به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،طبق به عنوان عضوی از سیستم تعلیق خودرو، حرکت آن را مهیا می کند و به همراه دیگر اعضای این سیستم، زوایای کمبر و کستر را می سازند. به علاوه طبق ها وظیفه دارند که نیروهای عرضی وارده از جاده را به شاسی خودرو منتقل و خنثی کنند. همچنین نیروهای طولی وارده از جاده را که از طریق سگ دست منتقل شده به میل موجگیر و در نهایت به شاسی انتقال می دهد.
طبق در سه بخش اصلی به قطعات دیگر متصل می شود؛ در قسمت داخلی توسط یک بوش لاستیکی که روی بوش فلزی سوار شده به شاسی خودرو متصل می شود. انتهای بیرونی طبق نیز توسط یک مفصل به نام سیبک به سگدست وصل می شود. همچنین طیق در قسمت وسط به میل موجگیر متصل است.
علائم خرابی طبق
همان طور که در بالا گفتیم مهم ترین و شایع ترین نشانه خرابی این قطعه، شنیدن سر و صداهای اضافی از خودرو به خصوص هنگام عبور از دست اندازهاست. در مواردی ممکن است تغییر در زاویه چرخ ها و لقی در محل قطعه هم از علائم خرابی آن باشد.
عوامل خرابی طبق
طبیعی است که حرکت طبق ها در مسیرهای ناهموار و پستی – بلندی و نیز زمانی که وزن خودرو بیش از حد است، بیشتر می شود. این حرکات توسط فنر و کمک فنر، جذب و تعدیل می شود. اگر ضربه های وارده، مثل زمانی که خودرو تصادف می کند، بیش از حد شدید و ناگهانی باشد، کنترل و جذب ضربه از عهده فنر و کمک فنر نیز خارج و در نتیجه، بازویی، کج می شود.
از بین رفتن بوش های طبق بر اثر کارکرد طولانی، تأثیر مستقیم بر طبق می گذارد و باعث خرابی آن می شود.
نامرغوب بودن مواد اولیه یا کیفیت پایین آن، تأثیر مستقیم در عمر قطعه دارد.
امکان فرسوده شدن قطعه به دلیل کارکرد طولانی هم وجود دارد.
بیرون زدن بوش بازویی و آسیب دیدن سیبک ها نیز از جمله دلایل بروز مشکل در این قطعه است.
نکته: مسئله مهمی که باید به آن توجه داشت، سخت بودن تشخیص خرابی این قطعه به دلیل محل قرارگیری آن است. بهتر است برای پی بردن به مشکل این قطعه به تعمیرگاه مراجعه کنید. محل قرارگیری و مکانیسم کاری طبق به گونه ای است که باید افراد متخصص، خرابی آن را تشخیص دهند.
چطور متوجه خرابی طبق شویم؟
بعد از اعلام نشانه های فوق به تعمیرکار، باید خودرو بازدید شود. تعمیرکاران زیادی هستند که به محض مشاهده کجی در زاویه چرخ ها اقدام به تعویض بازویی می کنند. توجه داشته باشید که تا از خرابی این قطعه، مطمئن نشده اید، نباید آن را تعویض کنید.
پی بردن به خرابی یا آسیب دیدن این قطعه، کار چندان دشواری برای تعمیرکاران نیست. در قسمت بعد، چگونگی ساختار و محل قرارگیری طبق را توضیح می دهیم. در اینجا کافی است بدانید که بوش ها و سیبک ها دو قطعه مرتبط با طبق هستند که خرابی آن ها منجر به بروز مشکلاتی در طبق خواهد شد؛ بنابراین تعمیرکاران باید به سراغ تمامی قطعات مرتبط با هم بروند و از سالم بودنشان مطمئن شوند.
اولین کاری که باید انجام شود، بررسی این قطعه و متعلقات آن به لحاظ ظاهری است. کج شدن بازویی یا جابه جایی آن روی بوش، خراب شدن بوش و پارگی گردگیر سیبک، با معاینه فنی فرد متخصص تشخیص داده می شود.
ضربه های وارده به خودرو از سمت جاده، از جمله دلایل خرابی بوش ها است. قسمت های پلاستیکی بوش تحت فشارهای متعدد و مکرر دچار پارگی می شود. سیبک ها هم بیشتر به دلیل خرابی گردگیر هایشان آسیب می بینند. این قطعات ممکن است ترک بردارند، از جای خود بیرون بزنند یا پاره شوند. سلامت گردگیر سیبک در میزان و مدت عملکرد مناسب سیبک و سالم بودن آن، تأثیر مستقیم می گذارد.
اگر خراب شدن بازویی به دلیل خرابی دو قطعه فوق نباشد، به علت وارد شدن ضربه های شدید مستقیم به خود قطعه است. در موارد زیادی، عبور از ناهمواری ها عامل کج شدن طبق هاست. لازم به ذکر است که تعمیر و تعویض بوش و سیبک، خیلی آسان تر و کم هزینه تر از بازسازی و تعویض خود قطعه بازویی است.
نکته: به یاد داشته باشید که درجه خرابی قطعاتی چون سیبک و بوش متفاوت است؛ مثلاً اگر فقط لبه های خارجی بوش، کمی تغییر شکل داده باشد، نیازی به تعویض آن نیست، اما اگر قطعه ترک برداشته باشد، قطعاً باید با قطعه ای نو جایگزین شود.
بعد از بررسی سیبک به لحاظ ظاهری، باید آزمایش هایی روی آن و سایر قسمت ها انجام شود. تعمیرکاران، روش های متفاوتی برای تست لقی سیبک، بر هم خوردن زاویه چرخ ها و خرابی سایر قطعات دارند.
با توجه به آنچه گفته شد، تعویض قطعه ای چون طبق، کاری نیست که با مشاهده چند نشانه انجام شود. تعویض قطعاتی که هنوز کارایی خود را از دست نداده اند، کاری منطقی نیست؛ به علاوه زمان و هزینه های شما را نیز به هدر خواهد داد.
افراد زیادی می پرسند، آیا می توانم بازویی خودرویم را خودم جایگزین کنم؟ در پاسخ به چنین سؤالی باید گفت تعویض این قطعه، نیازمند تجهیزات و لوازم تخصصی است؛ همچنین برای این کار، محل قرارگیری خودرو اهمیت زیادی دارد، چرا که بازویی زیر اتاق خودرو قرار می گیرد و برای دسترسی به آن باید خودرو ارتفاع بگیرد. توجه داشته باشید که بالا بردن خودرو باید با روش استاندارد و اصولی انجام شود.
مورد بعدی که در تعویض بازویی باید به آن توجه کنید این است که تعویض این قطعه در خودروهای مختلف، متفاوت است؛ برای مثال تعویض طبق پراید با تعویض طبق خودروهای خانواده پژو فرق می کند و به همین دلیل توصیه می شود که در طول فرآیند تعویض قطعه از یک برگه راهنما کمک بگیرید. به طور کلی طبق پراید نسبت به سایر خودروها، طراحی ساده تری دارد، بنابراین باز و بسته کردن آن نیز ساده تر خواهد بود.
در مورد طبق ها بیشتر بدانید
وجود این قطعه در خودرو و تعداد آن به نوع سیستم تعلیق و طراحی آن بستگی دارد؛ بنابراین ممکن است یک خودرو طبق نداشته باشد یا بر عکس، دارای چند طبق باشد. بازویی در اطراف متعلقات چرخ قرار می گیرد و از یک سو به قطعات متحرک سیستم تعلیق و از سوی دیگر به شاسی خودرو متصل می شود. در واقع این قطعه، دو قسمت مختلف خودرو را به هم متصل می کند.
اگر این قطعه در نیمه بالایی قطعات چرخ، نصب شده باشد، طبق بالا و اگر در نیمه پایینی قطعات چرخ، نصب شده باشد، طبق پایین نام می گیرد. طراحی بعضی از خودروهای امروزی به گونه ای است که دارای سیستم فنر و کمک فنر یکپارچه است. در این طراحی ممکن است بازویی بالا به طور کلی حذف شود.
با وجود توضیحات فوق کاملاً مشخص است که این قطعه یکی از اجزای تشکیل دهنده سیستم تعلیق و جلوبندی است. به طور کلی وظیفه این سیستم، دریافت ضربات عرضی و طولی وارد شده به خودرو و انتقال آن ها به شاسی برای فراهم کردن آسایش سرنشینان است؛ به علاوه اینکه عملکرد صحیح این قطعه، ایمنی خودروی شما را بالا خواهد برد. در این مجموعه، طبق شبیه به بازوی انسان عمل می کند، یعنی ارتباط دو قسمت مهم را با یکدیگر برقرار می کند. این قطعات رابط، هم در محور جلو و هم در محور عقب به کار می روند.
12 ماه پیش
2 سال پیش