به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، ویوز (Waves) یک پلتفرم بلاک چین غیرمتمرکز است که هر کسی از آن برای ساخت توکن های سفارشی خود می تواند استفاده کند. این پلتفرم شامل یک صرافی غیرمتمرکز (DEX) است که کوین جدید ساخته شده خود را می توان در آن با دیگر توکن های پلتفرم ویوز مبادله کرد.
همچنین این پلتفرم از ایده «کوین های رنگارنگ» (Colored Coins) و همچنین توکن های سفارشی بلاک چین NXT تاثیر گرفته و درواقع رویکرد تکامل یافته و منعطف تری از چشم انداز بلاک چین NXT ارائه داده است. در واقع بلاک چین ویوز، توکنیزه کردن و مبادله هر نوع دارایی را در قالب توکن ممکن می سازد.
ویژگی که ویوز را نسبت به پلتفرم های دیگر مانند اتریوم متمایز کرده، ساده سازی آن است. قابلیت هایی که در اتریوم نوشته شده است، با نصب پلاگین هایی در ویوز قابل دسترسی است. از طرفی هدفی که ویوز دنبال می کند، انتقال پول های فیات و تأمین مالی جمعی بر روی بلاک چین است.
براساس سایت ویوز، این پلتفرم برای سه گروه از افراد مناسب است و امکانات ویژه ای در اختیار هر دسته قرار می دهد:
• توسعه دهندگان: وجود ویژگی های نظیر ظرفیت پذیرش بالای شبکه، تأخیر زمانی کم و کارمزد های پایین تراکنش
• تریدرها: امکان ذخیره امن دارایی در کلاینت سبک و در عین حال مبادله سریع آن ها در صرافی های غیرمتمرکز تعبیه شده
• سازمان ها: امکان ارائه توکن بلاک چین مخصوص برای آغاز یک کسب وکار از تأمین مالی جمعی گرفته تا رای گیری و برنامه های وفاداری مشتریان
تاریخچه ویوز
طرح ساخت ویوز در سال 2016 توسط ساشا ایوانف (Sasha Ivanov) پیشنهاد شد. او پیش ایجاد ویوز، صرافی کوینومت (Coinomat) را ساخته بود. پیش فروش سکه این پروژه در آوریل و می همان سال با جمع آوری سرمایه 16 میلیون دلاری انجام شد.
تعدادی از افراد تیم پیش از آغاز به فعالیت، در پروژه NXT با یکدگیر همکاری می کردند. فرایند توزیع ضعیف در عرضه اولیه سکه، جابجایی در تیم های توسعه دهنده و تصمیمات بحث برانگیز در امر توسعه، از دلایل خروج آن ها از NXT بود تا پروژه خود یعنی ویوز را آغاز کنند.
به جای فورک پروژه از NXT، تیم توسعه تصمیم گرفت تا همه چیز را از ابتدا بسازد؛ اما تفاوت عمده ای که بین دو پلتفرم وجود داشت، اصرار ویوز به ادغام شدن با پول های فیات بود.
همچنین گفتنی است که پلتفرم ویوز با شرکت دیلویت برای ارائه خدمات عرضه اولیه سکه و سازمان سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار مسکو برای ساخت پلتفرم بلاک چینی جهت توزیع دارایی های دیجیتال، همکاری داشته است.
در اکتبر 2018، پلتفرم ویوز بالاترین میزان تراکنش های انجام شده بین پروژه های بلاک چین را با ثبت 6.1 میلیون تراکنش در یک روز به خود اختصاص داد. در این میان مقام دوم از جهت تعداد تراکنش های انجام شده در 24 ساعت نیز متعلق به ایاس با 5.4 میلیون تراکنش است.
قابلیت های ویوز
توکن های جدیدی که در پلتفرم ویوز ساخته و منتقل می شود، در تراکنش های بلاک چین خلاصه می شوند؛ با این تفاوت اساسی که در صورت استفاده از یک پروتکل معمولی بلاک چین مانند بیت کوین، اعضای شبکه نیاز دارند تا با هر نوع تراکنش جدیدی که به شبکه اضافه می شود، کلاینت خود را به روز کنند. این به روز رسانی که آن را تحت عنوان هاردفورک می شناسیم، منجر به اختلاف نظر و بروی مشکلات متعددی می شود. برای جلوگیری از این مشکلات، نوع خاصی از تراکنش ها به نام پلاگین ها (plug-ins) به کار می رود. پلاگین ها بر روی هسته نرم افزار ساخته شده اند؛ یعنی کاربران برای استفاده از تراکنش خاصی تنها باید پلاگین آن را نصب کنند.
توکن های کاربرد سفارشی (CAT)
تمرکز اصلی پلتفرم بر روی ایجاد و انتقال توکن های سفارشی است. ساخت توکن در پلتفرم حتی از طریق کلاینت نسخه وب، آندروید و آی اواس نیز ممکن است. توکن های ساخته شده بدون دخالت هرگونه واسطه ای قابل خرید و فروش، مبادله و انتقال است.
قابلیت سفارش سازی کوین های ساخته شده تا حد زیادی وجود دارد. شاید به اندازه پلتفرم های دیگر مانند اتریوم قابلیت ها و کارآمدی بالایی در ویوز وجود نداشته باشد، اما ساده بودن و عدم نیاز به داشتن هرگونه دانش برنامه نویسی آن را منحصربفرد کرده است.
این ساده بودن خارق العاده، ویوز را به گزینه مناسبی برای تأمین مالی جمعی، ICOهای ساده و برنامه های وفاداری مشتری تبدیل کرده است.
از طرفی برای ساخت هر توکن سفارشی تنها به 1 ویوز (WAVES) که در حال حاضر نزدیک به 2.7 دلار است، نیاز دارید.
شایان ذکر است که تعداد توکن های سفارشی از 7 هزار عدد در دسامبر 2017 به نزدیک 23 هزار عدد تاکنون رسیده است.
ویوز چگونه کار می کند؟
ویوز اندکی با ساختار معماری سنتی که دیگر شرکت های بلاک چینی از آن استفاده می کنند، تفاوت دارد. برای جلوگیری از مشکلات مقیاس پذیری، پلتفرم از معماری دوگانه ای استفاده می کند که در آن فول نودها و لایت نودها هر دو به حفظ و بقای شبکه کمک می کنند.
این با رویکردی که در بیت کوین تنها به فول نودها توجه می شود، متفاوت است.
لایت نود های ویوز در واقع بلاک چین شبکه را دانلود نمی کنند. در واقع آن ها برای تایید تراکنش ها و ارتباط با شبکه، به فول نود ها متکی هستند. ایده انجام کار از کلاینت سبک سوپرنت گرفته شده است. برای تسهیل روند اعتمادسازی بین فول نودها و لایت نودها، ویوز از پلتفرم اسکورکس (Scorex) استفاده می کند. به جای دانلود کل تاریخچه تراکنش ها، لایت نود ها از وضعیت فعلی شبکه برای برقراری عملیات ساده شده تایید تراکنش ها استفاده می کنند.
کیف پول های ویوز
سیاست ویوز در قبال دسترسی آسان و راحتی کاربر در کیف پول های آن نیز به وضوح دیده می شود. کیف پول های رسمی ویوز برای پلتفرم های ویندوز، لینوکس، مک، آندروید و آی او اس ارائه شده است. همچنین از نسخه تحت وب این کیف پول نیز می توان استفاده کرد. صرافی غیرمتمرکز ویوز نیز برای مبادله آسان در کیف پول های رسمی آن تعبیه شده است.
نکته: توصیه می شود تنها از کیف پول های رسمی هر ارز دیجیتال که در سایت آن ارائه شده، استفاده کنید.
چگونه ویوز بخریم؟
خرید مستقیم ویوز با ریال از طریق برخی سایت های داخلی انجام می شود. اما با این حال بیشتر سایت های داخلی در حال حاضر فقط بیت کوین یا اتریوم می فروشند. تعداد کمی از این سایت ها هستند که ویوز را به سبد فروششان اضافه کرده اند. البته باید توجه کنید که در صورت موجود بودن ویوز در این سایت ها، حتما باید از معتبر بودن سایت داخلی اطمینان حاصل کنید.
اما متداول ترین روش خرید ویوز، مخصوصا برای کاربران ایرانی، خرید بیت کوین یا اتریوم از سایت های ایرانی یا سایت معتبر لوکال بیت کوینز و سپس تبدیل بیت کوین یا اتریوم خریداری شده در صرافی های معتبر خارجی به ویوز است. صرافی غیرمتمرکز ویوز مطمئن ترین گزینه برای تبدیل بیت کوین و اتریوم به ویوز محسوب می شود.
لیست صرافی هایی که ویوز دارند را می توان از سایت کوین مارکت کپ مشاهده کرد.