گروت
گروت از آب، سیمان، ماسه و افزودنی های متداول دیگر تشکیل شده است. در واقع می توان آن را چیزی شبیه به همان ملات دانست که جهت پر کردن فضاهای خالی و ترک های بزرگ ناشی از لایه لایه شدن و یا خرد شدن بتن استفاده می شود. گروت ها از نظر ظاهری به شکل پودر می باشند که پس از اختلاط با آب، به صورت ملات سیال مورد استفاده قرار می گیرند، گروت بافر پر مصرف ترین نوع گروت می باشد.
خواص فیزیکی و شیمیایی گروت
شکل سیال گروت این امکان را فراهم می کند تا در فضاهای خالی جریان پیدا کرده و فاصله ها را پر کند. پس از گذشت مدتی ماده دوغابی شکل، حالت جامد به خود می گیرد و به استحکام و مقاومت بالایی می رسد. از نظر ظاهری به شکل پودر می باشند که پس از اختلاط با آب، به صورت ملات سیال در می آیند. گروت ها با داشتن توان جذب نیروهای وارده می توانند این نیروها را به بخش زیرین کار انتقال دهند. برای مثال هنگام نصب انواع ماشین آلات صنعتی سنگین، با زير سازي مناسب توسط گروت ها، نیروهای وارد شده از دستگاه ها به وسیله ی گروت یا ملات به فونداسیون بتنی منتقل می شوند. ملات ها و گروت ها موجب ایجاد مقاومت های مطلوب و مطمئن می شوند و همچنین باعث می شوند اتصال پایداری بین ملات یا گروت و سازها قرار گیرد. مهمترین مزایا این است که مکانی که در آن گروت ریخته می شود را کاملاً پر می کند. گروت ها به گونه ای طراحی و فرموله می شوند که ضمن ایجاد اتصال پایدار بین اجزای سازه ای (معمولاً فوقانی و تحتانی)، توان جذب نیروهای وارده و انتقال آن ها به بخش زیر کار داشته باشند.
فرآیند تولید ملات گروت
فرآیند تولید گروت به صورت کلی به نحوه زیر می باشد، اما بستگی به تکنولوژی و روند های خاص هر شرکت نیز دارد.
- دریافت و ذخیره سازی سنگدانه های سیلیس، آهک و مواد افزودنی
- خشک کردن، خرد کردن و دانه بندی سنگدانه ها
- انتقال سنگدانه ها به بالای برج تولید با استفاده از نوار نقاله ها و بالابرها
- توزیع و پیمانه زنی سنگدانه ها و افزودنی ها بر اساس نوع محصول و دستور عمل ها
- انتقال سنگدانه ها و افزودنی ها به وسیله هوای فشرده به مخلوط کن
- مخلوط کردن سنگدانه ها با سایر مواد افزودنی در مخلوط کن مخصوص
- تخلیه گروت مخلوط شده و بسته بندی آنها در پاکت های 20 الی 40 کیلوگرمی در ماشین بسته بندی
- تخلیه گروت مخلوط شده و انتقال به سیلوهای ذخیره جهت حمل با کامیون به صورت فله
روش نگهداری گروت
- گروت باید به دور از تابش خورشید و افزایش دما نگهداری شود.
- در مناطق گرمسیری، نصب وسایل تهویه هوا الزامی است.
- در صورت رعایت شرایط فوق عمر مفید محصول تا یک سال می باشد.
انواع روش های گروت ریزی
روش های مرسوم گروت ریزی به دو شکل گروت یا ملات خشک و گروت سیال می باشد.
- گروت یا ملات خشک: در این روش گروت ها به وسیله نیروی تراکمی جای گذاری می شوند.
- گروت سیال: مکان ها و حفراتی که تقریباً مسدود می باشند و دسترسی به آنها سخت یا غیرممکن باشد اصولاً از این روش استفاده می شود. در این روش به دلیل اینکه گروت ها حالت سیال دارند خود به خود جای گذاری می شوند. عموماً از این روش بیشتر از روش دوم استفاده می شود. ممکن است در روش اول متود مورد استفاده برای جای گذاری مناسب نباشد.
-
حداكثر ضخامت گروت ريزی در يک مرحله نبايد متجاوز از ۱۰ سانتی متر باشد ولی برای ضخامت های بيشتر و حداكثر تا ۱۵ سانتيمتر گروت ريزی در يک مرحله، بايستی از سنگدانه هایی با سايز ۳ الی ۱۵ ميليمتر در مخلوط با گروت استفاده شود كه در اين صورت با توجه به نوع سازه نسبت شن به گروت از حداكثر ۱ به ۱ تجاوز ننمايد تا اثرات زيانباز حاصل از حرارت هيدراسيون خنثی شود. و برای ضخامت های بیشتر باید با توجه به نظر طراح و مندرجات نقشه های مربوطه عمل شود.