موزه هنرهای ترکی و اسلامی استانبول در میدان سلطان احمد، در ناحیه فاتح قرار دارد و از دیدنی های استانبول محسوب می شود. ساختمان موزه در سال ۱۵۲۴ میلادی ساخته شده است و پیشتر کاخ ابراهیم پاشای پارگایی، همسر خدیجه سلطان و دومین وزیر ارشد سلیمان یکم بود. این موزه دارای یکی از بهترین مجموعه های فرش در جهان است که الهام بخش نقاشان اروپایی همچون هانس هلباین بوده است. یکی از آن قطعات مجموعه، فرشی ساخت شهر سلجوق است که ۸۰۰ سال قدمت دارد. از دیگر آثار ارزشمند این موزه می توان یه تذهیب های خطی، فلزکاری های پیچیده، سرامیک ها و چادرهای عشایری اشاره کرد.
تاریخچه ی موزه هنرهای ترکی و اسلامی استانبول
موزه هنرهای ترکی و اسلامی اولین موزه در ترکیه برای گردآوری آثار هنری اسلامی بود. این موزه در سال 1914 به عنوان موزه بنیادهای اسلامی تأسیس شد.این ساختمان توسط معمار بزرگ سینان در قرن 16 ساخته شده است. این موزه پس از اعلام جمهوری به موزه هنرهای ترکی و اسلامی تغییر نام داد و در سال 1983 به مکان فعلی خود در کاخ ابراهیم پاشا متعلق به قرن شانزدهم منتقل شد.ساختمان این کاخ که زمانی باشکوه ترین بنا پس از کاخ توپکاپی بود، به وزیر اعظم ابراهیم پاشا و همسرش حتیجه سلطان در زمان سلطان سلیمان واگذار شد.در امپراتوری عثمانی، یک سنت وجود داشت که بوروکرات های سطح بالا با زنان کاخ ازدواج می کردند. در راستای این موضوع خواهر سلطان سلیمان، حتیجه سلطان و وزیر اعظمابراهیم پاشا نیز با یکدیگر ازدواج کردند.آثار موجود در مجموعه موزه مربوط به قرن هشتم تا نوزدهم است و این آثار از سراسر خاورمیانه آمده است. آن ها شامل نامه های مخفی سلطان است. صحافی ایرانی از دوره صفویه، ستون ها و درهای چوبی قرن 12 و 13 از دمشق و مصرو فرش های هلبین، لوتو، قونیه، اوشاک، ایران و قفقاز است.
بخش های موزه هنرهای ترکی و اسلامی استانبول
موزه هنرهای ترکی و اسلامی (به ترکی استانبولی: Türk ve İslam Eserleri Müzesi) در میدان سلطان احمد در ناحیه فاتح شهر استانبول، ترکیه قرار دارد. ساختمان موزه در سال ۱۵۲۴ میلادی ساخته شده که پیشتر کاخ ابراهیم پاشای پارگایی همسر خدیجه سلطان و دومین وزیر ارشد سلیمان یکم بود. مجموعه موزه شامل نمونه های قابل توجهی از خوش نویسی در جهان اسلام، کاشی و فرش شرقی و همچنین مردم نگاری فرهنگ های مختلف ترکیه به خصوص عشایر می باشد.
بخش فرش
اصلی ترین بخش موزه متعلق به نمایش فرش های گرانبها است و کلکسیونی از فرش های نفیس و زیبا در این قسمت نگهداری می شوند. به خاطر وجود فرش های با ارزش تا سالها این موزه به «موزه فرش» شهرت داشت.از مهمترین فرش های موزه هنرهای ترکی و اسلامی استانبول می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- فرش های نادر سلجوقی
- فرش های نماز متعلق به قرن ۱۵
- فرش های با تصویر حیوانات متعلق به قرن ۱۵
- فرش های هولباین یا آناتولی متعلق به قرن های ۱۵ تا ۱۷
- فرش های ترکی
- فرش های قفقازی
- فرش های ایرانی
بخش سرامیک و شیشه
بیشتر آثار موجود در این بخش از موزه آثار سرامیکی هستند که در طی کاوش های بین سال های ۱۹۰۸ الی ۱۹۱۴ به دست آمده اند. از مهمترین آنها می توان به آثار سامرا، راکا، تل هالپ و کیشان اشاره نمود. همچنین در این بخش از موزه هنرهای ترکی و اسلامی استانبول می توانید نمونه کاشی های معرق، میراب و دیوارهای متعلق به اصول آناتولی و دوره سلجوقی را تماشا کنید.تزئینات گچبری کاخ قونیه کالیشاسلان، نمونه کاشی و سرامیک های عثمانی و مجموعه آثار هنری شیشه ای اسلامی قرن ۹ از دیگر دیدنی های این قسمت از موزه به شمار می روند.
بخش آثار چوبی
در این قسمت از موزه هنرهای ترکی و اسلامی نمونه هایی از آثار هنری ساخته شده با چوب در معرض نمایش قرار دارند. این آثار متعلق به قرون ۹ و ۱۰ بوده و یادگاری های منحصربفردی از دوران سلجوقیان و هنرمندان آناتولی هستند. خاص ترین آثار چوبی این بخش موزه عبارتند از:
- آثار چوبی تزئین شده دوره عثمانی
- نمونه های بی نظیر منبت کاری
- نگهدارنده های کتاب و کشوها
- آثار تزئینی مشهور مروارید، عاج فیل و لاک لاک پشت
بخش هنر فلز
در بخش آثار فلزی موزه انواع ابزارآلات و ظروف فلزی متعلق به دوران های گذشته و به ویژه دوران سلجوقی به نمایش درآمده اند. آثاری همچون هوان، آفتابه، آینه، شمعدان، گلاب پاش و … که به زیبایی هرچه تمام تر طراحی و ساخته شده اند.
همچنین در این بخش آثار فلزی دیگری نیز از دوره عثمانی وجود دارد که شامل مجموعه ظروف نقره ای، برنجی و توباکی با تزئینات سنگ های ارزشمند می باشند.
بخش هنر سنگ
اگر علاقمند به آثار هنری سنگی هستید می توانید به بخش هنر سنگ موزه هنرهای ترکی و اسلامی شهر استانبول مراجعه کنید. در این قسمت آثار خارق العاده ای از دوره های سلجوقیان، مملوکیان، عباسیان، امویان و … قرار دارند. برخی از این آثار دارای نقوش مختلفی مانند چهره افراد و شکل های هندسی و غیرهندسی و … هستند. از مهمترین نمونه های هنرهای سنگی این بخش می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- سنگ های قبر با نقوش صحنه شکار، ابوالهول، اژدها، گریپون
- آثار هنری با نوشته های حاشیه ای
- کتیبه های مختلف با هنر خوشنویسی عثمانی
بخش مردم نگاری
یکی از بخش های مهم موزه هنرهای ترکی و اسلامی استانبول تحت عنوان بخش مردم نگاری شهرت دارد. در این قسمت ماشین های بافندگی فرش و گلیم که از مناطق مختلف آناتولی گردآوری شده اند، در معرض نمایش قرار دارند. آثار این قسمت موزه طی سالها جمع آوری شده که قابلیت نمایش انتقال موزه به کاخ ابراهیم پاشا را امکان پذیر نموده است.
همچنین شما می توانید در این بخش تکنیک های نقاشی با پشم، نمونه های هنری بافندگی و تزئینات، لباس های محلی منطقه، وسایل خانه، انواع صنایع دستی و آلات موسیقی مختلف را تماشا کنید.
بخش خوشنویسی
انواع تابلوهای خوشنویسی و نامه های قدیمی که توسط هنرمندان و خطاطان برجسته دوران های گذشته اسلامی نوشته شده اند در این قسمت موزه قرار دارند. برخی از این نوشته ها و آثار خوشنویسی در نوع خود کم نظیر بوده و از ارزش هنری بسیار بالایی برخوردارند. آثار به نمایش درآمده در بخش خوشنویسی موزه هنرهای ترکی و اسلامی عبارتند از:
- قراردادها
- نوشته های مینیاتوری ترکی و ایرانی
- قرآن های خطی
- احکام شاهنشاهی دوران عثمانی
- نوشتار دستی کتاب های معروف
- امضاهای سلاطین مختلف
سوالات متداول درباره ی موزه هنرهای ترکی و اسلامی استانبول
- موزه هنرهای ترکی و اسلامی استانبول کجاست ؟این موزه در نزدیکی مسجد آبی، ایاصوفیه، بازار آراستا و آب انبار باسیلیکا قرار دارد و نزدیکترین ایستگاه تراموا به این موزه سلطان احمد است.
- هزینه ورودی موزه هنرهای ترکی و اسلامی چقدر است ؟هزینه ورودی هنرهای ترکی و اسلامی برای هر نفر 60 لیر ترکیه می باشد و موزه هر روز باز است.