آشنایی با موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران

  سه شنبه، 14 تیر 1401   زمان مطالعه 10 دقیقه
 آشنایی با موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران
دوران اوج پزشکی ایران بین سده های چهارم تا نهم میلادی بود که در این دوران، افرادی مثل زکریای رازی و ابوعلی سینا می زیستند. یکی از دیدنی های پایتخت ایران که قادر است شما را با تاریخچه علم طب در کشورمان آشنا کند، موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران هست.

موزه ملی تاریخ علوم پزشکی تهران یکی دیگر از دیدنی ترین موزه های تهران است که در بنایی قدیمی با مساحتی بیش از 9000 متر قرار دارد. همان طور که می دانید تهران به شهر موزه ها شهرت دارد؛ موزه آبگینه و سفالینه تهران، موزه هنرهای معاصر تهران و موزه جواهرات ملی تنها بخشی از جاهای دیدنی تهران هستند. موزه ملی پزشکی تهران یک بنای قدیمی با معماری جالب است که در منطقه امیرآباد واقع شده است. جالب است بدانید که بنای تاریخی موزه، از یادگارهای دوران قاجار است که در حدود 160 سال پیش به دستور صدراعظم امیرکبیر و در زمان ناصرالدین شاه ساخته شده است. هر آنچه که مرتبط به علم پزشکی و ابزار و ادوات پزشکی از دوره های پیش از تاریخ تا دوران معاصر می شود را در این موزه در معرض نمایش عموم قرار داده اند. اما این موزه جالب و تاریخی کجاست؟ چطور می توان به موزه علوم پزشکی تهران رفت؟ با ساعد نیوز همراه باشید تا از موزه علوم پزشکی تهران بیشتر بدانید.

موزه ملی تاریخ علوم پزشکی تهران

چرا موزه تاریخی علوم پزشکی؟

  • این موزه شامل بخش های عجیب و دیدنی از تجهیزات و لوازم پزشکی قدیمی است.
  • در بخشی از موزه می توانید نسخ خطی پزشکی قدیمی را نیز ببینید.
  • نخستین داروخانه نوین ایران در این موزه به نمایش گذاشته شده است.
  • بازدید از این موزه جهت آشنایی با علم پزشکی در گذشته، خیلی موثر و جالب است.
  • ساختمان موزه از بناهای دوره قاجار به حساب می آید.
  • در بخش دیرین شناسی، یک مومیایی مربوط به 900 سال پیش را از نزدیک خواهید دید.

پیشینه موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران

موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران در سال ۱۳۸۰ و در واپسین روزهای وزارت محمد فرهادی وزیر وقت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ایران (و در زمان ریاست جمهوری سید محمد خاتمی) افتتاح شد. طرح اولیه تأسیس این موزه در سال ۱۳۷۶ و به دعوت سازمان میراث فرهنگی کشور (به ریاست وقت آقای سید محمد بهشتی و به پیشنهاد آقای مازیار اشرفیان بناب) آغاز و در جلسه ای مشترک و با حضور بزرگان علوم پزشکی کشور به تأیید نهایی رسیده و عملیات تأسیس اولین موزهٔ پزشکی کشور به ریاست مازیار اشرفیان بناب آغاز گردید.

در احداث و تأسیس این موزه بسیاری چون ایرج فاضل (ریاست وقت فرهنگستان علوم پزشکی ایران)، محمد فرهادی (وزیر وقت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی)، محمدرضا ظفرقندی (رییس وقت دانشگاه علوم پزشکی تهران و رییس وقت سازمان نظام پزشکی ایران)، سید محمد بهشتی (ریاست وقت سازمان میراث فرهنگی کشور)، سید محمد قدسی (معاونت وقت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران) و جلیل گلشن (معاونت وقت پژوهشی سازمان میراث فرهنگی کشور) نقش مؤثر و تعیین کننده داشته اند.

در سالهای اولیه این طرح، بنائی تاریخی (مربوط به دورهٔ قاجاریه) متعلق به دانشگاه علوم پزشکی تهران جهت تأسیس موزه اختصاص یافت. امور اجرایی موزه تحت نظارت مستقیم وزیر وقت بهداشت و ریاست وقت دانشگاه علوم پزشکی تهران و در حوزهٔ معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران به انجام رسید. همزمان با مساعدت و همکاری سازمان میراث فرهنگی و دانشگاه علوم پزشکی تهران چندین طرح پژوهشی تحت نظر ریاست وقت موزه (آقای مازیار اشرفیان بناب) جهت شناسائی و جمع آوری کلیهٔ اطلاعات، ادوات و ابزار، اسناد و مدارک تاریخی و همچنین آثار هنری مرتبط با تاریخ علوم پزشکی ایران انجام و با موفقیت به اتمام رسید.

تنها در یکی از این طرحها کلیه موزه های کشور به طور کامل و طی مدت دو سال مورد بازدید فرار گرفتند تا کلیهٔ آثار مرتبط با تاریخ پزشکی ایران شناسائی و فهرست برداری شوند. پس از چهار سال کار سخت و طاقت فرسا و با مشارکت بسیاری از علاقه مندان به تاریخ پزشکی بیش از از سه هزار اشیاء، ابزار و ادوات پزشکی، کتب خطی، اسناد و مدارک مرتبط با تاریخ پزشکی کشور و همچنین آثار هنری مرتبط جمع آوری و در مجموعه ای بسیار زیبا و پربار مورد بهره برداری قرار گرفت.

بخش های موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران

بخش های اصلی موزه شامل دیرین انسان شناسی، مردم شناسی پزشکی، اسناد و نسخ خطی، دامپزشکی، چشم پزشکی، دندان پزشکی، داروخانه نظامی، گیاهان دارویی، اشیا امانتی موزه ملی ایران و نمایشگاه موقت می شود. بخش های جنبی نیز کتابخانه تخصصی و سالن های اجتماعات و کنفرانس هستند. در ادامه به اختصار، توجه شما را به برخی از بخش های اصلی موزه جلب خواهیم کرد.

بخش دیرین انسان شناسی

این بخش چگونگی تحول و تکامل نوع انسان در جهان و روند دگرگونی ابزارهای سنگی را در ایران نشان می دهد. به علاوه این بخش دارای تعدادی اسکلت و جمجمه است که از کاوش های باستان شناسی در نقاط مختلف کشور به دست آمده است. در غرفه دیرین انسان شناسی، جمجمه ای متعلق به یک دختر ۱۳ ساله دیده می شود که قدمت آن به حدود ۴۹۰۰ سال پیش برمی گردد. همچنین در این بخش جسد زنی ۶۰ تا ۷۰ ساله وجود دارد که بدن او در شرایط طبیعی مومیایی شده و بخش اعظم جسد باقی مانده است. این جسد را از گورستانی در یزد به دست آورده اند و حدود ۹۰۰ سال قدمت دارد.

بخش مردم شناسی پزشکی

در این بخش تعدادی زیادی ابزار طب سنتی ایران وجود دارد. طب سنتی دو مرحله دارد.

  • مرحله اول شامل اعمال و کارهایی است که در طب سنتی انجام می شود؛ مانند حجامت، زالواندازی و استفاده از گیاهان دارویی.
  • مرحله دوم شامل اعتقادات و باورهای مردم ایران است؛ به عنوان مثال این باور که هر بیماری با یک انرژی بد در بدن به وجود می آید و برای حفظ یا پیشگیری از ورود این انرژی های بد، کارهایی نظیر دعا کردن، مراسم درمانی، خالکوبی و... مفید است.

بخش اسناد و نسخ خطی

این غرفه متشکل از مجموعه ای از نسخ خطی طبی کهن و همچنین اسناد و اعلامیه های طبی مربوط به دوران قاجار است. در این بخش اسناد، نسخه ها و تصویر دکتر «احمدیه» به نمایش درآمده است. وی از اولین فارغ التحصیلان دارالفنون بوده است که بین طب جدید دارالفنون و طب سنتی پیوند ایجاد کرده و در کار خود به موفقیت های بزرگی رسیده است.

از جمله کتب این بخش کتاب «طب المنصوری زکریای رازی» است که از آن نسخه های زیادی در دنیا وجود دارد. نسخه ای که در این موزه نگهداری می شود، قدیمی ترین نسخه شناخته شده این کتاب و مربوط به حدود ۱۰۰۰ سال پیش است.

اسناد و نسخ خطی

بخش دامپزشکی

در این بخش ابزار و وسایل دامپزشکی که از رده علمی خارج شده اند، به نمایش درآمده اند. از میان اسناد دامپزشکی این غرفه، یک تصویر از تاریخ دامپزشکی مهم تر از بقیه به نظر می رسد و آن تصویری از آناتومی بدن اسب است که مربوط به حدود ۵۰۰ سال پیش است. البته این تصویر از نظر شکل ظاهری و جاگذاری اعضای بدن اشتباه است؛ اما ۵۰۰ سال پیش نه دستگاه های عکسبرداری بود و نه دستگاه های پیشرفته تشریح. بنابراین دانشمندان هر تصور و تخیلی از بدن حیوانات داشتند، آن را نقاشی می کردند.

نعل

بخش چشم پزشکی

بخش چشم پزشکی این موزه اختصاص دارد به محمد قلی شمس که پایه گذار علم نوین چشم پزشکی در ایران است. پروفسور شمس در سال 1283 هجری شمسی در تهران بدنیا آمد و بعد از پایان تحصیلات در فرانسه، به اولین کاری که دست زد، ساخت و تشکیل بخش چشم پزشکی ارتش در تهران بود. . او برای اولین بار در ایران عینک را ساخت و اولین بار عمل جراحی روی قرنیه چشم را انجام داد؛ عملی که بسیار موفقیت آمیز بود. در این بخش تصویر نقاشی، میز کار، لباس فارغ التحصیلی، مقاله ها، نشان ها و مدال های ایشان به نمایش درآمده است.

بخش دندان پزشکی

غرفه ای از موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران، مربوط است به دندانپزشکی که ادوات و وسایل کار طبیبانی از جمله دکتر مصفا، دکتر اخلاقی، دکتر یزدی، دکتر طاهرزاده، دکتر مصفا، دکتر نواب و دکتر صدرعاملی در آن دیده می شوند. تاریخچه دندانپزشکی در ایران به گذشته های خیلی دور برمی گردد، زمانیکه ابزار دندانپزشکی بسیار محدود و ساده بودند. از جمله آثار این بخش می توان به یونیت ها، ابزارها و وسایل دندان پزشکی اشاره کرد که در صد سال اخیر، با ورود استادان طب مدرن دندان پزشکی به ایران، وارد کشور شدند.

بخش دندان‌پزشکی

داروخانه نظامی

این بخش شامل اسناد و مدارک و اشیای به جامانده از داروخانه نظامی می شود که نشان دهنده وضعیت داروخانه های قدیم ایران و نحوه اداره آن ها و همچنین روند داروسازی و نگهداری داروها در گذشته است. نخستین داروخانه نوین حدود سال های ۱۸۵۰ تا ۱۸۶۰ میلادی توسط وزارت جنگ آن زمان از کشور اتریش خریداری شد. حدود ۲۰ تا ۳۰ سال پس از آن، این داروخانه به دکتر «عبدالحسین نظامی» داروساز و دانش آموخته فرانسه داده شد و از آن زمان به بعد به داروخانه نظامی مشهور شده است.

این داروخانه در خیابان چراغ گاز قدیم (امیرکبیر فعلی) تاسیس شد و حدود ۲۵ تا ۳۰ سال بعد از تاسیس دواخانه و فوت مرحوم «هادی خان»، خواهرزاده ایشان «عبدالحسین خان نظامی» مسئولیت داروخانه را بر عهده گرفت. داروخانه نظامی اولین و تنها داروخانه ای بوده است که تمام احتیاجات دارویی ارتش را تامین می کرد و از بدو تاسیس، تمام موارد مورد نیاز خود را به خارج از کشور سفارش می داد و وارد می کرد. «دواخانه نظامی» از بدو تصدی مرحوم «عبدالحسین خان نظامی» دارای دفاتر منظمی بوده است. در این دفاتر تاریخ نسخه، نام طبیب، نام بیمار، ترکیب دارو، مقدار مواد و قیمت همه ی آن ها ثبت شده است.

چندی بعد این داروخانه بابت طلب عبدالحسین خان از ارتش به او واگذار شد. پس از فوت عبدالحسین خان در سال ۱۳۱۹ هجری شمسی، فرزند ایشان دکتر امیر هوشنگ نظامی، استاد برجسته دانشکده های پزشکی و داروسازی دانشگاه تهران، عهده دار امور این داروخانه شد. داروخانه در سال ۱۳۶۷ هجری شمسی تعطیل و پس از فوت دکتر امیر هوشنگ نظامی در سال ۱۳۷۱ به دانشکده داروسازی دانشگاه تهران منتقل شد.

سال ۱۳۸۱ با تلاش و پیگیری همسر بزرگوار دکتر نظامی، سرکار خانم دکتر زرین دخت شرقی، داروخانه همراه کلیه اسناد، مدارک، عکس ها، نامه ها، تجهیزات ساخت، دارو (قرص، شربت و شیاف) و کلیشه بروشورهای داروهای آن روزگار را به «موزه ملی تاریخ علوم پزشکی» اهدا و با استفاده از عکس های قدیمی و قطعات به جای مانده، با هزینه سرکار خانم دکتر شرقی داروخانه به صورت اصلی خود بازسازی و نصب شد.

داروخانه نظامی پس از بازسازی، طی مراسم بزرگداشتی که به همت «موزه ملی تاریخ علوم پزشکی» و «مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی» برای خاندان نظامی برگزار شد، در دوازدهم شهریور ماه ۱۳۸۲ در محل موزه افتتاح شد.

تجهیزات این مجموعه عبارت اند از:

دستگاه شیشه پر کن، دستگاه شربت سازی، دستگاه صافی، صافی، همزن، دستگاه حب بر، دستگاه عصاره گیر، ترازو، هاون چینی، دستگاه تقطیر، ظروف آزمایشگاهی، دستگاه پرس برای تهیه کاشه، دستگاه آلبومین متر، قالب قرص زنی، سرنگ شیشه ای مدرج، آتش گردان، چراغ الکلی، ساکشن دستی، ظروف دو جداره برای حرارت غیر مستقیم، قالب شیاف، قالب قرص، دستگاه مهر برجسته، کلیشه های قدیمی مورد استفاده در داروخانه، نمونه هایی از بروشورهای دارویی.

آدرس موزه تاریخ علوم پزشکی

  • آدرس موزه تاریخ علوم پزشکی: خيابان كارگر شمالی، خيابان شانزدهم یا فرشی مقدم، ورودی درب شماره دو، پردیس شمالی دانشگاه تهران (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت کاری موزه ملی تاریخ علوم پزشکی: شنبه تا چهارشنه ۸ صبح تا ۱۵

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
سردار آزمون : خداحافظ دختر خوشگلم همیشه به یادت می مونم 🖤💔 / #میس نوا (389 نظر) ژیلا صادقی : توی مسیر زندگیم فرصت مادر شدن رو برای همیشه از داست دادم / اشک های ژیلا صادقی در برنامه تلویزیونی (239 نظر) الهام چرخنده با ناراحتی قلبی راهی بیمارستان شد / الهام چرخنده : چون قلبم تقوا داشت الان ظاهرم رو شبیه به قلبم کردم (208 نظر) همزاد علی دایی، با شباهت صد در صدی پیدا شد+عکس/یکی از یکی جذاب تر و خوشتیپ تر و معروفتر (196 نظر) منزل 70 متری پسرِ رهبر معظم انقلاب از زبانِ پدر خانمشان: داماد بنده وقتی که می‌خواهد ما را دعوت کند، باید حواسمان باشد که بیشتر از ده دوازده‌ نفر نشویم، چون برای پذیرایی مشکل جا پیدا می‌کنند (150 نظر) رونمایی از محمد کاشانکی رقیب تهرانی هادی چوپان با عضله های آهنین/ لقب پدر بدنسازی ایران برازندشه (134 نظر) نگاهی به حیاط باصفا و دلباز خانه زیبای سید احمد خمینی و همسرش/ خونه نگو باغ بگو!+عکس (119 نظر) شهربانو منصوریان: تو کیش خونه دارم اما اومدم هتل؛ چون آدم یه روزم شده باید مثل شاه زندگی کنه/ توصیه‌های طلایی شیرزن ایران +ویدیو (115 نظر) رونمایی از یاسین قادری رقیب افغانی هادی چوپان با فیزیکی تحسین برانگیز +عکس/ یک آواره جنگی در رؤیای قهرمانی در مستر المپیا (76 نظر) سالار عقیلی: ریه ام 80 درصد درگیر شده بود به امام رضا گفتم به ماهور 14 ساله ام رحم کن فردا دکتر اومد گفت 20 درصد عفونت ریه ات پایین اومده+ویدئو (73 نظر) جشن تولد 28 سالگی ارشیا پسر بزرگ نسرین مقانلو بر سر مزارش بدون حضور پدر و برادرش+ ویدیو/ تولدت توی آسمونها مبارک (69 نظر) مازیار لرستانی: خجالت بکشید برای این صحبت هایتان من ریالی از هیچ کس تقاضای پول نکرده‌ام؛ بعد از تغییر جنسیت 3 سال اجازه کار نداشتم که این زمان داره تموم میشه+ویدیو (66 نظر) رونمایی از کفش پاره ی امیرحسین علیپور برنده مدال طلای پارالمپیک پاریس در مقابل دیدگان میلیاردها تماشاگر تلویزیونی +عکس/ دستاوردی دیگر از مدیریت علی اصغری ورزش کشور (66 نظر) الهام چرخنده: من هرگز پامو توی هیچ دیسکویی نذاشتم! من فقط برای بنیامین بهادری در خارج از کشور کنسرت گذاشتم+فیلم (61 نظر) بهاره رهنما:به خاک بابام، به جون مادرم قسم من هیچ نقشی تو این حواشی ندارم!من فقط روراستم و هیجانی (59 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
چگونه فرزندان مان را برای رفتن به مدرسه بعد از تعطیلات آماده کنیم؟/ راهکاری مفید برای شروع سالتحصیلی بدون دغدغه
واکنش مردم به واکنش سید جواد هاشمی به تصویر برهنه گلشیفته فراهانی / اگر اندوه تو چشماشو ندیدی خیلی لجنی!!!
(ویدیو) اعتراف جنجالی احسان علیخانی به سوتی بزرگ برنامه "ماه عسل" / قرار بوده یه عقد ساده باشه ولی چه مصیبتی شده🤣
سقوط آزاد برادر مرتضی اخراجی‌ها؟ / از برهنه شدن سید جواد در زخم کاری تا برهنه شدن گلشیفته فراهانی!!!
(عکس) مراسم عروسی مرتضی پور علی گنجی در کنار بازیکنان پرسپولیس و گاریدو سرمربی اسپانیایی این تیم
(تصاویر+ قیمت) 5 رژ لب پاییزی که با هر رنگ لباسی ست میشه/ از برند با کیفیت ایرانی تا خارجی، خوش‌رنگترین رژ‌لب‌ها برای استفاده‌ی روزانه با هر رنگ لباسی
(تصاویر) مردمی ترین بازیگر ایرانی که حتی ماشین هم ندارد!/ حقایقی زیبا و دیدنی از رضا عطاران بازیگر محبوب مردمی که شمارا حیرت زده میکند!
(تصاویر) ماجرای عجیب قبرستان خودروهای لوکس در دبی چیست؟/ چرا نمی‌توان این خودروها را به راحتی خرید؟
(ویدئو) صحبت های تلخ و همراه با بغض علی انصاریان: مادرم خوابش نمیبرد فکر میکرد منو دزدیدن
(تصاویر) رونمایی از سرنوشت و شغل 4 تن از دانش‌آموزان ممتازی که عکسشان سالها پیش در روزنامه چاپ شده بود
(ویدئو) جشن تولد ساده و شیک 27 سالگی دارا حیایی پسر امین حیایی
توهین زشت به خداداد عزیزی در حمایت از امیر قلعه‌نویی
(ویدیو) شوخی احسان علیخانی با دختر شرکت کننده عصر جدید/ بهش میگه چرا انقد هی سلام میکنی 😂😂
چالش روزانه‌ی باهوش شو!/ می دانید فقط 2 درصد مردم عادی میتوانند این چالش بازی فکری را حل کنند/ این هرم از بالا چجوری دیده میشه؟
(ویدیو) قشنگ‌ترین سوپرایز نوستالژیک احسان علیخانی در قسمت سوم جوکر 2/😍
منتخب روز   
خاطره خنده دار مهران مدیری : یه آقایی با کیف سامسونِت و کت و شلوار آبی استخری اومد صداشو کلفت کرد مغرورانه گفت آقای مدیری من برای اینکه وارد سینما شم باید چیکار کنم گفتم باید بلیط بخری+ویدئو کیک تولد خاص و شکلاتی همسر هاشمی رفسنجانی برای تولد 82 سالگی یارش با طرح مورد علاقه اش / مبارکا باشه+عکس تصویر رهبر معظم انقلاب در دستان وزیر کودک‌کش+عکس انتشار غزل جدیدی از رهبر معظم انقلاب + فیلم/ دیدن این ویدیو با صدای دلنشین رهبری رو از دست ندید نگاهی به کیک تولد 44سالگی شهاب حسینی با دیزاین خاص در خانه اش/مبارکا باشه +عکس پخش کردن ساندویچ نذری بین مردم با لباس خادمی؛ اقدام پسندیده سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه در روز شهادت امام رضا(ع)+ویدیو سعادت بر تن کردن لباس خادمی امام رضا(ع) نصیب این چهره‌های مشهور شد؛ از ظریف و عراقچی تا فرهاد قائمیان و علیرضا دبیر+عکس سفر به ایران قدیم؛ ژست متفاوت و خلاقانه 5 زن و یک کودک قاجاری مقابل دوربین+عکس خدمت با دل و جان و چای دادن دست مردم توسط فرزند ارشد رهبر معظم انقلاب در حرم امام رضا(ع)+ویدیو در آستانه سالروز شهادت امام رضا(ع)؛ مروری بر حال خوش رهبر معظم انقلاب با لباس یکدست سفید در غبارروبی ضریح امام هشتم+عکس (عکس) رونمایی از عروس ترکیه‌ای خاندان احمدی‌نژاد + تصاویری از لباس عروسی ساده او از پوشیدن کفش ایرانی و نشستن در ردیف آخر جلسه انجمن اولیا و مربیان تا سوار شدن به ارزان ترین ماشین ایرانی و عدم استفاده از منبر در تدریس؛ در مروری بر سهم آقازادگی فرزندان رهبر معظم انقلاب+عکس