لرستان به عنوان گوشه ای از این خاک به فراخور زمان و مناسبت هایی که به وجود می آمد، مردم آن آداب و رسوم و سنت های دیرینه ای دارند که علی رغم تحولات دهه های اخیر این سنت ها هنوز هم به عنوان هویت آن ها تا حدودی پابرجا است. مردم این خاک کهن در ماه مبارک رمضان نیز برای مهمانی خدا آداب و رسوم خاصی از جمله «کاسم سا» و حیدری خوانی را داشته اند.
مردم استان قبل از فرارسیدن ماه رمضان مایحتاج اولیه این ماه را تهیه مى کنند و این مسئله در روستاهایى که با شهر فاصله زیادى دارند بیشتر به چشم می خورد.
مردم لرستان نیز یک هفته قبل از ماه رمضان مساجد را غبارروبی می کنند و آماده برای رسیدن ماه رمضان می شوند و در این ماه عزیز به جای آوردن «صله ارحام» در لرستان اوج گرفته و مردم با دعوت گرفتن از بستگان و آشنایان به هنگام افطار سعی در به جا آوردن این آداب دیرینه دارند.در اینخصوص با ما همراه باشید.
ماه رمضان در لرستان چگونه برگزار میشود؟
جارچی خبر از آمدن سحر می دهد
مانند بسیاری از اقوام دیگر، لرستانی ها هم مراسم برای بیدار کردن روزه داران در سحر دارند. هنوز هم در شهرهای کوچک و روستاهای این منطقه، کسانی با نام جارچی هستند که هنگام سحر بیدار می شوند و با گشت و گذار در کوچه ها، سحری خوانی می کنند و به همسایگان خود خبر آمدن سحر را می دهند.
حلوای مقدس می پزند
حیدری خوانی می کنند
یکی از زیباترین و ارزشمندترین آیین مردم لر در ماه مبارک رمضان، رسم حیدری خوانی است. طبق این رسم، یکی یا چندتن از متدین ترین مردم منطقه در شب های رمضان به خصوص شب های قدر بعد از قرائت قرآن، مجموعه اشعاری را که درباره زندگی پیامبر(ص) و نبردهای علی(ع) از اواخر قرن نهم تا اوایل قرن چهاردهم هجری قمری در کتاب حمله حیدری است را می خوانند و آیین حیدری خوانی را به جا می آورند.
«حیدری خوانی» به عنوان یکی از برترین، اثربخش ترین و متفاوت ترین رفتارهای آیینی - نمایشی مردمان لر، هنوز هم در استان لرستان توسط متخصصان و هنرمندان این امر اجرا می شود و به عنوان یکی از میراث ناملموس ایران به ثبت رسیده است.
صداقت را در کسب و کار می بینند
فرهنگی که در حال حاضر در بازارهای لرستان در ماه رمضان وجود دارد، فرهنگ بازاری پر از صداقت، ثبات و بخشش است. به عقیده آنها کاسبان در ماه مبارک، با انصاف و مدارا با مشتریان برخورد می کنند و قیمت ها ثابت است. آنچه در پس این تصویر وجود دارد، باور مردم لر از ایام دور است که اعتقاد داشتند، در ماه مبارک نباید معاملات سنگین و بزرگی انجام داد. باید از توجه به مال و کسب درآمد پرهیز کرد و به عبادت و بندگی پرداخت.
مستمندان فطریه می گیرند
لرستانی ها طبق رسم و آیینی که دارند، هر ساله با رسیدن عید فطر، فطریه های خود را جمع می کنند و به افراد مستمندی که از نزدیکان، اقوام و خویشان شان محسوب می شود، اهدا می کنند.
آداب معنوی دیگر
امروزه نیز مردم استان لرستان در این ضیافت الله، گذشته از آداب و رسمی که گذشتگان برای آن ها برجای مانده، برنامه های مختلفی را برای بهره بیشتر از ماه خدا دنبال می کنند.حضور در مساجد و ادای نماز جماعت را فرصتی برای کسب تقوا و انس با معنویت می دانند و در مجالس قرائت و تجوید قرآن نیز حاضر می شوند.
برگزاری جشن نیمه ماه مبارک که مصادف با ولادت امام حسن مجتبى (ع)، نذری دادن، برپایی محافل انس با قر آن کریم ، تلاوت و تفسیر کلام وحی، رسیدگی به محرومان و نیازمند ان جامعه ، زیارت اماکن متبرکه ، حضور در مر اسمات مذ هبی ، برگز ار ی آیین ها ی احیا در لیالی القدر، اجر ا ی سنت پسندیده صله ارحام و نماز عید فطر از دیگر آد اب معنو ی مردم این دیار در ماه رمضان است.