معمولاً از 2 تا 3 هفته قبل تر از ایست قلبی جنین، میزان حرکات او کاهش می یابد. وجود جنین مرده در رحم مادر به مدت بیش از 4 هفته موجب عفونت شدید، اختلالات انعقادی در مادر و ایجاد خطر برای او می شود، باید در اسرع وقت اقدام به تخلیه رحم با دارو یا جراحی کورتاژ تخلیه ای رحم برای حفظ جان مادر کرد. اگر جنین تأخیر رشد داشته باشد و جریان خون رسانی جفت کافی نباشد دچار ایست قلبی در رحم مادر می شود.
ایست قلبی جنین در رحم مادر
گفتنی است چنانچه جنین تأخیر رشد داشته باشد و جریان خون رسانی جفت کافی نباشد ایست قلبی در رحم مادر رخ میدهد. معمولا برای اولین بار در سونوگرافی می توانند صدای ضربان قلب جنین را بشنوند اما گاهی اوقات با مراجعه دوم هیچ چیز از ضربان قلب جنین متوجه نخواهند شد که در این مواقع سقط جنین رخ داده است که سقط جنین معمولا در هفته 12 بارداری اتفاق می افتد.
یکی از رایج ترین نشانه های سقط جنین، خونریزی است که این خونریزی معمولا همراه با تب، کمردرد، شکم درد و یا انقباضات جدید نیز همراه است و نوع دیگری سقط جنین نیز وجود دارد که کاملا سخت تر است و به آن از دست دادن نوزاد می گویند.در این نوع سقط جنین، جنین پشت دهانه بسته رحم گیر می کند و هیچ علامت و نشانه ای وجود نخواهد داشت و فرد خونریزی ندارد و به همین دلیل شناسایی آن سخت است و تنها زمانی می توان آن را فهمید که جنین بیرون بیاید و پزشکان معمولا از روی علائمی مثل ضربان نداشتن قلب در سونوگرافی، لکه بینی و یا انقباضات بسیار شدید این مشکل را تشخیص می دهند.
علت های محتمل برای ایست قلبی جنین چیست؟
خانم هایی که دچار سقط جنین می شوند همیشه از خود می پرسند چرا این اتفاق برای آنها افتاده است. اما این اتفاق در هر زمانی برای هر کسی ممکن است بیفتد. فرایند پیچیده باردار شدن نیازمند زمانبندی دقیق و یکپارچگی رشته ای از رخدادها است.تخمک باید با اسپرم بارور شده و 23 کروموزوم از پدر و 23 کروموزوم از مادر داشته باشد. سپس باید وارد لوله های رحمی شده و و تقسیم سلولی سریع انجام شده و سپس در دیواره رحم لانه گزینی کند. اگر یکی از این وقایع درست انجام نشود بارداری با مشکل مواجه خواهد شد.
یکی از دلایل محتمل آن است که اصلا رویان وجود نداشته باشد. وقتی که ساک حاملگی خالی باشد حاملگی پوچ (blighted ovum) نامیده می شود. حتی ممکن است تقسیم سلولی هم انجام شده و سپس بارداری متوقف شود. معمولا در سونوگرافی اول، متخصص سونوگرافی می تواند ساک حاملگی خالی یا ضربان نداشتن قلب جنین را تشخیص دهد.همچنین گاهی بیماریهای عفونی مثل تبخال، توکسوپلاسموز، سیتومگالوویروس یا سرخجه عامل ختم حاملگی هستند.به همین دلیل چکاپ کامل قبل از اقدام برای بارداری، اهمیت زیادی دارد. خوشبختانه، با آزمایش خون می توان عفونت را تشخیص داده و با مداوایی معمولی عفونت را قبل از بارداری از بین برد.
علائم ایست قلبی جنین از زبان مادران باردار
در این قسمت سه نوع از تجارب متفاوت مادران را در از کار افتادن ضربان قلب جنین هایشان برای شما بیان می کنیم :
-
از کار افتادن ضربان قلب نوزاد در هفته 19:برای مدتی هیچ حرکتی از جنین را احساس نکردم و به همین دلیل به پزشک مراجعه کردم. بند ناف دور گردن جنین پیچیده شده بود و باعث شد که او جان خود را از دست بدهد و این سخت ترین تجربه ای بود که در زندگی داشتم.
-
اختلال انعقاد خون:من یک بارداری کاملا طبیعی داشتم و نوزادم هم کاملا نرمال بود و در هفته 15 او را از دست دادم و علت آن هم لخته های خون در بافت رحم من بود. من تا یک ماه بعد از مرگ جنین هنوز هم باردار بودم تا توانستم مردن او را باور کنم.
-
راه طبیعی:سقط جنین من کاملا بدون علت خاصی اتفاق افتاد و تحمل آن بسیار سخت بود. این موضوع در سه ماه اول بارداری و دقیقا هنگام تشکیل جنین رخ داد و در چنین عباراتی مثل "دفعه بعد" یا "فرزند بعدی" بسیار سخت است، چون که آن ها در حال حاضر در حالت و وضعیت روحی خوبی نیستند و نمی توانند به فرزند دیگری فکر کنند. سقط جنین یک خانواده را درگیر می کند اما قبل از هر چیز باید به مادران کمک کرد که از لحاظ فیزیکی و روحی در مسیر بهبودی قرار بگیرند.
در صورت سقط و مرگ جنین چه کاری باید انجام داد؟
اگر سقط قبل از هفته 12 بارداری اتفاق بیفتد پزشک 3 راه حل را پیش روی شما می گذارد:
- سقط طبیعی؛
- تجویز داروهای القای زایمان؛
- کورتاژ.
اگر بارداری از هفته دوازدهم گذشته باشد مداوا به صورت های زیر انجام می شود:
- داروهای القای زایمان؛
- کورتاژ؛
- دیلاتاسیون و تخلیه (D&E)
چگونه می توان از ایست قلبی جنین پیشگیری کرد؟
معمولاً از ۲ تا ۳ هفته قبل تر از ایست قلبی جنین حرکات آن کاهش می یابد و اگر مادر به پزشک زنان مراجعه کند معاینات حاکی از کاهش رشد رحم و حرکات بسیار کم جنین خواهد بود.که معمولاً سونوگرافی داپلر از زمانی که جنین قابلیت حیات پیدا می کند برای تشخیص وضعیت جریان خون در جفت توصیه می شود حتی در مواردی که مادر سابقه بیماری قلبی را در شرح حال خود برای پزشک عنوان می کند اکوکاردیوگرافی قلب جنین را درخواست می دهیم.
توصیه می شود مادران باردار تا در ماه های آخر بارداری نسبت به حرکات جنین در شکم حساس باشند چرا که روزانه حداقل باید یکبار جنین تکان خورده و هر مرتبه سه ضربه را احساس کنند. در صورت مراجعات به موقع مادر به پزشک و انجام معاینات ضروری جنین هایی که با اختلالات خون رسانی در جفت و رشد مواجه می شوندرا می توان با ختم زودهنگام بارداری از رحم خارج کرده و از هفته ۲۶ جنین هایی که حداقل یک کیلوگرم داشته باشند را در دستگاه های ویژه NICU با شرایط خاص نگهداری کرد تا از مرگ جنین در رحم مادر پیشگیری شود.