پیدا کردن بهترین کفش ورزشی دغدغه ی همیشگی افرادی است که به دویدن علاقه مند هستند. این روزها با وجود تنوع محصولات، پیدا کردن کفش ورزشی مناسب خیلی مشکل است. به همین دلیل نمی توان فهرستی تهیه کرد که برای همه مناسب باشد. وقتی کوچک تر بودیم از کتانی های ورزشی برای هر کاری مثل دوچرخه سواری، بالارفتن از درخت و فوتبال استفاده می کردیم. اما امروزه برای هر ورزش یک کفش ورزشی مخصوص با انواع مختلف وجود دارد برای پاسخ به این سؤال در این مقاله همراه ما باشید.برای افراد عادی و حتی ورزشکارانی که می خواهند دویدن را شروع کنند، انتخاب کفش ورزشی مناسب همیشه چالش بزرگی بوده است. در بازار، مدل های بسیار متنوعی از کفش های ورزشی وجود دارد و همین باعث شده تا انتخاب مشکل شود. تحقیقات نشان می دهد که راحتی و اندازه ی کفش از جمله مهم ترین عوامل انتخاب کفش ورزشی است.
انواع کفش ورزشی
۱) کفش پیاده روی: راه رفتن متداول ترین فعالیت حرکتی انسان بوده و آزاد بودن و در هم نپیچیدن پا هنگام راه رفتن نکته بسیار مهمی است. همین موضوع درباره پاشنه کفش هم صادق است. کفش باید همیشه با حرکت پا خم شود. سبکی، انعطاف پذیری کفش در پنجه و ضربه گیری از ویژگی های یک کفش پیاده روی مناسب محسوب می شود.
۲) کفش دوومیدانی: امروزه حدود ۲۰۰ نوع کفش رشته ورزشی دو موجود است. تحقیقات نشان می دهد اضافه شدن ۱۰۰گرم به وزن کفش، سرعت دونده ماراتن را یک تا دو دقیقه کاهش و مصرف انرژی را یک درصد افزایش می دهد. دراین کفش ها باید تحرک انگشتان درهر جهت (بالا، پایین، جلو و پهلوها) با آزادی انجام گیرد.
۳) کفش فوتبال: این کفش باید طوری ساخته شود که طیف حرکتی فیزیولوژیک را محدود نکند. تخت کفش نیز باید طوری طراحی شده باشد که از زخم شدن وسط کف پا جلوگیری کند درعین حال امکان حرکت قوسی مناسب نیز وجود داشته باشد تا وضعیت بهتری برای ضربه با روی پا به توپ فراهم شود. کفش مدرن فوتبال وزنی فقط حدود ۲۵۰گرم دارد.
۴) کفش فوتسال: با توجه به افزایش فشار بر روی رباط، غضروف ها بویژه مچ پا، زانو و تاندون آشیل کفش های تخت آجدار (Bristle Sole) مطلوب است تا قابلیت ضربه گیری بیشتری درتخت کفش داشته باشد.
۵) کفش کشتی: برای اجرای مناسب حرکات این کفش باید از انعطاف پذیری، قدرت و استقامت بالایی برخوردار باشد، همچنین با توجه به براق و لیز بودن کف پوش سالن های کشتی باید در ته کفش عاج مناسب برای اصطکاک مطلوب باشد. برای زیرکفش نیز باید ابری نازک وجود داشته باشد و برای محافظت هرچه بیشتر از مچ پا در هنگام اجرای حرکات این نوع کفش ها دارای ساقی بلند هستند.
۶) کفش آمادگی جسمانی و ایروبیک: این رشته شامل حرکاتی چون قدم زدن، جست و خیز، پرش و غیره است. از این رو باید نسبتا سبک و حالت ضربه گیری خوبی داشته باشد. در یک کفش ایروبیک مناسب قسمت میانی، خارجی و پاشنه باید به طور کامل مورد حمایت قرارگیرد و همچنین قسمت جلوی کفش نیز ضربه گیری مناسبی داشته باشد. پاشنه کفش نیز باید اندکی بلند باشد.
۷) کفش بسکتبال: حرکت به جلو، توقف های ناگهانی و حرکات به پهلو اساس حرکت در رشته بسکتبال است. از این رو ساق کفش باید نسبتا بلند و پاشنه آن مستحکم باشد، برای به حداقل رساندن اصطکاک درون کفش نیز کفش های دولایه بدون پاشنه مناسب بسکتبال است. دربین کفش های ورزشی داخل سالن ضخیم ترین پاشنه را کفش بسکتبال دارد.
۸) کفش والیبال: حرکات این رشته ورزشی تقریبا همانند رشته بسکتبال است ولی ضخامت تخت کفش والیبال از کفش بسکتبال کوتاهتر و ساق این نوع کفش نیز کوتاه تر است.
آسيب هاي رواني كفش ورزشي نامناسب
در پا سه مكانيسم ذخيره انرژي (جذب شوك) شامل كشش تاندون آشيل، صاف شدن قوس پا و بالشتك زير پاشنه پـا وجود دارد و متخصصان معتقدند استفاده از كفش هاي غيراستاندارد علاوه بر آسيب بر اين مكانيسم حتي بر اعصاب، روان و راندمان كار انسان نيز تاثير نامطلوبي مي گذارد اما مي توان گفت كه مهم ترين عضوي كه ارتباط مستقيم با پا دارد كمر و ستون فقرات است كه كفش نامناسب بيشترين آسيب را به آن وارد مي كند.در كنار آن اختلال در راه رفتن و حفظ تعادل را نيز به همراه دارد، بنابراين بايد دانست هنگام ورزش استفاده از كفش مخصوص هر رشته ورزشي اهميت دارد چرا كه هر ورزش فعاليت ها، حركت ها و شرايط خاص خود را دارد و لازم است از كفش مخصوص آن رشته استفاده شود. استفاده از كفش ورزشي با اندازه مناسب، قسمت ضروري انجام هر تمرين يا ورزش است اما به دليل وجود كفش هاي متعدد در فروشگاه ها انتخاب كفش مناسب براي ورزشكاران به مشكلي جدي تبديل شده است با اين وجود ورزشكاران در هنگام تهيه آن بايد به موضوع هاي مهمي توجه داشته باشند. به دليل آن كه پاها در هنگام فعاليت روزانه ورم مي كند، هميشه در بعدازظهر يا پس از فعاليت، براي تهيه كفش اقدام كنند در امتحان آن بايد جورابي را كه هنگام تمرين استفاده مي شود به پا داشت.
ورزشكاران زمان انتخاب و امتحان كفش ورزشي بايد مطمئن شوند كه هنگام بستن بندهاي كفش پنجه هاي پايشان به آساني حركت نداشته باشد و پاشنه هايشان هنگام راه رفتن نلغزد كه براي اطمينان از اين موارد بهتر است پيش از خريد كفش در فروشگاه راه بروند يا بدوند تا مطمئن شوند كفش راحتي را انتخاب كرده اند. از طرفي كفش انتخابي نبايد به گونه اي باشد كه پا با فشار وارد آن شود و هنگام امتحان بايد بندها به نوعي كه ورزشكار هنگام تمرين يا رقابت عادت دارد بسته شود، همه اين نكات در حالي بايد رعايت شود كه كفش انتخابي ورزشكار مناسب و خاص ورزش او باشد زيرا هنگام ورزش استفاده از كفش مخصوص هر رشته ورزشي اهميت زيادي دارد چون هر ورزش شامل فعاليت ها، تحركات و شرايط خاص خود است و مي طلبد از كفش مخصوص آن رشته استفاده شود.