هنگامی که فشار روغن کم می شود، نشان دهنده این است که چیزی درست کار نمی کند. همچنین بدین معنی است که احتمالا روغن کافی در سیستم جاری نیست. به یاد داشته باشید که فقر روغن به تماس فلز با فلز منجر شده و سبب خرابی خودرو می شود.
اگر به دلیل نشتی یا مشکل در پمپاژ روغن در اطراف موتور، مقاومت داخل موتور از بین برود، این امر منجر به کاهش فشار روغن میشود.این مشکل میتواند خیلی سریع شروع شود حتی اگر موتور هنوز کار کند، پس بهتر است به محض روشن شدن چراغ فشار روغن، موتور را خاموش کنید تا به موتور آسیب نرسد. در ادامه، تمامی این علتها و علل دیگر وجود این اتفاق را بررسی خواهیم کرد.
فشارسنج در موتورهای دیزلی، فشار لحظه به لحظه روغن را نشانتان میدهد. ویسکوزیته که کم باشد، روغن بهتر در سیستم جریان پیدا میکند و نتیجتاً روغنکاری بهتری رخ میدهد، ولی ممکن است فشار کمتری در فشارسنج نشان داده بشود.اگر فشاری که فشارسنح نشان داد، در بازه فشار نرمال بود، جای نگرانی وجود ندارد. در ضمن، بعضی از روغنهایی که در بازار هستند، فشار بیشتری تولید میکنند.
شما باید گاه به گاه سطح روغن را بررسی کنید.اگر در هنگام بررسی سطح روغن، دیدید که در محدوده مناسب قرار گرفته اما کاهش فشار وجود دارد، ممکن است به علت استهلاک یاتاقانهای خودرو باشد. اگر یاتاقانهای موتور مسافتهای زیادی را گذرانده باشند، فرسوده میشوند. این فرسودگی زیاد هم میتواند منجر به کاهش فشار روغن شود.
اگر مطمئن هستید که سطح روغن موتور مناسب است، صدای غیرعادیای از آن شنیده نمیشود، و دمای بالایی هم ندارد، لابد فشارسنج مشکل پیدا کرده است.فشار روغن را با فشارسنج دیگری چک کنید. اگر مشکل از فشارسنج خودتان بود باید تعویضش کنید. اگر تعویضش کردید و باز خطای قبلی رخ داد یا چراغ اخطار روشن ماند، شاید پمپ روغن خراب شده است.
اگر سطح روغن کافی بود اما چراغ اخطار روشن ماند، ممکن است پمپ روغن معیوب بوده باشد. پمپ روغن فرسوده، نمیتواند فشاری که موتور لازم دارد یا ایجاد کند. در چنین وضعی لازم است که اقدام به تعویض موتور کنید. برای این کار، موتور را باید خاموش کنید و بگذارید که سرد شود. اگر خودتان نمیتوانید، حتماً خودرو را به تعمیرگاه بسپارید.
فشارسنج، پس از فیلتر نصب می شود. اگر فیلتر کثیف شده باشد، روغن رسانی صورت نمیگیرد. اگر زمان طولانی از تعویض روغن ماشین گذشته باشد، فیلتر میگیرد. یکی دیگر از علل گرفتگیاش میتواند وجود آب و یا دوده در روغن باشد. اگر سیستم خنککنندهی موتور نشتی داشته باشد، آب درون روغن میچکد و به فیلتر صدمه میزند. دوده هم به خاطر احتراق ناقص سوخت ایجاد میشود.
ویسکوزیته را میتوان اینطور تعریف کرد: «میزان راحت ریخته شدن روغن در دمایی معین».ویسکوزیته در فشار روغن تاثیر میگذارد. وقتی روغن را روی سطحی شیبدار بریزید، نیروی جاذبه آن روغن را به سمت پایین میکشد. وسکوزیته مانند یک مانع رفتار میکند و با مقاومتش باعث میشود حرکت روغن در سرآشیبی کندتر شود. دما بر ویسکوزیته اثر میگذارد. با افزایش دما، ویسکوزیته کمتر میشود. روغن، هرچه رقیقتر باشد میزان ویسکوزیتهی آن کمتر است.
سطح روغن را باید مرتباً چک کنید. حتی اگر به قدر کافی هم روغن بریزید، به علت تبخیر، نشتی، یا استهلاک پیستونها زود کاهش پیدا میکند.دیگر این که، هرچه موتور قدیمیتر باشد، یعنی زمان زیادتری از عمرش بگذرد، روغن خوردگیاش بیشتر میشود. اگر هم شاهد نشتی روغن در بدنه خودرو بودید، قطعه نشتدهنده را هر چه سریعتر تعمیر یا تعویض کنید.
در چنین شرایطی که میزان ویسکوزیته خیلی زیاد یا خیلی کم است، افت فشار روغن احساس خواهد شد. ویسکوزیته هرچه کمتر باشد، مقاومت کمتری رخ میدهد. ویسکوزیته خیلی زیاد، منجر به مقاومت زیاد موقع پمپاژ روغن میشود. وقتی ویسکوزیته زیاد باشد، سیستم به خوبی روغن کاری نمیشود.کتابچه موتور ماشین، درجه ویسکوزیتهای که مناسب خودروتان باشد را، با توجه به طراحی سیستم و دمای محیطی که مناسب خودرو است معیت میکند.ماشینهای مناسب هوای خیلی سرد و ماشین آلات مناسب هوای گرم ویسکوزیته متفاوتی نیاز دارند.
کم شدن فشار روغن موتور میتواند باعث خاموش شدن خودرو در صورت مشکل مکانیکی یا گرم شدن بیش از حد خودرو شود. روغن موتور برای روانکاری و خنک کردن موتور استفاده میشود. اگر روغن کافی وجود نداشته باشد، این امر میتواند باعث مسدود شدن موتور در شرایط شدید به دلیل عدم روغن کاری مسدود شود. اگر ماشین در هوای شدید به سختی رانندگی شود، روغن کم نیز ممکن است به گرم شدن بیش از حد کمک کند و این میتواند باعث خراب شدن موتور شود.