متأسفانه هیچ آموزشی درباره نحوه بنزین زدن در ایران در آموزشگاه ها و مراحل گرفتن گواهینامه وجود ندارد، شما مراحلی از آموزش را برای گرفتن گواهینامه طی می کنید اما هیچ کدام از این مراحل و آموزش ها در مورد نحوه صحیح بنزین زدن در ایران نیست. حقیقت این است که بنزین زدن یا سوخت زدن به خودرو یکی از مراحل اساسی از کارهای روزمره هر راننده ای هست. وقتی که گواهینامه خود را گرفتید و آموزش هایتان تمام می شود ناگهان خود را در دریای انبوهی از مشکلات و مسائل رانندگی می یابید که آموزشی هم برایشان ندیده اید. یکی از این بزرگترین ترس های بسیاری از افراد نحوه ی بنزین زدن ماشین و حتی باز کردن باک بنزین است.
پیش از هر کاری باید سوخت مناسب خودروی تان را شناسایی کنید. در ایران فقط دو مدل بنزین یافت می شود، یکی معمولی و دیگری سوپر. برای یافتن نوع هماهنگ با موتور اتومبیل تان، یک سرچ کوتاه در اینترنت یا مطالعه ی دفترچه ی راهنما کارتان را راه می اندازد؛ علاوه بر این در قسمت داخلی باک بیشتر خودروها، نوع سوخت مورد نیاز قید شده است.
سوخت گیری ماشینی که بنزین معمولی می خواهد با نوع سوپر هیچ مزیتی جز خالی کردن جیب تان ندارد، ولی اگر بنزین سوپر راست کار ماشین شما بود و باک را از بنزین معمولی پُر کردید، به پیشرانه صدمه خواهد رسید که ناک زدن یکی از این مشکلات است
حالا که به پمپ بنزین آمده اید و زمان بنزین زدن اتومبیل شما فرا رسیده است، اگر می دانید چند لیتر بنزین احتیاج دارید، قبل از برداشتن نازل می توانید با فشار دادن اعداد و بعد کلید مقدار آن را تایید کنید.
در غیر این صورت دقت کنید، تا اعداد نمایشگر عدد صفر را نشان دهند. نازل بنزین را از قسمت دستگیره ی آن در دستان خود بگیرید و به سمت بالا و به بیرون هدایت کنید.
قسمت لوله مانند نازل را داخل باک قرار دهید. با فشار دادن قسمت متحرک دستگیره به سمت بالا بنزین خارج خواهد شد و نشانگر هایی که در روی پمپ قرار دارند مقدار مصرفی را به لیتر و مبلغ بنزین را هم به صورت لحظه ای و با ثبت ارقام نشان می دهند.
کاملا دقت کنید که با فشار بیشتر شما به دستگیره بنزین بیشتر، و با فشار کم بنزین کمتری وارد باک می شود. اما پیشنهاد ما این است که دستگیره را تا انتها فشار ندهید، چرا که احتمال خروج هوا به جای بنزین در این حالت بیشتر می شود و شما در واقع می باید هزینه های هوای مصرفی را پرداخت کنید نه بنزینی که زده اید.
نکته ای که بهتر است آن را بدانید، در مورد نازل های بنزین است که دارای ضامن قفل کننده هستند و شما می توانید ضامن را بعد از فشردن بعضی از پمپ ها برای جلوگیری از سرریز شدن بنزین دارای قطع کن اتوماتیک هستند، ولی بعضی پمپ ها فاقد این قسمت هستند.
پس در این مواقع باید با صدایی که از لوله ی باک خارج می شود گوش کنید، اگر صدایی مانند پر شدن بطری به گوش رسید باک کاملا پر شده است. حالا حواستان به صفحه ی دیجیتالی باشد، تا وقتی که به مقدار مورد نظر رسید نازل را بیرون بیاورید.
وقت آن رسیده است تا نازل بنزین را از باک خارج کنید. کار بنزین زدن اتومبیل به پایان رسیده است. توصیه می کنیم که برای خروج آخرین قطره های بنزین از نازل به خروجی باک، ضربه وارد نکنید. چون احتمال ایجاد جرقه و انفجار در این حالت وجود دارد.
لوله ی نازل را کمی به سمت بالا بگیرید تا قطره های بنزین از آن چکه نکند. در این مواقع حواستان باشد پایتان را عقب نگه دارید تا اگر کمی بنزین سر ریز شد روی پایتان و یا بر روی کفش تان نریزد.
حالا نازل را در جای خود قرار دهید و درب باک را بگذارید و تا جایی که می توانید آن را سفت کنید. اگر باک درپوش دارد، درپوش آن را هم ببندید. دکمه ی کارتخوان را فشار داده و کارت خود را بردارید.
چگونه باید از دستگاه کارتخوان مبلغ بنزین خودرو را پرداخت کنید؟
کارت بنزین را از قسمتی که تراشه های طلایی رنگ، به سمت بالا باشد تا انتها در قسمت مورد نظر کارت خوان وارد کنید و صبر کنید تا عبارت (لطفا رمز را وارد کنید.) نمایان شود.
حالا رمز خود را به صورت کامل وارد کنید و کلید دستگاه کارتخوان را فشار دهید. اگر رمز کارت را تغییر نداده باشید به صورت پیش فرض چهار رقم آخر کارت ملی مالک ماشین شماره ی رمز را تشکیل می دهد.
بعد از ورود دکمه سبز رنگ تأیید را فشار دهید تا عبارت:( لطفاً کمی صبر کنید.) را بر روی صفحه ببینید. بعد از چند ثانیه پمپ فعال می شود.
اگر خواستید مبلغ را به صورت نقدی پرداخت کنید. ولی اگر از کارت اعتباری استفاده می کنید، باید بگوییم حالا دیگر تقریباً در همه ی جایگاه ها دستگاه کارتخوان وجود دارد، که اخیراً دستگاه های پرداخت ستونی هم در جایگاه ها قرار داده شده است، که کار را راحت تر می کند.
حالا کافیست شماره پمپی را که در آن به بنزین زدن خودرو خود پرداخته اید از تابلوی بالای دستگاه بخوانید و با ورود همان شماره به سیستم مبلغ را به طور اتوماتیک پرداخت کنید.