیری ها نشان می دهد شرکت رضازاده از ابتدای تاسیس روی بازار کشورهای خارجی متمرکز بوده و هیچ فعالیتی در بازار ایران نداشته و به کاربران ایرانی خدمات «وی پی ان» رایگان یا پولی ارائه نکرده است. شواهد موجود همچنین نشان می دهد حمید رضازاده شرکت «سامانه همراه پیچک» را بدون استفاده از وام های دولتی، در مرکز رشد دانشگاه شهیدبهشتی با هدف تولید و صادرات نرم افزار برای گوشی های هوشمند آغاز کرده است. همه اینها در حالی است که شبهه های ایجاد شده در شبکه های اجتماعی ضرورت انجام شفاف سازی های لازم در این زمینه از سوی مسئولان مربوطه را دوچندان کرده است و انتظار می رود معاون امور زنان رئیس جمهوری و فرزند وی توضیحات لازم در این زمینه را در اختیار رسانه ها قرار دهند. اگرچه جزئیات مربوط به فرزند خانم خزعلی مانند اقامت یا امور اینترنتی درست نیست اما اگر دولت پروتکلی با همکاران امضا کرده است حتما بر اساس آن به عنوان یک قاعده مدیران را راستی آزمایی خواهد کرد.