به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از ایرنا، بیماری کووید۱۹ که این روزها براساس آمار رسمی، بیش از ۱۷۰ میلیون نفر را در دنیا مبتلا و جان هزاران نفر را گرفته است، با انجام واکسیناسیون سراسری در کشورها نور امید به پایان این کابوس تلخ را روشن کرده است، امری که گرچه هنوز با فرضیات متعددی روبه رو است.
برخی صاحبنظران علوم پزشکی معتقدند، هر ویروس به منظور ماندگاری و بقا نیازمند یافتن میزبان جدید است. واکسیناسیون سراسری و ایمنی جمعی می تواند میزبان جدید را از عامل بیماری گرفته و در نتیجه حیات ویروس را با خطر روبه رو کند.
محمدرضا زاهدپور انارکی فوق تخصص ریه و متخصص داخلی در این باره به خبرنگار اجتماعی ایرنا گفت: ویروس کرونا با گذشت زمان به سمت «تهاجمی شدن» و «خودمیرانه» (از بین رفتن) پیش می رود و این امر به تدریج ساختار ویروس را نابود می کند.
وی تصریح کرد: ویروس موتاسیون یافته (جهش یافته) نیز بدون میزبان جدید باقی نمی ماند و بنابراین ایمنی جمعی می تواند حیات و ماندگاری ویروس را نابود کند.
این استاد علوم پزشکی ادامه داد: در واقع ویروس کرونا به منظور ماندگاری و بقا نیازمند یافتن میزبان جدید است، با واکسیناسیون سراسری، ایمنی جمعی و در نتیجه کاهش میزبان جدید به تدریج این ویروس نیز از بین خواهد رفت.
زاهدپور انارکی همچنین یادآور شد: این ویروس در صورت ادامه حیات نیز به مانند برخی بیماری های ضعیف تنفسی همچون آنفلوآنزا تداوم خواهد داشت.
ضرورت رعایت ضوابط بهداشتی مقابله با کرونا پس از واکسیناسیون
برخی متخصصان ویروس شناسی اما معتقدند که ویروس کرونا با ساکنین کره زمین گردش و با طبقات مختلف جمعیتی تغییر می کند. جهش این ویرس در آفریقا، انگلستان و هندوستان نیز از آغاز شیوع بیماری این مساله را ثابت کرده و بنابراین، به دلیل تغییر شکل ساختار اصلی، نمی توان پایان دقیقی برای عمر این بیماری درنظر گرفت.
به باور این پزشکان، واکسیناسیون سراسری و ایمنی جمعی فقط از مرگ ومیر ناشی از کرونا جلوگیری و ابتلا به وضعیت شدید بیماری را کاهش می دهد، بر این اساس پایان واکسیناسیون سراسری را نباید پایان حیات این بیماری و رعایت شیوه نامه های بهداشتی مقابله با کرونا دانست.
یک پزشک ویروس شناس نیز در این باره معتقد است: جهش ویروس کرونا با تغییر ساختار ویروس، می تواند وضعیت مصونیت در مقابل بیماری را تغییر دهد و موجب افزایش یا کاهش روند بیماری زایی شود.
به گفته مهرداد روانشاد، رعایت پروتکل های بهداشتی مقابله با کرونا نیز در برخی کشورها علیرغم پایان واکسیناسیون سراسری به این علت است.
وی تاکید می کند: واکسیناسیون سراسری پایان این بیماری نیست، اما از شدت بیماری کاسته و روند مرگ ومیر را کنترل می کند، زیرا این ویروس با ساکنین کره زمین گردش و با گروه های مختلف جمعیتی تغییر می کند و این مساله می تواند روند ایمنی و بیماری زایی را تغییر دهد.
به گفته روانشاد بنابر این مساله، ایمنی جمعی، شدت وضعیت بیماری را کنترل می کند، اما برای پیشگیری از عفونت و بیماری خفیف پروتکل های بهداشتی مقابله با کرونا پس از واکسیناسیون نیز (نه به شدت امروز) اما باید رعایت شود.
محمدرضا رئوفی، دکتری فیزیولوژی پزشکی هم در این خصوص عنوان می کند: هیچ یک از واکسن های ساخته شده در دنیا در حال حاضر، در مقابله با کرونا تاثیر صددرصدی نداشته و بیشترین میزان پیشگیری از بیماری کووید۱۹ در موثرترین واکسن ها، بیش از ۹۰ درصد برآورد شده است.
وی یادآور می شود: تزریق واکسن همچنین برای همیشه شخص را در برابر این ویروس مصون نمی کند، با گذشت زمان به تدریج آنتی بادی بدن کاهش یافته و ایمنی در برابر کرونا هم از بین می رود، بنابراین شخص مجددا مستعد دریافت ویروس خواهد شد.
این استاد علوم پزشکی معتقد است: مرگ این ویروس مستلزم تغییر در ساختار اصلی و یک جهش برای از بین رفتن عامل بیماری زایی ویروس است، در غیر این صورت ویروس کرونا پس از پایان واکسیناسیون جمعی نیز همانند ویروس آنفولوآنزا به حیات خود ادامه می دهد.
پایان حیات بیماری های ویروسی به طور قطع قابل پیشبینی نخواهد بود
متخصصان بیماری های عفونی و گرمسیری نیز فرضیات متعددی را در رابطه با پایان حیات این ویروس ناشناخته مطرح می کنند. به گفته شماری از پزشکان سال ۲۰۲۲ یکی از تاریخ های مطرح شده توسط جامعه پزشکان است که به عنوان پایان عمر کرونا عنوان می شود، اما به باور اغلب متخصصین، پایان حیات بیماری های ویروسی به طور قطع قابل پیش بینی نخواهد بود.
عاصفه عباس زاده متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا اظهار داشت: برای پایان حیات بیماری های ویروسی باید درصد قابل توجهی از جهان واکسینه شوند. همچنین برای تاثیر دائمی واکسن باید موتاسیون (جهش) ویروس متوقف شود.
وی توضیح داد: اغلب عوامل ویروسی از خانواده کرونا ویروس ها، سالانه حداقل یک بار جهشی بزرگ داشته و این امر می تواند تاثیر واکسن را کاهش داده و نیاز به واکسیناسیون سالانه سبب شود.
عباس زاده گفت: فرضیات متعددی در رابطه با پایان حیات کرونا پس از واکسیناسیون سراسری و ایمنی جمعی مطرح می شود، برخی فرضیات سال ۲۰۲۲ را پایان واقعی حیات کرونا عنوان می کنند، اما این مساله به طور قطع قابل پیش بینی نخواهد بود.
این متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری ادامه داد: در برخی مناطق دنیا این ویروس از بین خواهد رفت، اما با توجه به نقل و انتقالات عصر جدید، حجم سفرها و ارتباطات کنونی حضور این ویروس در هیچ یک از مناطق دنیا صفر باقی نمی ماند.
بنابراین طبق گفته متخصصین علوم پزشکی نباید پایان واکسیناسیون سراسری را به طور قطع پایان عمر این مهمان ناخوانده دانست، با این وجود اما ارزش و اهمیت واکسیناسیون سراسری و دستیابی به ایمنی جمعی نباید از یاد برده شود.
این مهمان ناخوانده را شاید واکسیناسیون سراسری هم نتواند از خانه ساکنین کره زمین بیرون کند، اما بدون شک بیماری زایی گسترده و مرگ ومیر امروزی را در این سیاره خاکی پایان خواهد داد.
در ایران تاکنون سه میلیون و ۱۲۸ هزار و ۳۹۵ نفر به کرونا مبتلا و طی ۲۴ ساعت گذشته، ۱۱۲ بیمار جان خود را از دست دادند، بر این اساس مجموع جانباختگان این بیماری در کشور به ۸۳ هزار و ۳۲۹ نفر رسید.
همچنین تاکنون ۴ میلیون و ۴۰۷ هزار و ۳۸۵ نفر دوز اول واکسن کرونا و یک هزار و ۶۱۹ نفر نیز دوز دوم این واکسن را تزریق کرده و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۵ میلیون و ۴۲۹ هزار و ۴ دوز رسید.