عده طلاق در اسلام چیست؟
ازدواج امری شایسته در جامعه انسانی است که رضایت طرفین را به دنبال دارد. اما گاهی زوجین، رضایت کافی را کسب نکرده و تصمیم به طلاق می گیرند. طبق قانون اسلام، پس از طلاق لازم است که زن مدتی را به عنوان عده طلاق یا فوت شوهر حفظ کرده و همسر دیگری اختیار نکند. عده طلاق به مدتی زمانی گفته می شود که خانم بعد از فوت یا طلاق اجازه ازدواج را ندارد و در صورتی که ازدواج کند، عقد او باطل است. خانم هایی که از همسرشان جدا شده اند باید ایام حیض نگه دارند که اگر طلاق شان رجعی بود همسر بتواند به ایشان رجوع کند و در صورتی که طلاق رجعی نبود هم باید به احترام زندگی مشترک ایام حیض نگه داشته شود. خانمی که از همسرش جدا شده باید به احتمال بارداری هم ایام حیض نگه دارد حتی اگر گواهی عدم بارداری برای طلاق در اختیار داشته باشد. تا اگر جنینی وجود داشت در سلامت رشد و نمو کند. همچنین خانمی که همسرش فوت شده باید به احترام زندگی مشترک شان و سلامتی جنین (در صورت وجود) ایام حیض نگه دارد.
حکم ازدواج در زمان عده چیست؟
حکم رجوع بعد از طلاق رجعی در زمان عده
شوهر در هنگام عده طلاق رجعی حق دارد از طلاق رجوع کند. به طور کلی در عده طلاق رجعی حقوق و تکالیف زن و شوهر نسبت به یکدیگر همچنان برقرار است؛ مثلاً شوهر باید به زن نفقه بدهد، در صورت مرگ یکی، دیگری از او ارث می برد و اگر در زمان عده طلاق رجعی رابطه جنسی خارج از چارچوب ازدواج با شخصی از جنس مخالف برقرار کنند در صورت وجود شرایط احصان (امکان تمتع در هر زمان) به حد زنای محصنه یعنی سنگسار محکوم خواهند شد.
شرایط عده طلاق در ازدواج دائم چگونه است؟
عده طلاق در ازدواج دائم سه طهر (پاک شدن از حیض) است و در مورد زنی که قاعده نمی شود ولی به سن یائسگی نرسیده ۳ ماه می باشد.
شرایط عده طلاق در عقد موقت چگونه است؟
چه زنانی عده طلاق ندارند؟
زن یائسه، پا به سن گذاشته که عادات ماهیانه ندارد و زن نابالغ، حتی اگر با شوهرش آمیزش جنسی داشته باشد، پس از طلاق عده ندارند.
خواستگاری در زمان عده طلاق بائن چگونه است؟
خواستگاری در زمان عده طلاق بائن برای دختری که دوشیزه و یا باکره باشد صحیح است. اما برای زنی که طلاق بائن همراه با رابطه زناشویی و نزدیکی داشته، جایز نمی باشد اما حرام هم نیست. حکم خواستگاری در طلاق رجعی حرام محسوب است چرا که زن هنوز امکان مراجعه شوهرش را دارد و شوهردار به حساب می آید.
عده همسر مفقوالاثر چگونه است؟
در صورتی که آقا برای مدتی طولانی حضور نداشته باشد و هیچ اثری از ایشان نباشد که زنده هستند یا مرده خانم می تواند اعلام مفقودالاثری کند. در صورتی که در این مدت شوهر مالی برای همسرش گذاشته باشد یا خانم سرپرستی داشت باشد که بتواند مخارج ایشان را دهد طلاق جایز نیست. ولی اگر دو حالت بالا وجود نداشت خانم می تواند به دادگاه مراجعه و اعلام مفقوالاثری کند. بعد از آن به مدت چهار سال به جستجوی همسر می گذرد که اگر باز هم پیدا نشدند حاکم می تواند صیغه طلاق را جاری کند بعد از جاری شدن صیغه طلاق غیابی خانم باید چهارماه و ۱۰ روز ایام حیض نگه دارد که اگر در این مدت همسر برگشت می تواند به همسرش رجوع کند.
مجازات نگه نداشتن عده چیست؟
اگر زن و مردی در زمان عده ازدواج کنند، ازدواج آن ها باطل به شمار می رود و برای خانم ازدواج باطل است. اما اگر مردی در ایام عده اقدام به ازدواج کند علاوه بر این که ازدواج او باطل است، مجازات هم می شود. در صورتی که همسر او نیز از این موضوع آگاه باشد، او نیز مجازات می شود، حتی اگر رابطه با او برقرار نکرده باشد.بر اساس قانون مجازات اسلامی اگر کسی عمداً عده نگاه ندارد، به حبس از ۶ ماه تا ۲ سال محکوم شده و یا باید 3 تا ۱۲ میلیون ریال جزای نقدی بپردازد، که این افراد شامل هر زنی می شود که در قید زوجیت با شخصی که از او عده نگه داشته با دیگری باشد و خود را به عقد دیگری در آورد. همچنین اگر زنی شوهر دار باشد یا در عده دیگری قرار دارد، نباید برای خود ترویج کند.