آشنایی با ماسلنیتسا، جشن نوروز در سرزمین اسلاوها

  جمعه، 30 آبان 1399   زمان مطالعه 5 دقیقه
آشنایی با ماسلنیتسا، جشن نوروز در سرزمین اسلاوها
ماسلنیتسا، جشن مذهبی و عامیانه‌ای است که در گستره جمهوری‌های اسلاونژاد شوروی سابق از قبیل روسیه، اوکراین و بلاروس برگزار می‌شود و نماد وداع با زمستان و استقبال از بهار در این کشورهاست.

درباره جشن ماسلنیتسا چه می دانید؟

بهار کم کم دارد از راه می رسد و طبق هر سال، هر چه زودتر منتظر رسیدن آن و جشن گرفتن عید نوروز هستیم اما تنها کشور ما نیست که رسیدن بهار و پایان زمستان را جشن می گیرد. بعضی کشورهای دنیا هم جشنی مشابه عید نوروز ما برگزار می کنند. یکی از این جشن ها، ماسلنیتسا نام دارد که جشنی یک هفته ای مخصوص اسلاوها و به خصوص روسیه ست

ماسلنیتسا، جشن مذهبی و عامیانه ای است که در گستره جمهوری های اسلاونژاد شوروی سابق از قبیل روسیه، اوکراین و بلاروس برگزار می شود و نماد وداع با زمستان و استقبال از بهار در این کشورهاست.

این جشن بزرگ که معمولا بین 28 فوریه تا 6 مارس هر سال در روسیه و دیگر کشورهای اسلاونژاد شرق اروپا برگزار می شود، همانند نوروز آیینی برای بدرقه سرمای زمستان و خوشامدگویی به آغاز بهار و فصل گرما است.

ماسلنیتسا در ادبیات عامه، نام محاوره ای هفته پنیر می باشد که یک هفته پیش از ایام روزه داری در روسیه که 40 روز به طول می انجامد، آغاز می شود و مردم مومن بعد از این جشن و در دوران روزه داری، از خوردن گوشت و فرآورده های حیوانی خودداری می کنند.

همانند پیشواز جشن نوروز ایرانی، در جشن ماسلنیتسا نیز آدمک چوبی به همین نام آتش زده می شود تا از راه رسیدن گرما به عنوان انرژی حیات بخش به همگان اعلام شود.

یکی دیگر از شباهت های ریشه ای جشن های ماسلنیتسا و نوروز را می توان در قدمت تاریخی آنها دانست به این معنا که هر دو جشن، از دوران های قدیم باقیمانده و پس از رواج دین های اسلام و مسیحیت در این ادیان آسمانی جذب شده، نکات منفی شان زدوده و نقاط قوت آنها از منظر آموزه های دینی تقویت شده است.

در جشن ماسلنیتسا نیز همانند جشن نوروز، دید و بازدید و سر زدن به بزرگان قوم جایگاه خاصی دارد و در یکی از روزهای این جشن، جوان ها به دیدار پدر و مادر خود و خانواده همسرشان می روند.

برخی از کارشناسان مسایل فرهنگی و دیرینه شناسان بر این باورند که جشن های مردم مناطق مختلف مجاور هم در زمان های قدیم دارای اصالتی همانند اما در شکل متفاوت بوده و شباهت های نوروز و ماسلنیتسا را نیز در همین چارچوب تبیین و توجیه می کنند.

صرف غذا از جذاب ترین بخش های این جشن اسلاوی است و شیرینی ویژه آن بلینی نامیده می شود که کلمه فرانسوی کرپ آن بیشتر در ایران رایج است.
در روزهای جشن، مقدار زیادی از این کیک بسیار شیرین و خوشمزه در طعم های مختلف پخته و عرضه می شود که عموما به دلیل گرد و طلایی بودن، نماد خورشید محسوب می گردد.

در اسطوره شناسی اسلاو ها، ماسلنتیسا جشن بر آمدن آفتاب پس از ماه ها تحمل سرما و هوای ابری و مه آلود است که در آن قریب الوقوع بودن پایان زمستان نیز جشن گرفته می شود. افزون بر این، جشن ماسلنیتسا با توجه به نام آن دربرگیرنده آیین های متنوعی از قبیل ماسک زنی، تفریحات برفی، سورتمه سواری و وسایل نقلیه کشیدنی بر روی برف می باشد که همگی به نوعی با برف و زمستان گره خورده اند و فلسفه برگزاری این جشن را به زبانی ساده بیان می کنند.

از منظر اسطوره شناسی، در آتش انداختن آدمک ماسلنیتسا، اقدامی نمادین برای دور ریختن و پشت پا زدن به خاطرات و تجربیات تلخ گذشته و پذیرفتن اندیشه ها و کردارهای خوب است.
در این جشن مردمی، رقابت جوان ها برای تصرف دژ برفی نیز نماد مبارزه با سختی های زندگی و تلاش برای فراهم کردن امکانات زندگی جدید است.

تصویر

ماسلنیتسا چیست؟

ماسلنیتسا که معادل انگلیسی آن Maslenitsa است، جشنی نمادین از تمام شدن زمستان و رسیدن فصل بهار است که مخصوص مردم سرزمین های اسلاو یعنی روسیه، بلاروس و اوکراین است. این جشن هر ساله به مدت یک هفته از تاریخ اواخر فوریه شروع می شود و شباهت های زیادی با عید نوروز دارد.

تاریخچه ماسلنیتسا

این جشن آیینی، جشنی باستانی و غیر مذهبی است و قدمت آن به خیلی قبل تر از قرن چهاردهم برمی گردد. اگر چه همانطور که گفته شد این جشن ریشه های غیر مذهبی دارد اما در آن اعمالی مثل پرهیز از خوردن محصولات حیوانی تا یک هفته هم توسط افراد مذهبی انجام می شود و این آخرین فرصت برای افراد است تا بتوانند محصولات حیوانی و لبنی بخورند که تقریبا مثل روزه داری است . اما بعد از پایان یک هفته جشن، دورانی به نام «روزه داری بزرگ» شروع می شود که ۴۰ روز تمام طول می کشد و در این ۴۰ روز افراد باید از خوردن گوشت و رقص و پایکوبی پرهیز کنند.
یکی از اصلی ترین سمبل هایی که در این جشن به چشم می خورد، نوعی پنکیک نازک به اسم بلینی «Blini» است که بسیار طعم خوبی دارد و یکی از غذاهای اصلی روسیه محسوب می وشد.

تصویر

شباهت ماسلنیتسا به عید نوروز

در این یک هفته، ۳ روز ۵شنبه و جمعه و شنبه، مانند عید نوروز افراد به دیدن هم می روند و وقتشان را به دید و بازدید و سر زدن به هم می گذرانند. این مراسم تا چند قرن پیش حتی همزمان با عید نوروز برگزار می شد اما بعد از مدتی به خاطر عقاید مسیحی و کلیسایی، به فرهنگ مسیحیت ارتدکسی بیشتر شبیه شد.

آتش زدن آدمک نمادین

یکی از اصلی ترین کاهاریی که در این جشن انجام می شود، ساختن آدمکی از جنس حصیر است. اسلاو ها به این آدمک، بانو ماسلنیتسا می گویند که عروسک بسیار بزرگی است. روز آخر مراسم که روز یکشنیه است، افراد به بیرون می آیند تا این آدمک حصیری را آتش بزنند. در واقع آتش زدن این عروسک غول پیکر، نمادی از جشن گرفتن پایان زمستان است. بعد هم افراد از روش های مختلف ارتباطی مثل تلفن یا موبایل به هم پیغان داده و از هم می خواهند اگر کار اشتباهی کرده اند، مورد بخشش قرار بگیرند.
مراسم ماسلنیتسا، یکی از شادترین جشن ها و مراسم مردم روسیه و اوکراین و بلاروس است. در این جشن افراد فرصت این را دارند که کنار هم باشند، مهمانی های صمیمانه برگزار کنند و در کنار بوی خوش بلینی و زنگ ناقوس کلیسا و برف بازی و شادی، اوقات خوشی را بگذارنند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (112 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (110 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (106 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (79 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (62 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (57 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (40 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (36 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (32 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (32 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (27 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم، میتوانستم همه جای دنیا زندگی کنم اما همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم...+عکس (26 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
یک ترنس یا همان دوجنسه در بین گروگانگیران افغانی در حواشی داغ امروز سه‌شنبه 6 آذر 1403
اردوغان: دولت نتانیاهو از کشتار لذت میبرد
پزشکیان: اکثر یارانه‌ها به کسانی می‌رسد که احتیاجی به آن ندارند
میان‌رده بعدی شیائومی پردازنده پرقدرت و باتری غول‌پیکر خواهد داشت؟
خبرهای خوش اقتصادی پزشکیان برای بازنشستگان: از وام 30 میلیونی تا افزایش حقوق
گرانترین گوشت گوسفندی در بازار ایران رکورد خودش را حفظ کرد: هر کیلو 820 هزار تومان!
پاسخ جالب رهبر معظم انقلاب به استفتاء درباره موسیقی فیلم هایی که از صداوسیما پخش میشود
قبض برق بیش از 24 میلیون مشترک زیر 50 هزار تومان است
3 میلیون جوان ایرانی نه شاغلند نه محصّل
تسلیحات هسته‌ای آمریکا در اروپا، هدف حمله روسیه خواهد بود
ضارب امام جمعه کازرون سابقه بمب‌گذاری داشت/ جزئیات
پیامدهای امنیتی سفر پزشکیان به سیستان
فال شمع روزانه امروز سه شنبه 6 آذر 1403
ال 90 ایرانی چه فرقی با ال 90 رنو دارد؟
فال قهوه با نشان روز دوشنبه 6 آذر ماه 1403
منتخب روز   
تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ گزارش تصویری دیدار تاریخی بسیجیان با ولی امر مسلمین جهان در سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و سقوط (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... کرکره خنده؛ بدل مهران مدیری: مدیری برای همیشه از ایران رفت اونور آب شبکه ای برای خودش تاسیس کرده به نام جوج تی وی من هم بدل مدیری هستم اسمم نعمت برزو کلایه است!+فیلم نگاهی به تیپ و استایل خوشرنگ و پرانرژی بهنوش بختیاری در اتاق گریم جوکر/ میکس زیبای سفید و قرمز👌 حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس