بالا رفتن حرارت بدن در بارداری موضوع مورد بحث ماست. زنان باردار در این دوران ممکن است دچار مشکلات زیادی شوند که رهایی از این مشکلات بسیار ضروری است.از آن جا که نمی توان هر درمانی را در این دوران به کار بست و از طرفی مادر باردار باید آرامش داشته باشد، درمان های خانگی که بی ضرر است بهترین راه حل است. در این دوران زنان دچار حالت تهوع، یبوست، نفخ و دل پیچه می شوند و همچنین دمای بدنشان به طور ناگهانی بالا می رود.این افزایش درجه حرارت بدن برای جنین در حال رشد، می تواند مضر باشد و ممکن است به سقط جنین منجر شود. بنابراین، بهتر است دمای بدن بین ۳۶٫۵ و۳۷٫۵ درجه سانتی گرادحفظ شود.
افزایش حرارت بدن در بارداری چگونه است؟
افزایش حرارت بدن، به گرمای ناشی از سر و گردن گفته می شود که به تمام قسمت های بالاتنه گسترش می یابد و حدود 30 ثانیه تا 5 دقیقه ادامه دارد. در بعضی موارد گرما از قسمت پایین بدن تولید می شود. وقتی بدن شما پس از گرگرفتن ناگهان خنک می شود، عرق خواهید کرد.احساس داغی در بدن هر زن متفاوت است و شدت و زمان متفاوت دارد. گرگرفتگی بر خلاف تب، درجه حرارت بدن شما را بالا نمی برد. احساس داغی بدن در زمان بارداری و یائسگی مشابه است اما علائمی مانند حالت تهوع، تورم سینه، استفراغ و… به بارداری مربوط می شود.
علت افزایش حرارت بدن در دوران بارداری
یکی از دلایل احتمالی افزایش دمای بدن نوسانات هورمونی است. کاهش سطح استروژن باعث افزایش سطح استرس در دوران حاملگی می شود و به این ترتیب حرارت بدن افزایش می یابد.در برخی موارد رژیم غذایی که فرد اتخاذ می کند می تواند باعث افزایش حرارت بدن شود. برای جلوگیری از آسیب دیدن جنین، لازم است برنامه غذایی در طول ۹ ماه کنترل شود.
علائم افزایش حرارت بدن در دوران بارداری
نخستین علامت تپش قلب است که یک نشانه مشترک است. احساس یک باره گرما وحرارت در ناحیه فوقانی بدن نیز نشانه دیگری است که زنان باردار نباید آن را نادیده بگیرند.تعرق بیش از حد و قرمزی در ناحیه گردن، صورت و ناحیه سینه نیز نشانه دیگری از افزایش حرارت بدن طی دوران حاملگی است.
- گرما در سرتاسر بدن و حتی صورت شما پخش می شود
- این احساس را چندین بار در روز دارید
- احساس گرما می تواند ملایم و در حد حسی مشابه با خوابیدن روی یک تخت آفتاب گیر گرم و یا بسیار شدید و مانند قرار گیری در کنار یک کوره باشد
- گرگرفتگی معمولا بدون هیچ علائم و به صورت ناگهانی رخ می دهد
- ضربان قلب تان بیشتر می شود
- صورتی قرمز دارید
- عرق می کنید
راه های تشخیص علت داغی بدن
آزمایشاتی که ممکن است برای یافتن علت بالا رفتن حرارت در بارداری تجویز شوند عبارتند از:
- آزمایش خون، از جمله شمارش تعداد گلبول های سفید خون
- کشت خون
- کشت عفونت استرپتوکوکی گلو
- آزمایش خلط
- آزمایش ادرار
- کشت ادرار
- آزمایش مدفوع
- کشیدن مایع مغزی نخاعی یا پونکسیون کمری
اگر پزشک به کوریوآمنیونیت مشکوک شود، آمنیوسنتز برای کشت ممکن است لازم باشد.
راه های کنترل حرارت بدن در بارداری
برای کنترل حرارت بدن در زمان بارداری، لازم است زن باردار ناشتا یک لیوان آب رازیانه مصرف کند. این درمان خانگی حالت تهوع را نیز کاهش می دهد. قبل از مصرف بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.مصرف سبزیجات در دوران حاملگی باعث حفظ سلامت مادر و بچه می شود. سبزیجات پروتئین موردنیاز جنین را تامین می کند و باعث رشد و تکامل جسمی بهتر وی می شود.هندوانه بهترین ماده غذایی برای کاهش حرارت بدن در طول بارداری است. از سوی دیگر، قند طبیعی موجود در آن انرژی لازم را در طول این ۹ ماه تامین می کند.آب یکی از بهترین مایعات برای تمامی افراد است. آب کمک می کند حرارت بدن به طور چشمگیری و بدون هیچ گونه اثر جانبی کاهش پیدا کند. از سوی دیگر، مصرف آب مانع یبوست در زنان باردار می شود.استراحت کافی و خواب کافی، پوشیدن لباس شل و راحت و قرار گرفتن در محیط های خنک از دیگر راه های کنترل حرارت بدن در دوران بارداری است.
روش های پیشگیری از بالا رفتن حرارت بدن در بارداری
در حالی که گاهی نمی توان از تب بارداری پیشگیری کرد، اما اقدامات احتیاطی خاصی وجود دارد که عوارض را به حداقل می رساند. این اقدامات عبارتند از:
- واکسیناسیون آنفولانزا فصلی و آنفولانزای H1N1 (آنفلوآنزای خوکی) توصیه می شود.
- از تماس نزدیک با افرادی که بیمار هستند خودداری شود.
- دست ها را با صابون ضد عفونی کننده بشویید.
- هرگز شیر غیر پاستوریزه را مصرف نکنید.
- از برنزه کردن، استفاده از جکوزی و سونا در دوران بارداری اجتناب شود.
- زمانی که به مناطق گرمسیر سفر می کنیم از پزشک بخواهید داروهای پیشگیری را برایتان تجویز کند.