ضرب المثل اگه بگه ماست سفيده، من ميگم سياهه !
آيا مي دانيد ضرب المثل چيست؟ ضرب المثل در لغت به معناي مثال زدن است. مردم در گفتگوهايشان براي اينكه منظور خود را بهتر بفهمانند، از ضرب المثل ها استفاده مي كنند. ضرب المثل مي تواند يك بيت شعر يا فقط يك مصراع شعر يا جمله اي معروف باشد.مثلاً وقتي كسي مي گويد:« دو مار از يك سوراخ در نميآيد كه يكيش تركي بخواند يكيش فارسي»، منظورش اينست كه فرزندان يك پدر و مادر برابرند و بر يكديگر برتري ندارند. يا وقتي مي خواهند بگويند كاري خيلي بد بوده و مورد تأييد هيچكس نيست ، مي گويند :« سگ از جاش پا مي شود ، بد مي گويد يا تف و لعنت مي كند.» همچنین خیلی از ماها در زندگی روزانه خود از ضرب المثل های زیادی استفاده می کنیم که شاید معنی دقیق و درست آن را نیز نمی دانیم و یا شاید افرادی باشند که دامنه لغات و ضرب المثل آنها کم باشد. به همین علت می خواهیم در کنار هم به یکی از ضرب المثل ها بسیاری اشاره کنیم و به معنی و ریشه آن ها می پردازیم. با معنی اگه بگه ماست سفیده من میگم سیاهه با ما همراه باشید.
کاربرد ضرب المثل اگه بگه ماست سفيده، من ميگم سياهه !
این ضرب المثل را درباره فردی به کار می برند که بسیار دروغ می گوید و به این کار زشت هم معروف است. به همین علت هیچ کس حرف های او را باور نمی کند حتی اگر راست بگوید! این ضرب المثل زیاده روی در باور نکردن حرف های شخص دروغگو را نشان می دهد. منظور از سفیدی ماست، چیزهای آشکار و پیش پا افتاده است که همه از آن باخبرند. اما چنانچه شخص دروغگو از همین اتفاقات خبر بدهد، هیچ کس به او و حرفهایش ارزشی نمی دهد! در صورتیکه بیشتر دقت کنیم می توان گفت این ضرب المثل را برای دشمنان هم به کار می برند! چرا که آنها هم به بدی و خیانتکاری شناخته شده اند و همیشه باید به آنها بدبین بود! چون فردی که تمام عمرش را با دروغ و فریب گذرانده و این عادات زشت در وجودش ثابت شده، خیلی سخت می تواند آن را کنار بگذارد مانند قماربازانی که حرص پول بیشتر، آن ها را در کارهای کثیف فرو برده است.
معنی و مفهوم ضرب المثل اگه بگه ماست سفيده، من ميگم سياهه !
یعنی انقدر به او بی اعتمادم که واضح ترین خبر را هم اگر از زبان او بشنوم باور نمی کنم. این ضرب المثل اغراق در عدم باور سخنان فرد دروغگو را نشان می دهد. منظور از سفیدی ماست، امور بدیهی و پیش پا افتاده است که همه از آن باخبرند. ولی اگر فرد دروغگو از همین امور خبر بدهد، کسی به او و سخنانش بهایی نمی دهد! پس به طور کلی، این ضرب المثل را برای نشان دادن بی اعتمادی به افراد خلافکار به کار می برند.
ضرب المثل ها چه فايده ای دارند ؟
دانشمندان تاريخ و جامعه شناس در بررسي روحيات و اخلاق گذشتگان از مثل هاي جاري هر محلي استفاده مي كنند .دانستن مثل ها گفتن و نوشتن را آسان مي كند . چون اين جمله ها كوتاه و زيباست و بر دل مينشيند و گفتگوي دراز را كوتاه مي كند و اگر در جاي خود استفاده شود اثر حرف بيشتر مي شود .
توجه : درست به كار بردن مثل هم خودش يك هنر است . اگر در جاي نامناسب گفته شود و يا با موضوعي كه در ميان است مطابق نباشد ممكنست صورت متلك به خود گيرد .