مسجد جامع دهلی که با نام مسجد جهان نما نیز شناخته می شود، یکی از بزرگ ترین مساجد هند به شمار می رود و آخرین بنای ساخته شده به دستور شاه جهان است. ساخت این بنا در سال ۱۶۵۸ تکمیل شد. مسجد دارای سه مدخل، چهار برج زاویه دار و دو مناره ی قرمز رنگ سنگی با ارتفاع ۴۰ متر و خط های راه راه عمودی مرمری است. می توانید به بالای مناره ی جنوبی بروید و دهلی را از نمایی زیبا تماشا کنید. در صحن مسجد یک استخر بزرگ آب وجود دارد که برای وضو و طهارت استفاده می شود. برای ورود به مسجد باید لباس مناسب بپوشید.
مسجد جاما در دهلی یکی از زیباترین مساجد هند
این مسجد دارای قدمتی بسیار طولانی است که به سال 1658 باز می گردد. با ورود به این مسجد حیاط مستطیلی شکل آن نظرتان را به خود جلب می کند. سه دروازه در این مسجد به چشم می خورد و در کنار آن می توانید مناره های مختلف را نیز مشاهده کنید. از مهمترین ویژگی های این مسجد می توان به موزه تاریخی در آن اشاره نمود. سالن بزرگی نیز در این مکان مذهبی وجود دارد که ۲۶۰ ستون را در خود جای داده است. از نکات حائز اهمیت در رابطه با این مسجد می توان به نام های دیگر آن به عنوان مسجد جمعه یا مسجد جامع در دهلی نو اشاره نمود.
اغلب کسانی که به این مسجد مراجعه می کنند مسلمانان هستند چرا که برای اقامه نماز می توانند در این مسجد به عبادت بپردازند. از نکات مهم و قابل توجه در رابطه با این مکان تاریخی و معنوی می توان به مراسم مختلفی که در آن برگزار می شوند اشاره کرد. معماری منحصر به فرد مسجد جاما در دهلی نیز باعث جذابیت بیش از حد آن شده است.
نام های دیگر مسجد جاما
نکته قابل توجه در رابطه با مسجد جاما نام های مختلفی است که بر آن نهاده شده است. در ابتدا شاید با نام جاما این مکان تاریخی را می توان شناسایی نمود اما اغلب ساکنین هند و شهر دهلی این مکان را با نام مسجد جمعه می شناسند.
ظرفیت مسجد جاما
مساجد مختلفی در کشور هندوستان مخصوصاً در شهر دهلی بنا و تأسیس شده اند که هر کدام دارای ظرفیت مشخصی برای میزبانی از نمازگزاران مختلف از سراسر شهر و کشور هندوستان می باشند. در رابطه با مسجد جاما در دهلی نیز این گزینه کاملاً صدق می کند. با ورود به این مکان تاریخی و مذهبی متوجه وسعت بی نظیر آن خواهید شد.از مهمترین نکات در رابطه با این مسجد می توان به ظرفیت ۲۵ هزار نفری آن اشاره کرد در واقع ۲۵ هزار نمازگزار می توانند برای عبادت و راز و نیاز با خداوند به این مسجد مراجعه کنند.
نگاهی به تاریخچه ساخت مسجد جاما در دهلی
مسجد جاما در دهلی به عنوان یکی از مکان های تاریخی و قدیمی در کشور هندوستان و شهر دهلی شناخته می شود بنابراین می بایست از تاریخچه مشخص و مدون برخوردار باشد. مطالعه تاریخچه این مسجد تاریخی برای بسیاری از توریست و گردشگرانی که قصد سفر به هندوستان را دارند می تواند جالب و خواندنی باشد. زمان ساخت این مسجد به سال ۱۶۵۸ میلادی باز می گردد که خود گواه قدمت تاریخی این مکان مذهبی می باشد.
از مهمترین نکات در رابطه با تاریخچه این مسجد می توان به زمان ساخت آن در دوران سلسله گورکانیان اشاره کرد. این سلسله امپراتوری های مختلفی را به خود دیده است که در زمان پنجمین امپراتور شاه جهان این مسجد تاریخی ساخت و بنا شده است.
معماری مسجد قدیمی جاما در دهلی
مسجد جاما در دهلی نو دارای معماری منحصربه فردی است. زمانی که وارد این مسجد می شوید حیاط مستطیل شکل آن نظرتان را به خود جلب می کند که دارای مساحت ۷۵ متر مربع می باشد. این مسجد از مناره، ستون و همچنین برج های مختلفی تشکیل شده است. سه دروازه در این مسجد به چشم می خورند که در کنار آنها می توان مناره های ۴۰ متری را نیز مشاهده کرد.
از مهمترین ویژگی های معماری مسجد می توان به چهار برجی که در آن به چشم می خورد اشاره نمود. سالن های مختلفی نیز در این مسجد وجود دارند که برای برگزاری نماز جمعه و کلاسهای دینی مورد استفاده قرار می گیرند. یک سالن بزرگ نیز در این مسجد وجود دارد که ستون های مختلفی را در خود جای داده است. تنها برای دیدن معماری این مسجد افراد بسیاری مسافتهای مختلف را طی می کنند.
بخش های مختلف مسجد جاما در دهلی نو
مسجد جاما در دهلی نو از بخش های مختلفی تشکیل شده است. همانطور که در بخش قبلی اشاره شد سالن بزرگی در این مسجد به چشم می خورد که برای برگزاری کلاس های مختلف دینی مورد استفاده قرار می گیرد اما از مهمترین بخش های این مسجد می توان به موزه تاریخی در آن اشاره کرد که برای دیدن آثار ارزشمند تاریخی می توان به آن مراجعه نمود.
از مهمترین آثار برجسته این موزه در مسجد جامع دهلی نو می توان به قرآنی بسیار قدیمی اشاره نمود که بر روی پوست آهو به نگارش و تألیف درآمده است. با دیدن این قرآن مسلماً زیبایی و معنویت آن در دل ها خطور می کند.