در الگوهای قیمتی هارمونیک، الگوهای قیمتی هندسی با استفاده از اعداد فیبوناچی جهت مشخص کردن دقیق نقاط بازگشتی بکار گرفته می شود. برخلاف سایر روش های متداول تریدینگ (معامله گری)، معاملات هارمونیک در تلاش است تا حرکات بعدی قیمت را پیش بینی کند.الگوهای هارمونیک، ساختارهای قیمتی با ویژگی های اینگونه هستند: این الگوها به کمک محاسبات فیبوناچی تعیین می شوند، ساختارهای قیمتی شامل برآوردها و اصلاح های متمایز و متوالی فیبوناچی هستند، الگوهای هارمونیک، جوانب متعدد فیبوناچی را به صورت ساختارهای قیمتی محاسبه می کنند، بنابراین، این الگوها معمولا بعنوان نواحی بازگشتی با بیشترین احتمال در حرکات قیمتی توصیف می شوند.
نکته مهم در مورد الگوهای هارمونیک این است که این الگو ها بر اساس تراز های فیبوناچی رفتار می کنند. در مبحث فیبوناچی گفتیم که تراز های فیبوناچی سری اسرار آمیزی از اعداد هستند که در جهان طبیعت نقش دارند و بر معاملات بازار سهام نیز تاثیر گذار هستند. برای یادگیری و استفاده از الگو های هارمونیک نیاز است که با مبحث فیبوناچی آشنایی داشته باشید.
معرفی الگو های پیشرفته هارمونیک
الگوی هارمونیک AB=CD
اولین و متداولترین الکوی هارمونیک که به نام الگوی مادر و همینطور با این نام AB=CD نیز شناخته می شود.در این الگو ابتدا حرکت AB در جهتی صعودی یا نزولی تشکیل می شود و سپس از نقطه B اصلاحی به اندازه تراز ۳۸/۲ تا ۸۸/۶ فیبوی AB انجام می شود که خط BC نام می گیرد سپس از نقطه C هم جهت با AB و به اندازه AB خط CD تشکیل می شود. خط CD در تراز ۱۲۷/۲ تا ۲۶۱/۸ خط BC نیز قرار می گیرد. الگوی AB=CD بصورت صعودی و نزولی وجود دارد.
همانطور که اندازه دو خط AB و CD برابر است بهتر است که میزان زمان تشکیل این دو نیز با هم برابر باشد.
الگوی گارتلی
در عکس زیر الگوی هارمونیگ گارتلی نشان داده است که یک الگوی 5 نقطه ای صعودی است. این الگوها به شکل کلمه M و یا W در می آیند و 5 نقطه کلیدی دارند. الگوی گارتلی از دو بخش عقب نشینی و دو بخش افزایشی تشکیل شده است. تمام این نوسانات با دنباله اعداد فیبوناچی در ارتباط است.در عکس مشاهده می کنید که مرکز این الگو با حرف B نمایش داده شده است که با استفاده از آن می توانید در نمودار الگو را تعریف کنید. نقطه D جایی است که فعالیت ها آغاز می شود و به نوعی نقطه ورود است. نقاط مربوط به توقف، اهداف و زمان ورود به سهم از نقطه D تعیین می شود.
الگوی پروانه (butterfly)
الگوهای پروانه از گارتلی متفاوت تر است. این الگوی هارمونیک دارای یک نقطه D گسترشی فراتر از نقطه X است.
در ادامه الگوهای صعودی پروانه را شرح می دهیم.قیمت از X تا نقطه A افت می کند، موج صعودی AB، موج اصلاحی 0.786 از خط XA است. موج BC اصلاح 0.382 تا 0.886 از موج AB محسوب می شود.CD امتداد 1.618 تا 2.24 از AB است و D در امتداد 1.27 از موج XA قرار می گیرد.D نقطه ای است که معامله گران موقعیت فروش را اتخاذ می کنند. با این حال همیشه باید به دنبال نشانه هایی برای تایید کاهش قیمت بود. حدضرر نیز کمی بالاتر از نقطه ورود قرار داده می شود.در تمام این الگوها، برخی از معامله گران به دنبال نسبت هایی بین نسبت های اشاره شده می گردند، در حالیکه برخی دیگر از افراد فقط به دنبال یکی از آنها هستند.برای مثال، در بالا اشاره کردیم که موج CD نسبت 1.618 تا 2.24 از AB است، برخی از معامله گران فقط به دنبال نسبت 1.618 یا 2.24 هستند و سایر اعدادی که مابین این دو نسبت است را نادیده می گیرند، مگر اینکه این اعداد به اعداد ذکر شده بسیار نزدیک باشند.
الگوی خفاش
این الگو از نظر ساختاری مشابه الگوی گارتلی می باشد. این الگو نیز از ۵ نقطه ،X،A،B،C،D و خط XA نیز از همه بزرگتر می باشد. خط AB نیز اصلاح XA می باشد که ۰/۳۸ تا ۰/۵۰ تراز فیبو می باشد. نقطه بازگشت یعنی D نیز در تراز دقیق ۰/۸۸۶ فیبو می باشد. تفاوت این الگو با الگوی گارتلی نیز در این است که تراز نقطه B باید کمتر از ۰/۶۱۸ باشد. الگوی خفاش نیز بصورت صعودی و نزولی وجود دارد.
الگوی خرچنگ یا Crab Pattern
در آموزش الگوهای هارمونیک، در میان الگوهای بازگشتی قرار می گیرد. این الگو نیز متشکل از 5 نقطه ی X,A,B,C,D و 4 لگXA ,AB,BC,CD است. این الگو در نقاط مهم و بازگشتی بسیار سریع رخ می دهد. به همین دلیل با استفاده از این الگو، از قبل ضرر یا سود و یا نقاط ورود و خروج دقیق را مشخص کرد. از این رو، تحلیل گران معمولا برای تشکیل کف یا سقف موردنظر به انتظار نشسته و بعد از تثبیت قیمت، ترید را انجام می دهند. الگوی خرچنگ صعودی یا Bullish Crab: نسبت های فیبوناچی به شکل زیر هستند:
B=38.2 – 61.8% XA C=38.2 – 88.6% AB
D=161.8% XA D=224.2 – 361.8 % BC
در این الگو، درحین حرکت از نقطه A به D، می بایست یکی از الگوهای AB=CD شکل بگیرد. علاوه براین، در این الگو باید نقطه D پایین تر از نقطه X برود. در غیر این صورت، این الگو بی اعتبار می شود.نمونه ای از الگوی خرچنگ صعودی به شکل زیر است:
الگوی خرچنگ نزولی یا Bearish Crab: نسبت های فیبوناچی عبارتند از:
C=38.2 – 88.6% AB B=38.2 – 61.8% XA
D=224.2 – 361.8 % BC D=161.8% XA
همانگونه که در مباحث آموزش الگوهای هارمونیک ذکر شده، در این الگو، درحین حرکت از نقطه A به D، می بایست یکی از الگوهای AB=CD شکل بگیرد. علاوه براین، در این الگو باید نقطه D بالاتر از نقطه X برود. در غیر این صورت، این الگو بی اعتبار می شود.نمونه ای از الگوی خرچنگ نزولی به شکل زیر است: