اوکراین باید نگران بخشهای دیگر از خاک خود باشد. امکان دارد که در ادامه، کار به جایی برسد که چنین رفراندوم هایی در بخش های دیگر اوکراین هم برگزار شود!
ساعدنیوز: نیروهای روس گرای جدایی طلب در منطقه دونباس متشکل از چهار استان در شرق اوکراین و غرب روسیه یک رفراندوم بحث برانگیز برای الحاق این بخش از خاک اوکراین به فدراسیون روسیه را برگزار کردند و نتایج رفراندوم هم حاکی از آن است که دونباس به جدایی خود از اوکراین و پیوستن به روسیه رأی داده است. آیا الحاق بخشی از خاک اوکراین به قلمرو روسیه از ابتدا یکی از اهداف آقای پوتین بوده یا شرایط خاصی در جریان جنگ اوکراین باعث روی آوردن مسکو به سمت ضمیمه کردن خاک اوکراین شد؟
امیرعلی ابوالفتح: نمی توانیم به صورت قاطع بگوئیم که ضمیمه کردن بخشی از خاک اوکراین به روسیه از ابتدا در ذهن آقای پوتین بوده یا نبوده است. با این حال، با بررسی روند تحولات در میدان نبرد، می توانیم این نتیجه را بگیریم که اگر اوکراین به شرایط درخواستی روسیه تن می داد، شاید مسکو به سمت الحاق منطقه دونباس به خاک روسیه حرکت نمی کرد.
روسیه خواستار اجرای توافقنامه مینسک بود. به رسمیت شناختن خودمختاری منطقه دونباس یکی از بندهای توافقنامه مینسک بود. به هر صورت، اوکراین از عمل به خواسته های روسیه سرباز زد و در نهایت جنگ میان دو کشور در گرفت.
شاید روس ها انتظار چنین مقاومتی را از سوی اوکراین نداشتند و فکر نمی کردند که چنین اراده ای در اوکراین برای مقاومت در برابر روسیه وجود داشته باشد. از سوی دیگر، حمایت سیل آسای تسلیحاتی غرب از اوکراین زمینه را برای تداوم جنگ مهیا ساخت. شرایط به نحوی رقم خورد که حتی اگر در ابتدا قصدی برای الحاق خاک اوکراین به روسیه در مسکو وجود نداشت، این اتفاق رقم بخورد.
بعد از انقلاب نارنجی در اوکراین در سال 2014 و ساقط کردن دولت مستقر، روسیه منطقه کریمه را به خاک خودش الحاق کرد. بعد از عدم اجرای توافقنامه مینسک و ادامه تهدیدهای ناتو، در سال 2022 روسیه به اوکراین حمله کرد و در نهایت، کار به برگزاری رفراندوم و در نهایت الحاق دونباس به فدراسیون روسیه رخ داد.
واقعیت این است که از این به بعد بحث دیگر بر سر کریمه و دونباس نیست. این مناطق از نظر روسیه دیگر بخشی از خاک این کشور هستند. به نظر من، اوکراین باید نگران بخشهای دیگر از خاک خود باشد. امکان دارد که در ادامه، کار به جایی برسد که چنین رفراندوم هایی در بخش های دیگر اوکراین هم برگزار شود!
چیزی که هست، هیچ نشانه ای از شکست روس ها در میدان وجود ندارد. در مقاطعی شاهد عقب نشینی در مناطقی بودیم ولی این طور نیست که روسیه در میدان جنگ شکست خورده باشد. بنابراین، این اوکراین است که باید دلنگران از دست دادن بخش های دیگری از خاک خود باشد.
این یک قمار بزرگ است و خطر استفاده از بمب اتم در صورت موشکباران مناطق الحاقی به روسیه وجود دارد.
ساعدنیوز: برخی تحلیلگران معتقدند که کمک های تسلیحاتی آمریکا و غرب اساساً با همین هدف و ایجاد یک زمینه برای اقدامات رادیکالتر از سوی روسیه انجام گرفته است. خطر استفاده از بمب اتم توسط پوتین در میدان جنگ تشدید شده است و بنابر اظهارنظر اخیر آقای مدودف، روسیه هر آن، احتمال دارد که دست را روی ماشه بگذارد و از بمب هسته ای استفاده کند. تحلیل حضرتعالی در این خصوص چیست؟
امیرعلی ابوالفتح: من معتقدم که آمریکایی ها در قبال اوکراین و تنش در شرق اروپا به گونه ای رفتار کرده اند که روسیه هر اقدامی که صورت دهد، به سمت جنگ اتمی نرود! در این 7 ماه، آمریکا جانب احتیاط را رها نکرده است و هدفش این بوده که بهانه برای حمله اتمی به روسیه داده نشود.
زمانی که زلنسکی عاجزانه از آمریکا و متحدانش خواست که اعلام منطقه پرواز ممنوع بکنند، آمریکا این کار را نکرد! تانک خواست به او ندادند! هواپیمای جنگنده خواست، به او ندادند! موشک خواست به او دادند ولی تعهد گرفتند که بر علیه شهرهای روسیه از این موشک ها استفاده نشود!
آقای بلینکن گفته است که اوکراین می تواند از سلاح های اهدایی آمریکا برای حمله به مناطق اشغالی استفاده کند! اما روس ها اعلام کرده اند که بعد از الحاق این مناطق به روسیه دیگر این مناطق جزویی از خاک روسیه محسوب می شوند.
بنابراین، حمله به ماریوپل فرقی با حمله به سن پترزبورگ برای روس ها ندارد! منطقه دونباس بر اساس رفراندوم برگزار شده که تا 8 مهر به تأئید کرملین خواهد رسید، رسماً از نگاه روس ها جزوی از خاک روسیه است.
هر نوع عملیات نظامی بر علیه این مناطق، در واقع اعلام جنگ به روسیه محسوب می شود و روسیه ممکن است برای دفاع از تمامیت ارضی اش دست به سلاح هسته ای ببرد.
آقای پوتین بارها اعلام کرده است که بلوف نمی زند و مقامات غربی هم این را به خوبی می دانند. این یک قمار بزرگ است و خطر استفاده از بمب اتم در صورت موشکباران مناطق الحاقی به روسیه وجود دارد.
نکته این است که اگر روسیه از بمب اتم استفاده کند، یا آمریکا باید سکوت کند! اگر سکوت کرد، این یک شکست بزرگ راهبردی برای آمریکا خواهد بود. اگر سکوت نکرد، باید پاسخ این بمب اتمی را بدهد و این یعنی آغاز جنگ هسته ای!
چیزی که می دانیم این است که آقای پوتین بلوف نمی زند. وقتی می گوید که به اوکراین حمله می کند، حتی به قیمت انزوای سیاسی و اقتصادی، میلیاردها دلار ضرر به دلیل تحریم ها و مسائل دیگر، حتماً این کار را می کند، چنانکه این کار را کرد. به نظر من، آقای پوتین درباره استفاده از بمب اتم جدی است و این خطر وجود دارد.