آیا واکسیناسیون به حیات کرونا پایان می‌دهد؟

  پنجشنبه، 03 تیر 1400 ID  کد خبر 156137
آیا واکسیناسیون به حیات کرونا پایان می‌دهد؟
ساعد نیوز: بیش از یک‌سال از شیوع ویروس کرونا می‌گذرد، برخی کشورها واکسیناسیون سراسری را به پایان رسانده و شماری از کشورها در حال انجام آن هستند، اما همچنان این پرسش به عنوان یکی از سوالات اساسی مطرح می‌شود که آیا پایان واکسیناسیون‌ سراسری می‌تواند پایان حیات کرونا باشد؟

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از ایرنا، بیماری کووید۱۹ که این روزها براساس آمار رسمی، بیش از ۱۷۰ میلیون نفر را در دنیا مبتلا و جان هزاران نفر را گرفته است، با انجام واکسیناسیون سراسری در کشورها نور امید به پایان این کابوس تلخ را روشن کرده است، امری که گرچه هنوز با فرضیات متعددی روبه رو است.

برخی صاحبنظران علوم پزشکی معتقدند، هر ویروس به منظور ماندگاری و بقا نیازمند یافتن میزبان جدید است. واکسیناسیون سراسری و ایمنی جمعی می تواند میزبان جدید را از عامل بیماری گرفته و در نتیجه حیات ویروس را با خطر روبه رو کند.

محمدرضا زاهدپور انارکی فوق تخصص ریه و متخصص داخلی در این باره به خبرنگار اجتماعی ایرنا گفت: ویروس کرونا با گذشت زمان به سمت «تهاجمی شدن» و «خودمیرانه» (از بین رفتن) پیش می رود و این امر به تدریج ساختار ویروس را نابود می کند.

وی تصریح کرد: ویروس موتاسیون یافته (جهش یافته) نیز بدون میزبان جدید باقی نمی ماند و بنابراین ایمنی جمعی می تواند حیات و ماندگاری ویروس را نابود کند.

این استاد علوم پزشکی ادامه داد: در واقع ویروس کرونا به منظور ماندگاری و بقا نیازمند یافتن میزبان جدید است، با واکسیناسیون سراسری، ایمنی جمعی و در نتیجه کاهش میزبان جدید به تدریج این ویروس نیز از بین خواهد رفت.

زاهدپور انارکی همچنین یادآور شد: این ویروس در صورت ادامه حیات نیز به مانند برخی بیماری های ضعیف تنفسی همچون آنفلوآنزا تداوم خواهد داشت.

ضرورت رعایت ضوابط بهداشتی مقابله با کرونا پس از واکسیناسیون

برخی متخصصان ویروس شناسی اما معتقدند که ویروس کرونا با ساکنین کره زمین گردش و با طبقات مختلف جمعیتی تغییر می کند. جهش این ویرس در آفریقا، انگلستان و هندوستان نیز از آغاز شیوع بیماری این مساله را ثابت کرده و بنابراین، به دلیل تغییر شکل ساختار اصلی، نمی توان پایان دقیقی برای عمر این بیماری درنظر گرفت.

به باور این پزشکان، واکسیناسیون سراسری و ایمنی جمعی فقط از مرگ ومیر ناشی از کرونا جلوگیری و ابتلا به وضعیت شدید بیماری را کاهش می دهد، بر این اساس پایان واکسیناسیون سراسری را نباید پایان حیات این بیماری و رعایت شیوه نامه های بهداشتی مقابله با کرونا دانست.

یک پزشک ویروس شناس نیز در این باره معتقد است: جهش ویروس کرونا با تغییر ساختار ویروس، می تواند وضعیت مصونیت در مقابل بیماری را تغییر دهد و موجب افزایش یا کاهش روند بیماری زایی شود.

به گفته مهرداد روانشاد، رعایت پروتکل های بهداشتی مقابله با کرونا نیز در برخی کشورها علیرغم پایان واکسیناسیون سراسری به این علت است.

وی تاکید می کند: واکسیناسیون سراسری پایان این بیماری نیست، اما از شدت بیماری کاسته و روند مرگ ومیر را کنترل می کند، زیرا این ویروس با ساکنین کره زمین گردش و با گروه های مختلف جمعیتی تغییر می کند و این مساله می تواند روند ایمنی و بیماری زایی را تغییر دهد.

به گفته روانشاد بنابر این مساله، ایمنی جمعی، شدت وضعیت بیماری را کنترل می کند، اما برای پیشگیری از عفونت و بیماری خفیف پروتکل های بهداشتی مقابله با کرونا پس از واکسیناسیون نیز (نه به شدت امروز) اما باید رعایت شود.

محمدرضا رئوفی، دکتری فیزیولوژی پزشکی هم در این خصوص عنوان می کند: هیچ یک از واکسن های ساخته شده در دنیا در حال حاضر، در مقابله با کرونا تاثیر صددرصدی نداشته و بیشترین میزان پیشگیری از بیماری کووید۱۹ در موثرترین واکسن ها، بیش از ۹۰ درصد برآورد شده است.

وی یادآور می شود: تزریق واکسن همچنین برای همیشه شخص را در برابر این ویروس مصون نمی کند، با گذشت زمان به تدریج آنتی بادی بدن کاهش یافته و ایمنی در برابر کرونا هم از بین می رود، بنابراین شخص مجددا مستعد دریافت ویروس خواهد شد.

این استاد علوم پزشکی معتقد است: مرگ این ویروس مستلزم تغییر در ساختار اصلی و یک جهش برای از بین رفتن عامل بیماری زایی ویروس است، در غیر این صورت ویروس کرونا پس از پایان واکسیناسیون جمعی نیز همانند ویروس آنفولوآنزا به حیات خود ادامه می دهد.

پایان حیات بیماری های ویروسی به طور قطع قابل پیشبینی نخواهد بود

متخصصان بیماری های عفونی و گرمسیری نیز فرضیات متعددی را در رابطه با پایان حیات این ویروس ناشناخته مطرح می کنند. به گفته شماری از پزشکان سال ۲۰۲۲ یکی از تاریخ های مطرح شده توسط جامعه پزشکان است که به عنوان پایان عمر کرونا عنوان می شود، اما به باور اغلب متخصصین، پایان حیات بیماری های ویروسی به طور قطع قابل پیش بینی نخواهد بود.

عاصفه عباس زاده متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا اظهار داشت: برای پایان حیات بیماری های ویروسی باید درصد قابل توجهی از جهان واکسینه شوند. همچنین برای تاثیر دائمی واکسن باید موتاسیون (جهش) ویروس متوقف شود.

وی توضیح داد: اغلب عوامل ویروسی از خانواده کرونا ویروس ها، سالانه حداقل یک بار جهشی بزرگ داشته و این امر می تواند تاثیر واکسن را کاهش داده و نیاز به واکسیناسیون سالانه سبب شود.

عباس زاده گفت: فرضیات متعددی در رابطه با پایان حیات کرونا پس از واکسیناسیون سراسری و ایمنی جمعی مطرح می شود، برخی فرضیات سال ۲۰۲۲ را پایان واقعی حیات کرونا عنوان می کنند، اما این مساله به طور قطع قابل پیش بینی نخواهد بود.

این متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری ادامه داد: در برخی مناطق دنیا این ویروس از بین خواهد رفت، اما با توجه به نقل و انتقالات عصر جدید، حجم سفرها و ارتباطات کنونی حضور این ویروس در هیچ یک از مناطق دنیا صفر باقی نمی ماند.

بنابراین طبق گفته متخصصین علوم پزشکی نباید پایان واکسیناسیون سراسری را به طور قطع پایان عمر این مهمان ناخوانده دانست، با این وجود اما ارزش و اهمیت واکسیناسیون سراسری و دستیابی به ایمنی جمعی نباید از یاد برده شود.

این مهمان ناخوانده را شاید واکسیناسیون سراسری هم نتواند از خانه ساکنین کره زمین بیرون کند، اما بدون شک بیماری زایی گسترده و مرگ ومیر امروزی را در این سیاره خاکی پایان خواهد داد.

در ایران تاکنون سه میلیون و ۱۲۸ هزار و ۳۹۵ نفر به کرونا مبتلا و طی ۲۴ ساعت گذشته، ۱۱۲ بیمار جان خود را از دست دادند، بر این اساس مجموع جانباختگان این بیماری در کشور به ۸۳ هزار و ۳۲۹ نفر رسید.

همچنین تاکنون ۴ میلیون و ۴۰۷ هزار و ۳۸۵ نفر دوز اول واکسن کرونا و یک هزار و ۶۱۹ نفر نیز دوز دوم این واکسن را تزریق کرده و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۵ میلیون و ۴۲۹ هزار و ۴ دوز رسید.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
فتوایِ رهبر انقلاب در پاسخ به استفتای نگهداری سگ و گربه (129 نظر) صحبت های خنده دار آقای قرائتی: رفته بودم عروسی دیدم نون و پنیر و هندونه میدن گفتم مگه عروسی نیس اینجا دوماد گفت میخوام حزب اللهی باشم آخه این خُل بازیا چیه +ویدئو😂👌 (79 نظر) رهبر معظم انقلاب: من از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم، مگر فقرا آجیل می‌خورند؟ (76 نظر) نگاهی به چهره نچرال و متفاوت بازیگران و هنرمندان بدون آرایش+عکس/ الهام حمیدی، هدیه تهرانی، بهاره رهنما، لیلا اوتادی و... (69 نظر) صحبت های خنده دار آقای قرائتی: شب اول عروسی دوماد اومده پیش عروس میگه توحید و نبوت یعنی چی اونم گفته والا نمیدونم شب اول قبرمونه یا عروسیمون+ویدئو😂👌 (63 نظر) خلاقیت منحصربفرد قنّاد تبریزی در طراحی و پخت کیک برای "مَمَّد" ها حماسه آفرید+عکس/ مغز نیست که دنیای ایده ست😍 (56 نظر) لعیا زنگنه: افتخار می‌کنم در کشوری زندگی می‌کنم که رهبر آن از نسل حضرت فاطمه زهراست+ ویدیو (36 نظر) خلاقیت خنده دار مرد جنوبی با طراحی آفتابه اتوماتیک حماسه آفرید+ویدئو/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (32 نظر) رونمایی از همزاد و بدل ترکیه ای رویا نونهالی، داور برنامه عصرجدید/ انصافا مو نمیزنن+عکس (29 نظر) تمرینات سخت و طاقت فرسای جعفر غفارنژاد رقیب مازندرانی هادی چوپان+فیلم/ رقابت تنگاتنگ غول بابلسری و گرگ پارسی (25 نظر) رونمایی همسر شاهرخ استخری از جواهرات ظریف و نگین دارِ زیبا و شیکش/ خاص، اعیانی و ایرانی پسند+عکس (23 نظر) نگاهی به حجاب تحسین برانگیز سارا شعری قهرمان بلژیکی تکواندو در المپیک پاریس/ خانم ورزشکار حجاب محدودیت نیست را تعریف کرد+تصاویر (23 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز یک کافی شاپ اصفهانی برای پاکبانان حماسه آفرید/ به شما باید گفت فرشته زمینی+عکس (22 نظر) خلاقیت منحصربفرد ساندویج فروش تهرانی برای کمک کردن به کودکان نیازمند+عکس/ فرشته زمینی لقبی برازنده شماست👌 (19 نظر) خلاقیت منحصربفرد اوستا گچ کار برای ساختن مجسمه برای نسرین مقانلو حماسه آفرید/چقدر طبیعی! دست و پنجه ات طلا+عکس (18 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
روستای تاریخی حیرت انگیز در یزد ؛ مکانی زیبا برای یک گردش خاطره انگیز
فوت و فن خانه‌داری؛ ترفند طلایی برای سفید کردن سیاه ترین قارچ‌ها/ دستور ساخت وایتکس قارچ
معرفی بهترین دسرها برای جشن تولد خانوادگی و مهمانی ها/ شیک، ارزون و خوشمزه+عکس
جزیره طاعون ؛ ترسناک‌ترین مکان جهان؛ این‌جا مرگبارترین ویروس‌های جهان آزمایش می‌شود
تصاویر باورنکردنی از تنها قبیله آدمخوار جهان؛ مراسم کشتن و خوردن انسان‌های غریبه!
در صورت آتش بس در غزه، ایران به اسرائیل حمله نمی کند؟
خواست نتانیاهو ورود آمریکا به جنگ با ایران است
فوت و فن خانه‌داری؛ 3 ترفند طلایی و ساده‌یِ خانگی برای جلوگیری از کپک زدن آبغوره
لباس زنان ورزشکار هر روز تنگ‌تر و جذب‌تر و کوتاهتر از دیروز!
حذف یک خبر مهم از سایت مسعود پزشکیان!
مجامع جهانی مانع تکرار جنایات ضدبشری صهیونیست‌ها شوند
توصیه بلاگرهای حجاب برای اربعین: چادر سر نکنید!
خواهرانی که در راهپیمایی 22 بهمن و اعیاد مذهبی دزدی می‌کردند!
آخرین شعر استاد شهریار در آخرین دیدار با معشوقه سنگدلش در بستر مرگ که اشکتونو درمیاره/ نازنینا ما به ناز تو جوانی داده ایم...
جزئیات ثبت‌نام انتقال دانشجویان شاهد و ایثارگر شاغل به تحصیل دانشگاه‌های علوم پزشکی
منتخب روز   
یکی از غمگین ترین سکانس های شهرزاد/ مرگ جمشید خان پلاکاردی از محمدرضا شاه در دستان مردم به شکل دراکولا با شاخ های شیطانی+عکس/ نوشتن لقب هایی در شان چهره منفور پهلوی نگاهی به قاب دو نفره چهره‌های سیاسی با مادرشان؛ از حسن روحانی و خاتمی تا هاشمی رفسنجانی و جهانگیری+عکس/ جای خالی تصویر رئیس جمهور شهید با مادرشان با این قاب پر شد! شباهت معنادار و پُرمفهوم درب ورودی خانه رهبر معظم انقلاب و امام خمینی(ره)+عکس/ دری آهنی و کوچک با ساده ترین و بدون تجملات ترین حالت ممکن چهره غمزده و عرض تسلیت صمیمی جمشید هاشم پور به شهاب حسینی در مراسم تشییع پدر جوانش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (فیلم) فیلمبرداری بی‌شرمانه رضا پهلوی از معاشقه دخترش لب دریا! 😳😳😳 / حاشا به غیرتت! احساسی ترین سکانس سریال عاشقانه جیران /ناصر الدین شاه: حکیم ازت میخوام ثمره این عشق رو نجات بدی قشنگترین سکانس سریال شهرزاد / فرهاد: عشق هر ناممکنی رو ممکن میکنه سکانسی فراموش نشدنی از سریال عاشقانه شهرزاد / وقتی شهرزاد و قباد برای اولین بار باهم تفاهم دارن (عکس) تصویری معنادار از تکیه رهبر انقلاب بر اسلحه هنگام سخنرانی / علی به وقت حماسه عصا به دست نمی‌گیرد ... سکانس پربازدید از سریال زخم کاری ؛ جواد عزتی و مهراوه شریفی رو در روی هم / مهراوه شریفی نیا: کِی دلت برا من تنگ میشه؟ میز عزای ساده و بدون تجملات پدر شهاب حسینی، قباد سریال شهرزاد+عکس/ روحش شاد و مسیرش پرنور