باغ های ایرانی از مشهور ترین باغ های دنیا هستند که برخی از آن ها در فهرست آثار میراث جهانی یونسکو هم به ثبت رسیده اند. باغ موزه هنر ایرانی یکی از جاذبه های گردشگری شهر تهران است که در منطقه الهیه قرار گرفته است. عمده شهرت این باغ موزه، به خاطر وجود ماکت هایی زیبا از جاذبه های گردشگری معروف ایران در آن است. امروز قصد داریم تا گشتی در این باغ زیبا بزنیم. بنابراین، با ساعد نیوز همراه شوید تا با دیدنی های این مکان بیشتر آشنا شویم.
باغ موزه هنر ایرانی کجاست؟
باغ موزه هنر ایرانی یک باغ اصیل ایرانی است که محیطی آرامش بخش و دنج دارد. این باغ یکی از زیباترین و تاریخی ترین باغ های دیدنی شهر تهران است. این باغ موزه که قدمت خود را با درختان کهنسال خود جار می زند، در شمال تهران، در منطقه الهیه و در خیابان دکتر حسابی احداث شده است. بنای اولیه باغ مربوط به دوره ی پهلوی است و شیوه ی معماری خاص آن دوران را دارد. این باغ در سال 1310 هجری شمسی احداث شده و باغی با فضای دلنشین به همراه آب نماهای زیبایی است که در گوشه گوشه باغ دیده می شوند.
پنجره های ساخته شده از رزین پلی استر و نقاشی سردرب ها از تزیینات باغ موزه هنر ایرانی هستند. اما بیشتر محبوبیت این باغ، به دلیل وجود ماکت هایی است که هرکدام یک اثر هنری به شمار می روند رفته و همچنین بیانگر معماری اصیل ایرانی در دوره های مختلف هستند. این ماکت ها، طراحی جذاب و خیره کننده ای دارند و زیبایی های پارک را دوچندان کرده اند.
معرفی باغ موزه هنر ایرانی
باغ موزه هنر ایرانی، یکی از مقاصد گردشگری شهر تهران است که پس از بازسازی های سال ۱۳۸۴ جای خود را بین گردشگران باز کرد. این باغ دارای جاذبه هایی از جمله نمایشگا ه و کارگاه های هنری، فضای سبز و باغ ایرانی و مرکز فروش صنایع دستی و محصولات فرهنگی است. یکی از مهم ترین جاذبه های این باغ را می توان ماکت مکان های دیدنی و تاریخی ایران دانست که گفته می شود برای جشن های ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی به هنرمندان ایتالیایی سفارش داده شده بود. علاوه بر این ماکت ها، آثار حجمی هنرمندان معاصر ایرانی و چندین غرفه صنایع دستی و کارگاه هنری را نیز می توان در این محل مشاهده کرد. فعالیت های باغ موزه هنر ایرانی عبارت اند از:
- نمایش آثار هنرمندان تراز اول کشور به صورت ادواری با طرح موضوع
- کارگاه های آموزشی تخصصی (نظام استاد، شاگردی)
- آموزش خوشنویسی به شیوه شکسته نستعلیق
- آموزش نقاشی اصیل ایرانی
- نمایشگاه عکس در فضای باز باغ موزه با امکان نمایش بیست اثر هنری
تاریخچه باغ موزه هنر ایرانی
باغ موزه هنر ایرانی وسعتی کمتر از یک هکتار دارد و قدمت آن به دوره پهلوی اول می رسد. این بنا که طرح اولیه آن با الهام از باغ فین کاشان به اجرا درآمده است، در اصل به توران مهاجر اسلامی، همسر سپهبد احمد میراحمدی، تعلق داشت و در سال ۱۳۱۰ هجری شمسی ساخته شد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، کاربری این باغ از باغی شخصی به شکل پارکی عمومی درآمد. این باغ که در گذشته در اختیار خانه سینما بود و به فعالیت های جنبی آن اختصاص داشت، در سال ۱۳۸۴ مورد بازسازی قرار گرفت و پس از ایجاد فضای سبز، در پنجم خرداد ۱۳۸۶ با تغییر کاربری به باغ موزه هنر ایرانی تبدیل شد. در واقع، طرحی که در آن سال ها برای باغ کشیده بودند، هیچ شباهتی به طرح کنونی باغ نداشت و بسیاری از حوضچه ها و آب راه ها، در سال ۱۳۸۴ به آن اضافه شد.
سردر باغ موزه با اسکلت و خرپای فلزی به همراه گچ بری سنتی با پوشش نانو (ضدرطوبت) و دیوار ترکیبی از آجرنما و سنگ تراورتن و کاشی کاری، طی پنج ماه در سال ۱۳۹۱ ساخته شد. دو اتاقک نگهبانی نیز در پایین این سردر قرار گرفته اند.
بخش های مختلف باغ موزه ایرانی
باغ موزه هنر ایرانی که آن در گذشته به نام باغ سپهبد تهران شناخته می شد، یکی از جاهای دیدنی تهران در منطقه الهیه است که با گشت وگذار در آن می توانید با ماکت برترین جاذبه های گردشگری ایران نظیر هشت بهشت، چهل ستون، گنبد قابوس، شمس العماره، سی و سه پل، کاروانسرای مهیار و... آشنا شوید و از غرفه های صنایع دستی و کتاب فروشی این مجموعه بازدید کنید. فضای چشم نواز این باغ محیط مناسبی برای دورهمی های دوستانه و ثبت تصاویری زیبا و خاطره انگیز دارد.
غرفه ها
- زیورآلات: طراحی و تولید انواع زیورآلات، سفال و سرامیک ایرانی از محصولات اصلی این غرفه است.
- کهن دیار: مجموعه کهن دیار عرضه کننده انواع آثار قدیمی در زمینه هنرهای تجسمی، صنایع دستی و هنرهای چوبی است. از جمله محصولات این مجموعه می توان به زیورآلات، قلم زنی، فرش و گلیم عشایری و نقاشی روی چوب اشاره کرد.
- صنایع دستی: از جمله محصولات عمده این غرفه، صنایع دستی تولیدی هنرمندان جوان است.
- کتاب فروشی: کتابفروشی جذابی با محیطی گرم و صمیمی است که سبک جدیدی از کتاب فروشی را پیش روی شما می گذارد. این غرفه در نزدیکی در ورودی باغ قرار گرفته و کتب نفیس و کمیابی را در خود جای داده است.
- سوغات ایرانی: در غرفه ای کوچک در ضلع شرقی باغ موزه، صنایع دستی استان های همدان، اصفهان، فارس، خراسان و تهران عرضه می شود.
کارگاه های آموزشی
- نگارگری: به منظور ترغیب و تشویق هنرمندان به هنر نقاشی ایرانی، کارگاه نگارگری با حضور استاد اردشیر تاکستانی در باغ موزه برگزار می شود.
- خوشنویسی: یکی دیگر از کارگاه های آموزشی این باغ موزه، خوشنویسی خط نستعلیق با استادی خانم الهه خاتمی است. همچنین دوره های کارگاهی فوق ممتاز نستعلیق استاد قربانی شامل مباحث تئوری و عملی مورد نیاز خوشنویسان سطوح ممتاز و بالاتر به صورت ترمیک در این کارگاه جریان دارد.
- حافظ شناسی: کارگاه تحریر خیال با استادی دکتر سوگل مشایخی هر هفته در باغ موزه برگزار می شود. سرفصل های آموزشی این کارگاه شامل آشنایی با افکار و شخصیت حضرت حافظ و بررسی مفاهیم ادبی و عرفانی در غزلیات ایشان و بررسی آرایه های ادبی لفظ و معنوی در اشعار حافظ است.
کافه رستوران جریان
جاهای دیدنی نزدیک باغ موزه هنر ایرانی
- موزه موسیقی: ۵۰۰ متر
- پارک بانوان: ۷۵۰ متر
- باغ فردوس:۷۵۰ متر
- موزه سینمای ایران: ۸۵۰ متر
- امامزاده صالح: ۲ کیلومتر
هتل های نزدیک باغ موزه هنر ایرانی
- هتل آپارتمان سپهر: ۱۷۰ متر
- هتل دیاموند: ۲.۱ کیلومتر
- هتل بلوط: ۳.۵ کیلومتر
- هتل آپارتمان مدیا: ۴.۲ کیلومتر
- هتل پارسیان استقلال: ۴.۶ کیلومتر
رستوران ها و غذاخوری های نزدیک باغ موزه هنر ایرانی
- رستوران کباب دیزی: ۲۵۰ متر
- رستوران چاپ چاپ: ۵۵۰ متر
- رستوران پل رومی: ۱ کیلومتر
- رستوران سینسیر: ۱.۲ کیلومتر
چگونه به باغ موزه هنر ایرانی برویم؟
اگر تمایل دارید با کمترین هزینه و با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی از این مکان بازدید کنید، باید به نزدیک ترین ایستگاه مترو رفته و به سمت تجریش حرکت کنید. پس از رسیدن به ایستگاه تجریش، از مترو خارج شده و به سمت ضلع جنوب غربی میدان تجریش (خیابان مقصودبیک) بروید. با ۱۵ دقیقه پیاده روی در این مسیر قادر خواهید بود به موزه باغ هنر ایرانی دسترسی یابید.