آشنایی با ضرب المثل تعارف شاه عبدالعظیمی

  سه شنبه، 24 خرداد 1401   زمان مطالعه 3 دقیقه
آشنایی با ضرب المثل تعارف شاه عبدالعظیمی
در این پست با معانی، ریشه و مفهوم اصلی این ضرب المثل شاه عبدالعظیمی آشنا می شوید با ساعدنیوز همراه باشید.

ضرب المثل تعارف شاه عبدالعظیمی

بخش قابل توجهی از ادبیات هر ملتی را ادبیات عامیانه تشکیل می دهد. ادبیات عامیانه از گستردگی زیادی برخوردار است. ترانه ها، لالایی ها، امثال و حکم، کنایات عامیانه، چیستان ها، اشعار عامیانه و نمونه هایی از این دست از جلوه های ادب و فرهنگ عامیانه به شمار می روند.در کتاب های امثال فارسی مرز مشخصی بین امثال و مثل نما ها مانند حکم، کنایات، زبانزدها، تکیه کلام ها و اندرزها در نظر گرفته نشده و همه آن ها را تحت عنوان امثال و حکم جمع آوری کرده اند. مثل بالا و مورد اصطلاح آن را همه کس می داند . به قول علامه دهخدا : دعوت کردن کسی را به چیزی بی ارزش، چون آب خزینه حمام را به تازه وارد اهدا کردن ... تعارف شاه عبدالعظیمی است. اینکه به زبان گوید به منزل آیند، یا فلان متاع از شما باشد و از دل راضی نیست. به طور کلی هر گونه تعارف غیر عملی را که از دل بر نیاید تعارف شاه عبدالعظیمی گویند.حضرت عبدالعظیم حسنی که در شهر ری مدفون است و هم اکنون زیارتگاه بزرگی برای مردم ایران محسوب می شود بعد از چهار پشت به امام دوم شیعیان حضرت امام حسن مجتبی (ع) متصل می شود . مزار حضرت عبدالعظیم که در اصطلاح عمومی شاه عبدالعظیم گفته می شود پیوسته مطاف معتقدان و شیعیان مومن و علاقه مند بوده است. قدیم ها که تهرانی ها با ماشین دودی میرفتند زیارت شاه عبدالعظیم، پول رفت و برگشت ماشین را باید اول میدادند، برای همین اهالی شهر ری که مطمئن بودند مسافران چون پول بلیط رو قبلا داده اند حتما به تهران برمی گردند، تعارف میکردند که شب پیش ما باشید!
شاه عبدالعظیم

داستان ضرب المثل تعارف شاه عبدالعظیمی

تهرانی های متدین ایام متبركه را در جوار حضرت عبدالعظیم به زیارت و عبادت می گذراندند و كمتر اتفاق می افتاد كه شب یا روز جمعه را به شهر ری نروند ولی اكثراً به علت نزدیكی تهران شب را باز می گشتند ، با این توصیف اگر كسی از ساكنان شهر ری در مقام دعوت از زایر تهرانی بر می آمد و تعارف می كرد به اصطلاح معروف تو را به این حضرت شب را در بنده منزل بمان ، پیداست كه چون دعوت شونده ناگریز از مراجعت بود لذا تعاریف شاه عبدالعظیمی جنبهٔ عملی نداشت و نمی توانست مورد قبول تهرانی ها واقع شود و به سبب همین موضوع نزدیكی تهران و شهر ری و یا به جهت آنكه شاه عبدالعظیمی ها البته در قدیم می دانست كه زایر تهرانی نمی ماند و مراجعتت خواهد كرد لذا در دعوت و تعارف پا فشاری می كرد و به همین مناسبت عبارت تعارف شاه عبدالعظیمی رفته رفته به صورت ضرب المثل درآمد و در مواردی كه دعوت و تعارف از دل برنیاید مورد استشهاد و تمثیل قرار می گیرد .

تعارف شاه عبدالعظیمی کنایه از چیست؟

  1. کنایه از تعارف کردن الکی و دروغین به کسی است که می داند تعارف او را رد خواهد کرد!
  2. یعنی تعارفی که از ته دل نیست و گاهی تظاهر به بخشندگی، مهمان نوازی و … است.
  3. این ضرب المثل را برای کسی به کار می برند که عادت دارد دیگران را تعارف به چیزی کند اما این تعارف از صمیم قلب او نیست بلکه فقط لفظی است که عادت به تکرار آن پیدا کرده؛ تعارف هایی مثل:

بفرمایید خونه!

لااقل شب پیشمان می ماندید فردا می رفتید!

قابل شما را ندارد!

بگذار من حساب کنم!

و …

کاربرد ضرب المثل تعارف شاه عبدالعظیمی

در مورد ضرب المثل «تعارف شاه عبدالعظیمی» همه به خوبی می دانند زمانی به کار می رود که فردی تنها به زبان و نه از عمق دل و جان فرد دیگری را به چیزی دعوت کند. این نوع تعارفات، عموما غیر عملی هستند و چون از دل هم بر نمی آیند بر دل هم نمی نشینند. در نتیجه در موقعیتی که کسی برای کاری یا چیزی به دیگری تعارف می کند و می داند که تعارف شونده نمی تواند قبول کند می گویند تعارف شاه عبدالعظیمی می کند.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها