به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،سولانا (Solana) در یک کلام، یک بلاکچین رمزارزی با کارایی بالاست که از قراردادهای هوشمند و برنامه های غیرمتمرکز پشتیبانی می کند. اما در ادامه نیز باید دید که پشت پرده این فناوری اساسی و مهم چه می گذرد؟
آناتولی یاکووِنکو (Anatoly Yakovenko)، بنیان گذار و مدیرعامل سولانا، در سال ۲۰۱۷ میلادی، به این نکته پی برد که تابع هش بیت کوین موسوم به SHA256، همچنین می تواند برای ایجاد یک روش زمان سنجی غیرمتمرکز در یک بلاکچین رمزارزی مورد استفاده قرار گیرد و به این ترتیب، وایت پیپر انقلابی سولانا را در ماه نوامبر سال ۲۰۱۷ منتشر کرد.
سولانا جهت به حداکثر رساندن بازدهی شبکه خود، از مکانیزم اثبات سهام با موانع ورودی کم، به همراه تراکنش های دارای برچسب زمانی (timestamped) استفاده می کند. این امر اجازه می دهد تا سولانا ۵۰ تا ۶۵ هزار تراکنش را در ثانیه (و با محدودیت تئوریک بیش از ۷۰ هزار تراکنش در ثانیه) پردازش کند (در مقایسه با ۷ تراکنش بر ثانیه در شبکه بیت کوین و ۱۵ تراکنش بر ثانیه در اتریوم). Solana، بر خلاف پروژه های مشابه دیگر از جمله Polkadot و اتریوم ۲، یک بلاکچین منفرد (لایه اول) بوده و عملیات خود را به سایر زنجیره ها(به عبارت دیگر لایه دوم) واگذار نمی کند.
در این مقاله ما قصد داریم تا درباره ارز دیجیتال سولانا (SOL)، ساختار شبکه آن و همچنین آینده این رمزارز صحبت کنیم.
ارز دیجیتال سولانا (SOL) چیست؟
سولانا یک پروژه منبع باز است که از آن می توان برای بهبود تراکنش های مالی غیرمتمرکز دیفای (DeFi)، بر بستر تکنولوژی بلاک چین استفاده کرد. توکن سول (SOL)، دارایی بومی شبکه سولانا است. درحالی که از سال ۲۰۱۷ ایده اولیه این پروژه شروع شد، اما سولانا در مارس ۲۰۲۰ رسماً توسط بنیادی با همین نام، در ژنو سوئیس راه اندازی شد. پروتکل این ارز دیجیتال به منظور تسهیل تراکنش های غیرمتمرکز (DApp) طراحی شده است.
هدف تیم سولانا معرفی اجماع اثبات تاریخ (PoH) درکنار اجماع اثبات سهام (PoS)، برای بهبود مقیاس پذیری تراکنش های مالی بر بستر بلاک چین است. به دلیل به کارگیری ترکیبی اجماع اثبات سهام و تاریخ، این پروژه موردتوجه کسب وکارهای کوچک و تریدرهای نهادی قرارگرفته است. تمرکز اصلی بنیاد سولانا گسترش امور مالی غیرمتمرکز در سراسر جهان است.
بلاک چین پرسرعت شبکه سولانا، در حال حاضر قادر است، 50 تا 65 هزار تراکنش در ثانیه را تأیید کند. علاوه بر این، بلاک چین این ارز دیجیتال می تواند 400 میلی بار بلوک و 50 گره در شبکه را پشتیبانی کند. شبکه سولانا به طور اختصاصی برای افزایش مقیاس پذیری معاملات، بدون ایجاد محدودیت در تمرکززدایی یا امنیت بلاک چین ساخته شده است.
سولانا یک شرکت در سانفرانسیسکو آمریکا تأسیس کرده که مسئولیت نگهداری و کنترل پروژه را بر عهده دارد. بلاک چین سولانا ترتیب و گذر زمان را به وسیله اجماع اثبات تاریخ نمایش می دهد. به عبارت دیگر کاربران این شبکه بدون این که به یکدیگر اعتماد کنند، قادر هستند که در شبکه فعالیت کنند. این شبکه برای مجازات کاربران متقلب و همچنین تأیید اجماع اثبات تاریخ، از گواه اثبات سهام (PoS) استفاده می کند.
تاریخچه ارز دیجیتال سولانا (SOL)
در اواخر سال 2017، زمانی که شبکه سولانا تأسیس شد، در ابتدا این شبکه سیلک (Silk) نامگذاری شده بود. به دلیل این که پروژه دیگری با همین نام وجود داشت، در 28 مارس 2018 تیم توسعه دهنده آن، حساب Solana Labs GitHub را ایجاد کرد و پس ازآن به سولانا معروف شد. بیش از یک سوم کل رمزارزهای سولانا در 5 فروش جداگانه، فروخته شدند. توکن های فروخته شده قرار است بین ژانویه 2021 تا دسامبر 2022، منتشر شوند.
حدود نیمی از توکن های تولیدشده نیز برای توزیع مجدد توسط تیم سولانا در جامعه ذخیره شده است. با توجه به آمار منتشرشده در سایت Coinmarketcap، در حال حاضر رمزارز سولانا در بسیاری از صرافی های معتبر با جفت ارزهای مختلف نمایش داده می شود.
توکن شبکه سولانا (SOL)
توکن سول (SOL)، توکن اختصاصی بلاک چین سولانا است. کاربران سولانا در صورت ذخیره این توکن توسط شبکه پاداش دریافت می کنند. کارمزد همه تراکنش ها در شبکه سولانا به وسیله توکن سول پرداخت می شوند. همچنین توکن های استفاده شده پس از دریافت کارمزد، سوزانده می شوند.
کاربردهای سولانا (SOL)
کارمزد تراکنش
کاربران باید برای ایجاد قراردادهای هوشمند، استفاده از شبکه و انجام تراکنش ها از توکن سول استفاده کنند.
استیکینگ یا سپرده گذاری
با نگهداری و استیکینگ توکن سول، ضمن کمک به شبکه، می توان به صورت دوره ای این توکن را به عنوان پاداش دریافت کرد.
رأی دهی و اجماع
یکی از کاربردهای اصلی توکن سولانا، استفاده از آن به عنوان ابزار رأی دهی است.
نوآوری های کلیدی سولانا چیست؟
شبکه سولانا در مجموع ۸ نوآوری زیر را به ارمغان می آورد:
- اجماع اثبات تاریخ(Proof of History)
- ذخیره تاریخچه بلاک چین
- ساعت رمزنگاری برای بلاک چین (Tower BFT)
- پروتکل پخش بلاک چین (Gulf Stream)
- پشتیبانی از تحمل خطای عملی بیزانس (PBFT)
- پروتکل حمل و نقل بدون سرنخ (Sealevel)
- واحد پردازش معاملات (Cloudbreak)
- قراردادهای هوشمند موازی
- بانک اطلاعاتی حساب ها
تیم توسعه دهنده سولانا موفق شده که با برخی از شرکت های بزرگ، همکاری کند. پشتیبانی این ارز دیجیتال توسط FTX که در صرافی غیرمتمرکز سریوم (Serum) قرار دارد، یکی از موارد قابل توجه این همکاری ها است. علاوه بر این ارز دیجیتال سولانا در حال حاضر همکاری با شبکه چین لینک (Chainlink) را آغاز کرده و قرار است با کمک یکدیگر یک اوراکل فوق العاده سریع بسازند. طبق گزارش های منتشرشده این اوراکل ارزان می تواند در عرض ۴۰۰ میلی ثانیه، یک بلوک سولانا را بسازد.