ساعدنیوز
ساعدنیوز

آشنایی با موزه ملی عراق

  یکشنبه، 29 آبان 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
آشنایی با موزه ملی عراق
موزه ملی عراق (المتحف العراقی) موزه‌ای است با گنجینه ای از تمدن بین النهرین،که در بغداد قرار دارد. این موزه در جریان اشغال عراق در سال ۲۰۰۳ مورد دستبرد دزدان عتیقه قرار گرفت.موزه ملی عراق پس از سالها تعطیلی به دلیل جنگ، در فوریه ۲۰۱۵ با حضور نخست وزیر عراق حیدر العبادی بازگشایی شد.

موزه ملی عراق (عربی: المتحف العراقی) موزه ای است شامل گنجینه هایی از تمدن های میانرودان، بابل و ایران باستان که در بغداد قرار دارد. این موزه در جریان اشغال عراق در سال ۲۰۰۳ مورد دستبرد دزدان عتیقه قرار گرفت.موزه ملی عراق پس از سالها تعطیلی به دلیل جنگ، در فوریه ۲۰۱۵ با حضور نخست وزیر عراق حیدر العبادی بازگشایی شد.مدیر کنونی موزه احمد کمیل محمد است.

موزه ملی عراق در بغداد واقع شده و شامل آثار گرانبهایی از تمدن بین النهرین است. این موزه توسط مسافر و نویسنده انگلیسی گرترود بل تاسیس شد و اندکی قبل از مرگ وی در سال 1926 افتتاح شد. اینجا در ابتدا به عنوان موزه باستان شناسی بغداد شناخته می شد و به دلیل داشتن آثار باستان شناسی بین النهرین، مجموعه های آن از مهمترین مجموعه های جهان است. این موزه به فعالیت های علمی و نمایشگاهی عالی خود تا به امروز ادامه داده است و ارتباط با موزه بریتانیا در طول سال ها منجر به این واقعیت شده است که نمایشگاه های آن همیشه به دو زبان انگلیسی و عربی به نمایش گذاشته شوند. این موزه شامل آثار مهم مربوط به تاریخ 5000 ساله بین النهرین، بناهای تاریخی با ارزش پارتی، سومری ها، بابل و کشورهای عربی اولیه است که در 28 گالری و اتاق به نمایش گذاشته شده اند.

موزه ملی عراق کجاست؟

المتحف عراقی یا موزه ملی عراق در شهر بغداد، منطقه علاوی، خیابان نصیر واقع شده است. دسترسی به این موزه به سادگی توسط مترو و قطارهای زمینی شهر بغداد امکان پذیر است کافی است در ایستگاه Global پیاده شوید و حدود ۵۰ قدم پیاده راه بروید تا به موزه برسید. البته اگر وسیله نقلیه دارید، دسترسی به این منطقه از طریق بزرگراه Qadisaya و سپس خیابان ۱۴ تموز ممکن است. همچنین دسترسی به موزه ملی عراق به وسیله حمل و نقل اتوبوس داخل شهری نیز امکان پذیر است کافی است در ایستگاه علاوی شمالی پیاده شده و چند قدم تا موزه را پیاده روی کنید.

ویژگی های موزه ملی عراق

موزه ملی عراق دارای ویژگی های مختلف و متنوعی است که می توانیم این ویژگی ها را به دو دسته تقسیم بندی کنیم. دسته اول تقسیم بندی ها مربوط به ویژگی های ساختمان این موزه و دسته دوم نیز مربوط به آثار و ارزش هایی است که در این موزه وجود دارند. به طور جداگانه به هر دو بخش اشاره خواهیم کرد و سعی می کنیم تا به طور کامل و دقیق این موزه را از هر دو جهت مورد بررسی قرار دهیم.

ویژگی های ساختمان موزه ملی بغداد

ساختمان موزه بغداد از چند جهت دارای ویژگی های خاصی است. این موارد را می توانیم در بخش های مختلف ببینیم. تعداد سالن های این موزه ۱۴ عدد است که هر سالن را به آثار مشخصی اختصاص داده اند و از این طریق سعی کرده اند تا نظم خاصی را به موزه ای این چنین پربار بدهند. این ۱۴ سالن در دو طبقه واقع شده و به طور کلی ۴۵۱ ویترین را در خود جای داده اند.

یکی دیگر از شیوه های سبک بندی در این موزه آن است که در طبقه دوم موزه ملی عراق سعی کرده اند تا آثاری که قدیمی تر است را جای داده و آثار جدیدتر را در طبقه جدید قرار داده اند. در طبقه دوم ۵ سالن وجود دارد، بنابراین کاملا واضح است که ۹ سالن بعدی در طبقه اول جای گرفته اند.

سالن های اول و دومی که در طبقه دوم قرار گرفته اند شامل آثار باستانی می شوند که غالبا مربوط به دوره ماقبل تاریخ هستند. سالن های سوم و چهارم نیز به طور اختصاصی مربوط به دوره سومریان می باشد. سالن پنجم که آخرین سالن در طبقه دوم این موزه است نیز مربوط به دوره اکدی ها و بابلی ها است و آثار مربوط به آن ها را حفظ می کند.

اما در خصوص طبقه اول چه ویژگی هایی وجود دارد که لازم است بدانیم؟ در طبقه اول همان طور که گفته شد ۹ سالن وجود دارد و هر کدام از این ۹ سالن نیز همچون طبقه دوم دارای ویژگی های خاص خودشان هستند.

سالن اول در طبقه اول مربوط به مجسمه هایی است که از دوران آشوریان باقی مانده است. سالن دوم مربوط به آثار مختلف دوره کاسیان است و سالن سوم نیز مربوط به دوره های آشوری و کاستی می شود. در سالن چهارم آثار جذابی را پیدا می کنید که مربوط به دوره نمرود می شود. برای بسیاری از افراد این موضوع تعجب برانگیز است که هنوز هم طلاها و زیورآلات مربوط به دوره نمرود باقی مانده است. سالن پنجم نیز مربوط به دوره کلدانیان می شود و در کنار آن سالم ششم وجود دارد که مربوط به آثار دوره اشکانیان و ایران باستان می شود. سالن هفتم نیز مربوط به دوره ساسانی و سالن هشتم و نهم نیز مربوط به دوره پس از اسلام به صورت جامع و کامل است.

ساختمان موزه ملی عراق از نمای بیرون بسیار جذاب بوده و با نمای عربی و درختان نخلی که دارد، گزینه بسیار مناسبی برای عکسبرداری ها می باشد. در فضای داخلی این موزه نیز می توانید شاهد سقف بلند موزه و دیوارهای سفید و کرم رنگی باشید که علاوه بر خسته کننده نبودن موزه سبب می شود تا گردشگران حس امنیت کامل و کافی و همچنین تمرکز کافی را از بودن در این فضا به دست بیاورند.

موزه ملی عراق

موزه ملی عراق چه سالی ساخته شد؟

بعد از جنگ جهانی اول باستان شناسان اروپایی و آمریکایی شروع به حفاری های بسیار در کشور عراق کردند. در پی کشف تعداد زیادی از آثار باستانی در سال ۱۹۲۳ میلادی، نبود موزه ای جهت نگهداری از این اشیاء در عراق به طور کاملا واضحی حس شد. گرترود بل به عنوان باستان شناس زن انگلیسی تمام آثار باستانی عراق را جمع آوری و در بخشی کوچک از ساختمان القشله یا ساختمان سرای حکومتی قرار داد.

سپس دوباره به علت کمبود جا در سال ۱۹۲۶ به منظور تجمیع تعداد زیادی از آثار باستانی موزه ملی عراق در خیابان مامون بغداد افتتاح شد و همه آثار باستانی به این مکان جدید منتقل شدند. گرترود به عنوان مدیر اول این ساختمان موزه منسوب شد ولی در سال ۱۹۶۶ یکبار دیگر به علت کمبود فضا دولت عراق تصمیم به ساخت موزه ای بزرگ با استانداردها و ویژگی های جهانی گرفت. بدین ترتیب ساختمان جدید و امروزی موزه در منطقه علاوی به طراحی ورنر مارش (Werner March) معمار برجسته آلمانی، توسط شرکتی لبنانی و تحت نظر مهندسان عراقی در دو طبقه به مساحت ۴۵ هزار متر مربع احداث شد.

این موزه که در ابتدا موزه باستان شناسی بغداد نام داشت، بعد از احداث ساختمان جدید و اصلی موزه ملی عراق نام گرفت. موزه ملی عراق در سال ۱۹۹۰ طی بمباران بعضی از ساختمان های مقابلش بسته شد و سپس در سال ۲۰۰۰ میلادی بازگشایی شد. این موزه در سال ۲۰۰۳ به دلیل جنگ عراق و آمریکا دوباره بسته شد و در ۲۸ فوریه ۲۰۱۵ با مجهز شدن به سیستم امنیتی کامل و پیشرفته توسط نخست وزیر عراق، حیدر العبادی پس از تعطیلی طولانی مدت مجددا و به طور رسمی بازگشایی شد و مورد استفاده عموم قرار گرفت.

خسارات ناشی از جنگ ۲۰۰۳ روی موزه ملی عراق

جنگی که در عراق اتفاق افتاد در واقع با حمله ائتلاف بین المللی به ایالات متحده و بریتانیا طی یک عملیات نظامی آغاز شد. نیرو های لهستان، پادشاهی متحد بریتانیا و ایالات متحده آمریکا و ۲۹ کشور دیگر به عراق حمله کرده و تاثیر بسزایی در زندگی مردم کشور عراق و آثار باستانی و جاذبه های شهر عراق داشتند. در آوریل سال ۲۰۰۳ عراق مورد حمله آمریکا قرار گرفت و موزه حیاتی ملی عراق مورد سرقت دزدان قرار گرفت.

این غارت در حالی اتفاق افتاد که در همان سال عده ای از افراد شورای سیاست گذاری آمریکا و افراد خاورشناسی دانشگاه شیکاگو خواستار موزه های عراق و مناطق باستانی کشور عراق در جنگ شده بودند. غارت موزه ملی عراق در بغداد به گزارش استنفورد از قبل پیش بینی شده بود و این در حالی بود که وزارت دفاع آمریکا اعلام کرده بود که منطقه های باستانی و موزه های عراق نباید آسیب ببینند.

در ۸ آوریل همان سال نیروهای عراقی به جای کارکنان و نگهبانان موزه قرار گرفتند و دو روز در برابر نیرو های آمریکایی از موزه محافظت کردند. بعد از دو روز، کلنل اریک شوارتس فرمانده آمریکایی به افراد خود دستور داد تا از موزه دور شوند، تا آسیبی به آن نرسد. اولین دزدی دقیقا در همین زمان گزارش شد. در طی این غارت ها علاوه بر آثار باستانی موزه، اموال دیگری مثل دوربین ها، رایانه ها، مبلمان و تلفن ها هم ربوده شدند.

بعد از غارت موزه، کشور عراق به کمک کشور های ایتالیا، آمریکا و پلیس بین الملل تلاش کردند تا آثار دزدیده شده را بیابند و به موزه برگردانند. حتی در این راستا دولت عراق برای افرادی که این آثار ربوده شده را تحویل بدهند، عفو عمومی اعلام کرد و در اثر این طرح فوق العاده ۲۰۰۰ اثر به سرعت به موزه تحویل داده شدند. عراق تا به حال حدود ۶ هزار اثر باستانی از ۱۵ هزار آثار باستانی دزدیده شده را باز پس گرفته است و در صدد بازگرداندن تعداد دیگری از این اشیاء از خارج کشور است.

از ‏دیگر دیدنی های عراق در بغداد می توان به ایوان مدائن، مرقد سید رضی، آرامگاه خواجه نصیرالدین طوسی، ‏کاخ فاو، باغ وحش بغداد، مسجد الرحمن، یادمان الشهید، مسجد ام القرا و کلیسای لاتین اشاره کرد که هرکدام ‏داستان های خود را برایتان روایت می کنند. در طول سفرتان می توانید سری به بازارهای محلی بغداد نیز بزنید ‏و با خرید عود و دستگاه بخور، انواع چرم و جا شمعی با چمدانی پر از هدایای نفیس به منزل برگردید و ‏عزیزانتان را خوشحال کنید.

موزه ملی عراق

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (506 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (203 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (68 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (51 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی!
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌