پارک شفق از دوران محمدرضاشاه پهلوی بر جای مانده است. این پارک که از جاهای دیدنی تهران به شمار می رود، در خیابان جمال الدین اسدآبادی تهران (یوسف آباد)، کوچه شهید قنبری (نوزدهم) قرار گرفته است. این پارک به سبک پارک های فرانسوی است و گذرگاه های غیرهم سطح با پله ها ترکیب شده که از خصوصیات این مکان است.
تاریخچه پارک شفق تهران
پارک شفق که پارکی نسبتا قدیمی در پایتخت است مابین سال های 1345 تا 1348 در زمان حکومت محمدرضا شاه پهلوی ساخته شده است. زمین این پارک در گذشته متعلق به یک پادگان بوده که بعد از تقسیم اراضی بین کارمندان دولت، بخشی از باقیمانده آن همین پارک شفق امروزی شده است. این پارک سال هاست که یکی از جاذبه های تهران به شمار می رود و به دلیل معماری بی نظیری که دارد در سال 1382 به عنوان یک اثر ملی ثبت شده است.
معماری و مساحت پارک شفق تهران
پارک شفق 16867 متر مربع مساحت دارد و توسط معمار معروف ایرانی کامران دیبا طراحی شده است. الگوی این پارک از پارک های فرانسوی الهام گرفته شده است و از ابتدا بر پایه طرح و برنامه ای مشخص احداث شده است.زمین های منطقه یوسف آباد تهران متعلق به مستوفی الممالک بودند و این باغ نیز جزو زمین های وی بود که با گسترش شهر تهران و ساخت خانه در این منطقه، این زمین که در عمق زمین قرار داشت و فرو رفته بود، تبدیل به محل تخلیه زباله های اهالی محل شده بود.مهندس دیبا از همین گودال طبیعی و پستی و بلندی های آن برای طراحی این پارک استفاده نمود و بخش فرو رفته آنرا به زمین بازی کودکان اختصاص داد و تپه وسط آن را اختصاص به سرسره های جالبی برای بازی کودکان قرار داد.
امکانات رفاهی و تفریحی بوستان شفق
پارک شفق تهران با درختان و درختچه های زیبا، گل کاری های رنگارنگ، آب نما ها و تندیس های برنزی جالب، به یکی از محبوب ترین پارک های تهران تبدیل شده است. قسمت هایی از پارک به محل بازی و زمین های بازی کودکان اختصاص یافته که از طراحی و معماری جذابی برخوردار است. علاوه بر آن، این بوستان به گونه ای طراحی شده که از هر 4 گوشه آن می توان وارد پارک شد و از ساختمان های قدیمی، معماری سنتی و جلوه های زیبای آن بهره مند گردید. قدیمی ترین فرهنگسراهای تهران در پارک شفق تاسیس شده است که امروزه با نام فرهنگسرای دانشجو نیز شناخته می شود. این مکان دارای تالار نمایش مجهز با بیش از دویست صندلی، سرای کتاب و سرای کودک است و کارگاه های مختلفی مانند سفالگری، معرق کاری در آن برگزار می شود. سالن نگارخانه از دیگر قسمت های این فرهنگسرا میباشد که هر هفته میزبان هنرمندان تهرانی است و به برگزاری نمایشگاه هایی با به حراج گذاشتن آثار هنری مانند نقاشی، کاریکاتور و تصویرسازی می پردازد. بخش سرای کتاب یا همان کتابخانه فرهنگسرای بوستان شفق کتاب های مختلف و نشریات روز کشور را در خود دارد و شهروندان میتوانند با عضویت در آن از امکانات ویژه آن بهره مند شوند. سالن اجتماعات کوچکی با ظرفیت 80 نفر هم در بخش سرای آبی یا اتاق آبی این فرهنگسرا قرار دارد که محل برگزاری بسیاری از کلاس های آموزشی میباشد. از جمله این کلاس ها می توان به کلاس یادگیری کامپیوتر، کلاس قرآن، کلاس های ورزشی و مهارت جسمی، کلاس های مهارت زندگی، آموزش زبان های خارجی و کلاس های هنری اشاره کرد.
آدرس و مسیر دسترسی به پارک شفق
پارک شفق در مرکز شهر تهران قرار گرفته است و می توانید با انواع وسایل حمل ونقل به این جاذبه برسید. از آن جایی که پارک شفق در محدوده طرح زوج و فرد ترافیک قرار دارد، به شما پیشنهاد می کنیم حتما از مترو برای رسیدن به آن استفاده کنید تا خودروی شخصی شما جریمه نشود. با این وجود بهترین راه برای رسیدن به پارک شفق مترو است؛ وسیله ای که باعث می شود گردشگران با سرعت و سهولت بیشتری به پارک شفق برسند.
ابتدا با متروهای خط 3 (آزادگان-قائم) به ایستگاه جهاد بروید و پس از خروج از ایستگاه از شمال به سمت خیابان اسد آبادی بروید تا به خیابان نوزدهم برسید. این جا مکانی است که پارک شفق در آن واقع شده است. اگر تمایل داشتید با خودروی شخصی به این پارک بروید، می توانید از بزرگراه کردستان به خیابان شهید گمنام و بعد به خیابان اسد آبادی بروید تا در انتهای آن پارک شفق را بیابید.
گزینه آخر برای رسیدن به پارک، استفاده از اتوبوس های بی آرتی است. این اتوبوس ها در خیابان ولیعصر قرار گرفته اند و با پارک شفق فاصله چندانی ندارند. این پارک شفق به طور شبانه روزی باز است و گردشگران می توانند در هر ساعتی از روز به این پارک بروند. اما اگر تمایل دارید به فرهنگسرا و کتابخانه بروید، حتما ساعت کاری آن ها را چک کنید.
- پارک شفق تهران :تهران، یوسف آباد، خیابان سید جمال الدین اسد آبادی، خیابان 19، پارک شفق
- تلفن فرهنگسرای شفق: 02188554016