چشم صورتی نام عمومی عفونت چشم به نام ورم ملتحمه است . این یکی از رایج ترین عفونت های چشمی است که در همه گروه های سنی از جمله نوزادان و کودکان نوپا مبتلا می شود. قسمت آسیب دیده ملتحمه است که یک لایه نازک از بافت است که سفید چشم و همچنین داخل چشم را می پوشاند. از این رو ورم ملتحمه نامگذاری شده است.
به چه علت نوزادان دچار چشم صورتی میشوند؟
هنگامی که کودک در چند هفته اول زندگی خود چشم صورتی پیدا می کند، اغلب به دلیل اتفاقی است که در طی روند زایمان رخ داده است یا مواد شیمیایی مورد استفاده برای درمان چشم هنگام تولد یا عفونت منتقل شده است .ویروس ها، باکتری ها و آلرژی زاها و یا محرک های دیگر مثل پرز پشم و موی حیوانات و سیگار همگی باعث می شوند کودکان به بیماری چشم صورتی مبتلا شوند. این مسئله در میان نوزادان ممکن است به خاطر افتادگی چشم باشد که در این صورت، باید از مسائل دیگری پیشگیری کرد.
عفونت در میان نوزادان، باعث به وجود آمدن این بیماری می شود. اما بسته بودن مجرای اشک هم از دلایل آن به شمار می رود. بعضی وقت ها قطره ها یا پمادهای چشم که برای درمان و یا پیشگیری این بیماری استفاده می شوند، حاوی مواد شیمیایی هستند که همین مواد دردسر ساز می شوند. در بعضی مواقع، یک مادر کمتر می تواند یک ویروس جنسی و یا تبخال را به نوزاد خود منتقل کند. نوزادانی که با علائم چشم صورتی به دنیا می آیند، باید به سرعت تحت مراقبت قرار گیرند.
علائم بیماری چشم صورتی یا التهاب ملتحمه در کودک
اگر سفیدی یک یا هر دو چشم کودکتان و لبهٔ پایین هر کدام از پلک هایش قرمز باشد، احتمال دارد که التهاب ملتحمه داشته باشد. در حینی که سیستم ایمنی بدن کودک برای مبارزه با عفونت تلاش می کند، ممکن است چشمانش اشک ریزی داشته باشند، چسبنده شوند یا شوره بزنند. به محض اینکه متوجه علائم التهاب ملتحمه شدید، با پزشک کودک تماس بگیرید.
به خاطر داشته باشید مهم است که فوراً درمان آن را شروع کنید، تا از گسترش ویروس ها جلوگیری کنید و از عارضهٔ ثانویهٔ نادر عفونت پلک و بافت نرم دور چشم پیشگیری شود. قرمزی خفیف چشم ها و کمی ورم پلک در یک نوزاد ممکن است نوع کوتاه مدتی از التهاب ملتحمه باشد که در واکنش به قطره های چشمی ایجاد می شود که در هنگام تولد به نوزادان می دهند.
آیا بیماری چشم صورتی واگیردار است؟
بیماری چشم صورتی اگر در اثر باکتری و یا ویروس ایجاد شود، واگیر دار است:
- بیماری چشم صورتی که در اثر عفونت باکتریایی به وجود آید، می تواند به محض بروز علائم به دیگران سرایت کند. همچنین تا زمانی که ترشحات چشم ادامه دارند و یا ۲۴ ساعت پس از شروع مصرف آنتی بیوتیک، فرد بیمار می تواند بیماری خود را به دیگران سرایت دهد.
- بیماری چشم صورتی که در اثر ویروس به وجود آید، معمولا قبل از شروع علایم تا از بین رفتن کامل آن ها، واگیردار است.
- بیماری چشم صورتی در کودکان که در اثر حساسیت به وجود آمده باشد، واگیردار نیست.
یک کودک می تواند، در اثر تماس با فرد بیمار یا وسیله ای که فرد بیمار لمس کرده است، مانند دستمال کاغذی، دچار بیماری التهاب ملتحمه چشم شود. در تابستان، بیماری چشم صورتی می تواند از طریق آب یا حوله های مشترک منتقل شود. همچنین این بیماری می تواند از طریق سرفه و عطسه کردن منتقل شود. کسی که یک چشم وی مبتلا به بیماری چشم صورتی است، می تواند با لمس چشم آلوده آن را به چشم دیگر خود سرایت دهد و هر دو چشم خود را درگیر کند.
تشخیص بیماری چشم صورتی
اگر فکر می کنید کودک شما به بیماری چشم صورتی دچار شده است، باید خیلی سریع او را به مراکز پزشکی انتقال دهید تا در خصوص دلیل بیماری و نحوه ی درمان آن مطلع شوید. سایر مشکلات جدی مربوط به چشم، ممکن است علائم مشابهی را با بیماری چشم صورتی داشته باشند؛ بنابراین کودکی که از درد شدید شکایت دارد، بینایی اش دچار اختلال شده است، چشم هایش ورم کرده است و یا به نور حساسیت شدید دارد، باید خیلی سریع مورد معاینه قرار بگیرد.
درمان بیماری چشم صورتی
آن نوع از بیماری چشم صورتی که عامل ایجاد آن ویروس باشد، نیاز به درمان ندارد. در صورتی که علائم در اثر عفونت باکتریایی به وجود آمده باشند، به کمک قطره و یا پماد آنتی بیوتیک به راحتی درمان می شوند.
با این حال تحمل فرایند استفاده از قطره چشم، به مدت چندین بار در روز، برای کودکان دشوار است. در صورتی که در این امر با مشکل روبرو شدید، می توانید قطره را در گوشه داخلی چشم بسته کودک بریزید. در این حالت، زمانی که کودک چشم خود را باز می کند، دارو به راحتی به داخل چشم وارد می شود. شما همچنین می توانید به جای قطره، از پزشک پماد آنتی بیوتیک را درخواست کنید.
این پماد بر روی پلک کودک قرار می گیرد، ذوب می شود و به داخل چشم وارد می شود. اگر عامل بیماری چشم صورتی در کودک شما، حساسیت های مختلف است، پزشک ممکن است دارو های ضد حساسیت تجویز کند. این داروها شامل قرص، شربت یا قطره چشم هستند. شما همچنین می توانید برای رفع ناراحتی، به فرزند خود استامینوفن یا ایبوپروفن نیز بدهید (حتما دستورالعمل ها را برای مصرف مقدار صحیح داروها بررسی کنید).
پیشگیری از بیماری چشم صورتی
بیماری ورم ملتحمه چشم در کودکان ، از نوع عفونی اش بسیار واگیردار است. یکی از بهترین روش ها برای جلوگیری از این بیماری، آموزش کودکان در خصوص شستن دست ها با آب گرم و صابون است. همچنین به کودکان خود گوشزد کنید که تحت هیچ شرایطی قطره های چشمی، دستمال ها، محصولات آرایش چشم، پارچه های شستشو، حوله و یا روبالشی را به صورت اشتراکی استفاده نکنند.
حتماً پس از لمس چشم کودک آلوده، دستان خود را به خوبی بشویید و وسایلی مانند گاز یا گلوله های پنبه را پس از استفاده دور بریزید. برای جلوگیری از آلودگی، حوله ها و سایر پارچه هایی را که کودک استفاده کرده است، در آب گرم و جدا از سایر لباس های خانواده بشویید تا از انتشار عفونت جلوگیری کنید.
اگر می دانید کودک شما مستعد بیماری ورم ملتحمه چشم از نوع آلرژیک است، بهتر است در روزهایی که گرده های زیادی در هوا وجود دارد پنجره ها و درها را بسته نگه دارید. شما همچنین می توانید با گردگیری مرتب و جارو کردن منزل، میزان محرک های آلرژیک موجود در محیط را به حداقل برسانید. بیماری ورم ملتحمه چشم در کودکان ، از نوع تحریک شده فقط با اجتناب از محرک ها قابل پیشگیری است.
غربالگری و معالجه زنان باردار، به ویژه در خصوص بیماری های مقاربتی، می تواند از بسیاری از موارد بیماری چشم صورتی در نوزادان جلوگیری کند. یک زن باردار ممکن است بدون هیچ علامت خاصی، این باکتری را در کانال تولد خود داشته باشد. به همین دلیل است که غربالگری قبل از تولد بسیار مهم است.