ضرب المثل نیش عقرب نه از ره کین است اقتضای طبیعتش این است
داستان ضرب المثل:
از میان ضرب المثل هاي شیرین زبان فارسی میرویم سراغ مانند نیش عقرب نه از ره کین هست اقتضای طبیعتش این هست که درمورد طبیعت و حقیقت هرچیزی می باشد. کنایه از افرادی دارد که از روی عادت ،کاری را انجام می دهند که به ضرر فرد یا افراد تمام می شود . در واقع ، انها هیچ خاطر و انگیزه خاصی از انجام آن ندارند و فقط از روی عادت و غریزه دست به آن کار میزنند !
می گویند قورباغه اي بر لب برکه اي نشسته بود . عقربی نزد او آمد و پس از درود و احوال پرسی گفت : خانه من آن سوی آب هست . بنا به دلایلی به این سو آمده ام . میتوانم خواهش کنم کمک کنی تا به آن طرف بروم ؟ من شنا کردن نمی دانم . اگر مرا بر پشت خود سوار کنی و به آن طرف ببری ، یک عمر ممنون تو خواهم بود !
قورباغه گفت : من حرفی ندارم ، اما اگر تو را کول کردم و در بین آب ناگهان تو هوس کنی و مرا نیش بزنی ، آن وقت چه کنم؟!
عقرب گفت : امکان ندارد ، من اینقدر نمک نشناس باشم ! نه ممکن نیست من چنین کاری کنم !
قورباغه قبول کرد و عقرب بر پشت او سوار شد .کمی که از کنار برکه دور شدند ، ناگهان عقرب بی اراده نیش خود را برپشت قورباغه فرو کرد ! قورباغه فریاد بر آورد : دیدی نامردی کردی؟!
عقرب نیش دوم را چاشنی کرد و قورباغه طاقت نیاورد و به زیر آب رفت . عقرب در زیر آب دست و پا می زد .
قورباغه که هنوز نیم نفسی داشت ، فریاد بر آورد : اي بد طینت در چه حالی؟!
عقرب گفت : دارم غرق میشوم!
قورباغه گفت :
رفتن زیر آب نه از غرض هست
ترک عادت موجب مرض هست
عقرب هم درجواب گفت :
نیش عقرب نه از ره کین هست
اقتضای طبیعتش این هست
مورد استفاده:
این ضرب المثل درباره کسی یا چیزی که ذاتی و بی غرض و بدون اختیار آزاردهنده و ناراحت کننده و مشکل آفرین و در ضمن تغییر ناپذیر باشد.همچنین کنایه از افرادی دارد که از روی عادت ،کاری را انجام می دهند که به ضرر فرد یا افراد تمام می شود . در واقع ، آنها هیچ علت و انگیزه خاصی از انجام آن ندارند و فقط از روی عادت و غریزه دست به آن کار می زنند !
توضیحاتی در باب عادت:
عادت ها در زندگی و موفقیت ما نقش بازی می کنند. عادت خوب خود تقویت کرده و عادت های بد را کنار بگذارید. عادت چیست؟ و چگونه ایجاد می شود؟ ما انسان ها یادگیرنده های خوبی هستیم. ما رفتارهای خوب و مطلوب را برای داشتن زندگی راحت، خوب می آموزیم، خبر بد این است که رفتارها و کارهای بد و نامطلوب را هم به صورت ناخواسته می آموزیم. اگر رفتاری را صورت ناخودآگاه و غیر ارادی انجام می دهیم این رفتار برای شما به صورت عادت شده است. می توان عادت را این گونه تعریف کرد: رفتار، گفتار و یا کاری را که انسان به طور غیر ارادی و ناخودآگاه و با مهارت بسیاری انجام می دهد عادت گفته می شود.
دقت شود که نباید همه ی عادت ها را عادت های نامطلوب انگاشت. اگر قرار باشد که ما چیزی به نام عادت نداشته باشیم زندگی مان با سختی های زیادی همراه خواهد شد. منظور ما از عادت ، عادت های بد و نامطلوبی که ما آن ها را دوست نداریم و دلمان می خواهیم که آن ها را حذف کنیم؛ مانند ناخن جویدن، سیگار کشیدن و کارها و رفتارهای مشابهی که انسان آن ها را دوست ندارد.