ساعدنیوز
ساعدنیوز

علائم و نشانه های خرابی طبق خودرو

  جمعه، 17 مرداد 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
علائم و نشانه های خرابی طبق خودرو
معمولاً رانندگان از آنجایی که عملکرد طبق به صورت مستقیم رابطه با آنها ندارد به صورت از خرابی آن آگاه نمی شوند. اما بعضاً طرح مواردی همچون بروز صدای تق تق در دست اندازها و یا صدای جیر جیر که ممکن است بر اثر حرکت طبق و تماس سایشی آن با شاسی باشد می تواند نشانه از خرابی طبق باشد.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،طبق به عنوان عضوی از سیستم تعلیق خودرو، حرکت آن را مهیا می کند و به همراه دیگر اعضای این سیستم، زوایای کمبر و کستر را می سازند. به علاوه طبق ها وظیفه دارند که نیروهای عرضی وارده از جاده را به شاسی خودرو منتقل و خنثی کنند. همچنین نیروهای طولی وارده از جاده را که از طریق سگ دست منتقل شده به میل موجگیر و در نهایت به شاسی انتقال می دهد.
طبق در سه بخش اصلی به قطعات دیگر متصل می شود؛ در قسمت داخلی توسط یک بوش لاستیکی که روی بوش فلزی سوار شده به شاسی خودرو متصل می شود. انتهای بیرونی طبق نیز توسط یک مفصل به نام سیبک به سگدست وصل می شود. همچنین طیق در قسمت وسط به میل موجگیر متصل است.

علائم خرابی طبق

همان طور که در بالا گفتیم مهم ترین و شایع ترین نشانه خرابی این قطعه، شنیدن سر و صداهای اضافی از خودرو به خصوص هنگام عبور از دست اندازهاست. در مواردی ممکن است تغییر در زاویه چرخ ها و لقی در محل قطعه هم از علائم خرابی آن باشد.

عوامل خرابی طبق

طبیعی است که حرکت طبق ها در مسیرهای ناهموار و پستی – بلندی و نیز زمانی که وزن خودرو بیش از حد است، بیشتر می شود. این حرکات توسط فنر و کمک فنر، جذب و تعدیل می شود. اگر ضربه های وارده، مثل زمانی که خودرو تصادف می کند، بیش از حد شدید و ناگهانی باشد، کنترل و جذب ضربه از عهده فنر و کمک فنر نیز خارج و در نتیجه، بازویی، کج می شود.

از بین رفتن بوش های طبق بر اثر کارکرد طولانی، تأثیر مستقیم بر طبق می گذارد و باعث خرابی آن می شود.

نامرغوب بودن مواد اولیه یا کیفیت پایین آن، تأثیر مستقیم در عمر قطعه دارد.

امکان فرسوده شدن قطعه به دلیل کارکرد طولانی هم وجود دارد.

بیرون زدن بوش بازویی و آسیب دیدن سیبک ها نیز از جمله دلایل بروز مشکل در این قطعه است.

نکته: مسئله مهمی که باید به آن توجه داشت، سخت بودن تشخیص خرابی این قطعه به دلیل محل قرارگیری آن است. بهتر است برای پی بردن به مشکل این قطعه به تعمیرگاه مراجعه کنید. محل قرارگیری و مکانیسم کاری طبق به گونه ای است که باید افراد متخصص، خرابی آن را تشخیص دهند.

چطور متوجه خرابی طبق شویم؟

بعد از اعلام نشانه های فوق به تعمیرکار، باید خودرو بازدید شود. تعمیرکاران زیادی هستند که به محض مشاهده کجی در زاویه چرخ ها اقدام به تعویض بازویی می کنند. توجه داشته باشید که تا از خرابی این قطعه، مطمئن نشده اید، نباید آن را تعویض کنید.

پی بردن به خرابی یا آسیب دیدن این قطعه، کار چندان دشواری برای تعمیرکاران نیست. در قسمت بعد، چگونگی ساختار و محل قرارگیری طبق را توضیح می دهیم. در اینجا کافی است بدانید که بوش ها و سیبک ها دو قطعه مرتبط با طبق هستند که خرابی آن ها منجر به بروز مشکلاتی در طبق خواهد شد؛ بنابراین تعمیرکاران باید به سراغ تمامی قطعات مرتبط با هم بروند و از سالم بودنشان مطمئن شوند.

اولین کاری که باید انجام شود، بررسی این قطعه و متعلقات آن به لحاظ ظاهری است. کج شدن بازویی یا جابه جایی آن روی بوش، خراب شدن بوش و پارگی گردگیر سیبک، با معاینه فنی فرد متخصص تشخیص داده می شود.

ضربه های وارده به خودرو از سمت جاده، از جمله دلایل خرابی بوش ها است. قسمت های پلاستیکی بوش تحت فشارهای متعدد و مکرر دچار پارگی می شود. سیبک ها هم بیشتر به دلیل خرابی گردگیر هایشان آسیب می بینند. این قطعات ممکن است ترک بردارند، از جای خود بیرون بزنند یا پاره شوند. سلامت گردگیر سیبک در میزان و مدت عملکرد مناسب سیبک و سالم بودن آن، تأثیر مستقیم می گذارد.

اگر خراب شدن بازویی به دلیل خرابی دو قطعه فوق نباشد، به علت وارد شدن ضربه های شدید مستقیم به خود قطعه است. در موارد زیادی، عبور از ناهمواری ها عامل کج شدن طبق هاست. لازم به ذکر است که تعمیر و تعویض بوش و سیبک، خیلی آسان تر و کم هزینه تر از بازسازی و تعویض خود قطعه بازویی است.

نکته: به یاد داشته باشید که درجه خرابی قطعاتی چون سیبک و بوش متفاوت است؛ مثلاً اگر فقط لبه های خارجی بوش، کمی تغییر شکل داده باشد، نیازی به تعویض آن نیست، اما اگر قطعه ترک برداشته باشد، قطعاً باید با قطعه ای نو جایگزین شود.

بعد از بررسی سیبک به لحاظ ظاهری، باید آزمایش هایی روی آن و سایر قسمت ها انجام شود. تعمیرکاران، روش های متفاوتی برای تست لقی سیبک، بر هم خوردن زاویه چرخ ها و خرابی سایر قطعات دارند.

با توجه به آنچه گفته شد، تعویض قطعه ای چون طبق، کاری نیست که با مشاهده چند نشانه انجام شود. تعویض قطعاتی که هنوز کارایی خود را از دست نداده اند، کاری منطقی نیست؛ به علاوه زمان و هزینه های شما را نیز به هدر خواهد داد.

افراد زیادی می پرسند، آیا می توانم بازویی خودرویم را خودم جایگزین کنم؟ در پاسخ به چنین سؤالی باید گفت تعویض این قطعه، نیازمند تجهیزات و لوازم تخصصی است؛ همچنین برای این کار، محل قرارگیری خودرو اهمیت زیادی دارد، چرا که بازویی زیر اتاق خودرو قرار می گیرد و برای دسترسی به آن باید خودرو ارتفاع بگیرد. توجه داشته باشید که بالا بردن خودرو باید با روش استاندارد و اصولی انجام شود.

مورد بعدی که در تعویض بازویی باید به آن توجه کنید این است که تعویض این قطعه در خودروهای مختلف، متفاوت است؛ برای مثال تعویض طبق پراید با تعویض طبق خودروهای خانواده پژو فرق می کند و به همین دلیل توصیه می شود که در طول فرآیند تعویض قطعه از یک برگه راهنما کمک بگیرید. به طور کلی طبق پراید نسبت به سایر خودروها، طراحی ساده تری دارد، بنابراین باز و بسته کردن آن نیز ساده تر خواهد بود.

در مورد طبق ها بیشتر بدانید

وجود این قطعه در خودرو و تعداد آن به نوع سیستم تعلیق و طراحی آن بستگی دارد؛ بنابراین ممکن است یک خودرو طبق نداشته باشد یا بر عکس، دارای چند طبق باشد. بازویی در اطراف متعلقات چرخ قرار می گیرد و از یک سو به قطعات متحرک سیستم تعلیق و از سوی دیگر به شاسی خودرو متصل می شود. در واقع این قطعه، دو قسمت مختلف خودرو را به هم متصل می کند.

اگر این قطعه در نیمه بالایی قطعات چرخ، نصب شده باشد، طبق بالا و اگر در نیمه پایینی قطعات چرخ، نصب شده باشد، طبق پایین نام می گیرد. طراحی بعضی از خودروهای امروزی به گونه ای است که دارای سیستم فنر و کمک فنر یکپارچه است. در این طراحی ممکن است بازویی بالا به طور کلی حذف شود.

با وجود توضیحات فوق کاملاً مشخص است که این قطعه یکی از اجزای تشکیل دهنده سیستم تعلیق و جلوبندی است. به طور کلی وظیفه این سیستم، دریافت ضربات عرضی و طولی وارد شده به خودرو و انتقال آن ها به شاسی برای فراهم کردن آسایش سرنشینان است؛ به علاوه اینکه عملکرد صحیح این قطعه، ایمنی خودروی شما را بالا خواهد برد. در این مجموعه، طبق شبیه به بازوی انسان عمل می کند، یعنی ارتباط دو قسمت مهم را با یکدیگر برقرار می کند. این قطعات رابط، هم در محور جلو و هم در محور عقب به کار می روند.

2 دیدگاه

  دیدگاه ها
علی‌ مصباحی
12 ماه پیش

دمت‌شما‌گرم‌خیلی‌خوب‌بود‌
عباس امیری
2 سال پیش

با سلام از اینکه توضیح کامل وجامعه درمورد طبق خودرو دادید نهایت استفاده را بردم
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (505 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (201 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (63 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (50 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (44 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی!
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌