علل و علائم تحریک پذیری زیاد جنسی و روش های درمان

  شنبه، 19 شهریور 1401   زمان مطالعه 12 دقیقه
علل و علائم تحریک پذیری زیاد جنسی و روش های درمان
برخی از افراد احساس می‌کنند میل جنسی بیش از حد آنها با میل جنسی همسرشان هماهنگی ندارد. این افراد اگر مجرد باشند، میل جنسی بالا ممکن است برای آنها طاقت‌فرسا باشد. در ادامه مطلب درباره تحریک پذیری زیاد بحث خواهیم کرد . با ما همراه باشید.

در حالی که بسیاری از افراد نمی خواهند شانس لذت بردن از رابطه ی جنسی را از دست بدهند، برخی افراد از وسواس شدید مرتبط با فعالیت های جنسی رنج می برند. وقتی این وسواس ها شروع به تأثیرگذاری بر زندگی فرد کنند، باید پذیرفت که میل جنسی بالا به صورت یک مشکل در آمده است. دلایل دقیق این موضوع روشن نیستند، اما برای برخی این مسئله یک موضوع روانی و در برخی دیگر ناشی از مشکلات فیزیکی است. دانستن دلیل، یک بخش مهم در درمان میل بیش از حد جنسی می باشد.

تعریف تحریک پذیری زیاد

میل جنسی، یا شهوت جنسی ممکن است بالاتر از حد مطلوب باشد. میل جنسی بیش از حد که شهوت بالا، اعتیاد به میل جنسی یا شدت شبق نیز نامیده می شود، به وضعیتی گفته می شود که خواسته ها و امیال جنسی دارای تأثیر منفی زیاد بر روی زندگی فرد بوده و زندگی شخصی او و افراد در اطراف او را تحت تأثیر قرار دهد. هم مشاوره و هم درمان، در حل میل بیش از حد جنسی مفید است.تشخیص میل جنسی بالا در مردان چندان ساده نیست چرا که میل جنسی نرمال بیشتر مردان، بسیار قوی می باشد. اما اگر فردی به شکل قابل توجهی احساس پریشانی می کند، می توان گفت که میل او بیش از حد عادی است. این امر می تواند به دلیل محیطی که شخص در آن قرار گرفته و یا شخص در آن محیط محدود شده، باشد.

علائم تحریک پذیری زیاد

  • میل جنسی بیش از حد بالا مشکلی است که تا حد زیادی می تواند زندگی و شغل فرد را تحت تأثیر قرار دهد و منجر به فعالیت جنسی بیش از حد شود. این وضعیت با نام های مختلفی از جمله رفتار جبری جنسی یا اعتیاد جنسی و همچنین شهوت زیاد (نمفومانی) در زنان و جنون مقاربت (ساتیریازیس) در مردان شناخته می شود، اما علائم آن یکسان است:

  • انگیزه شدید برای برقراری رابطه جنسی وجود دارد، در عین حال فعالیت جنسی ممکن است با اوج لذت جنسی همراه نباشد.
  • میل جنسی خارج از کنترل که به طور مداوم یکی از طرفین را در معرض خطر بیماری های مقاربتی قرار می دهد.
  • استفاده از رابطه جنسی به عنوان راهی برای فرار از احساس افسردگی، اضطراب، تنهایی و استرس
  • رفتارهای جنسی پرخطر و یا رفتارهایی که به دلیل عواقب احتمالی برای فرد و خانواده، توسط جامعه پذیرفته نیست.

علل تحریک پذیری زیاد

علت دقیق میل جنسی بیش از حد بالا ناشناخته است، اما تحقیقات نشان می دهد که احتمالاً بین میل شدید جنسی و دیگر مشکلات سلامت روانی و جسمانی، ارتباطی وجود دارد. هر یک از بیماری های زیر احتمالاً می تواند منجر به میل جنسی بیش از حد گردد:

  • اختلال دو قطبی: مشخصه این بیماری روانی قابل درمان، تغییرات شدید در خلق و خو (از شیدایی تا افسردگی) است. میل جنسی بیش از حد بالا می تواند یکی از علائم و نشانه های فاز شیدایی باشد. هنگامی که اختلال دو قطبی تحت کنترل باشد، علائم میل جنسی بالا نیز مهار می شود.
  • زوال عقل: در افراد مبتلا به زوال عقل بروز رفتارهای جنسی نامناسب مانند عریان کردن خود، استفاده از الفاظ رکیک، خودارضایی یا دعوت افراد دیگر به رابطه جنسی امری کاملاً معمول است. این علائم در مردان و زنان مبتلا به زوال عقل به یک اندازه مشاهده می شود، اما در افراد مبتلا به زوال عقل شدید، شایع تر است. داروهایی که برای درمان میل جنسی بسیار بالا مورد استفاده قرار گرفته اند، در افراد مبتلا به زوال عقل نتایج مختلفی داشته اند. برخی از روش های درمان ممکن است مفید باشد. درمانگران باید در مورد این اختلال تحت آموزش کافی قرار گیرند و میل جنسی بسیار بالا را نشانه ای از وجود یک مشکل سلامتی بزرگ تر بدانند.
  • اختلال تحریک جنسی مداوم: زنان مبتلا به این بیماری به طور مداوم احساس تحریک جنسی دارند و نمی توانند خود را از میل شدید جنسی رها کنند و حتی رسیدن به ارگاسم نیز به آنها کمکی نمی کند. تحریک شدید جنسی ممکن است به مدت چند روز یا چند هفته طول بکشد. درمان آن اغلب شامل ترکیبی از داروهای ضد افسردگی، هورمون درمانی، ژل بی حس کننده و رفتار درمانی است.
  • هاری: پزشکان معتقدند که ویروس هاری می تواند با تأثیر بر مغز منجر به بالا رفتن سطح میل جنسی شود. اگر حیوانی شما را گاز بگیرد و نمی دانید که علیه بیماری هاری واکسینه شده اید، بلافاصله برای دریافت درمان های پزشکی اقدام کنید. زمانی که علائم بیماری هاری آشکار شود، ممکن است برای درمان موفقیت آمیز آن دیر شده باشد.
  • سندرم کلوور–بیوسی: این عارضه عصبی-رفتاری نادر، ناشی از صدمه به مغز است و باعث انواع علائم غیر معمول از جمله رفتارهای جنسی نامناسب و همچنین قرار دادن اشیاء غیر معمول در دهان و عدم واکنش طبیعی به خشم و ترس می شود. هیچ درمان قطعی برای این سندرم وجود ندارد و درمان آن شامل روان درمانی (تراپی) و دارو است.
  • اعتیاد جنسی: فرد مبتلا به اعتیاد جنسی دارای میل جنسی بیش از حد فعال و وسواس جنسی است. اعتیاد جنسی ممکن است با خود ارضایی، پورنوگرافی و یا حتی یک رابطه جنسی شروع شود. اما به تدریج تا حد رفتارهای خطرناک، مثل فحشا و برقراری رابطه جنسی در اماکن عمومی پیشرفت می کند.

عوارض تحریک پذیری زیاد

بسیاری از افراد فعالیت جنسی را دوست دارند، اما وقتی فردی در زمان دور شدن از تعامل جنسی بسیار آشفته می شود، می توان او را دارای میل جنسی بالا دانست. تفکرات وسواسی که به مرکزیت رابطه ی جنسی می باشند در کنار اعتیاد به پورنوگرافی می توانند علائم وجود این مشکل باشند. افرادی که دارای شرکای جنسی متعدد هستند، بدون اینکه در ارتباطی عاطفی با هیچ کدام از آنها باشند، نیز ممکن است مشکل میل جنسی بالا داشته باشند..افرادی که از نظر جنسی تجریک پذیری بالایی دارند، در ابعاد مختلف زندگی، دشواری های زیادی را تجربه و تحمل می کنند، که در ادامه با تعدادی از آنها آشنا می شوید.

1-مشکل ارتباط بین فردی

افرادی که درگیر فعالیت شدید جنسی هستند، زندگی در عمق را تجربه نمی کنند و روابط شان با اطرافیان سطحی است. بنابراین بامشکل در برقراری ارتباط با دیگران مواجه می شوند. اغلب نمی توانند از لحاظ حسی و عاطفی به کسی نزدیک شوند. رفتارهای جنسی شدید، باعث از بین رفتن تعامل موثر می شود و بین فرد و دیگران تعارضات رفتاری به وجود می آید.تمایلات غیرمعمول جنسی، که اغلب خارج از اراده فرد، اتفاق می افتد، در دراز مدت باعث عدم اعتماد فرد به قابلیت های فردی خودش می شود. زیرا توانایی مدیریت زندگی را از دست می دهد و با آشفتگی و ناامیدی دست و پنجه نرم می کند.

2- احساس گناه

کشش غیر ارادی به سمت رابطه جنسی باعث می شود، شخص نتواند خود را کنترل کند و در رابطه جنسی افراط کند یا تخیلات جنسی نامتعارف را دنبال کند، یا به دیگران آسیب برساند و به دنبال آن از رفتارهای خود شرم و احساس گناه داشته باشد. بیش فعالی جنسی، تمام ابعاد زندگی از روابط اجتماعی تا فعالیت ها و تعهدات فرد را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث می شود، شخص احساس کند، کنترل امور از دستش خارج شده است.

3- از دست دادن شغل و وجهه اجتماعی

افراط در سکس و تمایل به پورنوگرافی، تمرکز فرد در فعالیت های اجتماعی را پایین می آورد. جلوی رسیدگی به وظایف شغلی را می گیرد، موقعیت شغلی فرد را به خطر می اندازد، همچنین ممکن است وجوه شخصیتی فرد در ارتباط با اطرافیان و جامعه را زیر سوال ببرد. تمایل به رابطه جنسی به صورت بیمارگونه، قضاوت و بینش دیگران را نسبت به شخص تغییر می دهد.

درمان تحریک پذیری جنسی

اگر یک شخص به خاطر تمایل بیش از اندازه به رابطه ی جنسی دچار پریشانی و اضطراب است، باید تحت درمان قرار بگیرد. تحریک پذیری بالا باعث از بین رفتن نظم زندگی و بوجود آمدن مشکلات ارتباطی و از دست رفتن آرامش فرد می شود و معمولا این اشخاص از رابطه جنسی خود را ضی نیستند. بنابراین برای پیگیری درمان آن، می توانند راهکارهای ارائه شده در سطور بعد را انتخاب کنند.

بیمار و پزشک

1-پیدا کردن محرک

افرادی که از نظر جنسی تحریک پذیری بالا دارند هر کدام به یک علت زمینه ای دچار افکار و رفتار نامتعارف جنسی هستند. اولین اقدام مفید پیدا کردن علت تحریک پذیری زیاد است. باید بدانید چه چیزی تعادل میل جنسی شما را به هم ریخته تا اقدامی برای کنترل یا حذف آن انجام داد احتمالا محرک شما تصاویر و فیلم های پورن باشد یا داستان هایی که میخوانید.

2-تغییر سبک زندگی

گاهی عدم توجه به انجام بعضی رفتارها و قرار گرفتن در برخی شرایط، محرک شما برای تمایل به رفتارهای جنسی و باعث ایجاد عادت های نادرست می شوند. به عنوان مثال نداشتن فعالیت مثبت و گذراندن وقت در شبکه های نامناسب، دیدن فیلم های پورن از عوامل محرک به شمار می روند. ممکن است شما را به سمت خودارضایی و تخیل درمورد فانتری های جنسی بکشانند. با تغیر سبک زندگی خود و حذف عوامل تحریک کننده، به درمان خود کمک کنید. از تحریک جنسی خود خودداری کنید. تماشای پورن را متوقف کنید. جایگزین مناسب برای آن پیدا کنید. مثلا می توانید کتاب بخوانید، مطالعه کنید. و با دقت هر عامل موثر دیگر که شما را تحریک می کند، پیدا کرده و آن را ترک کنید. داشتن هدف و برنامه در زندگی می تواند، جلوی انحرافات جنسی را بگیرد و با درگیر کردن ذهن در مسیر درست، از فکر کردن به تخیلات جنسی و انجام آنها باز دارد.

3-گسترس شبکه اجتماعی

با عضویت در باشگاه و فعالیت های اجتماعی و جایگزین کردن کارهای غیرجنسی، فضای فکری خود را تغییر دهید. شرکت در محافل اجتماعی، ادبی، هنری و فرهگی از جمله نمونه های بسیار خوب برای تخلیه ناراحتی های روحی و منحرف کردن افکار به سمت راهکارهای مناسب است. اشتغال به فعالیت های مورد علاقه بازدارنده بسیار خوبی برای افکار جنسی است.

4-تغذیه سالم و دوری از الکل

علت تحریک پذیری زیاد می تواند الکل باشد. استفاده از مواد الکلی روی سیستم اعصاب و انتقال دهنده های عصبی اثر نامطوب می گذارد و باعث بهم خوردن تعادل هورمون های بدن می شود. بنابراین زمینه تحریک جنسی را فراهم می کند.
مصرف بعضی مواد غذایی، محرک تمایل شدید به رابطه جنسی هستند. با تحقیق در مورد آن ها و حذف مواد غذایی که میل شما را به رفتارهای جنسی زیاد می کنند، رفتارهای جنسی شدید را کنترل کنید.

5-انجام فعالیت های ورزشی

گاهی استقبال زیاد از رفتارهای جنسی، یک پاسخ نادرست به نیازبدن، به فعالیت است. با ورزش کردن به صورت روزانه و تبدیل آن به یک روتین و انجام تمرینات یوگا، با بدن خود ارتباط بگیرید و انرژی جمع شده در بدن خود را تخلیه کنید، تا نیاز شما به سکس کم شود و بدن با پاسخی جایگزین برای تخلیه انرژی، جلوی تحریک پذیری زیاد را بگیرد. از بین رفتن فشار روحی در اثر تمرینات آرامش بخش نیز برای از بین بردن عادات نادرست جنسی تاثیرگذار است.

6-درمان بیماری زمینه ای محرک

بسیاری از بیمای های مرتبط با خلق از جمله افسردگی، عامل تحریک پذیری بالا است. اگر نشانه های بیماری های مذکور را در خود مشاهده می کنید، با مراجعه به درمانگر، درباره بیماری خود کمک بخواهید و با درمان بیماری که محرک اصلی شما است، از اعتیاد به رابطه جنسی فاصله بگیرید.

7-روان درمانی

در این نوع درمان، روان درمانگر بسته به رویکردی که می تواند، برای شخص جوابگو باشد، یکی از روش های درمانی را انتخاب می کند و به وسیله آن به او در مدیریت مشکل او کمک می کند . رویکردهای مورد استفاده در روان درمانی، درمان روان پویشی، درمان CBT یا شناخت درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد است.

  • رویکرد شناخت درمانی: درمان در این روش به این صورت است، که به کمک روان درمانگر، باورهای غلط و رفتارهای نادرست تشخیص داده می شود و روش های درست و باورهای سالم جایگزین می شود.
  • درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش: این رویکرد نیز درمان رفتارشناختی است، که به وسیله آن فرد افکار و عادات نادرست خود را می شناسد و متعهد می شود، اعمال و عاداتی را انتخاب کند، که با سیستم ارزشی مطابقت داشته باشد.
  • درمان روان پویشی: نوع سوم درمان که در آن به بیمار یاد داده می شود، تا نسبت به رفتارهای ناخوداگاه و غلط اگاهی پیدا کند و به او کمک می شود، تا نسبت به روش های حل مشکلات، بینش جدیدی پیدا کند.

8-دارو درمانی

یکی دیگر از روش های درمان تحریک پذیری جنسی، استفاده از دارو است. اما چه داروهایی می تواند، در این زمینه کمک کند. انتخاب دارو وابسته به نوع عامل محرک، متفاوت خواهد بود. از جمله داروهای موثر در درمان موارد زیر است.

  1. داروی های اختلال خلق: که به داروهای ضد افسردگی و داروهای تثبیت کننده ی خلق، تقسیم می شوند. معمولا داروهایی که برای درمان بیماری های روانی استفاده می شوند، برای درمان تحریک پذیری بالای جنسی نیز کاربرد دارند. به این دلیل که در اغلب موارد، بیماری روانی خودشان عامل محرک جنسی هستند و وقتی بیماری کنترل یا درمان شود، می توان بیش فعالی جنسی را مدیریت کرد.
  2. داروهای افسردگی: این داروها برای درمان افسردگی، استرس، اضطراب یا وسواس استفاده می شوند، در درمان میل شدید جنسی نیز موثر هستند. نمونه آن ها پروزاک و فلوکستین هستند. از ونلافاکسین نیز برای درمان افسردگی و اضراب استفاده می شود
  3. داروهای تثبیت کننده خلق: مورد استفاده بیماری دو قطبی هستند و در اختلال دو قطبی، مانیا، افسردگی، شیدایی کاربرد دارند اما مصرف آن ها به کاهش میل جنسی کمک می کند.
  4. داوری بازدارنده اعتیاد به الکل: بعضی داروها که برای درمان اعتیاد به الکل و مواد مخدر استفاده می شود، مانند نالترکسون ممکن است، در کاهش میل جنسی تاثیر داشته باشد. سیستم عملکرد دارو به این صورت است، که با مسدود کردن قسمت حساس مغز به مواد مخدر، که باعث درک لذت مواد اعتیاد اور است، تمایل به مصرف مواد و الکل را از بین می برد. این دارو باعث کاهش میل جنسی نیز می شود.
  5. داورهای ضد هورمون جنسی(ضد آندروژن): این داروها عملکرد هورمونهای جنسی را مختل می کنند و به این طریق درکاهش میل و انگیزه جنسی اثرگذار هستند. نمونه ی این دارها قرص های سیپروترون هستند، که تاثیر بیولوژیکی هورمون جنسی مردان را از بین می برند. این داروها در کاهش بیش فعالی جنسی در موارد حاد که خطر آسیب رسانی به دیگران وجود دارد، تجویز می شود.
  6. مدروکسی پروژسترون : داروهایی که میزان تستوسترون خون را تغییر می دهد و به کاهش تمایلات جنسی کمک می کند.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
آخرین ویدیو ها