ساعدنیوز
ساعدنیوز

آشنایی با آداب و رسوم محلی استان مرکزی

  سه شنبه، 20 آبان 1399   زمان مطالعه 8 دقیقه
آشنایی با آداب و رسوم محلی استان مرکزی
هر یک از مردم شهرهای استان مرکزی علاوه بر مراسم‌های مشابه، رسوم ویژه‌ای برای خود دارند با ما همراه باشید.

آداب و رسوم محلی استان مرکزی

آش ابودردا

از نظر مواد و طرز پخت همان آش رشته معمولی است که با نیت و مراسم ویژه ای پخته می شود. این آش به نیت درخواست شفا برای بیماران و یا به عنوان نذری برای سلامتی افراد خانواده در آخرین چهارشنبه ماه صفر پخته می شود.

معمولا مراسم رشته بری یعنی درست کردن رشته از خمیر با مراسمی خاص و دعا و استغاثه به درگاه خداوند بوده که همه در آن شرکت می کردند .ضمن آماده کردن رشته گلوله هایی با آدمک های از خمیر می ساختند و به نیت تک تک افراد خانواده در اش می ریختند و پس از پختن از آش خارج کرده و بروی بام می ریختند که خوراک پرندگان شود و یا در اب می ریختند که ماهیان بخورند و این به نیت خارج ساختن بیماری و باقیماندن سلامتی و خوشی بود سپس مقداری از آش را به بیمار مى خوراندند و بقیه را بین همسایه ها و فقرا تقسیم می کردند و سهمی نیز به خانواده و بیماران مورد نظر می دادند.

تصویر

آدمک های آش ابودردا

این آش را به طور انفرادی یا جمعى با شركت گروهى از زنان و دختران برای «رفع مرض مزمن » و شفای درد و بیماری و برآمدن مراد و حاجت مى پزند. در فرهنگ عامة ایران آش ابودردا را به نامهای دیگری ، مانند آش بیمار، آش عمودرد یا آش عمودردا، آش سلامتى ، آش هَوْدَرْده = هفت درده آش ابودرده نیز مى نامند. اطلاق نام هفت درده نامیدن آن، احیاناً به سبب خاصیت و تأثیرش در شفادهندگى درد های مختلف بوده است .

هنگام پختن آش هر زنى كه حاجت یا بیماری داشت برای برآورده شدن حاجتش آش را هم مى زد. ساختن آدمك خمیری ِ شبیه بیمار و انداختن آن به آب روان مبتنى بر این باور است كه درد و ناخوشى و قضا و بلا را كه به آدمك منتقل شده ، به آب بیفكنند و از جان و خانه دور كنند. در پنداشت عامة مردم نذر كردن آش ابودردا و پختن و خیرات كردن آن برای صاحب نذر و خورندگان آش ، تندرستى ، نیرومندی و باروری مى آورد و برآورندة حاجات و نیازهاست . بیماران را شفا مى دهد و بخت بسته را مى گشاید. برخى باور دارند كه هر دردی در هر عضوی از بدن خود داشته باشند، با خوردن همان عضو از آدمك خمیری درد آن عضو بدنشان شفا مى یابد.

مراسم کوسه ناقالی (ناقالدی):

گویند حضرت موسی (ع) در چهلمین روز از زمستان به گله گوسفندان خود سر می زند و با حیرت مشاهده می کند که تمامی آن ها دو قلو زاییده اند. آن گاه به آغل خود می رود و به رقص و پایکوبی می پردازد و شکر خدای را به جای می آورد. از آن پس هر سال حضرت موسی (ع) و مردم این روز میمون را جشن می گیرند و به رقص و پایکوبی مشغول می شوند. این جشن سال ها بعد به جشن «چوپانان» معروف شد.

چهل روز از زمستان گذشته و پنجاه روز مانده به فصل بهار و نوروز، گروه کوسه که از چوپانان تشکیل می شدند به میمنت شکستن کمر سرما و زمستان جشن کوسه ناقالی را برگزار می کردند. گروه کوسه معمولاً متشکل از سه یا چهار نفر بودند و هر یک بنا بر مهارت و توانایی نقش ناقالدی، عروس ناقالدی و یا تگه (بز نر) را به عهده می گرفتند. دختر بچه ها و پسر بچه ها نیز به عنوان توبره کش (جمع کننده هدایا) آنان را همراهی می کردند.

عقیده بر این بود که ناقالدی باید فردی توانا باشد و اگر سال جاری سالی میمون و پر برکت می شد، سال آینده نیز همان فرد را ناقالدی می کردند. کوسه جبه بلندی را وارونه می پوشید و زنگوله هایی به آن آویزان می کرد و زنگوله هایی هم به دستان و زانوان خود داشت. صورت را سفید می کرد و یک تکه پوست بزغاله هم به سر می کشید که در آن سوراخ هایی برای دیدن و نفس کشیدن تعبیه شده بود. کمربندی از ریسمان و یا چرم پهن و یا پارچه ای به صورت شال به کمر می بست و به آن زنگوله هایی می آویخت. پاپیچ مخصوص چوپانان به پا و چوب دستی به دست داشت.

زن کوسه یا عروس پیراهنی زنانه بر تن و چادری به سر داشت و هفت قلم آرایش شده بود و کفش های زنانه (گالش های لاستیکی) به پا می کرد و زنگوله هایی به خود می بست ـ معمولاً این نقش به عهده نوجوانان پسر بین دوازده تا شانزده ساله بود. «تکه ها» دو نفر بودند و هر یک با بوقه و یا جارو دو شاخ بر سر می بستند و چند زنگوله و توبره یا سطلی برای جمع آوری هدایا به همراه داشتند. دسته کوسه به همراه گروه نوازندگان که ساز و دهل می زدند و عده ای به ویژه کودکان و نوجوانان که آن ها را همراهی می کردند، در کوچه ها به راه می افتادند.

کوسه در پیشاپیش گروه حرکت می کرد و با باز و بسته کردن دست ها و تکان دادن بدن خود صدای زنگوله ها را در می آورد. کوسه به در هر خانه که می رسید، وارد آن خانه می شد و بقیه نیز از پشت سر وارد می شدند. کوسه یک راست به سراغ طویله گوسفندان می رفت و با چوب دستی خود به در طویله ضربه می زد.

با این اعتقاد که شگون دارد و موجب آمدن خیر و برکت و باروری و زایش گوسفندان و بزها می شود. سپس زنگوله ها را دوباره به صدا در می آورد و می خواند.بعد از آوازخوانی کوسه، تکه ها با هم چوب بازی می کردند و عروس تکه با هم می رقصیدند. گاهی هم کوسه با یکی از تکه ها کشتی می گرفت که نشانه رقابت بر سر عروس بود. در این کشتی کوسه شکست می خورد و غش می کند.

تصویر

جشن و مراسم بیل گردانی

جشن بیل گردانی که در منطقه نیمور محلات مرسوم است و از جشن های باستانی و پهلوانی محسوب می شود، ارتباط تنگاتنگی با کشاورزی و زمان آبیاری مزارع این منطقه حاصلخیز دارد و نشانه ای از ستیز انسان با طبیعت محسوب می شود.

زمان این جشن در آغاز فصل زراعت بهاره بوده و گروهی از مردان کشاورز برای لایروبی شاجوب یا نهر بزرگ نیمور که از محل سر انحرافی باستانی نیمور از رودخانه انارآباد (قمرود) اقدام می کنند.این عملیات لایروبی تا یک ماه به طول می انجامد و هنگامی که آب نهر به نخستین انشعاب خود که در زبان محلی وارگو نامیده می شود می رسد، مردم منطقه جشنی سنتی که یادگار سنت های پهلوانی است، برگزار می کنند. این مراسم که بیل گردانی نام دارد، در میدان اصلی نیمور انجام می شود.[۱] که از سال ۸۹ به عنوان میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است.

شب افطاری در شهرهای مرکزی

یکی از آیین های جالب توجه مردم دیار استان مرکزی فرستادن افطاری توسط داماد به خانه عروس است. در این سنت دیرینه، داماد باید برای نوعروس خود افطاری هدیه ببرد. در این سینی افطار، انواع گوشت، مرغ، ماهی، روغن، برنج، چند قرص نان و شیرینی و میوه چیده و به خانه پدر عروس برده می شود. برخی از شهرها مانند محلات رسم دارند که خانواده تازه داماد در سینی غذای افطاری، طبقی شیرینی، زولبیا و هدیه مخصوص آماده می کند و به خانه نوعروس می فرستد. بعد از این مراسم، خانواده عروس در یکی از شب های مام مبارک برای قدردانی، داماد و خانواده اش را برای صرف افطاری دعوت می کنند.

تصویر

خوردنی های ماه رمضان

اهالی مرکزی نیز مانند تمام اقوام و شهرهای دیگر در ماه مبارک رمضان، غذاها و خوراکی های متنوعی تهیه می کنند. از معروف ترین خوراکی های این منطقه می توان به فتیر اشاره کرد. اگرچه این نان در تمام فصل مصرف می شود اما اراکی ها پیش از فرارسیدن ماه رمضان برای سفره های افطاری خود فتیر می پزند. گوش فیلی و زولبیا نیز از شیرینی های پرطرفدار این ماه است که اغلب در خانه توسط زنان اراکی تهیه می شود. باغ های فراوان انگور در این منطقه، شیره انگور را به سوغات و خوراک روزانه آنها تبدیل کرده است. مصرف شیره انگور در رمضان به خاطر دریافت انرژی، در وعده افطاری و سحری مرسوم است. از دیگر خوراکی های این ماه می توان به شله زرد ، حلوای شیره انگور، شیر برنج و حلیم اشاره کرد. در روستای فرنق شهرستان خمین رسم است قبل از آمدن ماه رمضان سه نوع نان خانگی فطیر شیر، نان گرده و نان شاطه مخصوص ماه رمضان می پزند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (114 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (112 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (106 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (80 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (62 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (60 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (46 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (37 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (32 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (32 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (29 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم، میتوانستم همه جای دنیا زندگی کنم اما همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم...+عکس (26 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
وزیر نیرو: خاموشی‌ها اعمال نمی‌شود/ در تامین و تولید برق هیچ محدودیتی نداریم
افشاگری سخنگوی دولت حسن روحانی درباره پشت پرده قطعی برق در کشور
دانستنی های پزشکی / آیا پیاز جوانه زده برای بدن مضر است یا مفید؟
علیرضا افتخاری: به‌خاطر احمدی‌نژاد طناب خریدم تا خود‌کشی کنم؛ نوشته‌ای زیر در منزل من گذاشتند که اینجا بمب‌گذاری خواهد شد و هرچه سریع‌تر باید این خانه را تخلیه کنید!
فاجعه ای به نام سرمایه در شرف انفجار؟/ ناترازتر از آینده!
چرا پزشکیان حاضر نشد در منزل شهید رئیسی ساکن شود؟
ایلان ماسک از دولت ترامپ چه انتظاری دارد؟
چرا محمدجواد ظریف به خوار چشم دشمنان دولت مسعود پزشکیان نبدیل شده است؟
کاخ سفید ارائه مجوز به اوکراین برای استفاده از موشک‌های دوربرد علیه روسیه را تایید کرد
پس‌انداز با جیب خالی!؛ راهکارهایی ساده و کاربردی برای پس‌اندازی هوشمندانه حتی با درآمدی کم
شام مرموز دو نفره‌ پسر جوان را به کام مرگ کشید/ قرار دونفره‌ای که عزائیل مهمان ناخوانده‌اش شد
رونمایی از مُعرف معروف و سرشناس علی دایی به دنیای فوتبال/ اسطوره ایرانی روحت شاد+عکس
4 نکته مهم درباره مصاحبه خبرساز علی لاریجانی درباره مذاکرات ایران با غرب/ چرا برجام وحی منزل نیست؟
مقایسه خودرو / مقایسه کامل پژو پارس با سمند LX
جزئیات وضعیت کاپیتان عالیشاه / 24 ساعت باید تحت نظر باشد
منتخب روز   
ترکیه شعار "زن زندگی آزادی" را ممنوع اعلام کرد جزئیات وضعیت کاپیتان عالیشاه / 24 ساعت باید تحت نظر باشد خبر تاسف برانگیز امروز/ حدس میزنید در جهان تکنولوژی زده‌ی امروز هر ساعت چند زن بدست نزدیکانش به قتل میرسد؟ مفاخر ورزشی ایران/ سعید معروف را بیشتر بشناسیم (فیلم) بیش از 60 درصد ایرانی‌ها تمایل دارند مهاجرت کنند / حس تعلق به ایران به شدت کاهش یافته ... تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ گزارش تصویری دیدار تاریخی بسیجیان با ولی امر مسلمین جهان در سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و سقوط (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... کرکره خنده؛ بدل مهران مدیری: مدیری برای همیشه از ایران رفت اونور آب شبکه ای برای خودش تاسیس کرده به نام جوج تی وی من هم بدل مدیری هستم اسمم نعمت برزو کلایه است!+فیلم