یک ضرب المثل قدیمی ترکمنی هست که می گوید: “آتش بدون دود نمی شود، جوان بدون گناه”. اگر اهل مطالع باشد حتما شما هم با شنیدن نام ترکمن صحرا به یاد نادر ابراهیمی و “آتش بدون دود”ش می افتید. رمانی که اگر آن را خوانده باشید حتما هوای دیدن ترکمن صحرا به سرتان زده است. سفر به دیار اسب های اصیل و نجیب ترکمن، همنوا شدن با آوای زیبای دوتار و غرق شدن در رنگ های زیبای لباس های محلی، حس و حال انسان را تازه می کند. سرزمینی که جاذبه های گردشگری گوناگون آن، سفری پر خاطره را رقم می زند.
اما برای سفر به ترکمن صحرا همین کافی نیست. بهتر است پیش از سفر با جاهای دیدنی ترکمن صحرا آشنا باشید تا به راحتی بتوانید این صحرای شگفت و انگیز و زیبا را که با هنر و فرهنگ و ادبیات ایران زمین پیوندی ناگسستنی دارد، ببینید و از آن همه زیبایی شگفت زده شوید. بر همین اساس ما در این مقاله از ساعد نیوز به معرفی کامل جاهای دیدنی ترکمن صحرا پرداختیم تا کار را برای شما راحت تر کنیم. پس تا پایان با ما همراه باشید.
محدوده جغرافیایی ترکمن صحرا
محدوده جغرافیایی ترکمن صحرا، در بخش شمال شرقی کشور زیبای ایران قرار دارد. شهرهای بندرترکمن، گنبد کاووس، مراوه تپه، آق قلا، نگین شهر، کلاله، سیمین شهر و داشلی برون را جزو محدوده ترکمن صحرا به شمار می آورند. دور تا دور آن را جمهوری ترکمنستان، استان گلستان، استان خراسان شمالی و دریای خزر گرفته اند. بیشترین افراد ساکن در این منطقه ترکمن، مسلمان و اهل سنت هستند. سایر ساکنان ترکمن صحرا را اهالی سیستان تشکیل می دهند.
جاذبه های ترکمن صحرا
منطقه ترکمن صحرا از زیباترین جاهای دیدنی استان گلستان محسوب می شود که تاریخی کهن دارد. کشف سفالینه های قدیمی و تپه های باستانی با آثار زندگی مردمانی در اعصار گذشته، قدمت حضور انسان در این منطقه را به حدود ۷۰۰۰ سال پیش می رساند. تپه های باستانی، گورهای خاص با شمایلی عجیب، بقایای دیوار تاریخی و شهرهای قدیمی، همگی مؤید این مطلب هستند. دیوار تاریخی «قزل آلان» که به نام های «دیوار بزرگ جرجان»، «دیوار سرخ» یا «مار سرخ»، «دیوار سکندر»، «سد انوشیروان» و «سد فیروز» هم معروف و بزرگترین دیوار دفاعی مسلمانان است، از شرق دریای خزر در منطقه گمیشان شروع می شود و با گذشتن از شهرهای ترکمن صحرا تا کوه های شمالی شهر «کلاله» ادامه دارد. گرچه امروزه جز خرابه هایی از این دیوار تاریخی، باقی نمانده است.
ترکمن صحرا یا دشت ترکمن از مناطق قدیمی و باستانی ایران است و جاهای دیدنی آن معروف ترین جاذبه های استان گلستان محسوب می شوند. در ادامه با تعدادی از جاهای دیدنی ترکمن صحرا آشنا خواهیم شد.
تالاب های منطقه ترکمن صحرا
تالاب های منطقه ترکمن صحرا نیز زیستگاه گونه های کمیاب مهاجر و بومی پرندگان هستند. گرچه در طول سال های اخیر بی توجهی به ظرفیت های بکر و بالای گردشگری در این ناحیه صدمات جبران ناپذیری به آن وارد کرده است، اما اصالت و پیشینه این منطقه هم چنان استوار است. با شناخت بیشتر ثروت های عظیم ترکمن صحرا و ارج نهادن به آن ها، می توان گامی موثر برای جلب توجه بیشتر و رسیدگی به این سرزمین بی نظیر برداشت.
اسب اصیل و با شکوه ترکمن
با شنیدن نام ترکمن یا سرزمین ترکمن صحرا، اولین چیزی که به ذهن هر کسی می رسد، اسب های اصیل آن جا است. اسب هایی با نژاد خالص و ارزشمند که خود یک جاذبه گردشگری به شمار می آیند. نژادهایی که شناخته شده هستند شامل یموت، چناران و آخال تکه هستند. برخی از اسب ها نیز که به اصطلاح به آنها دوخون گفته می شود ترکیبی از تروبرد و ترکمن هستند. در دوره های مختلف مانند هخامنشیان و سکاها و از همه مهمتر اشکانیان از این اسب ها استفاده بسیار می شد. پاهای کشیده، اسکلت قوی، پوست نازک و ابریشمی، رنگ های زیبا و درخشندگی از ویژگی های این اسب هاست. هر سال به منظور حفظ این ذخایر ارزشمند، ترویج ورزش سوارکاری، سرمایه گذاری و ... مسابقات مختلف زیبایی و سرعت در فصول مختلف برگزار می شود که بسیار پرطرفدار است.
گورستان عجیب و زیبای خالد نبی
خالد نبی، قبرستانی است که در بالای مجموعه ای از تپه های ماهوری و در کنار بقعه عالم بابا قرار گرفته است. ویژگی عجیب این قبرستان، وجود سنگ قبرهایی به شکل آلت تناسلی مردانه است که ارتفاع برخی از آنها به 2 متر نیز می رسد. در کنار آنها سنگ مزارهای دیگری به صورت صلیبی وجود دارند که به نظر می رسد بر روی مزار زنان گذاشته شده اند. خالد نبی زیارتگاهی است که مردم ترکمن به آن اعتقاد زیادی دارند و به گفته آنها، محل به خاک سپردن خالد بن سنان یکی از پیامبران عرب است. بقعه عالم بابا و چوپان آتا در کنار این زیارتگاه قرار دارند. برای دسترسی به این گورستان و زیارتگاه کنار آن باید از مراوه تپه به بالای کوه گوگجه داغ بروید. این مسیر کوهستانی است ولی ناهموار نیست و با وسیله نقلیه امکان تردد وجود دارد. از کلاله تا خالد نبی 55 کیلومتر فاصله هست.
قدمت این کوهستان با توجه به مطالعات باستان شناسی به دوران پارینه سنگی بر می گردد. البته در اثر بی توجهی و عدم حفاظت برخی از سنگ قبرها دچار تخریب و شکستگی شده اند. بهترین فصل سفر برای بازدید از این منطقه، بهار است. زیرا هم هوا در این فصل مناسب است و هم طبیعت منطقه از سرسبزی و زیبایی برخوردار است. منظره ای که از محل این زیارتگاه زیر پای شماست بسیار تماشایی و شگفت انگیز است. این ناهمواری های که از خالد نبی مشاهده می شوند و بدون پوشش گیاهی است، را بدلند می نامند. در واقع پدیده های زمین شناسی هستند که در اثر روی هم انباشته شدن رسوبات ریز و یا سنگ های سست ایجاد می شوند.
گنبد قابوس
بنای تاریخی برج گنبد قابوس بر فراز تپه ای خاکی و به ارتفاع ۱۵ متر در شهر گنبد کاووس قرار گرفته است. قدمت این برج به سده چهارم هجری بازمی گردد و بلندترین برج تمام آجری جهان است. ارتفاع بنا با پی آن به ۷۲ متر می رسد. دور تا دور بنا کتیبه هایی به خط کوفی وجود دارند که در متن آن به آرامگاه کاووس فرزند وشمگیر و دستور ساخت این آرامگاه در زمان حیاتش، اشاره شده است. این بنا به عنوان یکی از میراث تاریخی جهان به ثبت رسیده است.
این برج که یکی از معروف ترین جاهای دیدنی ترکمن صحرا است، در پارک ملی شهر گنبد کاووس و در فاصله بسیار کمی از مرکز شهر قرار دارد. برای رفتن به گنبد کاووس، می توانید به گرگان بروید و پس از در ۹۰ کیلومتر مسافت به این شهر وارد شوید. چنانچه از شرق ایران به سمت گنبد کاووس می روید، مسیر پیش روی شما متفاوت خواهد بود و شما از شهرهای شرقی ترکمن صحرا به گنبد کاووس می رسید.
آبشار کبودوال
آبشار کبودوال یا آبشار مخملی، تنها آبشار خزه ای ایران است که بسیار سرسبز و زیباست. این آبشار که از جاهای دیدنی ترکمن صحراست، در ۵ کیلومتری شهر علی آباد کتول در نزدیکی ترکمن صحرا واقع شده است. آب زلال این آبشار و منظره ی شگفت انگیز آن که همراه با موسیقی جریان آب پیش روی شما قرار می گیرد، آرامشی غیر قابل توصیف را به شما هدیه خواهد کرد.چشمه اصلی و پر آب در بالادست آبشار هفتم، آب این آبشارها را تامین می کند. هوای این منطقه در بهار و تابستان معتدل و مناسب است، اما در پاییز و زمستان بسیار سرد می شود و به دلیل جلگه ای بودن خاک تردد سخت است.
برای رسیدن به آبشار، در ورودی پارک جنگلی، پیاده روی در حدود ۲۰ دقیقه خواهید داشت. مسیر رسیدن به آبشار کبود وال کاملا سنگ فرش شده و بسیار راحت است. علاوه بر این شما می توانید از امکانات رفاهی که در مسیر این آبشار قرار گرفته استفاده و در نزدیکی این آبشار برای طولانی مدت کمپ کنید و لذت ببرید.
جزیره آشوراده
جزیره آشوراده، تنها جزیره ایرانی دریای خزر است که در شهر بندر ترکمن واقع شده و یکی از جا های دیدنی ترکمن صحرا به شمار می رود. این جزیره در زمره ی تالاب های پراهمیت جهان جای دارد و به عضویت پناهگاه حیات وحش نیز درآمده است. در این منطقه زیبا و دیدنی می توانید شاهد گونه های گیاهی همچون تمشک و درختچه های انار ترش و حیواناتی همچون شغال، خرگوش، روباه، قرقاول، کبک و پرندگان دریایی باشید.
پارک ملی گلستان
پارک ملی یا جنگل گلستان، یکی از پر طرفدار ترین جاهای دیدنی ترکمن صحرا، منطقه ای است حفاظت شده در بخش شرقی استان گلستان و قدیم ی ترین پارک ملی ثبت شده ایران به شمار می رود که در آن ۱۳۵۰ گونه گیاهی و ۳۰۲ گونه جانوری زندگی می کنند. پارک ملی گلستان پناهگاه و مامنی بسیار لذت بخش را برای حیات وحش این خطه سرسبز فراهم کرده و در میراث جهانی یونسکو از آن به عنوان ذخیره گاه زیست کره یاد می شود. گردش در جنگل گلستان می تواند به یکی از جذاب ترین و خاطره انگیزترین سفرهای زندگی تان بدل شود.
هزار دره
در مسیر قبرستان خالد نبی، منطقه ای به نام هزار دره وجود دارد که یکی از جذاب ترین جاهای دیدنی ترکمن صحراست. در گذشته این قسمت ها را دریا پوشانده بود، ولی امروزه تپه ماهورهایی تخم مرغی شکل با فرورفتگی ها و برجستگی ها، در فصول بهار و پاییز، با پوشش مخملی سبز، منظره ای به وجود می آورند که سرشار از شکوه و زیبایی است. تپه های این منطقه حاصل سالیان دراز رسوب رودخانه ای بوده است. دلیل نامگذاری این منطقه وجود دره های باریک کم ارتفاع، در میان این دشت فراخ بوده است.
تپه ماهورهای آهکی هزار دره با کوه های سر به فلک کشیده در میانشان، نشان از قدمت زمین شناسی این نواحی دارد. هزار دره در شمال ترکمن صحرا، در رشته کوه های جرجان و در ۴۵ کیلومتری نوار مرزی با ترکمنستان قرار دارد. از اوایل آبان ماه تا اواخر فروردین، این منطقه قشلاق عشایر می شود.
برای رسیدن به این معجزه ی بی نظیر طبیعت، از شهر کلاله استان گلستان ۵۵ کیلومتر به جهت شمال بروید و در مسیر فرعی به سمت روستای گچی سو بالا مسیر را ادامه دهید. پس از گذشتن از روستا، تپه های مخملین نمایان می شوند. بهترین فصل برای بازدید از هزار دره، فصل بهار است.
سیمین شهر
این شهر در بخش گلدشت گمیشان قرار دارد و از مجموع سه روستا ساخته شده است. ساختمان های قدیمی با قدمتی بالغ بر ۱۰۰ سال و مراتع سرسبز از دیدنی های سمین شهر هستند. رودخانه بزرگ «گرگان رود» که از رشته کوه «آلاداغ» سرچشمه می گیرد و پس از طی مسافت ۲۰۰ کیلومتری وارد دشت گرگان می شود و در نزدیکی بندر ترکمن به دریای خزر می ریزد، در میانه مسیر از وسط این شهر عبور می کند. گونه های متنوع گیاهی حاشیه این رود و فضای سبزی زیبا در منطقه «قارقی کنار» سیمین شهر در نزدیکی آن، تفرجگاهی بسیار زیبا برای اهالی ساخته است.گونه های متنوع گیاهی حاشیه این رود و فضای سبزی زیبا در منطقه «قارقی کنار» سیمین شهر در نزدیکی آن، تفرجگاهی بسیار زیبا برای اهالی ساخته است
شنبه بازار سیمین شهر رونقی بالای اجتماعی و اقتصادی به وجود آورده است. «زیارتگاه نقشبندی»، در هشت کیلومتری جنوب این شهر و بین بندر ترکمن و سیمین شهر، مکانی مقدس برای ترکمنان است، که در روزهای جشن و اعیاد، محلیان را برای ادای نذر و برپایی مراسم به این منطقه جلب می کند. «بهالدین نقشبندی» از عرفای محبوب میان ترکمنان است که مدتی در این زیارتگاه اقامت داشته و برای زیارت مکه از این محل می گذشته است، به همین دلیل این زیارتگاه به «قدمگاه نقشبندی» معروف است.
سیمین شهر در ۲۴ کیلومتری شمال شرق بندر ترکمن قرار دارد، در مسیر حرکت به سمت «آق قلا» باید از فرعی جاده سیمین شهر تغییر مسیر دهید. زیارتگاه نقشبندی در همین فاصله قرار دارد. شهر سیمین شهر بین شهرهای «گمیشان» و «آق قلا»، قرار دارد.
سد وشمگیر
اگر به قصد تماشای طبیعت به ترکمن صحرا سفر کرده اید و علاقمند به کشف زیبایی های طبیعی شهرهای مختلف ایران هستید، تماشای سد وشمگیر را از دست ندهید. این سد یکی از جاهای دیدنی ترکمن صحراست که در روستای عباس آباد قرار دارد. سد وشمگیر مرز جدا کننده ی ایران و ترکمنستان است و از نظر زیبایی بصری بسیار خیره کننده و جذاب است.
تالاب اینچه برون
این تالاب که در نزدیکی آق قلعه قرار دارد، از تالاب های کوچک در جنوب رودخانه اترک تشکیل شده، زیستگاه انواع پرندگان بومی کمیاب و مهاجر است. طبق مجوز اداره محیط زیست صیادان و ماهی گیران می توانند هرساله از تاریخ ۱۵ اردیبهشت تا ۱۵ اسفند ماه در تالاب اینچه ماهی گیری کنند. همچنین دراین فصل شما می توانید در همین تالاب در منطقه ترکمن صحرا به تماشا فلامینگو ها پرداخته و تجربه جدیدی از از نزدیک دیدن این حیوان کسب کنید.
در بخش غربی همین تالاب گلفشان اینچه قرار دارد. گلفشان نوعی دیده زمین شناسی است که از چندین دهانه تشکیل می شود. از دهانه ذکر شده به صورت عجیب و غریبی گل به بیرون پرتاب می شود. شما با بازدید از این پدیده بی تردید تجربه جدید و جالبی را خواهید داشت که بسیار مرموز و شگفت انگیز است.
بندر ترکمن
بندر ترکمن در غرب ترکمن صحرا و استان گلستان قرار دارد. این شهر از مهم ترین شهرهای منطقه و از پیشگامان صاحب خط راه آهن است. راه آهنی به طول ۱۴۰۰ کیلومتر دریای خزر را به خلیج فارس در بندر امام خمینی وصل می کند. به جز این دوشنبه بازار بندر ترکمن نیز رونق بالایی دارد.
دسترسی به آشوراده، که پیش از این نیز درمورد آن صحبت کردیم، از طریق اسکله بندر ترکمن ممکن است. این منطقه نمونه گردشگری، جذابیت های زیادی برای گردشگران دارد. پارک ملی گلستان، روستای قره قاشلی از توابع بندر ترکمن که از معروف ترین مراکز پرورش و نگهداری اسب های ترکمن است، منطقه شکار ممنوع صوفیکم، میزبان پرندگان مهاجر کمیاب و گونه های متنوع بومی، در نزدیکی بندر ترکمن و تالاب و گل افشان های اینچه برون از جمله جاهای دیدنی ترکمن صحرا هستند که در این بندر واقع شد اند.
در غرب شهر بندرترکمن اسکله ای قرار دارد که در این قسمت، در بازار های محلی می توانید خرید و فروش انجام دهید یا برای تماشای غروب آفتاب و امواج دریا به این اسکله سر بزنید یا اینکه می توانید سوار قایق های موتوری یا پدالی شده و هیجان را تجربه کنید.
آق قلا
شهر آق قلا از دیگر شهرهای ترکمن صحرا در استان گلستان است که تعداد زیادی از جاهای دیدنی ترکمن صحرا را در خود جا داده است. این شهر در ۴۰ کیلومتری شرق بندر ترکمن و شمال گرگان، در دو طرف رودخانه گرگان رود قرار دارد. آق قلا از شمال به رود اترک، از غرب به بندر ترکمن و گمیشان، از جنوب به بخش مرکزی گرگان و از شرق به دهستان کتول و گنبد قابوس می رسد. آق قلا آثار تاریخی و صنایع دستی برجسته ای دارد. پنجشنبه بازار این شهر نیز بسیار معروف و پررونق است.
پل آجری آق قلعه، بلندترین برج تمام آجری جهان است و روی رودخانه گرگان رود و در ۱۸ کیلومتری شمال گرگان قرار گرفته، دیوار قزل آلان که اسکندر آن را بنا کرد و انوشیروان ساسانی تعمیرش کرد و از سه کیلومتری آق قلا می گذرد، کوه های گلی داغ، سد وشمگیر، سنگر سوار، تالاب اینچه برون، گل فشان های قارنی یاریق، نفتیجه، گمیشان و اینچه برون از مهم ترین جاذبه های تاریخی این شهر هستند.
گمیش تپه
این شهر در شمالی ترین بخش شرقی دریای خزر و نزدیک به مرز ترکمنستان است. معنای گمیش تپه، تپه نقره ای است و دو روایت برای این نام گذاری وجود دارد. این دو روایت، اول کشف سکه های نقره فراوان در زمان قاجاریه در تپه های شهر و دوم، انعکاس نور خورشید از تپه های نمک زار آن در زمان نزدیک بودن دریا به این منطقه هستند.
آبسکون جزیره یا بندرگاهی کهن در این منطقه بوده است. البته محل دقیق آبسکون و ماهیت قطعی آن هنوز پوشیده است، اما بیشترین احتمال بر واقع بودن آن در گمیش تپه دلالت دارد.
موزه مردم شناسی گمیش تپه واقع در ساختمانی تاریخی معروف به خانه گوکلانی، با قدمت دوره پهلوی اول، نماینده تمام و کمال فرهنگ مردم ترکمن است. با بازدید از این موزه با زوایای کامل فرهنگ و سنت های ترکمن و زندگی مردم آن ها آشنا خواهید شد. خانه های تاریخی قدیمی با معماری خاص و جالب توجه، در گمیش تپه به چشم می خورند. معماران قدیمی برای ساخت این خانه ها نقشه نمی کشیدند و در ساخت آن ها از الوار و چوب استفاده می کردند. این شهر در حدود ۲۰ کیلومتر با بندر ترکمن فاصله دارد.
آنبار آلوم
این شهر کوچک از توابع آق قلا و در بخش مرکزی وشمگیر قرار دارد. رودخانه گر جوان در سه کیلومتری شرق انبارآلوم، پس از پیوستن به چاه علی به گرگان رود می ریزد. اطراف این رودخانه ها، فضای مناسب برای تفرج و اقامت در طبیعت وجود دارد.پارک های مختوم قلی فراغی به مساحت یک هکتار و فجر به مساحت نیم هکتار نیز، از مناطق تفریحی اطراف انبارآلوم هستند.
کلاله
در ۶۸ کیلومتری بندر ترکمن و ۴۲ کیلومتری گنبد کاووس، شهر کلاله یکی از جاهای دیدنی ترکمن صحرا با جاذبه های طبیعی و تاریخی بسیار در اطرافش، واقع شده است. زیارتگاه خالد نبی و هزار دره در نزدیکی کلاله قرار گرفته اند. چشمه آق سو تامین کننده آب شرب شهر کلاله، در هفت کیلومتری شرق این شهر، با آلاچیق و فضاهای سرسبز و رودخانه همیشه جاری، منطقه ای گردشگری و بسیار باصفا است. چشمه زاو دیگر منطقه خوش آب و هوا در نزدیکی کلاله و روستای زاو بالا است.
پارک گل کلاله با مساحتی در حدود ۶ هکتار، انواع گل ها و درخت های پارکی را دارد و محیطی بسیار دلنشین برای پیاده روی و لذت از طبیعت است. کوه نیلی، بلندترین کوه شهرستان کلاله، در محدوده پارک ملی گلستان، منطقه ای مناسب و سرسبز برای دوست داران کوهنوردی است. در میان این کوه دریاچه سولوکلی با مساحت چهار هکتار خودنمایی می کند. رسیدن به این دریاچه زیبا در میان مسیر کوهنوردی منظره ای حیرت انگیز مقابل چشمانتان می گشاید. این شهر از جاذبه های منطقه ترکمن صحرا بوده و به تنهایی نیمی از زیبایی های منطقه را به دوش می کشد.
دیوار تاریخی گرگان نیز از نزدیکی کلاله عبور کرده است. باشگاه های پرورش اسب در کلاله رونق فراوان دارند. در سفر به این خطه، حتما به محل پرورش و نگهداری اسب های نجیب ترکمن سر بزنید. از دیگر دیدنی های اطراف کلاله می توان به جنگل پلکانی کلاله، روستای گچی، منطقه شکار ممنوع عزیز آباد و منطقه حفاظت شده زاو بالا اشاره کرد.
مراوه تپه
مراوه تپه در شرق ترکمن صحرا و در نزدیکی مرز ترکمنستان، در جوار استان خراسان شمالی قرار دارد. ین شهر یکی از جاهای دیدنی ترکمن صحراست که خودش نیز دیدنی های بسیاری دارد.آرامگاه مختومقلی در ۳۰ کیلومتری غرب مراوه تپه مورد توجه ترکمن های محلی است. تپه باستانی مراوه تپه، در شرق این شهر در گذشته های دور، زاغه مهمات بوده است و این شهر نامش را از همین اثر تاریخی می گیرد. مدرسه سید قلیچ ایشان که اولین حوزه علمیه ترکمنان بوده است نیز، در روستای کریم ایشان در نزدیکی مراوه تپه قرار دارد. غار قیز قلعه، در جوار روستای یکه چنار و در جنوب شرقی مراوه تپه، در فاصله ۱۰ کیلومتری از مرکز شهر واقع شده است. با گذشتن از جاده آسفالت شنی مسیر آن در دامنه های جنوبی کوه حاجی داغ می توانید از این بنای زیبا دیدن کنید.
چشمه ساوه در دو کیلومتری جنوب شرقی مراوه تپه از مناطق بکر و سرسبز مناسب گردشگری و تامین کننده آب شرب مراوه تپه است. از دیگر جاذبه های زیبا و دیدنی اطراف مراوه تپه می توان به آبشار بالی قایه و جنگل آق امام اشاره کرد. این دو جاذبه طبیعی در بهار و تابستان، مناطقی مناسب برای تفرج و تفریح در طبیعت هستند.
بازار روزانه و شهر زیورآلات
در قسمت شهر نشین ترکمن صحرا در روز های مختلف هفته بازارهای مختلفی به صورت محلی برپا می شوند. این بازارها به ترتیب در روزهای شنبه در سیمین شهر، یکشنبه در کلاله، دوشنبه ها در بندر ترکمن، پنجشنبه ها در اق قلا و جمعه ها در شهر گنبد برگزار می گردد. در این بازارها می توانید انواع خوراکی های مورد نیاز، ماهی تازه و خشک و انواع صنایع دستی ترکمنی را خریداری کنید.
شهر گنبد کاووس به شهر زیور آلات معروف است. شما در این شهر می توانید برای خرید طلا و نقره به سعدی شمالی بروید و زیورآلات خاص ترکمن صحرا و مردمان ترکمن را خریداری کنید.
چگونه به ترکمن صحرا برویم؟
برای رفتن به منطقه ترکمن صحرا و بهره بردن از دیدنی های زیبای آن، بسته به اینکه در کجای ایران هستید، راه های متفاوتی پیش روی شما است. چنانچه از تهران یا هر نقطه مرکزی دیگر به دشت ترکمن می روید، بهترین مسیر از جاده فیروزکوه به سمت ساری است. می توانید یک شب در ساری بمانید و روز بعد در ادامه مسیر در جهت شمال شرق، با گذشتن از شهرهای نکا، بهشهر، گلوگاه و نوکنده، به بندر گز وارد شوید. برای بازدید از این بندر کوچک، یک نیمروز کفایت می کند. از بندر گز تا بندر ترکمن فاصله کوتاه ۲۰ کیلومتری پیش رو دارید. بندر ترکمن دروازه ورودی غربی شهرهای ترکمن صحرا است.
چنانچه از مسیرهای شمال غرب و شمال به این دشت زیبا سفر می کنید، در گذر از جاده اصلی گیلان و مازندران، از شهرهای رامسر، تنکابن، نوشهر، محمودآباد، قائم شهر، ساری، نکا و بهشهر خواهید گذشت و با ورود به استان گلستان و ادامه مسیر به بندر ترکمن وارد خواهید شد.
مسیر ورودی دیگر ترکمن صحرا از طریق شهرهای شرقی این دشت زیبا و تردد در این مسیر برای ساکنان استان های خراسان رضوی و جنوبی و استان های شرقی مناسب است. در این مسیر از مشهد به سمت قوچان و سپس کلاله پیشروی کنید، تا در ادامه به شهرهای مختلف دشت ترکمن برسید، یا از نیشابور به سبزوار و میامی بروید و پس از رسیدن به شاهرود، از دروازه ورودی آزادشهر و گرگان، به ترکمن صحرا وارد شوید. مسیر شهمیرزاد در شمال سمنان به سمت ساری یکی از زیباترین جاده های ایران است. شاید برای گذشتن از این مسیر کمی راهتان دور شود، اما اگر زمان مناسب برای سفر دارید، حتما از زیبایی های این جاده بهره بگیرید.
مسیر ریلی تهران-گرگان نیز با زیبایی های فراوان، گزینه مناسبی برای سفر به دشت ترکمن خواهد بود. چناچه به سفرهای هوایی تمایل دارید، فرودگاه های شهرهای گرگان و نکا نزدیک ترین مسافت تا بندر ترکمن را دارند.
حرکت کردن به سمت سرزمین ترکمن صحرا از آن دست سفرهایی است، که شما امکان لذت بردن از مسیر زیبایی را خواهید داشت. با برنامه ریزی دقیق و مناسب می توانید متناسب با مکان سکونت تان، بهترین مسیر برای رسیدن به این دشت زیبا را انتخاب کنید.