تبادلات گازی نام فصل سوم زیست دهم می باشد که در سه درسنامه تنظیم شده است. در گفتار اول فصل سوم زیست سال دهم در مورد ساز و کار دستگاه تنفس در انسان صحبت میکند که یه بخش های عمل کردی دستگاه تنفس و حمل گازها در خون اشاره میکند. در گفتار دوم فصل 3 زیست دهم درباره ی تهویه ی ششی به بحث پرداخته است که شامل شش ها و حجم های تنفسی ، ظرفیت های تنفسی ، سایر اعمال دستگاه تنفس و تنظیم تنفس است. در گفتار اخر فصل سه زیست دهم در مورد تنوع تبادلات گازی توضیح داده است که انواع تنفس ها مانند تنفس نایدیسی ، پوستی ، ابششی و ششی را شرح داده است.
اهداف کلی و جزیی فصل
- آشنایی با بافت و ساختار شش ها
- آشنایی با عملکرد دیافراگم و پرده جنب
- تشریح شش گوسفند
- آشنایی با حجم های تنفسی
- آشنایی با دستگاه دم نگار و کارکرد آن
- آشنایی با ظرفیت های تنفسی
- آشنایی با مکانیزم عطسه و سرفه و تکلم
- آشنایی با مرکز تنفسی در بصل النخاع
- آشنایی با تنفس آبششی
- آشنایی با تنفس ششی
- آشنایی با تاریخچه نظرات فلاسفه در زمینه تنفس
- توجیه کلی فرایند تبادلات گازی
- آشنایی با کلیت موضوع تنفس
- آشنایی با بافت ها و بخش های تنفسی
- آشنایی با بخش هادی و مبادله ای در سیستم تنفسی
- آشنایی با ترکیباتی که توسط خون حمل میشوند.
- آشنایی با ماکنیزم دم و بازدم
- آشنایی با تنفس نایدیسی
- آشنایی با تنفس پوستی
محتوای این درس چیست ؟
در این سه گفتار شما با نکات ریز و درشت بسیاری برخورد میکنید و بهتر هست توجه داشته باشید که این درس هم نکات حفظی فراوانی دارد و هم نکات مفهومی فراوانی را شامل میشود که باید به هر دو نوع این مطالب کاملا مسلط بشید. من در این دوره حتما مطالب رو طوری به شما دانش آموزان عزیز آموزش میدم تا به طور دقیق مطالب رو درک کنید و یاد بگیرید.
این سه گفتار یا بهتر بگیم فصل تبادلات گازی درسی بسیار مهم هست که درباره حیاتی ترین دستگاه و اعمال انسان یعنی سیستم تنفسی صحبت میکنه و مطمئن باشید که مطالب این مبحث رو میشه به تمامی فصل های دیگه مرتبط کرد و شرح و بسط داد. مطالب دستگاه تنفسی انسان ، محتوایی که خون منتقل میکند در بدن و فرایند تنفس سلولی را باید به خوبی در این دوره یاد بگیرید. همچنین باید به ساختار دستگاه تنفس و مثال های کتاب اشراف کامل داشته باشید.