سرور مجازی (VPS) چیست؟
سخت افزارهای بزرگ به طور مناسبی مجازی سازی می شوند و منابع آن ها (شامل هارد دیسک، CPU و RAM) به شکل سرورهای مجازی، میان کاربران تقسیم می شوند. بنابراین، سرورهای مجازی هریک، بخشی از سرور اختصاصی هستند. منابع سرورهای مجازی بر خلاف هاست های اشتراکی، سطح امنیت اطلاعاتی بالاتری دارند و تحت تأثیر فعالیت و عملکرد کاربران دیگر قرار نمی گیرند. به روایت دیگر، در سرور مجازی قرار نیست منابعتان را با کاربر دیگری شریک شوید. البته منابع وی پی اس از سرور اختصاصی کمتر است که با توجه به نیازهای کسب وکار کوچک، مناسب و به صرفه به نظر می رسد.
انواع سرورهای مجازی
برای انتخاب سرور مجازی مناسب کسب وکارتان، نیاز است انواع آن را نیز بشناسیم. سرورهای مجازی براساس مدیریت، سیستم عامل، منطقه جغرافیایی و انواع سیستم مجازی ساز تقسیم بندی می شوند:
بر اساس مدیریت
سرورهای مجازی بر این اساس مدیریت، به دو دسته مدیریت شده و مدیریت نشده تقسیم می شوند. در نوع مدیریت شده، منابع خصوصی هستند، قابلیت بک آپ گیری از اطلاعات دارید و کنترل پنل های متفاوتی در آن وجود دارد. اما در نوع مدیریت نشده همه فعالیت های سرور مجازی از جمله نصب برنامه، به روزرسانی، مدیریت، و کنترل سرور به عهده کاربر است. به این ترتیب، امنیت سرور نیز در سطح پایین تری قرار دارد.
بر اساس سیستم عامل
سرورهای مجازی بر اساس سیستم عامل به انواع لینوکس، ویندوز و میکروتیک تقسیم می شوند. سخت افزار سرور لینوکس قدرتمند است و کیفیت، سرعت و بازدهی بالایی در خدمات خود ارائه می دهد. سیستم عامل های لینوکس قابلیت اجرای اغلب برنامه های پرکاربرد و متن باز را دارند. سرور میکروتیک بر اساس لینوکس است و هدف آن، مسیریابی است. این سرور برای پروکسی سرور، فایروال و … استفاده می شود. سرور ویندوز از سیستم عامل محبوب و پرکاربر مایکروسافت ویندوز پشتیبانی کرده و اختیار و دسترسی کامل و راحت را برای کاربران خود مهیا می کند.
بر اساس سیستم مجازی ساز
سرورهای مجازی بر اساس سیستم مجازی سازی به چهار نوع تقسیم می شوند: XEN، ESXI، KVM و OPENVZ. XEN نرم افزاری بر پایه لینوکس است و قابل نصب مستقیم بر روی سخت افزار است. حجم آن کم است و سی پی یو و رم کمتری را برای عملکرد خود لازم دارد. XEN سریع ترین مجازی ساز موجود است. ESXI عملکردی مستقل از سیستم عامل دارد و می تواند مستقیماً بر روی سیستم عامل نصب شود. این نرم افزار دارای پایداری بالا، سیستم تحمل خطای پیشرفته و مدیریت عالی سخت افزارها است. سیستم مجازی سازی KVM مزایای زیادی برای مدیران و کاربران دارد که شامل دسترسی بهتر، نصب و تحویل خودکار و سریع سرور مجازی و قابلیت انتخاب و تعویض سیستم عامل سرور توسط کاربر است. مجازی ساز بعدی OPENVZ است که تنها از سیستم عامل های لینوکس را پشتیبانی می کند.
بر اساس منطقه جغرافیایی
سرورها بر این اساس به دو دسته ایرانی و خارجی تقسیم می شوند. سرورهای مجازی داخلی برای کاربران ایرانی، هزینه کمتر و دسترسی راحت تری ایجاد می کنند. بنابراین، بسیاری از کسب وکارهای داخلی از سرورهای مجازی ایرانی بهره می برند. سرورهای مجازی خارجی، برای کسب وکارهایی که اغلب مشتری هایشان در خارج از مرز ایران هستند مناسب هستند. موقعیت سرورهای مجازی باید با توجه به موقعیت جغرافیایی کاربران انتخاب شود. این نوع سرورها دارای پهنای باند و ترافیک بیشتری هستند.
انواع سرور مجازی براساس مجازی ساز
-
Xen
مجازی ساز xenیک نرم افزار مجازی ساز متن باز یا open source می باشد که بر پایه لینوکس نوشته شده است و تا به امروز به عنوان سریع ترین مجازی ساز در دنیای فناوری اطلاعات شناخته شده است که هم برای سرورهای مجازی ویندوز و هم سرورهای مجازی لینوکس طراحی شده است. این نوع مجازی ساز را می توان به صورت سیستم عامل مستقیما بر روی سخت افزار نصب نمود. به عبارتی نیاز به سیستم عامل واسط ندارد. به همین دلیل با استفاده از این نوع مجازی ساز می توان استفاده بهینه ای از منابع سیستم و سرور داشت زیرا حجم بسیار کمی دارد و در نتیجه منابع سرور مانند cpu وRAM کم تری را درگیر می نماید.
-
Esxi
مجازی ساز ESXI آخرین نسخه یا ورژن نرم افزارهای VMware Hypervisor است، که این نوع مجازی ساز نیزمستقل از سیستم عامل بوده و به طور مستقیم بر روی سخت افزار نصب می شود. هسته اصلی مجازی سازی در vsphere را تشکیل می دهد. در این نرم افزار از تکنولوژی Bare Metal استفاده شده است. برای مدیریت سرورهای ESX می توان از نرم افزارهای مدیریتی Vmware مانند VMware vCenter Server استفاده نمود. Vmware یک نرم افزار برای مجازی سازی و ارائه سرویس های cloud می باشد. Esxi درواقع نوعی سیستم عامل محسوب می شود زیرا نیازی به سیستم عامل میزبان ندارد و در سرعت و عملکرد بسیار مؤثر است.
-
Kvm
برای جا به جایی یک سرور به سرور دیگر از یک کلید میانبر به نام KVM یا سوئیچ الکترونیکی استفاده می شود. مجازی ساز KVM در واقع یک کلید با سرعت بالاو منابع کاملا اختصاصی می باشد که یک Keyboard، monitor و mouse را با چندین سیستم کامپیوتر به اشتراک می گذارد. زمانی که قصد دارید چند سرور را از یک مکان کنترل کنید بسیار موثر است. این سرور مجازی امکاناتی را فراهم می آورد از جمله امکان مشاهده مصرف پهنای باند، تعویض سیستم عامل به صورت آنلاین، مشاهده کنسول VNC سرورمجازی به صورت آنلاین. زمانی که سروری را خریداری می کنید می توانید به طور Remote و از راه در به آن دسترسی داشته باشید ولی امکان بوت و bios نخواهید داشت. اما بوسیله KVM امکان خاموش و روشن کردن سرور، مشاهده کلیه مراحل بوت سرور، ورود به بایاس سرور برای شما فراهم است.
-
OpenVZ
مجازی ساز OpenVZ یکی از بهترین مجازی سازهای رایگان است و جالب است که بدانید تنها توسط این مجازی ساز می توان سرور مجازی لینوکس با سیستم عامل های Centos,fedora,debian,suse,ubuntu ایجاد نمود .به این صورت که یک ostemplate ایجاد می نمایید و سیستم عامل مورد نظر خود را کمتر از چند ثانیه نصب می نمایید. این مجازی ساز تنها از سیستم عامل های گروه لینوکس پشتیبانی می کند که در واقع نقطه ضعف آن به شمار می آید. همچنین اگر مشکلی برای کرنل لینوکس رخ دهد تمامی سرورمجاز ی های دیگر نیز به مشکل برمی خورند. زیرا همه آنها از کرنل اصلی لینوکس استفاده می کنند. اما با این حال مصرف منابع کم و هزینه پایین و سرعت بسیار بالا و قابلیت استفاده از منابع بیشتری دارد.
مزایای سرورهای مجازی برای کسب وکارهای کوچک
همانطور که بیان کردیم، سرورهای مجازی نسبت به سروهای اختصاصی و هاست های اشتراکی، گزینه های بهتری هستند. سرعت و امنیت در سرورهای مجازی بیشتر از هاست های اشتراکی است و منابع و اطلاعات وب سایت شما تحت تأثیر فعالیت کاربران دیگر قرار نمی گیرد. منابع سرورهای مجازی برخلاف نوع اختصاصی، انعطاف پذیر هستند. شما می توانید با توجه به نیازهای کسب وکار خود، سی پی یو، رم، هارد دیسک و پهنای باند سرور خود را تغییر دهید. در مقایسه قیمت ها می توان گفت سرورهای مجازی برای یک کسب وکار کوچک بسیار مناسب و به صرفه تر از سرور اختصاصی هستند. این سرورها برخلاف سرورهای فیزیکی، نیازی به فضای نگهداری ندارند.