بیماری بواسیر در بارداری یکی از مشکلات بسیار شایعی است که خانم های باردار زیادی در طول دوران بارداری خود با آن دست و پنجه نرم می کنند. در طی این بیماری در واقع عروق ناحیه مقعدی گشاد شده و دچار تورم می شوند و به صورت بالشتک هایی در اطراف مقعد خود را نشان می دهند.نام دیگر این بیماری هموروئید است. این بیماری به دلایل مختلفی از جمله یبوست ایجاد می شود. همچنین زایمان های سخت نیز چه به صورت طبیعی و چه سزارین ممکن است باعث ایجاد این بیماری شوند. بواسیر در دوران بارداری مخصوصا در سه ماهه سوم ممکن است خود را بیشتر نشان دهد.
علائم بواسیر در بارداری
برخی علائم و نشانه های بواسیر در بارداری عبارت است از:
- خونریزی: یک شاخص قطعی برای وجود بواسیر، خونریزی است. این خون که رنگ قرمز روشنی را دارد، در طی اجابت مزاج و یا بلافاصله بعد از آن ایجاد می شود. حجم خون می تواند چند قطره ی کوچک یا به مقدار زیاد باشد. چنانچه این خونریزی طولانی مدت ادامه داشته باشد، می تواند باعث کم خونی و کاهش هموگلوبین بشود.
- خارش: خارش نیز یکی دیگر از علائم بواسیر در بارداری است که می تواند باعث قرمزی و التهاب پوست نیز بشود. خانم ها با خاراندن این ناحیه خودشان را در معرض عفونت و زخم قرار می دهند.
- ناراحتی در ناحیه ی مقعد: یکی دیگر از علائم بواسیر در بارداری ناراحتی در ناحیه ی مقعد است که ممکن است فرد برای یک بار در طول عمرش آن را تجربه نماید.
عوامل ایجاد بواسیر در بارداری
معمولا در دوران بارداری تغییراتی در هورمون ها به وجود می آید و ممکن است این تغییرات هورمونی باعث ایجاد یبوست های مزمن و در نهایت بواسیر شود. به علاوه از دیگر دلایل بروز هموروئید در بارداری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بزرگ شدن جنین و فشار آمدن به روده
- عادات نامناسب و سبک غذایی ناسالم
- سابقه ابتلا به یبوست حتی پیش از بارداری
- ایستادن و نشستن های طولانی و عدم تحرک
چگونه می توان هموروئید را در بارداری درمان کرد؟
- سرما درمانی می تواند به کاهش تورم و تسکین موقت کمک کند. یک کیسه یخ (با پوشش) روی ناحیه آسیب دیده بمالید
- چند بار در روز در آب گرم قرار بگیرید
- برای کاهش فشار هنگام نشستن یک بالش تهیه کنید
- روغن نارگیل می تواند درد و التهاب را تسکین دهد
- از دستمال توالت نرم و بدون عطر یا دستمال مرطوب بدون عطر استفاده کنید
- طب سوزنی انجام دهید
پیشگیری از هموروئید در بارداری
همانطور که می دانید پیشگیری بهتر از درمان است. برای پیشگیری از هموروئید در بارداری می توانید راهکار های زیر را به کار بگیرید:
- داشتن تحرک به طور منظم
- استفاده از غذاهای سالم مانند میوه ها و سبزیجات فیبردار و نان های سبوس دار
- نوشیدن مایعات سالم مانند آب و آبمیوه های طبیعی به مقدار کافی در طول روز
- سعی کنید تا از ابتلا به یبوست دوری کنید و در صورت ابتلا به دکتر متخصص مراجعه کنید تا به یبوست مزمن و در نهایت هموروئید دچار نشوید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر اقدامات پیشگیرانه و درمان های خانگی کمکی نکرد یا اگر درد شدید یا خونریزی مقعدی دارید با پزشک خود مشورت کنید. در برخی موارد ممکن است برای کوچک کردن هموروئید به کمک حرفه ای نیاز داشته باشید. همیشه قبل از مصرف هر گونه دارویی برای هموروئید در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید. بسیاری از محصولات تسکین هموروئید موجود است. به خاطر داشته باشید که بیشتر این محصولات نباید بیش از یک هفته استفاده شوند تا از عوارض جانبی مانند تحریک یا نازک شدن پوست جلوگیری شود. برای بسیاری از زنان علائم هموروئید پس از زایمان برطرف می شود. در صورت تداوم برای درمان جراحی ممکن است توصیه شود.