آداب و رسوم ازدواج در ژاپن
سن ازدواج در ژاپن بالا رفته است و برخی از دلایل رویگردانی از ازدواج در ژاپن مشابه همان دلایلی است که در دیگر کشورهای ثروتمند دیده می شوند و زنان تحصیلات بهتری دارند، به دنبال شغل هستند، می توانند خود را از نظر مالی تامین کنند و خانواده سنتی را به عنوان تنها راه زندگی نمی بینند.
اما برخی جزییات در ژاپن فرق می کنند. در ژاپن از زوج ها انتظار می رود تا زمان کوتاهی پس از ازدواج صاحب فرزند شوند بنابراین زنانی که تمایل دارند دیرتر بچه دار شوند انگیزه زیادی دارند که دیرتر ازدواج کنند وبا این حال اکثر ژاپنی ها هنوز دوست دارند که در نهایت ازدواج کنند.
سیکو، خبرنگار 35 ساله ساکن توکیو نمونه بارزی از آن چیزی است که ژاپنی ها «نودل سال نو» می نامند. سال ژاپنی در 31 دسامبر به پایان می رسد و از دیدگاه ژاپنی ها پس از 31 سالگی دوران مطلوب ازدواج برای زنان تمام می شود.
اوضاع می توانست از این هم بدتر باشد. این اصطلاح عامیانه در گذشته «کیک کریسمس» بود که بهترین زمان برای ازدواج زنان را قبل از 25 سالگی می دانست.
شاید به زودی به اصطلاح جدیدی نیاز باشد: زنان و مردان ژاپنی در سنین بالاتر ازدواج می کنند و شاید هم هرگز مزدوج نشوند. از سال 1970 میانگین سن ازدواج مردان و زنان به ترتیب 2 /4 و 2 /5 سال بالاتر رفته و به 1 /31 و 4 /29 سال رسیده است.
نسبت ژاپنی هایی که تا سن 50سالگی ازدواج نکرده اند از پنج درصد در سال 1970 به 16 درصد در سال 2010 افزایش یافت و روند مشابهی در سایر کشورهای ثروتمند در جریان است اما ژاپن پیشتاز آسیاست.
به عنوان مثال نسبت مردم کره جنوبی که تا 50 سالگی ازدواج نکرده اند چهار درصد است. همچنین در غرب کاهش ازدواج با افزایش زندگی مشترک بدون ازدواج همراه بود در حالی که فقط 6 /1 درصد از زوج های ژاپنی به این سبک زندگی می کنند.
بنابراین در ژاپن ازدواج کمتر به معنای فرزندآوری کمتر است که برای کشور با جمعیت کهنسال و رو به کاهش یک نوع فاجعه به حساب می آید. در ژاپن فقط دو درصد از کودکان خارج از ازدواج متولد می شوند در حالی که این درصد در آمریکا و بریتانیا به 40 می رسد.
با توجه به كتاب «داستان ازدواج » نوشته كونیو یاناگیتا كه اثر معتبری در مورد رسوم اجدادی به حساب می آید، قبیله های كیوشو و شیكوكو مراسمی را تحت عنوان «دزدیدن عروس » به پا می داشتند. به نظ ر می رسدكه این مراسم در نقاط بسیاری از ژاپن به شكلهای متفاوت شایع بوده باشد. درواقع ، مردم علاقه زیادی به ازدواج بر مبنای رضایت ط رفین داشتند.
در ابتدا و قبل از همه ، زن و مردی بودند كه همدیگر را دوست داشتند. زمانی كه زن نتوانسته رضایت والدین خود را جلب كند (یا حداقل چنین به نظ ر می رسد كه اینگونه باشد)، دوستان مرد، آن زن را می دزدند.
دختر دزدیده شده با این بازی موافق است . ضمنا دوستان مرد به والدین دختر اط لاع می دهند كه دخترشان در اختیار آنهاست و بنابراین بهتر است كه با ازدواج آن دو موافقت كنند. اگرچه والدین دختر به ظ اهر تمایلی نداشتند، قلبا از این امر استقبال می كردند. در این مراسم نیازی نبود كه والدین خرج زیادی را بابت تدارك عروسی متحمل شوند.
در مناط ق زراعی غرب ژاپن ، رسم بر این بود كه مردم در زمان ازدواج به تمایلات و خواسته های روسای خود احترام می گذاشتند. همچنین ممكن نبود كه اجازه پدر را نادیده بگیرند. روند رسمی ازدواج چنین بود كه بین دوخانواده رفت و آمد می شد تا توافق بر سر جزئیات عروسی به دست آید. تقریبا در هر سط حی از زندگی ، این رفت و آمدها به صورت مهمانی بود.
برنامه جشن عروسی شینتو1:
1ــ مراسم مذهبی اخلاص (پاكسازی )
2ــ پیشكش كردن نذری به خدایان
3ــ نماز (دعا)
4ــ رد و بدل كردن فنجانهای ساكی مخصوص ازدواج
5ــ خواندن قولنامه عروسی
6ــ رد و بدل كردن حلقه های ازدواج
7ــ پیشكش كردن شاخه درخت مقدس به خدایان
در این مراسم بسته به مكان عروسی تغییراتی ایجاد می شود. پس از جشن عروسی ، خویشاوندان به همدیگر معرفی می شوند و سپس عكسهای یادگاری عروسی گرفته می شود.
ازدواج در ژاپن و شرایط عمومی آن
اساساً ژاپن کشوری است که حساسیت های زیادی نسبت به امر ازدواج دارد و از آن جهت که ازدواج در ژاپن سبب حفظ بنیان و کیان خانواده می گردد سیاست ها و محدودیت هایی را برای این امر اتخاذ کرده است.
از آنجایی که کشورها از نظر اصول و قوانین حاکمشان متفاوت می باشند الزامات و شرایطی را که برای ازدواج تعیین کرده اند نیز بسیار متفاوت است که اغلب این شرایط در رابطه با حداقل سن ازدواج، اذن پدر و مادر برای امر ازدواج و… از ملتی به ملت دیگر متفاوت می باشد، ازدواج در ژاپن با آداب و رسوم خاص و بسیار دقیق طبق آیین شینتو برگزار می گردد. حال به بررسی شرایط لازم برای ازدواج در ژاپن می پردازیم که بدین شرح است.
- سن قانونی برای مردان 18 سال تمام و برای زنان 16 سال قلمداد شده است.
- کشور ژاپن، چند همسری را نمی پذیرد و در صورت متاهل بودن فرد، اگر قصد ازدواج مجدد را داشته باشد باید از سابق خود جدا شده باشد.
- زنان تا سال 2016 در صورت طلاق از همسرشان تا 6 ماه اجازه ازدواج نداشتند اما با اصلاح این قانون این محدودیت زمانی به 100 روز تقلیل داده شده است.
- در صورتی که سن زوجین کمتر از 20 سال باشد اذن والدین آنها شرط عقد ازدواج است. که در آینده نه چندان دور این امر نیز اصلاح خواهد شد.
- با توجه به ماده 736 هیچ مرد یا زنی نمی تواند با خویشاوندهای نسبی خود از خاله، عمه، خواهر زاده و برادرزاده، پدر خوانده و… ازدواج کند.
- شایان ذکر است تمام ازدواج ها باید در اداره شهرداری منطقه ای که فرد در آن سکونت دارد به ثبت برسد. مدارک لازم برای ازدواج در ژاپن بدین شرح است.
- کارت اقامت و گذرنامه برای مقیمان خارجی
- گواهی نامه ازدواج؛ این فرمی است که شخص باید از اداره شهرداری منطقه ای که در آن حضور دارد دریافت کند و برای پر کردن آن نیاز به دو نفر شاهد بالای 20 سال می باشد.
- طبق قانون مدنی کشور ژاپن فرد نمی تواند به طور همزمان دو همسر اختیار کند، لذا باید سندی را که نشان دهنده سن قانونی وی و همچنین مجرد بودن وی است را تسلیم دارد.
- در صورت ازدواج در ژاپن، باید ظرف مدت 3 ماه این ازدواج را به کشور خود اطلاع دهد و فرد باید مدارک و اسنادی را که سفارت کشورش در ژاپن درخواست می کند را تکمیل نماید و به آنها ارائه نماید.
برنامه مهمانی عروسی امروزه در ژاپن :
- در مدخل (ورودی ) تالار عروسی به میهمانان خوشامد گفته می شود
- عروس و داماد داخل می شوند
- بزرگترهای مجلس صحبت را آغاز می کنند
- واسط ه های عروس صحبت می کنند
- میهمانان اصلی صحبت می کنند
- بریدن کیک
- نوشیدن شربتها
- بزرگتر مجلس ، بازی را با صحبتهای خود آغاز می کند
- عروس و داماد لباسهای خود را عوض می کنند
- عروس و داماد در لباسهای محلی خود ظ اهر می شوند
- سخنرانیها، سرگرمی و خواندن متون تبریک و…
- نمایش دسته گلها
- سخنرانی یک نفر برای خویشاوندان
- صحبتهای پایانی توسط بزرگتر مجلس
- بدرقه کردن تازه عروس و داماد
مراحل ۲ تا ۷ را معمولا جزو برنامه سنتی ازدواج می دانند. «عروس دزدیده شده » نیازی به اجرای چنین مراسمی نداشت . بنابراین تاثیر مراسم «دزدیدن عروس » کوتاه کردن این مراسمهای سنتی بود و از نظ ر مالی به والدین دختر کمک می کرد. حتی برخی پدرها به داماد آینده خود چنین پیشنهادی می کردند: (چط ور است که دختر من را بدزدی ؟) به رغم این مساله ، شکی نیست که مراسم «دزدیدن عروس » در عین اینکه راه کوتاهی برای ازدواج بود، یک ازدواج قانونی و مشروع را به دنبال داشت . اگر ازدواج فقط به توافق بین دو جوان بستگی داشت ، آنگاه آن دو باید می توانستند که مراسم «دزدیدن عروس » را انجام دهند و بدون رضایت والدین ازدواج می کردند.
4 سال پیش