ساعدنیوز
ساعدنیوز

اردوغان در دوراهی سازش با اسرائیل و همدردی با فلسطین

  پنجشنبه، 20 مهر 1402 ID  کد خبر 359310
اردوغان در دوراهی سازش با اسرائیل و همدردی با فلسطین
تحولات چند روز اخیر در سرزمین های اشغالی فلسطین بازتاب گسترده ای در عرصه سیاست منطقه ای و بین المللی داشته است. علی حیدری کارشناس مسائل ترکیه واکنش دولت اردوغان به این تحولات را در یادداشتی تحلیلی مورد کندوکاو قرار داده است.

اپیزود اول: «وان مینت، وان مینت»(یک دقیقه)، این آغاز اوج‌گیری منطقه‌ای رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور فعلی و نخست‌وزیر وقت ترکیه بود که در بهمن ماه 1387 در حاشیه اجلاس داووس در نشستی درباره بحران غزه ایراد شد. اردوغان که در مقابل شیمون پرز، رئیس وقت رژیم صهیونیستی نشسته بود، در پاسخ به اظهارات او که چرا آنها(مقاومت فلسطین) با ما می‌جنگند، در حالی‌که کمبودی ندارند، گفت: «به یاد می‌آورم دو نخست‌وزیر پیشین کشور شما (اسرائیل) را که گفته بودند، وقتی که تانک‌های آنها قادر شدند وارد مناطق فلسطینی شوند، خیلی خوشحال شدند. این اندوهناک است که مردم برای آنچه که شما گفتید، دست بزنند. بسیاری از مردم کشته شدند. این بسیار اشتباه و بربریت است. شما راه کشتن کودکان را خیلی خوب می‌دانید.»

مناظره جنجالی اردوغان و پرز


این اظهارات تنها مدتی بعد از جنگ 22 روزه غزه در سال 2008 انجام شد. بعد از آن بود که در اعتراض به تلاش‌های مجری برای پایان دادن به جلسه در حالی‌که اجازه سخن گفتن نیافته بود، جلسه را ترک و اعلام کرد دیگر در داووس شرکت نخواهد کرد. آن شب برای اردوغان کافی بود تا به عنوان منجی و پشتیبان بزرگ ملت فلسطین در جهان اسلام و به‌خصوص مردم منطقه معرفی شود. در حالی‌که مردم ترکیه از این اظهارات به وجد آمده بودند و در خیابان‌ها شادی می‌کردند، «وان مینت» تبدیل به نمادی برای نشان دادن حمایت آنها از فلسطین بود و دستگاه تبلیغاتی و رسانه‌ای در ترکیه شروع به بازتولید آن در سطوح مختلف حتی در نمایشنامه‌نویسی، برنامه‌های تلویزیونی و حماسی کرده بود. اگرچه بعدها مشخص شد که روز بعد از این واقعه، اردوغان و پرز به صورت تلفنی با یکدیگر گفت‌و‌گو کردند و به گفته احمد داوود اوغلو وزیر خارجه وقت ترکیه، اردوغان به پرز گفت که منظور او از بربریت، دولت اسرائیل نبوده و تندی او نه با پرز بلکه خطاب به مجری برنامه بوده است.با این وجود تیر از چله کمان رها شده بود و ظاهراً دنیای اسلام برای فلسطین یک حامی جدید پیدا کرده بود.

کشتی ماوی مرمره



اپیزود دوم: اردیبهشت سال 1389 کاروانی متشکل از چند کشتی برای شکست محاصره دو ساله غزه بعد از جنگ 22 روزه از مبدأ ترکیه راهی دریای مدیترانه شد تا محموله خود متشکل از اقلام غذایی و دارویی را به این منطقه که بزرگترین زندان روباز دنیا لقب گرفته، برساند که در نزدیکی سواحل غزه و در آب‌های بین‌المللی مورد حمله نیروهای نظامی صهیونیستی قرار گرفت و حداقل 10 شهروند ترکیه‌ای مسافر کشتی ماوی مرمره کشته شدند و دیگر فعالان که تعداد آنها 800 نفر می‌شد، به زندانی در بندر اشدود منتقل شدند.

حمله سربازان اسرائیلی به ماوی مرمره


این اقدام واکنش تند مقامات آنکارا را به همراه داشت؛ به طوری که سفیر خود از سرزمین‌های اشغالی را فراخوانده و سفیر اسرائیل را نیز اخراج کردند تا در سطح سیاسی وارد سخت‌ترین دوران روابط شوند. مردم ترکیه و مسلمانان جهان اسلام در حمایت از فعالان انساندوست ترکیه و همچنین دولت ترکیه به خیابان‌ها رفته و حمایت خود را از آنکارا و به‌خصوص اردوغان نشان دادند. اگرچه بعدها مشخص شد که روابط سیاسی به سطح پایینی آمده اما در سطوح امنیتی، نظامی و اقتصادی این روند نه‌تنها کاهشی نداشت بلکه سال به سال بر حجم و عمق آن افزوده شد. 3 سال بعد یعنی در سال 2013، نتانیاهو و اردوغان با وساطت اوباما با یکدیگر به صورت تلفنی گفت‌و‌گو کردند و نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از اردوغان بابت حادثه کشتی ماوی مرمره عذرخواهی کرد و قرار بر این شد، رژیم اسرائیل غرامت پرداخت کند. با این وجود، این اتفاق نیفتاد و موضوع عادی‌سازی روابط بین دو طرف در سطح سیاسی برای 10 سال بعد به تعویق افتاد.

سخنرانی اردوغان


اپیزود سوم: اسفندماه سال 1400 اسحاق هرتزوگ، رئیس رژیم صهیونیستی به ترکیه سفر کرد تا پروسه عادی‌سازی روابط تل‌آویو-آنکارا کلید بخورد. این روند در راستای راهبرد اردوغان و دولت ترکیه برای عادی‌سازی روابط با تمامی کشورهایی بود که ترکیه طی یکی، دو دهه گذشته با آنها به اختلاف و مشکلات اساسی خورده بود و حالا اردوغان تلاش داشت تا تغییر فرمان دهد. در این چهارچوب، کشورهای امارات، عربستان، مصر، سوریه، یونان و رژیم صهیونیستی در دستورکار عادی‌سازی روابط بودند.

سفر هرتسوگ به ترکیه


اپیزود چهارم: ابتدای هفته جاری شاهد عملیات طوفان الاقصی از سوی مقاومت فلسطین بودیم که طی آن نیروهای مقاومت به شهرک‌های اطراف غزه نفوذ کرده و در عملیاتی برنامه‌ریزی شده، دقیق، حساب‌شده و غافلگیرکننده بیش از هزار صهیونیستی را به هلاکت رسانده و حدود یکصد صهیونیست شهرک‌نشین را نیز به اسارت در آوردند. این بزرگترین و پیچیده‌ترین عملیات مقاومت فلسطین علیه رژیم صهیونیستی بود که همه ارکان این رژیم را در شوک فرو برد.
بعد از آن تل‌آویو شروع به حملات هوایی سنگین به غزه کرد تا با ضربه زدن به مردم، مقاومت را وادار به تسلیم شدن در برابر خواسته‌های خود و آزاد کردن گروگان‌ها کند.


از آنجا که این درگیری از معادله درگیری‌های گذشته مبنی بر حمله رژیم صهیونیستی و دفاع مقاومت برای یک، دو یا سه هفته خارج شده بود و معادله‌ای جدید شکل گرفته بود، کشورهای زیادی تلاش کردند و هنوز هم در تلاش هستند تا وضعیت را از حالت فوق‌العاده آن خارج کرده و تحت کنترل درآورند؛ ازجمله امریکا که اعلام کرد دو ناو هواپیمابر را به منطقه ارسال کرده است، یا اروپا که اعلام کرد تمام قد در کنار رژیم صهیونیستی ایستاده است. در این سوی دیگر میدان نیز کشورهای اسلامی از جمله قطر و ترکیه تلاش دارند تا نقش میانجی را ایفا کنند.

در این بین، اردوغان که حدود 15 سال است نزد مردم منطقه به عنوان حامی فلسطین شناخته می‌شود، تلاش دارد تا نقش میانجیگری خود را ایفا کند. این تلاش ناشی از دو انگیزه اساسی است:

اول: در راستای بازی سیاسی ترکیه و اردوغان به عنوان میانجی که طی سالیان گذشته در خصوص بحران‌های بین‌المللی و منطقه‌ای مانند جنگ اوکراین و روسیه یا جنگ‌های مقاومت فلسطین با رژیم صهیونیستی وجود داشته و دنبال شده ، این رویکرد باعث افزایش اعتبار و وجهه سیاسی ترکیه در منطقه و دنیا شده است.

دوم: در راستای تداوم روند عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی که به واسطه جنگ اخیر با اختلال روبه‌رو شده، قرار بود اردوغان در پایان ماه میلادی جاری یا آغاز ماه آینده به فلسطین اشغالی سفر کند و برخی پروژه‌های اقتصادی و تجاری عظیم مانند نقش‌آفرینی ترکیه در انتقال گاز فلسطین اشغالی به اروپا از طریق ترکیه و نیز عملیات کشف و استخراج میادین نفت و گاز در بستر مدیترانه به صورت مشترک را کلید بزند. همکاری سیاسی دو طرف در سطح منطقه‌ای برای پیشبرد اهداف آنکارا-تل‌آویو که در گذشته تحت طرح کلان پروژه «خاورمیانه بزرگ» دنبال می‌شد، از دیگر اهداف اردوغان برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل بود.با تداوم جنگ و وخیم‌تر شدن شرایط، امکان عادی‌سازی روابط برای ترکیه و عربستان سخت خواهد شد و بر همین اساس اردوغان همه تلاش خود را به کار بسته تا هر چه زودتر به این بحران خاتمه دهد و بتواند برنامه‌های خود را پیش ببرد.به همین دلیل است که دیپلماسی تلفنی را فعال کرده و طی روزهای گذشته با سران اغلب کشورهای اسلامی، رئیس تشکیلات خودگردان و رژیم صهیونیستی گفت‌و‌گو کرده تا بتواند راهی برای برون‌رفت از بحران بیابد.
رئیس‌جمهور ترکیه تلاش دارد تا همچنان خود را حامی ملت فلسطین نشان دهد و در سخنرانی‌های خود ضمن «دعوت دو طرف به آرامش» و «پیروی از عقل سلیم»، راه‌حل مسأله فلسطین را تشکیل دولت فلسطینی بر مبنای سرزمین‌های 1967 می‌داند.
هر چند می‌داند رژیم اسرائیل به آن تن نخواهد داد.این تلاش‌ها همچنان از سوی اردوغان دنبال می‌شود، اگرچه سفارت رژیم صهیونیستی در ترکیه در بیانیه‌ای مدعی شد، اردوغان در تماس تلفنی با همتای اسرائیلی خود، کشته شدن صهیونیست‌ها را به وی تسلیت گفته است اما در رسانه‌های ترکیه به این بخش از تماس تلفنی اشاره‌ای نشد و چنین چیزی اگر واقعیت داشته باشد، مسکوت ماند.

برش

آغاز محبوبیت اردوغان بین حامیان فلسطین اظهارات اردوغان که تنها مدتی بعد از جنگ 22 روزه غزه در سال 2008 انجام شد، برای او کافی بود تا به عنوان منجی و پشتیبان بزرگ ملت فلسطین در جهان اسلام و به‌خصوص مردم منطقه معرفی شود. در حالی‌که مردم ترکیه از این اظهارات به وجد آمده بودند و در خیابان‌ها شادی می‌کردند، «وان مینت» تبدیل به نمادی برای نشان دادن حمایت آنها از فلسطین بود و دستگاه تبلیغاتی و رسانه‌ای در ترکیه شروع به بازتولید آن در سطوح مختلف حتی در نمایشنامه‌نویسی، برنامه‌های تلویزیونی و حماسی کرده بود.

** این یادداشت با عنوان "اردوغان سردرگم در پازل ناهمگون سازش" در روزنامه ایران 20 مهر 1402 منتشر شده و با هماهنگی با نویسنده در اینجا بازنشر می شود.


1 دیدگاه


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
صحبت های عادل فردوسی پور در مورد قطعی برق:درسته که مردم باید رعایت کنند و کمتر مصرف کنند ولی به خدا هیچ جای دنیا سال 2025 مردم اینجوری زجر نمیکشند از این اتفاقات و... (54 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (51 نظر) نعیمه نظام دوست: پول اجاره خانه ام را نداشتم که پرداخت کنم و مجبور شدم از این طرف و آن طرف برای پرداخت اجاره خانه ام قرض بگیرم! (42 نظر) الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) سکانس خنده دار نعیمه نظام دوست: یه مشت تُرشیده دور هم جمع شدیم+ویدیو/برنامه رفت رو هوا از خنده... (30 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) نماینده مجلس: یک دانشجوی پسر به من گفت شما وضعیت اقتصادی من را کمی خوب کن من چادر سر می‌کنم (28 نظر) (ویدئو) بازگشت باشکوه و پرسروصدای مهران مدیری به تلوزیون/ هم‌خوانی گوش‌نواز وشنیدنی آهنگ یلدایی با علی زندوکیلی به سبک سنتی (26 نظر) خلاقیت مشاغل: ترفند خنده‌دار و هوشمندانه اوستای سیمانکار برای گرم نگهداشتن بدنش هنگام کار کردن در هوای سرد با حلبی روغن+ ویدیو/ همه با هم هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (25 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) از ایران تا قطر؛ مقایسه رشد اقتصادی کشورهای منطقه در 50 سال گذشته (21 نظر) یارانه هر لیتر بنزین در ایران؛ 40 هزار تومان/ فعلا قرار نیست بنزین گران شود (19 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / عقرب سیاه، موش، قورباغه (19 نظر) ساغر عزیزی بازیگر سریال سوجان: برخی بر این باروند که من واقعاً فرح دیبا هستم ولی من اصلاً با سیاست کاری ندارم (18 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
مقایسه خلاصه و مفید گوشی‌های میان رده سامسونگ / بخش سوم: مقایسه سه گزینه محبوب A14 ، A34 و A54 +ویدیو
20 تا از بهترین انیمیشن های کریسمسی دنیا + IMBD / از کارتون های جدید، "کلاوس" تا کلاسیک "گوزن بینی قرمز"
معرفی کتاب / رمان عاشقانه "بر باد رفته" اثر مارگارت میچل
معرفی کتاب / 8 کتاب‌ عالی که به بهبود روابط عاطفی و تحکیم خانواده شما کمک می کند
ترکیه و هیئت تحریرالشام: بازی خطرناک اردوغان در سوریه و تهدیدات آن برای منطقه
سرلشکر سلامی: هیچ قدرتی در عالم، یارای غلبه بر سپاه را ندارد
گازگرفتگی 113 نفر در تهران طی هفته گذشته
دستگیری نتانیاهو در محل جنایات هیتلر در لهستان
ترامپ: با کسی سر جنگ نداریم / با پوتین دیدار می کنم
حمله فرهیختگان به موسویان بعد از پیشنهاد توافق با ترامپ: شما به مذاکره اعتیاد دارید!
ایران خودرو این محصول جذابش را بدون نوبت و قرعه کشی می فروشد
از شایعه تا واقعیت / ماده کشنده در قوطی‌های کنسرو؛ مصرف کنسروها را به حداقل برسانید
مشاور امنیت ملی آمریکا: خطر تغییر موضع ایران و رفتن به سمت سلاح اتمی، جدی است
جلایی پور: مقامات عالی نظام در سخنان‌شان به ترمزبریده‌های خالص‌گرا انذار دهند
قانون حجاب و عفاف استخوانی در گلوی قالیباف؟
منتخب روز   
نگاهی به گریم سنگین و وحشتناک محبوب ترین بازیگران زن ایرانی؛ نعیمه نظام دوست، مریم سعادت، آزاده صمدی، آزیتا حاجیان, لیلا اوتادی، لیلا حاتمی و... عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بهت‌آور حمید گودرزی و الناز شاکردوست بازیگران اولین سریال شبکه خانگی «قلب یخی» بعد از 14 سال در 47 سالگی و 40 سالگی (عکس) نگاهی به خودروی 6 چرخ غول‌آسای محمدرضا گلزار با رنگ سفارشی نئون متالیک؛ آفرود سوار حرفه‌ای با استایل بی‌نظیر! قاب ایران قدیم/ 4 عکس‌ خاطره انگیز از روز برفی کاخ ناصرالدین شاه قاجار تا سرسره بازی روی برف جوانان دهه پنجاهی با شلوار خمره ای در آبعلی؛ سال 1371 (ویدئو) رضا رشیدپور و اجرای غافلگیرکننده آهنگ نوستالژیک در شب یلدای به‌یادماندنی! از شایعه تا واقعیت / ماده کشنده در قوطی‌های کنسرو؛ مصرف کنسروها را به حداقل برسانید انگشتر فیروزه‌ای رهبر معظم انقلاب، یادگاری ماندگار برای پسر شهید سیدحسن نصرالله+ویدیو (ویدئو) محاله این ویدئو از علی ضیا و مادرش رو ببینی و اشک تو چشمات جمع نشه/ امروز، همه آرزوم این بود که مامانمو ببینم آلبوم امروز/ حضور بازیگران در جشن یلدای مدرسه دخترانشان با استایل یلدایی/ یکتا ناصر، آرزو افشار و همسر مهران غفوریان شباهت حیرت‌انگیز و باورنکردنی بهنوش بختیاری و خواهرش در استایل قاجاری یلدایی/ به نظرتون کدوم بهنوشه؛ کدوم بهناز؟🤔 صحبتهای جالب و اشکبار مهران مدیری درباره عشق عمیق مادرانه/ خودش چه بغضی هم کرد! استوری احساسی احسان علیخانی به مناسبت روز مادر/ خدا به حضرت مادر نه نمیگه+ عکس