پروسه بالانس کردن چرخ برای بسیاری از ما، آشناست و کمتر راننده ای یافت می شود که این پروسه را مشاهده نکرده باشد. همانگونه که دیده ایم، این پروسه شامل قرار دادن وزنه های کوچک چند گرمی در محیط رینگ چرخ است. در اغلب موارد این وزنه های کوچک تأثیر چشمگیری در لرزش فرمان و بدنه خودرو داشته که بلافاصله متوجه آن شده ایم.
بالانس را می توان توزیع یکسان و همگن جرم در محیط چرخ تعریف کرد. در مقابل نابالانسی به حالتی اطلاق می شود که توزیع جرم چرخ یکنواخت نبوده که باعث ایجاد ارتعاشات در بدنه و فرمان خودرو می شود. در حقیقت هنگام بالانس کردن چرخ، آن وزنه های کوچک توزیع جرم را تا حد امکان یکسان می کنند.
بالانس چرخ ها باید در هر زمانی که لاستیک ها بر روی چرخ ها نصب شدند، انجام شود. اگر لاستیک برای تعمیر پیاده شده باشد چرخ ممکن است نیاز به بالانس مجدد داشته باشد.
لاستیک های جدید می توانند از زمان تولید در کارخانه دچار نقص باشند و یا رانندگی باعث سایش آنها شود. عملیات بالانس لاستیک ها باید هر بار که لاستیک های جدید نصب می شوند انجام شود؛ این کار همچنین باید بطور منظم، پس هر بار جابجائی لاستیک ها (چرخش جای لاستیک ها) برای نگهداری مناسب انجام شود.
نصب لاستیک های جدید، تعویض لاستیک ها در تابستان یا زمستان و یا جابجائی (چرخش) تایرها زمان بسیار خوبی برای بالانس کردن لاستیک ها است.
کتابچه راهنمای مالک خودرو (برای وسیله نقلیه خود) را بررسی کنید تا ببینید که در چه بازه های زمانی این کارها باید انجام شود، اگرچه معمولاً بین بالانس چرخ ها نباید بیش از دو سال فاصله بیافتد. اما باید در نظر داشت در خودروهایی که به طور منظم در جاده های ناهموار رانندگی می کنند، لاستیک ها باید در بازه های زمانی کمتری بالانس شوند.
شناخت علائم بالانس نبودن چرخ های خودرو
در زمان رانندگی، اگر جاده دچار مشکل نباشد و در جاده ای صاف و یکدست این علائم را داشته باشید باید نسبت به بالانس چرخ خودروی خودتان اقدام کنید:
لرزش فرمان خودرو:
یکی از علائم بسیار واضح هنگام بالانس نبودن چرخ ها، لرزش فرمان یا اصطلاحاً (زدن فرمان) است. البته دقت کنید این تنها دلیل برای لرزش فرمان اتومبیل نیست و باید یا خودتان و یا توسط یک مکانیکی خبره این تشخیص داده شود.
افزایش مصرف سوخت:
این نکته هم مثل لرزش فرمان نیاز به بررسی و دقت توسط خودتان و یا مکانیک خبره دارد. تا با تشخیص درست به رفع عیب بپردازید. اما به هر حال این یکی از علائم بالانس نبودن چرخ های خودرو محسوب می شود.
کاهش پایداری خودرو:
اگر چرخ های ماشین به خوبی بالانس نباشد، در سرعتهای بالا و در سر پیچ ها این موضوع به سرعت خود را نشان می دهد.
خرابی بیش از حد قطعات و یا خرابی زودهنگام آن ها:
با توجه به نوع قطعات، واین که هر قطعه در چه جایی قرار گرفته است، هر کدام باید عمر مفیدی داشته باشند. اگر قطعات از حد معمول زودتر خراب و فرسوده می شوند، باید تمام علائم از جمله بالانس نبودن چرخ های خودرو را بررسی کنید.
آیا زمان و موقع خاصی را برای بالانس نبودن چرخ ها ی خودرو می توان اعلام کرد؟
هیچگاه نمی توان زمان خاصی را برای بالانس کردن چرخ ها، برای تمام خودروها اعلام کرد. زیرا که عوامل متعدد و گوناگونی در بالانس نبودن و نامتعادلی اتومبیل دخالت دارند. که نسبت به هر اتومبیلی با توجه به شرایطی که داشته و دارد، این نشانه ها متفاوت خواهند بود.
ولی در حالت کلی توصیه ما به شما این است که هر ۶ ماه یکبار برای بررسی بالانس بودن چرخ های اتومبیل خود اقدام کنید و یا هر ۸ هزار تا ۹ هزار کیلومتر طی مسافت، نسبت به بالانس چرخ های خودرو اقدام و آنها را مورد بازدید قرار دهید.
یک نکته مهم دیگر این است، که بدون گذر این مدت زمانی که گفته شد و با دیدن علائمی که ذکر شد، بهتر این است که بالانس بودن چرخ ها را نیز مدنظر قرار داده و نسبت به رسیدگی به آنها به موقع اقدام لازم را مبذول نمایید.
مسئله دیگر زمانی است که لاستیک خودرو را عوض می کنید. در این صورت نیز می بایست بالانس بودن چرخ ها را بررسی کرده و نسبت به تعادل لاستیک ها اقدام کنید.
یکی از مسائلی که قابل ذکر است و به شما انجام آن را پیشنهاد می کنیم، اگر در بازه های زمانی مشخصی لاستیک های خودرو را به صورت ضربدری تعویض کنید، هم به جهت جلوگیری از سایش نامتعادل لاستیک ها و هم به متعادل تر کردن چرخ های خودرو کمک شایانی کرده اید.