تعداد و نوع حرکات و لگدهای جنین برای بعضی از مادرهای باردار بسیار نگران کننده است. گاهی احساس می کنند که جنین آنها کم حرکت می کند و گاهی از حرکات زیاد و عجیب جنین خود دچار اضطراب می شوند. حرکات عادی جنین در دوران بارداری بسیار گوناگون خواهد بود. در این مطلب می توانید با حرکات جنین در رحم بیشتر آشنا شوید تا نگرانی شما کمتر شود.
زمان شروع اولین تکان خوردن جنین
نخستین تکان های جنین حوالی هفته 18 تا 20 بارداری است البته در بارداری اول گاهی اوقات به علت بی تجربه بودن تشخیص اولین حرکات جنین سخت است . اما اگردومین تجربه مادر شدن باشد می توان تکان خوردن جنین را از 16 بارداری به بعد تشخیص داد.اگر تا هفته 24 بارداری حرکت جنینتان را حس نکردید طبیعی است اما بعد از آن باید به ماما یا متخصص زنان مراجعه نمایید تا ضربان قلب جنینتان را چک کند و یا برای اطمینان از سلامت جنین سونوگرافی انجام دهد.
حرکت های جنین چگونه است؟
حرکت های جنین به شکل های مختلفی از طرف مادرها توصیف می شود. برخی می گویند به شکل موج است. برخی می گویند ضربه است و برخی به شکل ضربان آن را حس می کنند. البته برخی اوقات مادرها به ویژه در هفته های اول، حرکت های روده ای را با حرکت های جنین اشتباه می گیرند. برای مثال اگر مادری در هفته دهم یا یازدهم فکر کند جنین اش حرکت می کند، اشتباه کرده است. هر چه جنین بزرگ تر می شود حرکت های آن ملموس تر می شود. در هفته بیست وهشتم یا سی ام حرکت های جنین به خوبی به شکل ضربه ای و موجی حس شده و مادر جابه جایی جنین را به راحتی می فهمد.
مدل های حرکتی جنین
تا قبل از هفته 9 بارداری جنین الگوی حرکتی خاصی ندارد و بخاطر اینکه حرکات آهسته و آرام هستند و همچنین ضربات او به دیوار رحم حس نمی شود گزارشی از جانب مادران دریافت نمی گردد. همچنین در 9 هفته اول با انجام سونوگرافی نیز الگوی خاصی در حرکات جنین یافت نمی شود.
- هفته نهم: در هفته نهم کودک می تواند دست و پای خودش را تکان دهد، کم کم چیزهایی شبیه به سکسه در او پیدا می شود و قادر به بلع و مکیدن است.
- هفته دهم: می تواند سرش را تکان دهد، فکش را باز کند و دستش را برای این که صورتش را لمس کند بالا بیاورد.
- هفته دوازدهم: می تواند خمیازه بکشد و دهانش را باز نگه دارد که این موضوع می تواند نشانه خستگی باشد.
- هفته چهاردهم: حرکات چشم در این هفته ها خودش را نشان می دهد.
- هفته پانزدهم: انگشتش را می مکد و معمولا انگشت شصت یکی از دستان جنین است.
تکان خوردن جنین باید چگونه باشد؟
مدل های حرکتی هر جنین با جنین دیگر متفاوت است اما به طور کلی یک الگوی سلامتی به صورت زیر است. در ادامه درباره تکان خوردن جنین در شکم مادر در ماه های مختلف صحبت خواهیم کرد.
- هفته 16 تا 19 بارداری:در قسمت شکم خود احساس ضعف می کنید و احتمالا متوجه این نمی شوید که به دلیل حرکت جنین این حالت ها در شما رخ داده است.
- هفته 20 تا 23 بارداری:حرکات تکراری جنین از جمله سکسه کردن و لگد زدن را متوجه می شوید. با گذشتن چند وقت کودکتان نیروی بیشتری دارد و فعالیتش بیشتر می شود. در هنگام استراحت بیشتر جمع شدن، سر و ته شدن و لگد زدنش را متوجه می شوید.
- هفته 24 تا 28:کیسه آمنیوتیک چیزی بالغ بر 750 میلی لیتر مایع را در خود دارد. این شرایط فضای زیادی را برای حرکت کردن او فراهم می کند. ممکن است حس کنید که چقدر تکان می خورد و فعالیتش بیشتر شده حتی ممکن است حس کنید که ناگهان می پرد.
- هفته 29 تا 31:حرکات او قدرت بیشتری پیدا می کند حس می کنید که جای او کم شده است و می خواهد فضای بیشتری به دست آورد
- هفته 32 تا 35:دیگر هیچ تغییری در حرکات او احساس نمی کنید و همه چیز به صورت یکسان و با یک الگوی خاص بدون هیچ کم و بیشی اتفاق می افتد. ضربات او خیلی تیزتر و محکم تر از هفته های قبل است و به طور واضح حتی گاهی با چشم هم دیده می شود.
- هفته 35 تا 40:کودک شما برعکس می شود و سرش به سمت پایین میاید اگر تجربه اول بارداری شما باشد عضلاتتان سفت است پس فشار سر او را در کف لگن خود احساس می کنید. همچنین فشارهای او را در حالی که می چرخد حس می کنید اما اگر تجربه اولتان نیست ماهیچه هایتان ضعیف است و حتی به کودک کمک می کند که به حالتی که باید در بیاید و به راحتی بچرخد.در روزهای انتهایی به دلیل رشد جنین و کمبود جا تقریبا حرکات کمتر می شود و ممکن است دیگر چرخش اتفاق نیفتد ولی هنوز لگدها و ضربه های او احساس می شود. توجه داشته باشید که آگاهی حرکات جنین می تواند باعث بی خوابی در دوران بارداری برای شما شود که این مسئله سلامت جنین و شما را به خطر می اندازد
هر روز باید چند لگد از طرف جنین حس کنم؟
تعداد لگدهایی که مادر ممکن است در طول بارداری از طرف جنین احساس کند، متفاوت است و هیچ رقم دقیقی نیست .با ریتم حرکت فرزندی که داخل شکم تان است آشنا شوید و سعی کنید در طول ساعت های بیداری بدنتان را با الگوی حرکات جنین مطابقت دهید.اگر نگران شدید که چرا جنینتان تکان نمی خورد و این سوال بریتان به وجود آمد که آیا برای جنینتان اتفاقی افتاده است یا نه؟ این روش ها را امتحان کنید.
- وقتی شما در حال حرکت هستید شاید جنینتان حرکت نکند اما وقتی شما حرکتی ندارید و در حال استراحت هستید، احتمال دارد که بیدار شود بنابراین یک میان وعده سبک بخورید و پاهایتان را بالاتر ازبدنتان قرار دهید و کمی استراحت کنید.
- یک لیوان آب یخ بخورید ،آب یخ باعث می شود تا دمای بدن پایین آید و جنین برای اینکه خود را از سرما دور کند به حرکت بپردازد . همچنین خوردن یک لیوان شربت نیز سبب کسب انرژی لازم برای حرکت کردن جنین می شود.
- ایجاد سر و صدا نیز ایده خوبی برای حرکت کردن جنین است . برای این کار می توانید در را محکم ببندید یا با صدای بلند موسیقی گوش کنید تا جنین بیدار شود.
اگر با انجام این کارها جنین به حرکات پرداخت مشکلی وجود ندارد اما اگر با انجام این سه روش نیز جنین حرکت نکرد باید به پزشک مراجعه کنید .
در صورت کم شدن حرکت ها از این هفته به بعد، احتمال بروز چه مشکلاتی وجود دارد؟
احتمال بیمار بودن نوزاد آینده بسیار بالا می رود. یک سری آزمایش هایی وجود دارد که در صورت کندی حرکت ها صورت می گیرد. البته برخی اوقات مادران اشتباه می کنند و نمی توانند حرکت های جنین را درست حس کنند. به این گروه توصیه می کنیم بعد از ناهار مقداری مواد غذایی شیرین بخورند بعد به پهلوی چپ بخوابند و دست روی شکم بگذارند تا حرکت ها را حس کنند. اگر با این وجود در فاصله زمانی صبح تا عصر حرکتی حس نشد، مادر باید فورا به پزشک مراجعه کند.