ساعدنیوز
ساعدنیوز

آشنایی با آیین نقاره زنی در اصفهان و حرم امام رضا

  پنجشنبه، 20 آذر 1399   زمان مطالعه 5 دقیقه
آشنایی با آیین نقاره زنی در اصفهان و حرم امام رضا
نقاره از زمان های قدیم و در حرم امام رضا (ع) نواخته می شده است و در اصفهان در وقت افطار و سحری نقاره می نوازند. کشور عزیزمان آئین های زیبای دارد که قدمت هزار ساله دارند

نقاره زنی در کشور ما سابقه دیرینه دارد و در شادی و عزا در میان مردم رایج بوده است اما در اصفهان آیین نقاره زنی در هنگام ماه رمضان نواخته می شود اما در مشهد مقدس و در حرم امام رضا نیز نقاره می نوازند با ما در ادامه مطلب همراه شوید تا با این آئین زیبا آشنا شوید .

آیین نقاره زنی در ماه مبارک رمضان در اصفهان در میدان نقش جهان در طبقه دوم قیصریه سالها پیش بخصوص در هنگام افطار ونیز در موقع سحر انجام می شده است . تا مردم در محله های اطراف از خواب بیدار شوند و برای خوردن سحری آماده باشند.

در شهر کاشان نیز در هنگام سحر برای بیدار کردن مردم دو ساعت قبل از اذان صبح نقاره می نواختند. نقاره طبل ودهل بود که در گلدسته ای در وسط شهر کاشان نواخته می شد .نقاره آخرین زمانی نواخته می شد که باید اذان صبح گفته می شد ومردم می فهمیدند که باید دست از خوردن بکشند . در کاشان سحر خوانی ومناجات هم در سحر های ماه رمضان مرسوم بوده است .

تصویر

تاریخچه نقاره زنی

نقاره زنی در حرم امام رضا به سال های دوری بر می گردد و اصلا مشخص نیست که دقیقا از چه زمانی این آیین و رسم، پایه گذاری شد. در اسناد و مدارکی که موجود است، در این رابطه اصلا صحبتی نشده است و هیچ سندی وجود ندارد که در مورد زمان آغاز این رسم، سخنی گفته باشد.

مدارک در دسترس تنها به یک موضوع اشاره کرده اند و آن هم این است که در قرن دهم، نواختن نقاره مرسوم بوده است و چیزی بیش از این ذکر نشده است.

نویسنده کتاب مهمان نامه بخارا از سلطان ماوراء النهر که محمد شیبانی که مشهد و طوس را به مالکیت خود در آورده بود، داستانی را نقل کرده است. سلطان محمد شیبانی، ظاهرا زمانی قصد داشته، به زیارت امام رضا علیه السلام برود و به همین سبب با جمعی از خدم و حشم خود رهسپار می شود.

قرار بر آن بوده است که زمانی که محمد شیبانی به حرم امام رضا می رسد، نقاره زنی شروع شود و کسانی که متصدی این امر بودند، در محلی بالای بارگاه امام، بایستند و نفیر نوازی کنند. اما هنگامی که این فرد به حرم می رسد، دستور می دهد که به جای نفیر نوازی، فقیر نوازی کنند. زمانی که این فرد به درگاه حرم رسید، از مرکب خود پیاده شد، مناسک زیارت و سایر آداب را ادا کرده و بعد از آن از حرم بیرون رفت.

علت ذکر این داستان اشاره به تاریخچه نقاره زنی حرم امام رضا است. این داستان گویای آن است که در قرون نهم و دهم، نقاره زنی وجود داشته و چیزی نیست که به تازگی مرسوم شده باشد. در ضمن نکته دیگری که می توان از این نقل متوجه شد آن است که جایگاه نقاره زنان از همان گذشته، جایی در بلندی بوده است.

اگر به تاریخ و وقایعی که در گذشته اتفاق افتاده است، علاقه مند باشید، حتما اطلاع دارید که در گذشته کوبیدن بر طبل و شیپور و نقاره در دربار پادشاهان یک امر عادی و طبیعی بوده است. در ایران نیز این ماجرا تا زمان حکومت قاجاریه وجود داشته است. اما اینکه نقاره زنی در حرم امام رضا دقیقا از چه تاریخی و توسط چه کسی بنیاد نهاده شد، اصلا مشخص نیست و کسی از آن اطلاع دقیقی ندارد.

درباره آیین نقاره زنی در حرم امام رضا (ع) بیشتر بدانید

حرم مطهر امام رضا (ع) در مشهد هر سال میلیون ها نفر زائر را می پذیرد. در کنار ضریح زیبای مقبره، جزئیات معماری ایرانی ـ اسلامی و ویژگی هایی دیگر که تنها به این حرم تعلق دارند، بر شکوه و جذبه ی آن می افزایند. جمعیت گوناگون و رنگارنگ حرم از زائر و خادم و پیر و جوان و کودک و… همه و همه حرم را علاوه بر مکانی مقدس و زیارتی در مشهد تبدیل به جایی تماشایی و دیدنی می کنند.

با این که فضای فیزیکی حرم و صحن ها گسترش زیادی پیدا کرده اما در گوشه گوشه ی حرم چیزهایی می بینی که سال های سال است تکان نخورده اند و هر کدام قصه ی خود را دارند.

مثل نقاره خانه ی حرم که سالیان سال است در شادی و عزا، نقاره زن ها در نقاره هایشان می دمند و زوار را به خبری بشارت می دهند؛ تولد معصوم، شهادت معصوم، شفا گرفتنِ دخیل بسته ای و در شدن توپ سال نو. نقاره خانه ی حرم امام رضا (ع) در گذشته حکم رسانه ی حرم بوده است.

محل نقاره زنی

افرادی که وظیفه نقاره زنی حرم امام رضا را بر عهده دارند، معمولا بر روی یک بلندی قرار گرفته و بر طبل ها و شیپور ها می دمند. در حرم امام رضا نیز این محل بر بالای صحن انقلاب قرار دارد و به همین علت، صدای آن از فاصله های دور نیز شنیده می شود. ضمنا، هر کس در هر قسمتی از حرم که باشد، به راحتی می تواند آن ها را مشاهده کند.

ابزار و وسایل نقاره زنی

در نقاره خانه چهار نوع طبل و کرنا و متعلقات وجود دارد. دیواره ی طبل ها از مس و چدن ساخته است که رویشان پوست دباغی شده کشیده اند. کرناها سازهایی بادی هستند که بین صد تا صدوبیست سانتی متر طول دارند و از جنس مس یا برنج اند و با کُرم آب کاری شده اند. همه ی این سازها در خود مشهد ساخته می شوند.

طبل های نقاره خانه از لحاظ اندازه نیز به چهار دسته تقسیم می شوند: سرچاشنی، گاه برگاه (گورگه، گورگ)، تخم مرغی و ساده (میانه). طبل سر چاشنی طبلی کوچک است با صدای زیر که طبل اصلیِ نقاره زنی است.

طبل های دیگر که مسی و بزرگ و متوسط اند، صدای بم دارند، هماهنگ با طبل سر چاشنی و یکی در میان و هم نوا با کرنا و گاه به عنوان کوس شادیانه همراهی می کنند و ذکر خاصی هم ندارند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (110 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (108 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (104 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (79 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (62 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (55 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (36 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (35 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (32 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (27 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (27 نظر) پژمان جمشیدی: من رفتم بانک یه چک برگشتی داشتم متصدی منو نشناخت گفت کارت شناسایی لطف کن یا میرفتم سوپرمارکت...+فیلم (24 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ گزارش تصویری دیدار تاریخی بسیجیان با ولی امر مسلمین جهان در سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و سقوط (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... کرکره خنده؛ بدل مهران مدیری: مدیری برای همیشه از ایران رفت اونور آب شبکه ای برای خودش تاسیس کرده به نام جوج تی وی من هم بدل مدیری هستم اسمم نعمت برزو کلایه است!+فیلم نگاهی به تیپ و استایل خوشرنگ و پرانرژی بهنوش بختیاری در اتاق گریم جوکر/ میکس زیبای سفید و قرمز👌 حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس