رنگ ماشین مانند دیگر رنگ ها مثل رنگ های معمولی برای رنگ کردن خانه نمیباشد رنگ ماشین باید دارای یک سری ویژگی و استاندارد باشد که از سوی تولیدکنندگان ماشین ها برای تعویض رنگ ماشین و یا لکه گیری تعیین می شود.
اهمیت زیادی دارد که هزینه شما برای خرید رنگ ماشین به چه صورت است رنگی که شما خریداری میکنید برای ماشینتان مناسب است یا نه از این جهت که آیا به صورت خش می افتد و یا لکه می گیرد و یا اینکه اصلا طبیعی نیست و یا اینکه بعد از مدتی پوسته پوسته می شود و … .
در بازار امروزه که خرید رنگ ماشین ارزش و هزینه زیادی را می طلبد بسیار اهمیت دارد که رنگی که می خرید دارای استانداردهای تعریف شده و همچنین دارای کیفیت لازم برای رنگ زدن و تعویض رنگ ماشین شما باشد.
مواد تشکیل دهنده رنگ های اتومبیلی
رنگ اتومبیل از 3 ماده اولیه و اصلی زیر تهیه می شود.
-
رزین
-
پیگمان
-
حلال
رزین عاملی است که پیگمان ها را در حالت معلق(تعلیق) در کنار هم نگه می دارد و باعث چسبندگی بیشتر رنگ به سطح مورد نظر می شود.
پیگمان پوردی شبیه بتون و شامل 100 رنگ یا تونر است و به صورت رنگ متالیک خودرو و صدفی در بازار موجود است.
حلال عاملی است که باعث سیالیت رنگ می شود. بدون حلال ویسکوزیته رنگ بالا می رود و انتقال آن از ظرفی به ظرف دیگر مشکل است.
انواع رنگ اتومبیل
رنگ اتومبیل دارای انواع متفاوت با مزیت های گوناگون است. این رنگ ها عبارت اند از:
-
رنگ های ساده Gloss/Solid
رنگ های ساده در واقع یک لایه رنگ معمولی هستند که با یک روکش بی رنگ پوشیده می شوند.
این پوشش بی رنگ به اتومبیل کمک می کند، علاوه بر ظاهر براقی که پیدا می کند مانع از ایجاد خط و خش و آسیب رساندن اجسام خارجی به رنگ اتومبیل شود.
شاید بشود گفت که تقریبا اکثرخودروهای موجود در بازار به طور استاندارد با این نوع از انواع رنگ اتومبیل، رنگ آمیزی می شوند.به غیر از خودروهای گران قیمت و لوکس که از رنگ های خاص و گاهی سفارشی برخوردار هستند.
رنگ های ساده ارزان قیمت اند و فقط با یکبار رنگ کردن تمام بدنه ی خودرو رنگ می شود و این رنگ کاملا به سطح بدنه می چسبد و برای همین موقع آسیب دیدگی و خش شدن قسمتی از بدنه، به راحتی و با استفاده از قلم های خش گیری قابل ترمیم هستند.
اگر آسیب دیدگی های جدی و خراشیدگی های عمیق در روی بدنه، در این نوع رنگ به وجود آید، تعمیرگاه و مراکز خدمات رنگ خودرو با قیمت پایینی اقدام به ترمیم و درست کردن رنگ اتومبیل خواهند کرد.
رنگ های ارائه شده در مدل رنگ های ساده بیشتر از طیف رنگ هایی چون سفید، مشکی، آبی، قرمز و یا خاکستری هستند و تنوع انواع رنگ را ندارند.
با وجود مزیتی که این رنگ از نظر قیمت پایین و سرعت در رنگ آمیزی دارد، اما اگر برای ترمیم انواع رنگ اتومبیل خود به یک مرکز خدمات رنگ خودرو که با تجربه و خبره هستند مراجعه نکنید و در صورت عدم رنگ آمیزی صحیح رنگ صاف و یکدستی حاصل نشده و رنگ حالتی دانه دانه و چروکیده به خود خواهد گرفت.
بعضی از خودروسازان از روشی به نام رنگ آمیزی دو لایه در رنگ ساده استفاده می کنند. که در این روش رنگ آکلریک را با یک ماده ی سخت کننده مثل ایزوسایانات (isocyanate) مخلوط می کنند تا رنگ کاملا به بدنه خودرو بچسبد و از آن به سادگی جدا نشود.
-
رنگ های مات وکدر یا Mittef inish
این نوع از انواع رنگ اتومبیل از تمامی مدل های دیگر گران تر بوده وبرای رنگ اتومبیل های خاص وگران قیمت به کار می رود.
برای مات کردن و گرفتن درخشندگی رنگ راه حل هایی وجود دارد، اما اغلب سازندگان این رنگها به وسیله ی پوشاندن سطح رنگ ساده با پوششی از اپوکسی به همراه روکشی از PVC
ظاهری مات و کدر به رنگ داده و مانع از درخشش رنگ میشوند.
رنگ های مورد استفاده در این گونه رنگ ها شامل طیف هایی از رنگ سیاه و خاکستری است. ضمن اینکه نگهداری و ترمیم این مدل از رنگ بسیار دشوار است.
مثلا برای تمیز کردن و شستشوی این اتومبیل ها نمی توان از مواد تمیز کننده و پولیش های عادی استفاده کرد، چون موجب از بین رفتن لایه ی رنگ مات در آن ها خواهد شد و چیزی که باقی می ماند لایه ی رنگ ساده است.
یا اگر رنگ اتومبیل دچار آسیب شود ساختن و هماهنگ کردن آن با رنگی که در اتومبیل به کار رفته کاری سخت ودشوار خواهد بود.پس برای آسیب ندیدن و از بین نرفتن رنگ اتومبیل به نکات توصیه شده توسط شرکت سازنده کاملا دقت کرده وبه آن ها توجه کنید.
-
رنگ های متالیک Metallie برای رنگ ماشین:
از نظر قیمت این نوع از رنگ ها با رنگ ساده چندان تفاوتی ندارد. مخصوصاً اگر خودروهایی که با این روش رنگ می شوند، خودروهای سایز کوچک باشند. بعضی از کارخانه ها و سازندگان خودرو افزایش قیمت نامحسوسی برای خودروهایی با رنگ متالیک مطالبه می کنند.
رنگ متالیک از نظر ساختار هم چندان تفاوتی با رنگ ساده ندارد. همان رنگ ساده را با مقدار ناچیز و مشخصی از پودر فلز مخلوط می کنند تا به رنگ متالیک دست یابند. البته باید گفت که مقدار اضافه کردن و درصد این پودر فلز در کارخانه های سازنده خودرو متفاوت است.
اما نسبت آن را می توان تقریبا در حدود ۲ درصد پودر آلومینیوم و یا چیزی در حدود ۱به۵۰ در نظر گرفت. خودروهایی که به این روش رنگ آمیزی می شوند جلوه و درخشش خاص و بسیاری در مقایسه با رنگ ساده دارند و این به سبب وجود قطعات ریز و پودر فلزی است که می تواند نور را به خوبی منعکس کند.
اما این جلوه و زیبایی وقتی در اتومبیل شما بیشتر می شود و مورد توجه قرار می گیرد که اتومبیل تان همیشه تمیز باشد و الا آن چیزی که شما از این رنگ توقع دارید، در صورت کثیف بودن اتومبیل برآورده نخواهد شد.
اگر رنگ ماشین شما که متالیک است دچار خش و خط های ریز و کوچک گردد به خاطر خاصیت برقی که در فلز آن وجود دارد، از دور اصلا قابل تشخیص نیست و چون نور را منعکس می کند وجود این خش ها زیاد تاثیرگذار و قابل دید نخواهد بود.
در کنار این مزایا بعضی از معایب را هم رنگ متالیک دارا می باشد. مثلا اگر لازم باشد که خودروی شما که آسیب دیده است، مجددا رنگ آمیزی شود بعد از رنگ آمیزی ممکن است اندکی دو رنگ به نظر آید و باز این مشکل هم به خاطر وجود همان براده های فلز است که ابتدا در رنگ متالیک و اولیه خودرو وجود داشته است.
رنگ های صدفی برای رنگ ماشین:
همانطور که در رنگهای متالیک از براده های فلزی مثل آلومینیوم برای شفافیت و براقیت رنگ ماشین استفاده می شود، در رنگ های صدفی با استفاده از براده های سرامیکی که به آن در اصطلاح (میکا) می گویند، این رنگ را می سازند.
تفاوت دیگرآن نسبت به رنگ های متالیک در این است که علاوه بر منعکس کردن نور و براق کردن رنگ، نور تابیده شده را منکسر و شکسته می کنند و از این طریق طیفی از رنگ های زیبا و خیره کننده را به وجود می آورند.
وقتی به اتومبیلی که با رنگ های صدفی رنگ آمیزی شده است از زوایای مختلف نگاه کنید، طیف هایی از رنگ های مختلف را با نمای بسیار جذاب، زیبا و خیره کننده خواهید دید. ضمن این که رنگ اصلی خودرو همیشه در زیر این طیف رنگی قرار گرفته و به نمایش در می آید.
برعکس اینکه در رنگ متالیک افزودن براده های آهن تاثیری در قیمت ندارد در رنگ های صدفی براده های موجود در رنگ ماشین از قیمت بالایی برخوردار هستند، که خود به خود قیمت خودرو را افزایش می دهند و این افزایش قیمت بسته به نوع خودرو و کلاسی که خودرو دارد متفاوت خواهد بود.
ناگفته پیداست که تعمیر و ترمیم رنگ های صدفی نیز بسیار گران تمام می شود و نیاز به متخصصین حرفه ای در این زمینه خواهد بود.
رنگ های صدفی همان قابلیت ها و صفات رنگ های متالیک را دارا می باشند. ولی با ظاهری بسیار جذاب تر، چشم نوازتر و خیره کننده تر. از شرکت های خودروسازی که از این نوع رنگ ماشین برای رنگ آمیزی خودرو خود استفاده می کنند در انواع مدل های آ ئو دی را می توان نام برد.
رنگ های خاص، سفارشی و تشریفاتی برای رنگ ماشین:
این رنگ های خاص به وسیله ی متخصصین ساخته شده و نیاز به چندین لایه از رنگ آمیزی برای رنگ کردن می باشد. تا نمای اصلی و خاص را به خود بگیرد.
قیمت این رنگ ها بسیار بالا بوده و هزینه ی تعمیر و بازسازی یک قسمت از آن نیز بسیار گزاف تر و گران تر از رنگ آمیزی اولیه و همگانی اتومبیل در می آید. چرا که باید رنگ را عینا مانند رنگ اولیه ساخت.
درخشش و جلوه ای که این گونه رنگ ها به اتومبیل می دهند بسیار زیاد است به گونه ای که این اتومبیل ها را از سایر اتومبیل ها کاملاً متمایز و خاص می کند. باید بگوییم که به قدری رنگ آمیزی این خودروها هزینه بردار و سرسام آور است که فقط با قیمت رنگ آمیزی این اتومبیل ها می توان یک خودروی شیک و حتی مدل بالا را خریداری نمود.
این مدل رنگ ماشین فقط برای برخی از خودروهای تجمعی و تشریفاتی ساخته شده و در بعضی موارد صرفاً برای القای حس متفاوت بودن و حتی جلب توجه دیگران طراحی و ساخته می شود و شرکت سازنده مبلغ بسیار گزافی را فقط جهت رنگ آمیزی از مشتری خود دریافت می کند.