مهندسان طراح شرکت نیسان ( Nissan ) تصمیم گرفته اند تغییراتی در گیربکس های CVT به وجود بیاورند تا هنگام رانندگی با این گیربکس ها حسی مانند حس رانندگی با گیربکس های AT به راننده القا شود.یکی از انواع گیربکس های اتوماتیک به کاررفته در خودروها گیربکس CVT ( Continuously Variable Transmission ) است که تغییر ضریب دنده در آن به صورت پیوسته صورت می گیرد. در این گیربکس ها به شفت ورودی و خروجی پولی هایی ( Pulley ) وصل می شوند که این پولی ها از طریق یک تسمه فلزی با هم مرتبط می شوند.
تسمه به کاررفته، قدرت ورودی از پولی ورودی را به پولی خروجی که به شفت خروجی متصل است منتقل می کند. در حین این انتقال قدرت، فاصله بین پولی های ورودی و خروجی تغییر می کند و ضریب دنده های مختلف ایجاد می شود. تغییر فاصله بین پولی های ورودی و خروجی با یکدیگر متناسب است و این تغییر فاصله به صورت روان صورت می گیرد. به همین دلیل است که تعویض دنده در این خودروها با شوک همراه نیست و به صورت روان و پیوسته انجام می شود.
گیربکس CVT نسل سوم XTRONIC
نیسان از گیربکس cvt استفاده می کند و در سال 2018 به نسل سوم XTRONIC با فناوری D-Step Logic Control مجهز شده است.گیربکس XTRONIC CVT مجهز به D-Step Logic Control ، نرم افزار رایانه ای است که از ورودی های داینامیک مانند سرعت خودرو ، موقعیت پدال شتاب دهنده و سرعت برنامه برای تعیین نسبت دنده ایده آل مورد نیاز برای تأمین شتاب ثابت استفاده می کند.برای رانندگان ، مانند دیگر گیربکس های اتوماتیک است تفاوت چندانی را احساس نمی کنند. اما D-Step Logic Control نرمی و انعطاف پذیری به گیربکس cvt نسبت به گیربکس های معمولی اضافه کرده است.
نیسان فناوری D-Step Logic Control در سایر مدلهای مجهز به CVT مانند 2020 Altima 2020 ، Pathfinder 2020 ، Murano و اسپرت 2020 Maxima نیز مجهز خواهد کرد.در مدل های 2019 ورسا و 2020 سانترا مجهز به نسل سوم XTRONIC ،نسبت دامنه چرخ دنده از پایین به بالا گسترش یافته است.
ویژگی های گیربکس CVT نسل سوم XTRONIC
در این گیربکس ها از فناوری D-STEP استفاده شده است که برخلاف CVTهای قدیمی، که دائماً در حال تغییر ضریب دنده هستند، عمل می کنند و گیربکس را در ضریب دنده های مشخصی قفل می کنند. قفل شدن گیربکس در ضریب دنده های مشخص تا زمانی برقرار می ماند که نیاز به تعویض دنده وجود نداشته باشد و خودرو قادر باشد با همان ضریب دنده به حرکت خود ادامه دهد. با توجه به شرایط رانندگی به محض این که به سبک تر شدن و یا سنگین تر شدن دنده نیاز شد، مکانیزم CVT عمل می کند و تعویض دنده صورت می گیرد. تعویض دنده در گیربکس های XTRONIC مانند گیربکس های CVT قدیمی، نرم و روان انجام می شود. بنابراین این دو گیربکس در تعویض دنده مشابه هم عمل می کنند، اما چون گیربکس در ضریب مشخصی قفل می شود هنگام تعویض دنده در این گیربکس ها حسی مانند حس تغییر دنده در گیربکس های AT به ما دست می دهد تا هنگام رانندگی هیجان بیش تری را تجربه کنیم.
فرق ساختاری میان CVTهای قدیمی و جدید در فاصله بین پولی ورودی و روغن گیربکس است. در گیربکس های قدیمی پولی ورودی با روغن گیربکس مستقیم در تماس بود و این مسئله موجب می شد بخشی از انرژی پولی صرف مقابله با اصطکاک به وجودآمده در اثر تماس با روغن شود، اما در CVTهای نسل سوم فاصله بین پولی ورودی و روغن گیربکس بیش تر شد تا اصطکاک بین روغن و پولی حدود ۴۰ درصد کم تر شود و در نتیجه، ۱۵ درصد از مصرف سوخت کاسته شود.
از دیگر تغییرات به وجودآمده می توان به افزایش ضریب دنده در گیربکس های CVT جدید اشاره کرد. در CVTهای قدیمی ماکسیمم ضریب دنده ای که از گیربکس دریافت می شود عدد ۶ بود، اما این مقدار در نسل سوم گیربکس های CVT ( XTRONIC CVT ) به عدد ۷ رسید که این تغییر می تواند گشتاور های متفاوت تر و بیش تری را به چرخ ها تحویل دهد.به طور کلی نسل سوم گیربکس های CVT برتری های محسوسی نسبت به CVT های قدیمی دارند. ویژگی های مهم نسل سوم گیربکس های CVT عبارتند از:
- شتاب گیری بهتر هنگام شروع حرکت از حالت سکون
- قرارگیری گیربکس در ضریب دنده دقیق
- تعویض دنده بدون شوک
- آرام و ساکت بودن خودرو در هنگام حرکت با سرعت ثابت
- کاهش مصرف سوخت
چگونه XTRONIC CVT نیسان کار می کند؟
انتقال بسیار هوشمندانه ای است که از چرخ دنده ها استفاده نمی کند.XTRONIC CVT با افزودن فاصله بین قرقره درایو و روغن انتقال از جلوگیری از تماس ناخواسته ، راندمان سوخت را کاهش داده و اصطکاک را کاهش می دهد.

معایب گیربکس CVT نسل سوم XTRONIC
از مشکلات اساسی این گیربکس ها می توان به یکنواختی و کسل کننده بودن رانندگی با آن ها و عملکرد کند و کم شتاب آن ها در ابتدای حرکت خودرو اشاره کرد.
مزایای گیربکس CVT نسل سوم XTRONIC
- شتاب قوی تر هنگام حرکت
- شتاب سریع و ثابت در هنگام تعویض دنده
- بهبود قابل توجه در مصرف سوخت