آینده نگری در احادیث
آینده نگری یعنی داشتن برنامه ای خلاقانه و نو آورانه برای آینده همراه با نگاهی خوش بینانه است که این ها زمینه ایجاد یک موفقیت بزرگ در آینده است.آینده نگر بودن به معنای توانایی فرد برای برنامه ریزی آینده از طریق یک راه نوآورانه و خلاقانه است. بسیاری از افراد دوست دارند به نتایج کاملاً جدیدی دست پیدا کنند که قبلا هرگز آن را تجربه نکرده اند. آینده نگر معمولاً به فرد خوش بینی گفته می شود که باور دارد به اهدافش دست پیدا می کند و بیش از اکنون خود، در آینده موفقیت به دست می آورد.
امروز و فردا کردن، بازی زیرکانه زمان است که فرصتی را از ما می گیرد و وظیفه ای را از وظایف ما به تأخیر می اندازد و فرصت از دست رفته، دیگر به هیچ قیمتی باز نخواهد گشت. آینده نگری در تعالیم اسلام از جایگاه والایی برخوردار است. قرآن مجید به پیروان خود توصیه می كند كه عاقبت اندیش باشند و فریفته منافع زود گذر دنیا نشوند، بلكه آخرت را در نظر داشته باشند، و به گونه ای عمل كنند كه در آخرت سعادتمند گردند. در این مطلب احادیثی در زمینه آینده نگری آورده شده است.
آینده نگری یک اصل اساسی در زندگی امروز و در دستورات دین اسلام است. در این رابطه خداوند در آیه 18 سوره حشر می فرماید: ای مومنان! از خدا پروا دارید، و هر کسی از شما بنگرد که برای فردا چه چیزی از پیش فرستاده است؛ تقوا پیشه سازید، که خدا به آنچه می کنید دانا است.
آینده نگری امام علی(ع)
«اگر از گذشته عمرت که تباهش کردی، پند بگیری، باقی مانده آن را نگه خواهی داشت»
«هرکس روزها و روزگاران را بشناسد، از آمادگی و ذخیره سازی غافل نمی شود»
«گویاترین دلیل و نشانه بر عقل، تدبیر نیکوست»
«چشم دل انسان خردمند، پایان کارش را می بیند و نشیب و فراز خویش را می شناسد»
«مؤمنان، کسانی هستند که آینده خویش را می شناسند»
«پیروزى با دوراندیشى و آینده نگرى به دست مى آید»
«کار هر روز را در همان روز انجام بده؛ زیرا هر روز، کار مخصوص به خود را دارد.» امروز و فردا کردن، یعنی واگذار کردن کار الان به بعد یا ساعتی دیگر یا روز و هفته ای دیگر. پیامبر اکرم(ص) به اباذر فرمود: «ای اباذر! از امروز و فردا کردن بپرهیز؛ زیرا تو به امروز وابسته ای، نه به روزهای دیگر.»و همچنین امام علی(ع) به پیروان خود تأکید می کرد: «کار امروز را به فردا میفکن و آن را همان روز به انجام برسان».
آینده نگری در احادیث امام صادق (ع)
امام صادق (ع) خطاب به مفضل می فرمایند: تو را به شش خصلت سفارش می کنم که به شیعیان برسانی، گفتم: ای آقای من! آنها کدام است؟ گفت: ادای امانت به آنکه تو را امین دانسته و اینکه برای برادرت چیزی را بپسندی که برای خود می پسندی و بدان که کارها پایان هایی دارد، پس، از عواقب کار برحذر باش و بعضی کارها ناگهان می رسد، پس، مراقب آنها باش؛ و از بالا رفتن بر کوهی که بالا رفتن آن آسان و پایین آمدن آن دشوار است بپرهیز؛ و به برادرت وعده ای نده که نتوانی به آن وفا کنی.
آینده نگری در احادیث امام حسن عسکری(ع)
«آینده اندیشی، دوراندیشی و احتیاط اندازه ای دارد که اگر از آن فراتر رود، بزدلی است»
چگونه میتوان آینده نگر بود؟
قبل از هر چیزی باید مطمئن شوید چرا افراد به گذشته فکر می کنند و دلایل آن را بررسی کنید. گذشته به ما درس می دهد که خوب یا بد عبور کرده و تمام شده است و فرقی ندارد که اکنون روی آن تمرکز کنید یا خیر، زیرا هیچ کمکی برای رسیدن به اهداف شما نمی کند. پس هر اتفاقی که در گذشته افتاده را فراموش کنید. روی هدف خود تمرکز کنید، هرگز به دلیل مشکلات گذشته گریه نکنید و به جای آن سعی کنید روش هایی را امتحان کنید که باعث می شود در آینده موقعیت بهتری داشته باشید.
ابعاد مهم آینده نگری
- تفکر و تدبر و تأمل در تصمیم گیری ها و انتخاب های مهم زندگی
- تعادل و توازن در زندگی
- کنترل بر خود و بر تصمیم ها و رفتارها
- هماهنگی در زندگی و بین اهداف و آرزوها
- انسجام و پیوستگی در زندگی
متفاوت فکر کنید
یکی ز صفات برجسته افراد اینده نگر این است که به نوعی متفاوت با دیگران می اندیشند، متفاوت کار می کنند و پاسخ متفاوتی به وضعیت زندگی می دهند. بنابراین فردی که بیرون از میدان فکر می کند با فرهنگ یا زمانه خویش روبه رو می شود. برای آینده نگر بودن باید از اندیشه متداول و هنجارهای رفتاری مرسوم دور شوید، یک قدم از فرهنگ خود فاصله بگیرید و تمام آنها را زیر سوال ببرید.
مسئولیت پذیر باشید
آینده نگری یعنی جدا کردن خود از دیگران، به همین دلیل استقلال و مسئولیت پذیری شما در طول زمان تقویت می شود. به مرور متوجه می شوید که کارهای شما دارای تبعات و پیامدهایی است و خودتان مسئول خلق سرنوشت خود هستید. شما مشاهده می کنید که نمی توان بر ایده های از قبل مشخص شده تکیه کرد، نمی توان دیگر آن واقعیتی را پذیرفت که مردم عادی سالهاست آن را پذیرفته اند. در نتیجه می بینید که خودتان باید فکر کرده و حقیقت پنهان را دریابید.