به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،برای اینکه خودرو در توقفگاه ها در اثر شیب محل به راه نیفتاده و خطری ایجاد ننماید، ترمزی به نام ترمز دستی در آن تعبیه کرده اند. این ترمز ممکن است روی چرخ ها قرار داده شده باشد و چرخ ها را از چرخیدن بازدارد. یا روی میل گاردان تعبیه شود و مانع گردیدن آن شود.
معمولا ترمز دستی برای ثابت نگاه داشتن خودرو در سطوح شیب دار استفاده می شود. در این حالت راننده ترمز دستی را فعال کرده و سپس پای خود را از روی ترمز برمی دارد و خودرو ثابت خواهد ماند. معمولا به ترمز دستی، ترمز پارک نیز گفته می شود. چون در مواقعی که خودرو را پارک می کنیم نیز معمولا از آن برای عدم حرکت خودرو به جلو یا عقب استفاده می شود.
ترمز دستی نسبت به ترمز معمولی خودرو، قدرت عملکردی کمتری دارد. از آن نمی توان به عنوان یک گزینه برای ترمز معمولی استفاده کرد. از ترمز دستی برای توقف خودرو در سطوح شیب دار، پارک خودرو، انجام حرکات نمایشی و کم کردن سرعت خودرو در مواقع اضطراری استفاده می شود.
این ترمز معمولا تنها دو چرخ از چهار چرخ خودرو را درگیر می کند و در اکثر خودروها روی چرخ های عقب سوار می شود. ترمز دستی در خودروهای مختلف معمولا به دو شکل اهرمی و دکمه ای موجود است. ما در اینجا به تشریح عملکرد هر دو نوع ترمز دستی خواهیم پرداخت و چگونگی کارکرد آن ها را همراه با تصاویر نمایش خواهیم داد. لازم به ذکر است که بگوییم هر کدام از این دو نوع ترمز دستی خود به دو دسته تقسیم می شوند که در ادامه آن ها را معرفی کرده ایم.
ترمز دستی اهرمی
این نوع ترمز دستی که معمولا در خودروهای قدیمی و معمولی کاربرد دارد، به شکل یک اهرم دستی در کنار صندلی راننده و یا یک پدال پایی طراحی می شود. راننده هنگامی که بخواهد این ترمز را فعال کند، باید اهرم را به بالا کشیده و سپس در آخرین درجه رها کند. برای رهاسازی خودرو نیز کافی است راننده دکمه رها سازی ترمز را که معمولا در بالای اهرم تعبیه شده است را فشار داده و سپس آن را به پایین رها کند. (اگر در رها سازی ترمز دستی مشکل دارید، بهتر است ابتدا کمی ترمز را به سمت بالا کشیده، سپس در همان حالت دکمه رها سازی را فشار داده و سپس ترمز را به سمت پایین رها کنید.)
ترمزدستی اهرمی خود به دو دسته یک سیمی و دو سیمی تقسیم می شود. در نوع یک سیمی، اهرم فعال کننده ترمز، به یک سیم متصل است که این سیم با استفاده از یک نگهدارنده T شکل به دو سیم متصل شده است. زمانی که اهرم کشیده می شود، سیم کشیده شده و در نتیجه هر دو سیم به یک اندازه به عقب کشیده می شوند که موجب می شود تا سیستم ترمز هر دو چرخ به یک اندازه فعال شود. در مدل دو سیمی نیز اهرم خود دارای دو سیم مجزاست که هر کدام از این سیم ها یه یک چرخ متصل هستند و با کشیده شدن اهرم، هر دو سیستم ترمز به یک اندازه درگیر می شوند.
مدل دکمه ای نیز خود به دو مدل سیمی و برقی تقسیم می شود. در مدل سیمی، راننده با فشردن دکمه ترمزدستی که با یک P نشان داده می شود، با استفاده از یک موتور برقی کوچک باعث کشیده شدن سیم ترمز ها و در نتیجه درگیر شدن ترمز ها می شود. اما در مدل برقی، روی هر چرخ یک سیستم الکترونیکی سوار می شود که به محض فشردن دکمه، به دیسک ها فشار آورده و هر دو دیسک چرخ را به یک اندازه درگیر می کند.