آشنایی با گروه و موسیقی کرال (کر) یکی از گروه های موسیقی

  یکشنبه، 12 اردیبهشت 1400   زمان مطالعه 10 دقیقه
آشنایی با گروه و موسیقی کرال (کر)  یکی از گروه های موسیقی
گروه های مختلفی در موسیقی وجود دارد که به علت خصوصیاتی که دارند، نام گذاری می شوند.به عنوان مثال یک گروه کُرال یا گروه هم‌سرایان، گروهی موسیقیایی متشکل از خوانندگان است.

موسیقی کرال ایرانی چیست ؟

موسیقی کُرال ایران به ساخته هایی گفته می شود که توسط آهنگسازان ایرانی برای آواز گروهی (یا گروه کُر) نوشته شده باشد.از معروف ترین آثار کُرال ایران، تنظیم ترانه های محلی ایران برای آواز گروهی در دهه ۱۳۲۰ توسط روبیک گریگوریان است که به صورت کتاب در تهران منتشر شده است.

از دیگر آثار کُرال ایرانی (با همراهی ارکستر)، «سرباز» ساخته حسین دهلوی است. در شرق کشور نیز مسعود نکویی موسیقی دان و پژوهشگر کرمانی در حال فعالیت بر روی موسیقی کرال آکاپلا پلی فونیک است و تا به امروز آثار بسیار زیادی در زمینه کرال آکاپلا فرهنگ شفاهی مردم کرمان و شرق کشور خلق کرده است.

مرور تاریخی بر موسیقی کرال

تاریخچه آواز جمعی

خاستگاه موسیقی کُرال را دقیقا نمی توان تعیین کرد زیرا از همان ابتدا انسانها در کنار هم برای جشن ها و آیین های مذهبی و سنتی آواز میخواندن اما میتوان گفت ریشه در فرهنگ و آیین های باستانی دارد. چرا که آوازخوانی در گروه های بزرگ بسیار در فرهنگ های کهن رواج داشته است. از این جمله می توان به آواز تک بخشی یا «اُنیسون» اشاره کرد که در یونان باستان رایج بوده یا آوازهای چندبخشی همانند آنچه در موسیقی کُرال معاصر اروپا دیده می شود که بر اساس قوانین هارمونی نوشته شده اند.
قدیمی ترین رپرتوار کُرال ثبت شده خالی از ابهام که تا به امروز حفظ شده، از یونان باستان است. کامل ترین آثار به جامانده از آن دوره، سرودهای مذهبی دلفی از قرن دوم و سرودهای مذهبی Mesomedes از قرن دوم هستند. از موسیقی نمایش های رومی، فِرازی موسیقایی بر روی تک خطی از نمایش نامه هکیرا نوشته تِرِنس در قرن هجدهم پدیدار شد.

موسیقی قرون وسطی

سرودهای گرگوریانی به همراه انواع اندک دیگری از سرودهایی که بعداً توسط کلیسای کاتولیک رده بندی (و یا گاهی توقیف) شدند، از قدیمی ترین قطعات موسیقی نت نویسی شده اروپای غربی است. آواز اونیسون در گروه کر، سنتی است که از حدود اواسط دوران زندگی سن اَمبروز(قرن چهارم تا پاپ گرگوری کبیر قرن ششم) آغاز شده و تا به امروز ادامه یافته است. در اواخر قرون وسطی، نوع جدیدی از خواندن با نام اُرگانوم پدید آمد. این شیوه که شامل چندین بخش ملودیک بود، نقشی اصلی در برخی مناسبت ها را بازی می کرد،اگرچه در ابتدا این اثر پُلی فونیک تنها توسط سولیست ها خوانده می شد. پیشرفت های بعدی این تکنیک به ایجاد فرم هایی چون کلاوزوله، کندکتوس و موتت شد.

موسیقی رنسانس

در این دوره هنوز کلیسا نقش خود را در موسیقی از دست نداده و همچنان گروه های آوازی در کلیسا فعالیت میکنند.محدوده صوتی باس در این دوره به گروه های صوتی اضافه میشود و همچنان تقلید(ایمیتاسیون) میان خط های آوازی بسیار متداول است.
موسیقی این دوران نیازی به ساز نداشت(اگر هم سازی وجود دارد خطوط آوازی را همراهی میکند) برای همین این دوره را عصر زرین موسیقی کرال«آکاپلا» مینامند.بافت موسیقی عمدتا پلی فونیک(چند صدایی) میباشد.
از آهنگسازان مشهورتر این دوره می توان به: دوفای ، ژوسکن دِ پره ، جووانی پیرلوئیجی دا پالسترینا و ویلیام برد یاد کرد.
سراسر این دوران، صدها مَس و موتت (همچنین فرم های گوناگون دیگری) برای گروه های کر آکاپلا تصنیف شد. قطعات کرال، افتخارات پُلی فونی دوره رنسانس به حساب می آمدند که توسط گروه های کر ممتاز و ورزیده، در سراسر اروپا به اجرا درمی آمدند.
فرمی مهم از موسیقی غیر مذهبی که اغلب مضمون های عاشقانه و داستان های اساطیری دارند بوجود می آید که «مادریگال» نام دارد و اثری برای چندین تک خوان و مبتنی بر اشعار کوتاه است.
کانداکتوس هم قطعه ایی آوازی که بصورت کرال برای همراهی با صدای مبلغ مذهبی(کشیش) خوانده میشد.

موسیقی باروک

این اصطلاح از دوره پیدایش اُپرا شروع و با درگذشت یوهان سباستین باخ به اتمام میرسد. دوره باروک در موسیقی، با رشد و پیشرفت باس شماره ای،به همراه دست آوردهای چشمگیر در قلمرو موسیقی آوازی سولو مانند مونودی های انجمن فلورنتین کامراتا و اپرا شکل گرفت. این حرکت نو در حقیقت توسعه روال همراهی موسیقی کرال با ارگ بود که از پیش پایه نهاده شده بود.
مُنودی:خطی آوازی که توسط یک خط سازی در منطقه باس حمایت میشود.
اُپرا یا آپرا آمیزه ای از موسیقی و نمایش است تا حقیقت به تصویر کشیده شود. از این رو برای خلق آثار اپرایی باید در دو بخش موسیقی و نمایش عالم بود تا پدیده ای درخور تحسین ایجاد کرد. اگرچه سازندهٔ نخستین اپرای تاریخ موسیقی جاکوپو پری است، اما کسی که اپرا را به معنای واقعی کلمه بنیان گذاشت کلودیو مونته وردی بود.
اُپرا مجموعه ای است از هنرهای مختلف: موسیقی، ادبیات، فن بازیگری، طراحی صحنه، دکور و کارگردانی. صحنه آرایی اپراهای باروک غالباً با هدف القای احساس عظمت و جلب توجه به تزیینات پر زرق و برق معماری باروک بود.
در این میان سبک جدید کنسرتاتوی آوازی پدید آمد که در آن صداها و سازها با یکدیگر ترکیب می شدند. شاید بتوان سرچشمه آن را در موسیقی پُلی کرال مکتب ونیزی جستجو کرد
باید به خاطر داشت که گروه های کر این زمان معمولاً بسیار کوچک بودند و می شد خوانندگان را از نظر مناسب بودن برای خواندن در کلیسا یا موسیقی های مجلسی دسته بندی کرد. اسناد موجود نشان می دهند مونته وردی که خود یک خواننده نیز بود.
رسیتاتیو: موسیقی بصورت نیمه آوازی و گفتار گونه که در اُپرا بسیار استفاده میشود.
آریا: قطعه ای آوازی که بوسیله آن اتفاقات نمایش به تصویر کشیده میشود و ریتم خود را از رقص وام میگیرد.
اُراتوریو: فرم مهم آوازی که بر اساس یک داستان مذهبی شکل میگیرد و متشکل از رسیتاتیو ، آریا و بخش های آوازی دیگر میباشد.
کانتات: قطعاتی برای خواننده سلو و گروه کر به همراهی ارکستر و شبیه اوراتوریو.

تعریفی اجمالی از گروه و موسیقی کرال

همانطور که گفته شد یک گروه کُرال یا گروه هم سرایان، گروهی موسیقیایی متشکل از خوانندگان است. البته باید در نظر داشت موسیقی کرال، به قطعاتی گفته می شود که برای اجرای چنین گروهی نوشته می شود. به گروهی از خوانندگان که اجرای گروهی دارند، گروه کر یا گروه هم سرایان گفته می شود.

اصطلاح گروه کر غالبا به گروه های وابسته به کلیسا اطلاق می شود؛ (فارغ از این که جزء اعضای اصلی گروه کر هستند یا نه)، و دسته دوم به گروه هایی اشاره دارد که در سالن های کنسرت یا تئاتر به اجرا می پردازند البته این تفاوت چندان سخت گیرانه نیست.

اصطلاح “کر” در شکلی دیگر به معنای زیرمجموعه ای از اجرای دسته جمعی به کار می رود. بدین ترتیب ممکن است به عباراتی مانند “کر سازهای بادی-چوبیِ” ارکستر، یا “کرهای” گوناگون مجموعه ای از صداها یا سازها در ساخته ای پلی کرال بربخوریم.

در اوراتوریوهاو مس های معمول سده های هجدهم تا بیست و یکم، از واژه گروه کر یا همسرایان برای نشان دادن وجود بیش از یک خواننده در هر بخش برای مقایسه با کوارتت تک خوان هایی نیز که در این کارها وجود دارد، به کار می رفته و می رود.

رهبری گروه کر

رهبری گروه کر معمولا به عهده توسط یک رهبر ارکست صورت می باشد. رهبری گروه های کر معمولا توسط یک رهبر ارکستر صورت میگیرد و از رایج ترین روش ها برای اجرا، تقسیم گروه به چهار بخش است تا اجرا در هارمونی چهار قسمتی انجام شود. البته در اضافه کردن بخش های بیشتر محدودیتی وجود ندارد به طوری که توماس تالیس اجرایی چهل بخشی برای هشت گروه کر با پنج صدا نوشته است. رایج ترین تقسیم بندی ها به صورت سه بخشی، چهار، پنج، شش و هشت بخش صورت می گیرد.

اجرای گروه های کر می تواند آواز همراه با ساز باشد یا تنها از صدای خوانندگان تشکیل شود. سازهایی که در این قطعات استفاده می شوند متفاوت هستند و از سازهای زیادی می توان در آن استفاده کرد اما برای تمرین گروه کر معمولا تنها از یک پیانو یا ارگ (حتی برای تمرین قطعات بدون ساز یا تمرین هایی که سازهای مختلف دارند) استفاده می شود.

انواع گروه کر

گروه های کر مختلط (آواز آقایان و بانوان)

یکی از رایج ترین گروه های کر هستند که معمولا شامل چهار صدا می شوند. این چهار صدا شامل سوپرانو، آلتو، تنور و باس هستند.گروه کر مختلط رایج ترین نوع در تمام جهان است.

گروه کر مردان

گروه کر مردان با همکاری پسرهای نوجوان و مردان بالغ اجراهای این گروه نیز مانند گروه کر مختلط شامل چهار صدا می شود با این تفاوت که پسران بخش بالایی را می خوانند (که به آن تریبل یا سوپرانوی پسرانه می گویند) و مردان نیز خواندن بخش آلتو را بر عهده دارند. کلیسای جامع انگلیس محل اصلی حضور گروه های کر مردان است.

گروه کر زنان

در گروه کر بانوان، تنها زن و دختران به اجرا میپردازند این گروه نیز شامل دو بخش از صداهای سوپرانو و آلتو است و قطعات موسیقی توسط بانوان اجرا می شوند.

گروه کر بچه ها

همانطور که از نامش پیداست، اجراهای این گروه نیز توسط کودکان و نوجوانان صورت می گیرد و معمولا دو یا سه بخشی هستند اما می توان به آنها صداهای بیشتری نیز اضافه کرد.

از دیگر دسته بندی هایی که برای گروه کر استفاده می شود، دسته بندی گروه های کر بر اساس نهادی است که در آن فعالیت می کنند.

در این روش، گروه های کر به این موارد تقسیم می شوند:

  • گروه کر کلیسا
  • گروه های کر دانشگاهی
  • گروه های کر جمعی (متشکل از کودکان و بزرگسالان)
  • گروه های حرفه ای مستقل
  • گروه های کر مدرسه ای
  • و...

مزایا عضویت در گروه کر

عضویت در گروه کر یکی از بهترین روش ها برای یادگیری موسیقی است به احتمال زیاد شما نیز با مزایای بسیار فعالیت های گروهی آشنا هستید. در دنیای موسیقی هم تمرین، آشنایی و آموزش یا اجرا هایی که به صورت گروهی هستند توسط افراد بسیاری توصیه می شوند. گروه های کر یکی از بهترین انتخاب ها هستند زیرا عضویت در آنها نسبتا ساده است و آموزش ها از پایه صورت می گیرد و افراد با اصولی مانند نت خوانی آشنا می شوند. علاوه بر آن مهارت های آواز و... در آنها به چالش کشیده می شود. از دیگر مزایای عضویت در گروه کر برای علاقه مندان به موسیقی می توان به این موارد اشاره کرد:

  • افزایش بهره وری

وقتی به صورت گروهی فعالیت کنید با همکاری و کمک به یکدیگر می توانید خیلی راحت تر ایرادات موضوع را برطرف کنید.

  • افزایش کیفیت و رضایت از نتیجه

تمامی افراد گروه در نتیجه نهایی تاثیر گذار هستند و هنگامی که یک گروه هماهنگ و بزرگ روی موضوعی کار کنند، نتیجه به احتمال زیاد شگفت انگیز خواهد بود!

  • تعهد بیشتر در رسیدن اهداف

در صورت فعالیت گروهی علاوه بر تعهدات و خواسته های شخصی، مسئولیت های دیگری نیز به شما واگذار می شود و دلایل بیشتری برای ادامه مسیر خود دارید.

  • ارتباط صمیمانه و تقویت روحیه

اعضای گروه کر به صورت دوستانه در کنار یکدیگر قرار میگیرند و فارغ از مسائل بسیاری به تمرین و اجرای موسیقی در این گروه ها می پردازند که باعث تقویت روحیه و ارتباط صمیمی تر با دیگران می شود.

مهارت های مورد نیاز خوانندگان گروه کر:

خواننده های گروه کر از نظر توانایی ها و اجراهایشان بسیار متفاوتند. بهترین خواننده های یک گروه کر (در مقایسه با دیگر اعضا) از مهارت های زیر برخوردارند:
دقت در خواندن نت خواسته شده (با زیر وبم درست و ژوست)، به همراه تمبر (رنگ) صدایی که مکمل دیگر خواننگان باشد؛
دقت در خواندن با حجم کنترل شده صدا که با نشانه های دینامیکی مشخص شده در برگه نت یا تعیین شده توسط رهبر، و پرهیز از خواندن با صدای بلند که به شکل محسوسی به عنوان صدایی انفرادی از میان بخش خود شنیده شود.

محدودیت سنی شرکت در گروه کر چیست؟

محدودیت زیادی وجود ندارد. معمولا گروه های کر در سه رده سنی هستند:


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
تصویری از چهره درس خوان رهبر معظم انقلاب در کلاس ششم ابتدایی+عکس/ 12 سالگی رهبری در مدرسه (445 نظر) نگاهی به انواع لباس مدرسه دانش آموزان کشور های مختلف/ آمریکا، ژاپن، چین و... (273 نظر) الهام چرخنده امروز صبح به دیدار رهبر معظم انقلاب رفت+عکس/ چهره آرام خانم بازیگر در بیت رهبری (260 نظر) پری غفاری معشوقه شاه پهلوی: شاه آرام آرام مشروب می‌خورد و گاهی گیلاس مرا هم پر می‌کرد/ ازدواجی در کار نبود من دستمزدم را می گرفتم! (208 نظر) سحر زکریا: 6 سال همسر مهران مدیری بودم / او جوانی ام را گرفت !+فیلم (178 نظر) مروری بر بازیگران مرد ایرانی که از گوشواره استفاده می‌کنند؛ امیر جعفری، ارسلان قاسمی، امین حیایی و...+عکس (154 نظر) رهبر معظم انقلاب: ترویج موسیقی بر خلاف مذاق اسلام است/ اردوی مختلط دختر و پسر یعنی چه؟! دانشجو بره خارج از کشور که چه کنه؟+فیلم (149 نظر) نعیمه نظام دوست: عاشق احمدرضا عابدزاده بودم ، اون بلیزر داشت منم با یه رنو افتادم دنبالش اصلا به من محل نذاشت قلبم خیلی شکست و اومدم خونه عکسهاشو پاره کردم+ویدیو (93 نظر) روز اول مهر یادی کنیم از اخراج سجاد رضایی فرزند اکبر کلاس دوم ب با گرمکن ورزشی دهه شصتی +فیلم/ من برای لهجه اصفهانیش مُردم شما ادامه بدید (93 نظر) خانه پدری ساده رهبر معظم انقلاب به روایت تصویر +عکس/ از سقف چوبی و بوفه دکوری ساده تا چراغ نفتی و کابینت های فلزی (88 نظر) اکبر عبدی: 25 سال مصرف کننده تریاک بودم، اینجانب اکبر عبدی 4 سال و نیم یک معتاد+فیلم (83 نظر) دیدار احساسی علی پروین اسطوره فوتبال با رهبر انقلاب در بیمارستان +عکس / ارادت خاص علی آقا به رهبر معظم انقلاب (81 نظر) رضا عطاران : من و خانومم تو سینما بودیم همه اومدن برای عکس و امضا که اعلام شد رضا گلزار وارد شده دور و برمون حتی یه نفر هم نموند همه رفتن پیش رضا (80 نظر) خلاقیت خنده دار مادر باهوش برای تشخیص کودکان دوقلویش حماسه آفرید+عکس/ من عاشق اون ذهن طلاییت شدم😂 (77 نظر) علیرضا بیرانوند: پرتاب‌های بلندم به خاطر چوپانی کردنم هست؛ به عنوان یک چوپان در کنار خانواده ام همیشه مجبور بودم که با پرتاب سنگ مواظب گوسفندانم باشم (75 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال انبیاء روزانه شنبه 7 مهر 1403
فال شمع روزانه شنبه 7 مهر 1403
فال ابجد روزانه شنبه 7 مهر 1403
فال روزانه روز شنبه 7 مهر ماه 1403
فال قهوه با نشان روز شنبه 7 مهر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 7 مهر 1403 + فیلم
شوهر؛ مظنون اصلی زن جوان : دخترم هراسان به من زنگ زد و گفت مادرش کشته شده است...
(عکس) تولد همسر جوان و باکلاس احمدرضا عابدزاده، عقاب آسیا، در کنار دختر و دامادشان/ چه رستوران شیکی!👌
استایل کژوال و خوشرنگ سردار آزمون در جشن تولد 1 سالگی دخترش، نوا/ وااای چه بادکنک آرایی شیک و درجه یکی👌
(عکس) سند رد صلاحیت استاد شهید مرتضی مطهری برای تدریس در دانشگاه تهران توسط ساواک
عکس معروف رضا شاه با لباس نظامی،کلا مستبد بودنش همه جا مشخصه/نگاهی به خانه ای که محمدرضا شاه در آن به دنیا آمده + ویدئو+ عکس
حقایق گفته نشده از زینب پاشا شیرزن تبریزی دوران قاجار +عکس/ درس بزرگ او برای محتکران غلات
(تصاویر) جذاب‌ترین بازیگران ایرانی و خارجی در نوجوانی چه شکلی بودن؟/ از هدیه تهرانی و پارسا پیروزفر ایرانی تا آنجلینا جولی و جانی دپ هالیوودی
(تصاویر) 7 ایده‌ی ایرانی‌پسند و اشتهاآور برای تزیین میز غذا با قورمه سبزی/ چه سفره‌غذای شیکی بشه با این تزئینها👌
اولین تیزر طوفانی فصل 3 جوکر 2 با اجرای احسان علیخانی و آقایان/ ببین کیا هستن از هیتلر و حمید لولایی تا امین زندگانی و شاهرخ استخری😂
منتخب روز   
برای اولین بار نماینده اسرائیل هنگام سخنرانی مسعود پزشکیان به سخنان رئیس‌جمهور ایران گوش داد و سالن را ترک نکرد+ویدیو از نخ بستن به انگشتر برای اندازه شدن تا دکمه‌های متفاوت قبا و نخ نما شدن عبا؛ در مروری بر ساده‌زیستی رهبر معظم انقلاب+عکس خبرنگار شبکه صهیونیستی ایران اینترنشنال در منهتن آمریکا: من دیدم که همسر مسعود پزشکیان از ساختمانی در اینجا خارج شد+ویدیو/ ای کاش به عنوان خبرنگار یک مقدار اطلاعات داشتی! ذوق‌زدگی و خوشحالی خبرنگار ترکیه از "ساغول" گفتن مسعود پزشکیان در نیویورک؛ خبرنگار ترکیه: این رئیس‌جمهور تُرک آذربایجانی است+ویدیو رهبر معظم انقلاب: بعضی‌ها فکر می‌کنند نشاط یعنی رقاصی؛ فلان برنامه موسیقی رو توی تلویزیون پخش کنیم مردم نشاط پیدا کنند، نشاط این نیست+ویدیو تصاویری جالب از مسعود پزشکیان پشت نیمکت کلاس درس در روز اول مهر/ ردیف دوم و چهارم نشینی رئیس جمهور توئیت جدید پزشکیان به زبان کُردی و عربی +عکس وزیر اسبق کشور: رهبر معظم انقلاب یک دوره تندخوانی شرکت کردند و یک کتاب 300 صفحه‌ای را در یک شب می‌خوانند+ویدیو نیکی کریمی از مهمترین اتقاق زندگی اش پرده برداشت ؛ خانم بازیگر : پدرم مرا به این سمت سوق داد تاج گل اعیانی با گل‌های سفید و سیاه محمدباقر قالیباف در مراسم ختم پدر خداداد عزیزی+عکس