نقره یک فلز قیمتی است که معمولاً در کاربردهای تولید صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. اگرچه در صنعت اتمام فلز رایج است ، اما در بخش های بسیار متفاوتی از جمله عکاسی و ساخت آینه کاربردهای گسترده ای دارد. نقره به دلیل خواص بی نظیری که دارد ، برخلاف بسیاری از فلزات دیگر ، به خوبی می توان آبکاری شود . مردم از این ماده برای قرن ها در صنایع بیشمار استفاده کرده اند و به یک دلیل خوب. ویژگی های تعریف کننده این ماده برای ایجاد فلزی با دوام ، ارزان و سخت تر از بقیه در هنگام کار با برنامه های متنوع صنعتی ترکیب شده است. اگر به دنبال یک راه حل آبکاری مقرون به صرفه هستید ، نقره گزینه برتر است. این فلز با تأکید بر کیفیت و عملکرد ، فضای ارزشمندی را در بین فلزات محبوب که برای آبکاری استفاده می شود ، به دست آورده است
مراحل آبکاری نقره چیست؟
مراحل فرآیند آبکاری نقره نسبتاً ساده است ، اگرچه بسته به نوع کار دیگری که انجام می دهید متفاوت است – بشکه یا آبکاری قفسه. با این حال ، استراتژی اساسی مانند این است:
- بازرسی: قبل از آبکاری ، شما همیشه باید بخشی از عیوب را – مانند شافت های سرد یا لبه های تیز – بررسی کنید و قبل از شروع روند ، این موارد را اصلاح کنید. در غیر این صورت ، کیفیت بستر کاهش می یابد و این ممکن است برای مشتری شما مشکل ایجاد کند.
- پیش درمانی: قبل از ریختن روی قسمت فلزی ، تمام اقدامات درمانی لازم را انجام دهید. شما همچنین باید زیر آبکاری مس ، نیکل یا هر دو فلز را انجام دهید. علاوه بر این ، در صورت وجود خاصیت خاصی که می خواهید به آن برسید می توانید یک اعتصاب نقره یا یک پوشش ضد لکه اضافه کنید. اگر لایه ای از نیکل یا مس را با ضخامت ۰٫۰۰۰۵ اینچ بچسبانید ، نقره نیز باید برای ۰٫۰۰۰۰ اینچ ۰٫۰۰۰۵ اینچ باشد.
- آبکاری: آبکاری نقره مستلزم فرو بردن زیر لایه ها در حمام یون های نقره ای است. پس از عبور جریان الکتریکی از طریق محلول ، یونها روی سطح قسمت رسوب می کنند و آن را در فلز منتخب خود می پوشانند .
آبکاری با نیکل
- نمک فلزی (مهمترین آنها سولفات نیکل است و همچنین از کلرید نیکل و سولفومات نیکل نیز استفاده می شود.)
- نمک رسانا (برای بالا بودن قابلیت رسانایی ترجیحا از کلریدها مخصوصا کلرید نیکل استفاده می شود.)
- مواد تامپونه کننده (برای ثابت نگه داشتن PH اصولا اسید بوریک به کار برده می شود.)
- مواد ضد حفره ای شدن (برای جلوگیری از حفره ای شدن به الکترولیتهای نیکل موادی اضافه می کنند که مواد ترکننده نامیده می شوند. سابقا از مواد اکسید کننده به عنوان مواد ضد حفره استفاده می شد.)
آبکاری با کروم
آبکاری با مس
الکترولیت های آبکاری مس
- الکتر ولیت هایی برپایه اسید سولفوریک یا اسید فلوریدریک
- الکتر ولیت هایی که فسفات در بر دارند
- الکتر ولیت ها ی سیانیدی
الکترولیت های آبکاری روی
- الکترولیت های اسیدی : اسید سولفوریک - اسید کلیدریک و اسید فلوبوریک.
- الکترولیت های بازی : سیانیدی - زنکاتی و پیروفسفات.
قدیمی ترین نوع روی کاری گالوانیزاسیون است . در این روش روی کاری٬ قطعات آهنی بعد از عملیات پرداخت در داخل روی مذاب در درجه حرارتی مابین 420 الی 450 درجه سانتیگراد فرو برده می شود. برای اهداف تزئینی از روی کاری براق استفاده می شود. اساسا″ ترکیب حمام های براق شبیه حمام های مات است٬ فقط حمام های براق دارای درجه خلوص بالاتر و بعلاوه مواد براق کننده آلی و غیرآلی می باشند.
معمولا لایه های پوششی روی عملیات پسین شیمیایی توسط کروماته کردن و یا فسفاته کردن را پذیرا هستند. در نتیجه کروماته کردن لایه های روی خوردگی روی به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.رنگ آن سفید بوده و به نقره شباهت دارد. بسیاری از خواص کادمیوم به روی شبیه اند. لایه کادمیوم به سهولت قابل لحیم کاری است. حفاظت ضدخوردگی کادمیوم شدیدا″ تحت تاثیر محیط خورنده می باشد. با توجه به اینکه فلز کادمیوم مسموم کننده است٬ بدین جهت از این لایه ها نباید برای قطعاتی که همیشه دم دست هستند و همچنین در صنایع غذایی استفاده نمود.
الکترولیت های آبکاری کادمیوم
چند نکته درباره آبکاری نقره
- روکش آب طلا به معنی رنگ ثابت بودن نیست و روکش آب طلا بعد از مدتی استفاده (زمان تغییر رنگ بسته به شرایط استفاده متغییر است و ممکن است از یک روز تا چند سال متغییر باشد) تغییر رنگ خواهد داد و از بین خواهد رفت. پس اگر فروشنده ای به شما گفت که روکش آب طلا کاملا رنگ ثابت است باور نکنید.
- روکش آب طلا در زیورالات استیل دوام بیشتری دارند و اگر درجه یک باشد می توان به عنوان رنگ ثابت به آن اعتماد کرد ولی در زیورآلات نقره اینگونه نیست و روکش آب طلای معمولی رنگ ثابت نخواهد بود مگر اینکه یکی از شرایط دو بند بعدی در آن رعایت شود
- اگر یک زیوآلات روکش آب طلا روکشی از پلاستیک نانو نیز داشته باشند رنگ ثابت خواهد بود چرا که این روکش نانو از روکش آب طلا محافظت خواهد کرد و دوام آن بسیار بیشتر خواهد بود ولی توجه داشته باشید که روکش نانو باعث میشود زیورآلات کمی کدرتر باشند و درخشندگی مورد نظر شما را نخواهند داشت. پس زیورآلات نقره با روکش نانو کمی مات هستند و تناژ رنگ مخصوص به خود را خواهند داشت
- اگر بر روی روکش آب طلا لاک مخصوص کشیده شود رنگ ثابت خواهد بود چرا که مثل روکش نانو از لایه پایینتر محافظت خواهد کرد و باعث خواهد شد که رنگ انگشتر یا دستبند یا …. ثابت بماند. زیورآلاتی که بر روی آن ها لاک استفاده شده است از درخشندگی بیشتری نسبت به روکش نانو برخوردار هستند و همانند روکش معمولی درخشان بوده و از دوام بالاتری برخوردار است.