به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، زمانی که بافتی از اعضای بدن می شکند و وارد قسمت بازی از عضله می شود که به آن تعلق ندارد، فتق به وجود می آید . فتق ناف نیز یک نوع بیرون زدگی از روده کوچک و دیواره های شکم است .
طبق مطالعات انجام شده فتق ناف در 3.5 درصد از نوزادان کامل و 30 درصد از کودکان قبل از بالغ شدن اتفاق می افتد . فتق در قسمت راست بدن در کودکان بیشتر از فتق های سمت چپ می باشد . فتق ناف در هر پنج نوزاد برای یک نفر از آن ها اتفاق می افتد که در نوزادان کامل نشده و کودکان مبتلا به سندروم دان بیشتر می باشد . بسیاری از فتق های ناف تا سن یک سالگی کودک بسته می شوند. فتق نافی که تا سن سه سالگی کودک از بین نمی رود و یا فتق نافی که در طی دوران بزرگسالی بروز می کند، برای جلوگیری از بروز عوارض نیاز به عمل جراحی دارد.
علایم هشدارفتق نافی
همانطور که اشاره شد معمولا فتق نافی نیاز به اقدام اورژانسی ندارد مگر اینکه با علایم زیر همراه باشد :
- متورم شدم و تعییر رنگ فتق نافی
- دردناک و حساس شدن فتق نافی
- بزرگی ناف همراه با استفراغ و بیقراری
در نوزادان ممکن است فقط بیقراری وجود داشته باشد. در همه این موارد ذکر شده باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
علت ایجاد فتق نافی
علت بروز فتق نافی معمولا به دلیل باز ماندن حلقه نافی است که در جدار شکم وجود دارد. این حلقه معمولا بعد از تولد بصورت خود بخود بسته می شود. علت باز ماندن این حلقه میتواند مسایلی مثل ضعف عضلات شکم باشد.
- معمولا در بروز فتق نافی برتری جنسی وجود ندارد و شیوع ان بین دخترها و پسرها یکسان است.
- فتق نافی در نوزادان نارس یا با وزن تولد پایین بیشتر احتمال بروز دارد.
- در بزرگسالان فتق نافی بعلل دیگری مثل جراحی های متعددد شکمی، حاملگی، تجمع اب در شکم یا دیالیز صفاقی طولانی مدت ایجاد می شود.
نکته : بسیاری از والدین بعد از دیدن فتق نافی طبق توصیه بزرگان فامیل از گذاشتن سکه روی ناف یا بستن محکم ناف با بندهای پارچه ای کمک میگیرند. اینکار کاملا عیر علمی است و نه تنها به بسته شدن حلقه نافی و برطرف شدن فتق نافی کمک نمیکند بلکه میتواند منجر به بروز عفونت در بندناف کودک شود. حتی دیده شده در این نوزادان احتمال بسته شدن فتق نافی دیر تر از سایرین است.
درمان فتق نافی
در اکثر موارد فتق نافی تا سن 1 الی دو سالگی خودبخود بسته می شود و نیازی به اقدام جراحی اورژانسی وجود ندارد ولی اگر تا سن 5 سالکی همچنان پا برجا بماند یا هر زمانی که فتق گیر بیفتد و محتویات روده به داخل شکم جا نرود نیاز به عمل جراحی وجود دارد. جراحی از طریق یک برش کوچک انجام می شود. محتویات جااندازی می شود و سپس دیواره دوخته می شود.
مراقبت های بعد از عمل فتق نافی
عمل فتق نافی معمولاً یک عمل سبک محسوب می شود و کودک همان روز و چند ساعت بعد از عمل قابل ترخیص است. مراقبت های بعد از عمل شامل مراقبت های روتین است از جمله جلوگیری از عفونت زخم است. بهتر است حدود ۲ تا ۴ هفته بعد از عمل از انجام فعالیت های سنگین اجتناب شود هم چنین فعالیت هایی مثل دوچرخه سواری محدود گردد. در صورت بروز عفونت زخم یا علائمی مثل خروج ترشح چرکی از محل جراحی بهتر از هر چه سریعتر مجدد به جراح مراجعه شود.