اسپانیا کشوری است با فرهنگ و تاریخ غنی، اما چیزی که این کشور را بسیار متمایز کرده است، جشن ها و فستیوال های منحصر به فرد آن است. در واقع اسپانیا سرزمین جشنواره هاست، جشنواره های این کشوراز باشکوه ترین جشنواره های جهان به شمار می روند، و بخش مهمی از فرهنگ این کشور را به نمایش می گذارند، و از آن جا که هر کشور و هرملتی جشن ها و آیین مخصوص به خود را دارد، با اندکی جستجو و بررسی در می یابیم که این جشن ها و فستیوال ها ریشه در فرهنگ و تاریخ کشورها دارند، گاهی ریشه ی این مراسم مذهبی است و گاهی ملی است، گاهی نیز یک داستان بسیار ساده می تواند تبدیل به داستانی شود، که بعد از چند سال یک فستیوال ملی بر اساس آن بوجود آید. جشن گوجه فرنگی نیز از همین قبیل است.
فستیوال پرتاب گوجه فرنگی یا توماتینا، با قدمت زیاد خود هر سال در اسپانیا برگزار می شود.این فستیوال داری تاریخچه قدیمی است و شروع آن در پی یک حادثه در اسپانیا رخ داد که در سال های بعد به عنوان جشنواره در این کشور برگزار شده که با شادی و سرگرمی همراه است.
تاریخچه پیدایش فستیوال توماتینا
جرقه شروع این جشنواره به ماه آگوست سال 1945 باز می گردد. در آن زمان جشنواری در این کشور در حال برگزاری بوده که در کل شهر عروسک های غول پیکر وجود داشت. در میان تماشگران تعدادی پسر جوان هم حضور داشتند که با خنده و انجام حرکت های عجیب باعث سقوط یکی از شرکت کنندگان شدند. آن تماشگر هم از آن پسرها خشمگین شده و هر چیزی را که در اطرافش بود به سمت آنها پرتاپ کرد.
مردم دیگر هم با دیدن این صحنه عصبانی شده و به سمت مغازه میوه فروشی که در نزیک محل وجود داشت رفته و شروع به پرتاپ میوهای فروشگاه که به ویژه بخشی کثیری از آن گوجه فرنگی بود به سمت پسران جوان کردند. این اتفاق به اندازه ای ادامه پیدا کرد که مردم دیگر هم از خانه خود گوجه فرنگی آورده و به سمت پسرا پرتاب کردند و این شروع جنگ گوجه فرنگی در اسپانیا بود که پس از ورود پلیس و اتمام این جنگ، به دلیل صحنه های جالبی که در این حادثه ایجاد شده بود، در سال های بعد به صورت مراسم محبوب و بعدها به شکل جشنواره تبدیل شد.
این فستیوال در ابتدای دهه پنجاه مخالفین زیادی داشت و اجرای آن به دلایلی مانند آسیب به شرکت کنندگان و یا هدر رفتن گوجه تا سالها ممنوع شد، اما در سال های بعد با تصویب شورای شهر در سال 1957 این جشنواره دوباره شکل گرفت تا اینکه از سال 2002 میلادی به حدی برگزاری آن جذاب و پر طرفدار بود که دولت اسپانیا تصمیم گرفت به عنوان یک فستیوال جذب توریست از آن استفاده کند.
با وجود این داستان های دیگری در مورد چگونگی شکل گرفتن فستیوال جنگ گوجه ای وجود دارد از جمله:
1-ابتدا شهروندان ناراضی گوجه ها را به سمت شهردارشان پرتاب کردند.
2-مردم محلی برای تفریح و سرگرمی به سمت یکدیگر گوجه پرتاب کردند و این کار آنها کم کم گسترش پیدا کرد.
3-یک شخص شرور باعث چپ شدن کامیون حمل گوجه در بونول شده و مردم گوجه ها را برداشته و به سمت هم پرتاب کردند.
برنامه زمانی شروع جنگ!
در ساعت ۱۱ صبح، کامیون هایی که گوجه ها را حمل می کنند وارد شهر می شوند و کامیونشان را در منطقه ی Plaza del pueblo پارک می کنند. اگر به این شهر سفر کردید و بخواهید به سمت تان گوجه فرنگی پرتاپ نشود، بهتر است در ساعت و زمان مشخص شده در آنجا نباشد و اگر هم هستید هر چه زودتر آنجا را ترک کنید!
البته نگران نباشید چون تا کسی به بالای پالوجابون نرسد و زنگ را به صدا در نیاورد، جنگ شروع نمی شود.
بعد از زدن زنگ، افراد یک ساعت وقت دارند تا هر چقدر که می توانند به طرف هم گوجه فرنگی پرتاپ کنند و بعد از یک ساعت توپ آب شلیک می شود که به معنای پایان جنگ است. بعد از تمام شدن فستیوال، ماشین هایی با شلنگ های بسیار بزرگ آب می آیند تا شهر را بشویند و بسیاری از مردم هم خود را در رودخانه ی بوجود آمده روی زمین می اندازند تا گوجه های روی بدنشان پاک شود.
قوانین جشنواره توماتینا
در طی سالهای متوالی در حین جشن، مشکلات و آسیب دیدگی هایی برای شرکت کنندها به وجود آمد و این کار مسئولین را به این فکر انداخت تا قوانینی برای اجرای مراسم وضع کنند تا فردی آسیب نبیند و همه فقط به دنبال تفریح و شادی باشند.
برخی از قوانین از این قرار هستند:
•شرکت کننده ها، فقط مجاز به پرتاب کردن گوجه فرنگی می باشند و پرتاب اشیای سخت و آسیب زا مانند بطری ممنوع است.
•گوجه های مورد استفاده نباید سفت باشند تا پس از پرتاب به فرد آسیبی نرساند.
•فاصله ی ایمنی با کامیون ها باید رعایت شود.
•اتمام زمان جشنواره با شلیک هوایی اعلام می شود و پس از شنیدن صدای شلیک دوم، همه باید جنگ را به پایان برسانند.
•شرکت کنندگان موظفند از دستورات ماموران امنیتی پیروی کنند.
•پاره کردن لباس یکدیگر ممنوع است.
هزینه ی ورود به جشن گوجه
درابتدا ورود به جشن گوجه رایگان بود؛ ولی به مرور زمان که این جشنواره به یک فستیوال بین المللی و جاذبه ی توریستی تبدیل شد، برای ورود به آن هزینه ای در نظر گرفته شد. هزینه ی بلیط ورود به این جشن 10 یورو می باشد.
برای برگزاری جشنواره ی جهانی گوجه هزینه های زیادی صرف می شود، اما با این وجود جشنواره لاتوماتینا هر سال با علاقه و هیجان بیشتری برگزار می شود، این شور و شوق تنها یک مسئله را بیان می کند، و آن این که نیازانسان ها به شادی های کودکانه و بی آلایش هرگز پایانی ندارد.