در بین رنگهای طلا زرد برای غالب طلا و جواهرسازان مقبولیت بیشتری پیدا كرده است و استفاده از آن متداول تر است. مصرف طلای سفید را معمولا برای الماس در نظر می گیرند زیرا از لحاظ همرنگی با آن توازن بیشتری دارد. طلای قرمز اكثرا همراه با طلای زرد بمنظور ایجاد تناسب در رنگ بكار می رود. طلای سبز رنگ نیز معمولا برای كاربرد قطعات جواهری كه آنتیك دارند مورد مصرف قرار می گیرد.
هرگاه در آلیاژ طلا با نقره كه رایج ترین آلیاژ است 50 تا 60 درصد نقره بكار رود رنگ طلا زرد مایل به سفید كه اصطلاحا طلای گبری گفته می شود، خواهد شد و چنانچه 25 درصد آن باشد رنگ آلیاژ حاصله سفید مایل به سبز می شود كه این هر دو در جواهرسازی كاربرد فراوان دارد. آلیاژ طلا با چند فلز دیگر كه اسامی آنها خواهد آمد به رنك سفید بوده و این آلیاژ از 80 درصد طلا، 16 درصد نیكل، 3 تا 4 درصد روی و گاهی 1 درصد مس تشكیل شده است. آلیاژ طلا و مس با 75 درصد طلا و 25 درصد مس كه رنگ آن مایل به سرخ می باشد در صنعت سكه سازی كاربرد داشته و مس در این میان نقش سخت كننده را دارا می باشد.
برای آشنایی با انواع مختلف طلا از شما دعوت می کنیم تا ادامه مطلب را مطالعه کنید.
طلای زرد
طلای زرد رایج ترین طلایی است که در جواهرسازی از آن استفاده می شود. لازم است بدانید با اینکه طلای زرد همرنگ فلز طلاست، اما خلوص آن ها با هم برابر نیست.
طلای خالصی که در طبیعت وجود دارد بسیار نرم است و برای استفاده در جواهرسازی به هیچ عنوان گزینه مناسبی نخواهد بود. به همین خاطر آن را با دیگر فلزات آلیاژ می کنند تا درجه سختی محصول افزایش بیابد.
میزان خلوص طلای زردی که در فروشگاه ها مشاهده می کنید را با عیارسنجی آن می توان تعیین کرد. هر چه عیار طلا بالاتر باشد، میزان سختی آن کمتر است اما در عوض خلوص بیشتری دارد. یعنی طلاهایی که کم عیار هستند، سفت و پایدارند اما از خلوص طلای کمی برخوردار هستند.
طلای رنگی
با اینکه رنگ رایج طلا زرد است، اما در رنگ های مختلفی تولید و عرضه می شود. رنگ طلا به نوع فلز بستگی دارد که با هم آلیاژ شده اند. در زیر مواد تشکیل دهنده طلاهای رنگی را توضیح داده ایم:
طلای سفید
رایج ترین آلیاژی که در جواهرسازی مورد استفاده قرار می گیرد، طلای سفید است. برای رسیدن به این رنگ، فلز طلا با فلزاتی همچون پالادیم یا نیکل آلیاژ می شود. البته این ترکیب همچنان سایه ای از زرد در خود دارد.برای اینکه طلا کامل سفید و درخشنده بشود، یک لایه رودیوم روی آن می کشند.
رزگلد
برای ساخت طلای رُزگُلد، از فلز مس استفاده می کنند. طلا و مس را آلیاژ کرده و این رنگ صورتی را پدید می آورند. هر چه مس آلیاژ بیشتر باشد، رنگ رزگلد آن نیز بیشتر خواهد بود. این طلا با نام «طلای قرمز» هم شناخته می شود. البته اگر مس کمتری در ترکیب آن به کار رفته باشد، رنگ آلیاژ صورتی خواهد شد که به «طلای صورتی» هم مشهور است.
طلای سیاه
اشتباه نکنید، منظورمان نفت نیست. فلز طلا را به روش های مختلفی می توان تیره و سیاه کرد. یکی از رایج ترین روش ها، استفاده از روکش رودیوم سیاه است.از دیگر راه ها این است که آلیاژ را تحت واکنش های شیمیایی گوناگون سیاه کنند. رنگ فلزات دیگری همچون کبالت، مس، تیتانیوم یا آهن را نیز می توان با حرارت دادن و اکسیده کردن سیاه کرد.
طلای سبز
این طلا از ترکیب نقره و طلا بدست می آید. در برخی موارد (خیلی محدود) از کادیوم هم استفاده می کنند. رنگ سبز آلیاژ طلا خیلی شدید نیست و بیشتر، سایه ای از رنگ سبز دارد.
طلای توسی
این رنگ در نتیجه ترکیب طلا با مس، نقره و منگنز بدست می آید.
طلای بنفش
برای بنفش کردن رنگ طلا (بنفش رنگ سال ۲۰۱۸ است)، آلومینیوم و طلای خالص را با هم ترکیب می کنند. البته طلای بنفش به خاطر مواد تشکیل دهنده اش چندان سفت و محکم نیست و ممکن است راحت بشکند.
زرد کردن طلا:
برای زرد کردن طلا از شوره قلم و شوره دودی استفاده می کنیم.
شوره قلم = یک کیلو شوره + نیم کیلو زاغ + 250 گرم نمک
شوره دودی = یک کیلو نشادر + نیم کیلو شوره
شما می توانید شوره دودی و شوره قلم را به صورت آماده از بازار هم تهیه کنید.برای زرد کردن ابتدا عمل زاغاب مدل را در ظرف آبی که قبلاً آماده کردهایم میزنیم و بعد آن را به پود شوره قلم آغشته می کنیم و بعد آن را روی تخته نسوز گذاشته و حرارت می دهیم، بر اثر حرارت شوره روی کار کف می کند و به اصطلاح شوره می آید (اگر مدت بیشتری به حرارت دادن ادامه دهیم، شوره بعد از کف کردن روی کار میسوزد) .سپس آن را دوباره در آب میاندازیم تا شوره روی آن شسته شود، در این موقع ما طلایی به رنگ زرد مات داریم که برای براق کردن آن از شوره دودی استفاده می کنیم، این بار مدل را بعد از در آب انداختن در شوره دودی فرومیبریم تا کاملاً به آن آغشته شود، سپس به صورت ملایم حرارت می دهیم.هنگام حرارت دیدن شوره روی کار دود می کند. بعد از مدت کمی حرارت دیدن مدل را در آب فرو می بریم تا شوره روی آن شسته شود، برای پرداخت نهایی آن را بوسیله دستگاه پولیش ساچمه و یا فرچه سیمی کاملاً براق می کنیم. در آخر مدلهای پرداخت شده طلا را بوسیله خاک اره خشک می کنیم.