به گزارش سایت خبری ساعدنیوز، کمک فنر یکی دیگر از قطعات مهم خودرو محسوب می شود که زیر مجموعه ای از سیستم تعلیق محسوب می شود. کمک فنر ها در ابعاد و اشکال مختلفی طراحی شده و معمولا در نزدیکی هر چرخ، یک عدد از آن ها کار گذاشته می شود. وظیفه اصلی کمک فنر در خودرو، به حداقل رساندن میزان ارتعاشات ناشی از حرکت خودرو در سطوح ناهموار بوده و از ضربات وارده و لرزش متعدد در خودرو جلوگیری می کند. کمک فنر ها انواع مختلفی دارند که هر کدام برای هدفی خاص مورد استفاده قرار می گیرد.
علائم خرابی کمک فنر
آیا حس می کنید ارتفاع خودروی تان کم شده است یا یک طرف، ارتفاع کمتری نسبت به طرف دیگر دارد؟ کیفیت سواری خودروی شما مثل قبل نیست؟ احساس کوبش و سواری خشک دارید؟ نشانه های خرابی این قطعات را جدی بگیرید، چرا که کمک فنرها از جمله قطعاتی هستند که ایمنی خودروها را تأمین می کنند؛ به علاوه بروز مشکل در این قطعه، سبب ایجاد مشکل در قطعاتی چون چرخ ها، فنرها و بلبرینگ ها از سیستم تعلیق و جلوبندی و همچنین قطعاتی از سیستم های جعبه فرمان، دیفرانسیل و گیربکس می شود. نکات زیر، نشانه هایی از خرابی کمک فنر خودرو است:
شنیدن سر و صدا از سمت سیستم تعلیق ، به ویژه مواقعی مثل عبور از دست اندازها و گرفتن ترمزهای شدید که فشار مضاعف به این قسمت وارد می شود.
حرکات غیر طبیعی و شدید خودرو هنگام حرکت، به خصوص هنگام عبور از ناهمواری ها
عدم تناسب تایرها با هم و ساییده و پوسیده شدن آن ها به شکل غیر طبیعی و زودتر از موعد
جمع شدن روغن در اطراف این قطعه یا چکه کردن روغن از آن
سخت شدن کنترل خودرو به ویژه در پیچ های تند
شتاب خودرو به سمت جلو هنگام گرفتن ترمز (شیرجه زدن)
لغزش چرخ ها و عدم تعادل
کشیده شدن خودرو به یک سمت
عوامل خرابی کمک فنر
تحمل بار بیش از حد توان توسط خودرو، بیش از هر قسمت دیگری به کمک فنرها فشار می آورد. عبور از جاده های ناهموار یا ترمز گرفتن های بی موقع در چنین شرایطی، خرابی این قطعه و سایر قطعات را تسریع می کند.
خراب شدن درزگیرها یا کاسه نمدهای کمک فنرها و خراب شدن بوش های کمک فنر و در نتیجه نشت روغن، از دیگر دلایل خرابی این قطعه است.
عبور از ناهمواری ها با سرعت بالا و تیک آف کشیدن که باعث کوبش های مضاعف و بیش از حد توان می شود.
نکته: تا جایی که امکان دارد سعی کنید جفت کمک فنرهای جلو یا عقب را با هم تعویض کنید. وجود دو کمک فنر سالم و کارکرده در کنار هم، سبب می شود که قطعه قدیمی تر و کارکرده، قطعه سالم و نو را هم خراب کند.
کمک فنر چه می کند؟
این قطعه یکی از قسمت های سیستم تعلیق خودرو است که در کنار چرخ های جلو و عقب تعبیه می شود. وظیفه اصلی این قطعه، مستهلک کردن ضربه ها و فشارهایی است که به خودرو و فنر خودرو وارد می شود. از آنجا که فنرها نمی توانند فشارهای وارده را به آرامی رد و بدل کنند و بعد از جذب ضربه ها، یکباره نیروی خود را رها می کنند، این قطعات به تعدیل این نیروها و ذره ذره رها کردن آن ها کمک می کنند. این قطعه از یک طرف به نقطه ای ثابت از اتاق خودرو و از طرف دیگر به قطعه ای از سیستم تعلیق مثل طبق که متحرک است، متصل می شود. به طور کلی، یک سر این قطعه باید به نقطه ای ثابت و سر دیگر به نقطه ای متحرک وصل شود.
سیستم تعلیق از فنر، کمک فنر، بوش، سیبک و طبق تشکیل شده است. هر یک از این قطعات هم از اجزای دیگری تشکیل شده اند که بر اساس همین اجزا دسته بندی می شوند. این قطعات هم بر اساس اجزا و ساختارشان، انواع متفاوتی دارند، اما در خودروهای سواری که مورد بحث است، بیشتر از نوع بادی-گازی و هیدرولیکی (روغنی) استفاده می شود.
در نوع روغنی، محفظه ای پر از روغن و در نوع گازی، محفظه ای پر از هوای فشرده وجود دارد. عملکرد این قطعات، بسته به نوع خودرو و شرایط آن فرق می کند، اما به طور کلی، عملکرد کمک فنرهای گازی بهتر از نوع روغنی است. دلایل زیر، این مسئله را تأیید می کند:
در نوع هیدرولیکی به علت وارد شدن فشار از طرف پیستون موجود در آن و حرکت سریع روغن، معمولاً روغن کف می کند و هوا می گیرد. هوا گرفتن روغن در این نوع، مشکل ساز خواهد کرد.
در نوع گازی این قطعات، گاز و روغن در کنار هم به وظیفه خود عمل می کنند؛ به این ترتیب که روغن و هوا هنگام دریافت ضربه و ارتعاش های ناشی از آن، برای عبور از سوپاپ ها و جذب ضربه ها حرکت می کنند. به دلیل حرکت سریع گاز و فشار باد در این نوع، روغن بدون اینکه هوا بگیرد، با سرعت بیشتری حرکت می کند.
سرعت انتقال حرارت در نوع گازی، کمتر از مدل روغنی است، بنابراین استهلاک و فرسایش هم کمتر خواهد بود.
نکته: در بعضی خودروها ممکن است مدل هیدرولیکی، عملکرد بهتر و مناسب تری نسبت به نوع گازی داشته باشد.
کمک فنر پراید
برای انتخاب کمک فنر پراید نیازی نیست به سراغ مدل هایی بروید که قیمت های بالا دارند. کمک فنر پراید، از جمله قطعاتی است که نمونه های مختلف آن به راحتی در بازار یافت می شود. شما برای خرید یک کمک فنر پراید یا هر خودروی دیگر کافی است به تک سوز یا دوگانه سوز بودن خودروی خود توجه کنید. خودروهای دوگانه سوز، بهتر است از کمک فنرهای مخصوص همان خودرو استفاده کنند. لازم به ذکر است کمک فنرهای تولید داخل، کیفیت مناسبی دارند و نیازی به خرید مدل های خارجی و وارداتی نیست.