جشن سنتی هاللا در زنجان ,یکی از جشن هایی که در فصل پاییز در استان زنجان خصوصاً منطقه انگوران برپا می شود، جشن «هاللا» است. این جشن در ارتباط با جمع آوری محصولات کشاورزی است و کهن ترین جشن رایج در منطقه است. در اوایل فصل پاییز ، پس از این که محصولات کشاورزی از کشتزارها و خرمنگاه جمع آوری و برداشت شد، این جشن برپا می شود.
بدین ترتیب که در آغاز برداشت محصول از زمین، هر خانوار مقداری در حدود ۲۰ مترمربع از مزرعه گندم خود را به عنوان «هاللا» باقی می گذارد. در روز جشن، تعدادی از همسایگان و وابستگان را به جشن دعوت می کنند و با قربانی کردن گوسفند و گاو و تدارک پذیرایی، میهمانان را در خانه یا در یکی از تفرجگاه های محلی با ناهار پذیرایی می کنند.
بیش تر میهمانان از مردانی که به شغل کشاورزی مشغول اند، انتخاب می شوند. در این جشن زنان حضور ندارند. میهمانان پس از صرف ناهار با گفتن «مبارک باد» و «پربرکت باد» و همراه داشتن نانی به نام «نزیک» یا « نذری » که از شیر پرچربی گوسفند تهیه می شود، دسته جمعی به محل گندم درو نشده در کشتزار می روند.
این افراد هر یك داسی برمی دارند و دور گندم باقی مانده حلقه می زنند. یكی از ریش سفیدان پس از ذكر اسماءِ الهی و خواندن صلوات شروع به درو كردن گندم می نماید؛ بقیه نیز مقداری از گندم را درو می كنند. سپس واژه «هاللا» را به طور دسته جمعی تكرار می نمایند. پس از چند بار تكرارِ واژه «هاللا»، همه خوشه های گندم درو می شوند.
سپس هر كس هر چقدر كه درو كرده است، با خود می برد و در كندوی خانه خود به عنوان تبرك و ایجاد بركت خالی می كند. سپس ریش سفیدان نان «نزیك» و میوه ها را در میان میهمانان تقسیم می كنند و میهمانان پس از گذاشتن هدیه در دستمال و گفتن عبارت «بركت به خرمن»، محل «هاللا» را ترك می كنند و بدین ترتیب جشن پایان می پذیرد.
جشن هاللا در شرایط کرونا
اگرچه کرونا ویروس برگزاری هر جشن و مراسمی را تعطیل کرده است، اما هاللا با رعایت فاصله ها همچنان در کنار پُر برکت ترین گندمزار برگزار می شود.
کنعانی، کارشناس میراث فرهنگی استان زنجان می گوید: هاللا جشن برداشت گندم است که در استان زنجان این مراسم در شهرستان های خدابنده ،خرمدره ، ماهنشان و ایجرود ببیشتر نمود دارد.
خانم کنعانی می افزاید: در گذشته به دلیل اینکه برداشت گندم به صورت دستی و با داس انجام می شد کشاورزان روز ها و هفته ها برای برداشت محصول وقت صرف می کردند.
وی می گوید: برداشت گندم از تیرماه تا اوایل پاییز در استان ادامه پیدا می کرد و کشاورزان هم این روز ها را با همکاری و همراهی دوستان و اقوام و اهالی روستا به نوبت انجام می دادند.
این کارشناس حوزه فرهنگ استان می گوید: در استان زنجان ازقدیم به سرزمین گندمزارهای طلایی معروف بوده است.در پایان فصل برداشت گندم کشاورزان یک زمین پررونق وپرمحصول رو با نظرریش سفید ، معتمد ویا کدخدا انتخاب می کنند .
این انتخاب قطعه زمین برای مراسم هاللا درشهرستانهای مختلف متفاوت است درماهنشان 12 تا24 متر مربع در خرمدره 50 تا 70 متر مربع انتخاب می کنند وبا داس شروع به برداشت محصول می کنند . این مراسم با بالابردن دسته های گندم ونجوای آوایی محلی ادامه می یابد .
پاداشی کشاورزان
هرساله با آغاز برداشت گندم پرداخت به موقع بهای گندم به کشاورزان موضوع داغی می شود چرا که کشاورزان به علت هزینه هایی که کرده اند انتظار دارند بهای گندم تحویلی آنها نیز در اسرع وقت پرداخت شود.
مدیرعامل شرکت غله استان زنجان با بیان اینکه تقریبا روزانه 8 هزار تن گندم خریداری می شود گفت : کل مطالبات گندم کاران از محل خرید 150 هزار تن گندم 190 میلیارد است و از این مبلغ 33 میلیارد تومان یعنی حدود یک پنجم از مطالبات پرداخت شده است.