انواع وسواس در کودکان و روش های درمان

  چهارشنبه، 26 آذر 1399   زمان مطالعه 7 دقیقه
انواع وسواس در کودکان و روش های درمان
وسواس کودکان معمولا با بروز نشانه‌های موقعیتی آغاز می‌شود. والدین در این زمان گمان می‌کنند که فرزندشان بزرگ می‌شود و رفتار مشاهده شده در او از بین می‌رود. در مرحله‌ی بعد با گذشت ماه‌ها و سال‌ها والدین شاهد وخامت نشانه‌ها خواهند بود. کودکی که به وسواس دچار است، علائم وسواس را روزانه حداقل به‌مدت یک ساعت و اغلب بیشتر از این تجربه می‌کند.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، اختلال وسواسی جبری (OCD) نوعی اختلال اضطرابی است که بسیاری از کودکان به آن دچار می شوند. نشانه های وسواس کودکان شامل افکار و تصاویر تکراری است که به آنها وسواس گفته می شود و نشانه ی دیگر، رفتارهای اجباری است که بارهاوبارها کودک آن را تکرار می کند (رفتارهای آئینی). این اختلال می تواند بسیار ناتوان کننده باشد و در زندگی معمولی کودک اختلالات جدی به وجود بیاورد. بااین حال درمان های موجود برای وسواس کودکان می تواند تغییرات چشم گیری به وجود آورد و علائم وسواس را کنترل کند. همراه ما باشید، می خواهیم درباره ی علائم وسواس کودکان و راه های درمان آن اطلاعات بیشتری در اختیارتان بگذاریم.

انواع وسواس های کودکان

وسواس ها ترس هایی هستند که کودکان دارای این اختلال نمی توانند به آن فکر نکنند. آنها میدانند که این افکار منطقی نیست اما با این حال در مورد چیزهای خاص احساس اضطراب می کنند.

این ترس ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
• خودشان یا شخص دیگری مریض خواهد شد، آسیب خواهند دید یا خواهند مرد
• آن ها حرف های منفی می زنند، افکار بدی دارند یا اشتباهی می کنند
• قانون شکنی می کنند، کار بد یا گناهی انجام می دهند
• آیا چیزی تمیز یا کثیف یا دارای میکروب است
• آیا چیزی درست است یا در مسیر درستی قرار گرفته است
• آیا چیزی خوش شانس یا بد شانس است، خوب یا بد است یا بی خطر و مضر است

علائم وسواس در کودکان

وسواس کودکان معمولا با بروز نشانه های موقعیتی آغاز می شود. والدین در این زمان گمان می کنند که فرزندشان بزرگ می شود و رفتار مشاهده شده در او از بین می رود. در مرحله ی بعد با گذشت ماه ها و سال ها والدین شاهد وخامت نشانه ها خواهند بود. کودکی که به وسواس دچار است، علائم وسواس را روزانه حداقل به مدت یک ساعت و اغلب بیشتر از این تجربه می کند.

همان گونه که از اسم اختلال وسواس جبری برمی آید، این اختلال دو عنصر دارد: وسواس و اجبار.

۱. وسواس

وسواس ها افکار ناخواسته ای هستند که به ذهن کودک وارد می شوند و پریشانی و اضطراب فراوانی ایجاد می کنند. برای مثال کودک ممکن است باور داشته باشد که یک مهاجم از پنجره ی بسته به خانه وارد می شود و به او یا نزدیکان وی آسیب می رساند یا ممکن است گمان کند که میکروب ها او را مریض خواهند کرد.

۲. اجبار

اجبارها کارهایی هستند که کودک آن را برای رهاشدن از افکار وسواسی اش انجام می دهد. مثل این است که پشه نیش تان زده است و جای گزش آن (نیش پشه) می خارد. بنابراین شروع به خاراندن پوست تان می کنید. ابتدا احساس بهتری پیدا می کنید، اما وقتی دیگر خود را نمی خارانید، احساس سوزش بیشتر می شود. آن وقت دوباره شروع به خاراندن می کنید. کودکی که فکر می کند مهاجمان به اعضای خانواده اش آسیب خواهند رساند، ممکن است مکررا پنجره را کنترل کند که بسته باشد. کودکی که فکر می کند میکروب ها او را مریض خواهد کرد به صورت دائم دست هایش را می شوید.

البته همیشه این طور نیست که رابطه ی میان وسواس و اجبار مشاهده شده، واضح باشد: ممکن است کودکی فکر کند، اگر همیشه با پای راست راه رفتن را آغاز نکند، کسی را که دوست دارد، می میرد. یک اجبار شایع دیگر (که به نام رفتارهای آئینی شناخته می شوند) شامل ضربه زدن به یک شی یا بخشی از بدن است. تصور کنید کودکی این گونه فکر کند: «من باید ۴ بار به پایم ضربه بزنم و اگر وقفه ای بیفتد باید از اول شروع کنم». کودکی ممکن است احساس اجبار مکرر به حمام کردن یا مسواک زدن داشته باشد. ممکن است هنگام غذاخوردن ۴ بار با سمت راست و ۴ بار با سمت چپ غذا را بجود. الگوهای متفاوتی وجود دارد که کودک نسبت به انجام آن احساس اجبار می کند تا احساس بد خود را از بین ببرد.

کودکان اغلب درباره ی وسواس خود دچار شرم و خجالت زدگی هستند و سعی می کنند رفتارهای اجباری شان را از سایرین مخفی کنند. اگر والدین متوجه ی این رفتارهای کودک شوند (که اغلب والدین سرانجام متوجه خواهند شد) و از او بپرسند که چه کار می کند، به احتمال زیاد کودک پاسخ می دهد: «نمی دانم»؛ که واقعا هم همین طور است. والدین می خواهند سر در بیاورند که کودک شان چه می کند و چرا. اما کودک ممکن است از چرایی انجام اجبارها اطلاعی نداشته باشد. او تنها می داند اگر این کار را نکند، احساس خوبی نخواهد داشت. برای کودک دچار وسواس، بسیار دشوار است که رفتارهای اجباری اش را به ناگاه کنار بگذارد.

چگونه وسواس های کودکان را بشناسیم؟

برای تشخیص این اختلال، شما به یک روانشناس یا روانپزشک مراجعه خواهید کرد که با شما و فرزندتان صحبت خواهد کرد تا جزئیات بیشتری بداند. شاید لازم باشد یک فرم چک لیست و سوالی را نیز پر کنید. این کار به روانشناس کمک خواهد کرد تا تشخیص خوبی دهد. هیچ آزمایش آزمایشگاهی برای تشخیص این اختلال وجود ندارد.
وقتی این اختلال تشخیص داده شد، بچه ها و والدین آسوده خاطر می شوند. این اختلال می تواند با توجه درست و مراقبت بهتر شود.

چگونه اختلال وسواسی اجباری درمان می شود؟

این اختلال با دارو و معالجه درمان می شود. برای کودکانی که نیاز به دارو دارند دکتر به آن ها داروهای بازدارنده های بازجذب سروتونین همانند سرترالین، فلوکستین، و فلووکسامین می دهد.

پزشکان این اختلال را با رفتار درمانی نیز معالجه می کنند. در طول درمان های گفتاری، بچه ها در مورد این اختلال یاد می گیرند و شروع به بهتر شدن می کنند. آن ها یاد می گیرند که انجام تشریفات فقط باعث تشدید اختلال در آن ها می شود و انجام ندادن آن ها باعث تضعیف اختلال می شود. آن ها راه هایی یاد می گیرند تا با ترس هایشان مواجهه شوند، با آن ها کنار بیایند و در برابر تشریفات مقاومت کنند. یادگیری این مهارت ها کمک می کند تا دوره ی این اختلال قطع شود.

بخشی از درمان این است که به والدین آموزش داده شود چطور به بچه ها کمک کنند تا بهتر شوند. والدین یاد می گیرند چطور به شرایط این اختلال پاسخ بدهند و چطور از پیشرفت کودک حمایت کنند بدون اینکه کودک مجبور باشد تشریفات خاصی انجام دهد.

والدین چه کار می توانند انجام دهند؟

با کودک خود در مورد اتفاقاتی که در پیش است صحبت کنید. حمایتگرانه با او صحبت کنید، شنوا باشید و عشق و علاقه خود را به او نشان دهید. حرفی بزنید که به درد شرایط او بخورد همانند” من توجه کردم که تو یکسره نگران این هستی که صفحات موسیقی ات صاف و منظم باشد، جوراب هایت جفت باشد و کفش هایت منظم باشد. دیدم اگر منظم نباشد استرس میگیری اما اگر اینطور نبود ولش کن” گفتن چیزی مثل اختلال وسواسی شاید باعث شود بیشتر نگران شوند.

به آن ها بگویید که این چک لیستی است که دکتر انجام می دهد تا ببیند آیا مشکلی وجود دارد یا نه. بچه خود را مطمئن سازید که این کار باعث بهتر شدن او می شود و شما می خواهید به او کمک کنید.
یک وقت ملاقات از یک روانپزشک یا روانشناس بگیرید. پزشک کودک شما می تواند به شما در پیدا کردن دکتر مورد نظر کمک کند.

در روند درمان کودک خود شرکت داشته باشید. تمام کارهایی که والدین برای کمک به کودک دارای این اختلال می توانند انجام دهند را یاد بگیرید. غلبه بر این اختلال یک فرآیند است. جلسات درمانی زیادی وجود دارد و ضروری است که در تمام آن ها حضور داشته باشید. تمام چیزهایی که پزشک توصیه می کند را تمرین کنید و کودک خود را تشویق کنید.

حمایت دیگران را داشته باشید و بقیه را حمایت کنید. منابع و کمک های زیادی برای والدین و خانواده ها وجود دارد تا با این اختلال مواجهه شوند. دانستن اینکه تنها نیستید می تواند به شما کمک کند بیشتر طاقت بیاورید. به اشتراک گذاشتن داستان های موفقیتتان با دیگر والدین می تواند به شما امید و اعتماد بدهد..


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
توئیت داریوش ارجمند خطاب به رهبر معظم انقلاب با دیالوگی از نقش مالک اشتر: ای کاش قادر بودم، علی را به روزگاری ببرم که مردمش قدر همچون او را می دانستند+عکس (325 نظر) ساغر عزیزی بازیگر نقش فرح پهلوی: فحش‌هایی در اینستاگرام به من می‌دهند که برای آنها خیلی گریه کردم من فرح دیبا نیستم با سیاست هم کاری ندارم (285 نظر) رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی رقص زنان در برابر مردان در مجالس عروسی روستایی (275 نظر) امیر نوری و حاشیه‌های پستش راجع به مهاجرتش به اسرائیل: من از رژیم‌صهیونیستی پیشنهاد دریافت کردم اطلاعات زیادی دارم؛ ما رفتیم بای بای+عکس (217 نظر) دانش‌آموزی که رهبر شد؛ نگاهی به چهره مهربان رهبر معظم انقلاب در کلاس ششم ابتدایی+عکس (134 نظر) نگاهی به میز صبحانه مفصل و رنگارنگ خانه رضا گلزار با هنر چیدمان آیسان خانوم / تزئین زیبای بشقاب با انار وحشی و آووکادو+عکس (121 نظر) نصرالله رادش: سیگار می‌کشم تا زشتی‌هایم دیده شود! دوست دارم همه بدانند علاوه بر قیافه ام من این زشتی ها را دارم! +فیلم (89 نظر) محمدرضا گلزار: می‌دانم خواننده خوبی نیستم؛ به فرض که صدایم خوب نیست چرا اینقدر دغدغه فکریتان شده است؟! (79 نظر) خلاقیت خنده دار عروس دست پا چُلفتی برای تزئین سالاد حماسه آفرید/ هنر نزد ایرانیان است و بس🤣+عکس (61 نظر) جشن تولد مجلل الهام حمیدی توسط همسرش +عکس/تزئین زیبای کیک با مروارید طلایی رنگ 👌 (46 نظر) نفیسه روشن: 4 سال هست از هم جدا شدیم از طرف همه کسانی که در موردت بد حرف زدن ازت عذر میخوام تو با شعورترین مرد دنیا بودی، جز تو مردی ندیدم خوشبختیت آرزومه (44 نظر) خلاقیت هوشمندانه مادر باهوش برای زودتر خشک شدن فرش خیس حماسه آفرید/ وقتی عزرائیل خیلی هواتو داره+عکس🤣 (44 نظر) امین زندگانی؛ شب خواستگاری از الیکا هیچکس منتظرم نبود، 4 روز بود قهر بودیم، بدون گل و شیرینی و بدون اطلاع رفتم خواستگاری (43 نظر) (فیلم) مولوی عبدالحمید در جلسه معارفه استاندار جدید سیستان و بلوچستان: ما همه یکی هستیم و با هم هستیم / این فیلم رو به اینترنشنالی‌ها نشون بدید (41 نظر) پست عاشقانه و هالوینی سپیده بزمی پور،همسر شاهرخ استخری، به مناسبت سالگرد ازدواجشون/من عاشق این عاشقی ام، من عاشق توام💞 (37 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال شمع روزانه امروز چهارشنبه 16 آبان 1403
فال روزانه امروز چهارشنبه 16 آبان ماه 1403
15 بیماری که فقط با کمبود این ویتامین ها به سراغتان می آید
فال قهوه با نشان روز چهارشنبه 16 آبان ماه 1403
فال ابجد روزانه چهارشنبه 16 آبان 1403
8 خوراکی چاق کننده مفید، خوشمزه و کم هزینه / برنامه رژیم چاقی رایگان خانگی؛ صبح‌ها ناشتا 10 عدد بادام‌زمینی یا درختی میل کنید
توقیف پراید با راننده 11ساله در اصفهان
ماجرای تذکر جدی رهبر معظم انقلاب به عکاسان خبری در کرمانشاه/ با کفش وارد نشوید+عکس
12 خاصیت کم نظیر کاکائو برای سلامتی و بدن / کاکائو بخور تا آرامش بیشتری داشته باشی
رنگ آبی رو با چی ست کنم؟ 8 ترکیب رنگ شیک با آبی / چه رنگی به لباس آبی میاد؟ ست کردن لباس آبی با سبز ترکیب آرامش بخش و شیک
خوشتیپ شو؛ معرفی کامل انواع شلوار جین مناسب هر تیپ و استایلی / 10 مدل شلوار جین که برای استایل شیک باید بشناسید؛ مام استایل برای کدوم اندام خوبه؟
رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی رقص محلی مرد برای مرد و زن برای زن و یا مرد در بین زنان و زن در بین مردان چیست؟
حواشی خنده دار و زیبای کنسرت خوانندگان پرطرفدار ایرانی/ از سجده شکر حامیم تا عرفان طهماسبی و ماکان بند+فیلم
3 مورد از مضرات مصرف پاستیل که نمی‌دانستید / پاستیل خوراکی با ارزش غذایی صفر؛ دلیلی برای پوسیدگی دندان
سرطان پستان در مردان/علت و روش های درمانی
منتخب روز   
توقیف پراید با راننده 11ساله در اصفهان رقابت مضحک بازیکنان استقلال برای گرفتن پیراهن نیمار / از ناصر خان حجازی و پرویز خان پورحیدری رسیدیم به این آبروریزی! خودکشی بخاطر بد شدن کاشت ریش! افشای محل زندگی شهید سیدحسن نصرالله برای اولین بار در تلویزیون از زبان عراقچی+ویدیو/ ساختمانی مسکونی در داخل شهر پسر نوجوان 16 ساله به قصد انتقام از خاله‌اش، دختر او را مورد حمله شدید با چاقو قرار داد / جزئیات پرونده جنایت فامیلی؛ داداش چرا مرا می‌زنی؟ حرفت را گوش می‌کنم و دیگر کار بدی انجام نمی‌دهم... دوران کودکی چهره‌های سیاسی کشور در این خانه‌های ساده اما باصفا گذشته؛ از رهبر معظم انقلاب و شهید رئیسی تا حسن روحانی و سردار حاج قاسم سلیمانی+عکس محاکمه دوباره مردی که متهم به تجاوز به 9 زن شد زندانی اعدامی پس از آزادی از زندان در خواب سکته کرد... / پدر و مادر شایان برای رضایت همه زندگی‌شان را فروخته بودند! بازی در نقش پلیس برای گروگانگیری و سرقت های سریالی / خاطره گویی تبهکار سابقه دار در مراسم جشن تولد ‌راز باند مخوف را فاش کرد! دستگیری عامل جنایت در چیتگر پسر 17ساله بدون گواهینامه، جان خود و 4 دوست نوجوانش را در تصادف گرفت صحنه های آخرالزمانی سیل مرگبار در والنسیای اسپانیا با 205 کشته در حال حرکت به سوی کاتالونیا + ویدئو / عکس